..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




21 Temmuz 2011
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?  
Fuat Türker
Yüce Allah bir Kur’an ayetinde, iman edenleri üç önemli davranýþtan sakýndýrýr; zanda bulunmak, gýybet etmek ve tecessüs etmek; yani gizli yönleri araþtýrmak... Bu beðenilmeyen ahlak özellikleri birbirleriyle iliþkili davranýþlardýr.


:BAGE:
Yüce Allah bir Kur’an ayetinde, iman edenleri üç önemli davranýþtan sakýndýrýr; zanda bulunmak, gýybet etmek ve tecessüs etmek; yani gizli yönleri araþtýrmak... Bu beðenilmeyen ahlak özellikleri birbirleriyle iliþkili davranýþlardýr. Çünkü kiþinin gýybet ederek bir mümini arkasýndan çekiþtirmesi onun hakkýnda kötü zan da beslediði anlamýndadýr. Benzer þekilde tecessüs eden yani gizlice araþtýrma yapan kiþinin de bazý kötü zanlarý vardýr ki gizli araþtýrmalar yapmaktadýr.

Ey iman edenler, zandan çok kaçýnýn; çünkü zannýn bir kýsmý günahtýr. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araþtýrmayýn). Kiminiz kiminizin gýybetini yapmasýn (arkasýndan çekiþtirmesin.) Sizden biriniz, ölü kardeþinin etini yemeyi sever mi? Ýþte, bundan tiksindiniz. Allah’tan korkup-sakýnýn. Þüphesiz Allah, tevbeleri kabul edendir, çok esirgeyendir. (Hucurat Suresi, 12)

Bu hoþ olmayan davranýþlarýn üçü de müminleri incitir, aralarýndaki tesanüdü zedeler, dayanýþmayý zayýflatýr, sevgi, saygý, þefkat ve merhamet duygularýný yok eder. Cahiliye toplumunda gayet doðal ve vazgeçilmez görülen bu alýþkanlýklar, gerçekte oldukça çirkin davranýþlardýr. Bunu, yukarýdaki ayette gýybetin karþýlýðýnýn "ölü kardeþinin etini yeme"ye benzetilmesinden anlayabiliriz.

Kur’an, "arkadan çekiþtirenler" hakkýnda, "Arkadan çekiþtirip duran, kaþ göz hareketleriyle alay eden her kiþinin vay haline... "(Hümeze Suresi, 1) ayetiyle önemli bir uyarýda bulunur. Devam eden ayetlerde ise "Hayýr; andolsun o, ’hutame’ye atýlacaktýr. "Hutame"nin ne olduðunu sana bildiren nedir? Allah’ýn tutuþturulmuþ ateþidir. (Hümeze Suresi, 4-6) ifadesiyle böyle davrananlara kesin bir cehennem tehdidi vardýr. Bu tehdit dikkate alýndýðýnda, bu davranýþýn müminlerin çok dikkatli olmalarý gereken Kuran dýþý bir tavýr olduðu anlaþýlýr.

Kötü zan, gýybet ve tecessüsün kaynaðýnda kýskançlýk, haset etme ve çekememe vardýr. Ýnkarcýlar söz konusu duygularý çok yoðun yaþadýklarý için tecessüs eder, birbirlerinin arkasýndan çok rahat konuþurlar. Þeytan bu çirkin davranýþlarý inanan insanlara da makul göstermek için uðraþýr. Ancak bunu, kardeþinin iyiliði ya da dinin çýkarlarý için yapmasý gerektiði telkinini verir. Bu þekilde þeytan, insaný, Allah’ýn sýnýrlarýný ihlal ederek kendi sapkýn yoluna çekmeye çalýþýr.

"Zanda bulunmak" ise genellikle kalpte ortaya çýkan ve açýkça dile getirilmedikçe dýþarýdan anlaþýlamayan bir durumdur. Bu yüzden gýybet ve tecessüs konusunda kardeþlerini uyarabilen müminler, kötü zanda bulunan kardeþlerini, kendisi açýða vurmadýkça bu davranýþtan sakýndýramazlar. Zanda bulunan insan hatasýný fark ettiðinde, karþýsýndaki müminlere açýklamadýðý sürece önlemi ancak kendisi alabilir. Bu düþünceden kurtulmaya çalýþmayacak olursa, Kur’an’da haber verildiði gibi açýk bir günahý yüklenmiþ olur. Bu nedenle mümin, aklýndan geçenler ve niyeti konusunda da Allah’ýn sýnýrlarýný korumalýdýr. Allah’a yakýnlaþmaya çalýþýr ve Kur’an’a uyarsa kötü zandan, kin, nefret ve haset gibi Allah Katýnda beðenilmeyen duygulardan Rabb’imizin dilemesiyle arýnabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]
Neden Ýman Etmezler?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýlk Öðretmenimiz
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.