..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Hulki Can Duru
Hulki Can Duru - Yaþam ve Kitaplar
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Ýnançlara Saygý Göstermek (Hulki Can Duru) 9 Aralýk 2010 Din 

Bilimsel bakýþta hoþgörü, saygý, saygýsýzlýk gibi kavramlara yer yoktur. Bilimsel düþünce deney, akýl, mantýk, nesnellik, tarafsýzlýk, eleþtirel yaklaþým ilkelerine göre iþler. Matematikte demokrasi olmaz. Doðru tektir ve diðer sonuçlar hoþgörülemez.

  Yumurta ve Sevgi (Hulki Can Duru) 14 Aralýk 2010 Günlük Olaylar 

Onlar üniversitede "ilim" deðil "bilim" görmek istiyor, süslü püslü pahalý takým elbiseler giymiþ sonradan görme siyasetçiler, küçümseyen bakýþlar, ya da, düzenin zengin ettiði sermaye adamlarýný görmek istemiyorlar, "bilim adamý" görmek istiyorlar. Çok bilmiþ söylemler duymak istemiyorlar.

  Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek! (Hulki Can) 18 Aralýk 2009 Türkiye 

"Açýlým bitti" diyen siyasetçiler, aydýnlar ve köþe yazarlarý yanýlýyor. Açýlým süreci büyük bir hýzla, büyük bir aymazlýk ve meydan okumayla sürdürülecektir. Hatta daha beteri gelecektir.

  Ey Vatan Gözyaþlarýn Dinsin! (Hulki Can) 12 Aralýk 2009 Türkiye 

"Körür közüm körmez teg, bilir biligim bilmez teg boldý." Görür gözüm görmez gibi, bilir bilgim bilmez gibi oldu. Orhun Anýtlarý, Kuzey Yüzü

  Gök Tanrý Dininin Yeniden Yükseliþi (Hulki Can) 31 Ocak 2010 Din 

Ulusumuzu yok olmaktan, tarih sahnesinden silinmekten, esir olmaktan kurtaran ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal ve yol arkadaþlarý devrimlerin önündeki en büyük engel olan, Türklüðün özüne tamamen yabancý bu dinin yarattýðý tehlikeyi çok önceden görüp çaðdaþ dünyada artýk yeri olamayan ve bir daha hiç olamayacak olan tekke, zaviye ve tarikatlarýn iþlevini sona erdirmiþ, Ýslam'ýn Papalýk kurumu olan Halifeliði tasfiye etmiþlerdir

  Ozanlar ve Atonal (Eksensiz) Þiir Üzerine (Hulki Can Duru) 31 Mart 2010 Modernizm 

Tanrý seçer yalvaçlarý ve ozanlarý. Ozan veya yalvaçtýrlar, çünkü, birilerinin bu iþleri yapmasý gerekir. Ancak, çaðrýlan çok, seçilen azdýr. Ama, görev varsa, yapan da mutlaka bulunacaktýr. Çünkü, sistem böyle çalýþýr.

  Þiir ve Ýd (Hulki Can Duru) 20 Nisan 2010 Sanat 

Evreni açýlmýþ görürsün. Tanrý sana bakar. Evrensel Tanrý... Kozmik eli senin üzerindedir. Bunu hissedersin. Bilirsin. Tek o bakar sana. Seni gördüðünü, seni izlediðini sezersin. Çünkü, tek o okur þiirlerini. Saklý yüreðinin en gizli acýlarýný, en kutsal özlemlerini o bilir. Sen öyle deðerlisindir ki bilemezsin. Ama o þiirlerini ezbere bilir. Saçlarýna dokunur, seni kucaklar, kollarýnda tutar, rahat ve huzurlu uykularda emzirir seni. O hep bebek halinle seni sever.

  Paradigmalarý Kýrmak Zordur (Hulki Can Duru) 19 Temmuz 2010 Gelecek 

Benim kuþaðým ve çevrem Joan Baez, Bob Dylan, John Lennon, Ruhi Su, Rahmi Saltuk, Aþýk Ýhsani gibi protest halk ozanlarýnýn baþkaldýrý türkülerini dinleyerek, söyleyerek büyüdü. Gelecekte savaþlarýn sona ereceðine, sonsuz barýþýn gerçekleþeceðine ve herþeyin üstesinden geleceðimize (We Shall Over Come !) yürekten inanýyorduk...

  Eleþtiri ve Din (Hulki Can Duru) 29 Temmuz 2010 Din 

Aslýnda, gerçek anlamda tanrýtanýmaz veya dinsiz olanlar, insanlarý koyun sürüsü gibi gütmek, madden ve manen sömürmek ve savaþlardan savaþlara sürükleyebilmek için kendi kiþisel inançlarýný, hýrslarýný, nefretlerini, hezeyanlarýný hatta sapýklýklarýný hiç çekinmeden ve korkmadan Tanrý’ya yükleyenler, sürü sepet hurafeyi sanki dinsel buyruklarmýþ gibi insanlara kabul ettirenlerdir.

  19 Mayýs 2019 (Hulki Can Duru) 26 Eylül 2010 Gelecek 

"19 Mayýs 2019" librettosu ve notalarý henüz yazýlmamýþ 4 perdelik fantastik bir operadýr. Traji-komik, dramatik ve epik ögeleri kapsar. Geleneksel müzik anlayýþýna aykýrý bir izleði olduðundan sahnelenmesi zordur. Bundan dolayý televizyon dizisi veya film senaryosu olarak da kullanýlabilir.

  "Hamalca" Türkiye Büyük Millet Meclisi Kürsüsünde! (Hulki Can Duru) 20 Aralýk 2010 Türkiye 

Bazý milletvekillerinin kendi aþiret dilleriyle TBMM kürsüsünden konuþmalarýný duymamýz iyi oldu. Bu "tanýmlanamayan" kaba dili (!) ben küçükken hep hamallardan duyardým ve hamallarýn kendi aralarýnda "hamalca" konuþtuðunu sanýrdým. Meðersem öyle deðilmiþ !

  Yalnýzlýk ve Korku Çaðý (Hulki Can Duru) 25 Ocak 2011 Gelecek 

Tunus'ta bir seyyar satýcýnýn 17 Aralýk'ta kendini yakarak öldürmesiyle patlak veren isyan domino etkisi yaratarak özellikle Ýslam ülkelerinde hýzla yayýlýyor. Fas, Libya, Cezayir, Mýsýr, Ürdün ve Arabistan için için kaynýyor. Millet sokaklarda kendisi yakýyor. 24 Ocakta bu kere Marsilya’da 16 yaþýnda bir genç okulda kendini ateþe verdi !

  Devrimler ve Karþý - Devrimler (Hulki Can Duru) 7 Þubat 2011 Türkiye 

Günümüz dünyasýnda, tarihsel diyalektik geliþimden çok, küresel güç odaklarýnýn aldýðý kararlar ve bunlarýn siyasal yeðimleri tarihsel geliþmeleri belirliyor gibi. Yani halk belirleyici deðil, belirlenen durumda. Kitleler kendilerini medya ile güdüleyen ve yönlendiren güç odaklarýnýn istek ve tercihlerini yansýtan bir konumda

  Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak (Hulki Can Duru) 8 Mart 2011 Toplum 

Bu ülkede ve Ýslam coðrafyasýnda kadýn olmak çok zordur. Maganda-arabesk-dinci (MAD) kültür kadýný alýnýp satýlan bir mal, bir “tarla” olarak görüyor ve ona yaþam hakký tanýmýyor. Onu kara çarþaflara, haþemalara, türbanlara, gurkalara, evlere kapatmaya, üç çocuk doðurma sendromuna indirgemeye çalýþýyor.

  Dominodaki Son Taþ: Türkiye (Hulki Can Duru) 22 Mart 2011 Türkiye 

Siyasal Bilimlerdeki “Domino Teorisi”ne göre, devletler domino taþlarýna benzetilir. Buna göre, yan yana dizili duran dominolardan birinin dengesinin bozulmasý ve devrilmesi diðer taþlarýn da art arda devrilmesine yol açacak ve bu bir zincirleme tepkime oluþturacaktýr…

  Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum? (Hulki Can Duru) 5 Nisan 2011 Yüzleþme 

Bu ülkede edebiyat artýk sanat için veya toplum için yapýlmýyor. Egolarý tatmin için, kinler, hýrslar, intikam için, toplumu kirletmek, bozmak, ufalamak, ayrýþtýrmak, dejenere etmek ve karþý-devrim için yapýlýyor. Postmodern ünlü romancýmýza (!) verilen Nobel ödülündeki ölçüt de bu kýstaslara göre belirlendi.

  Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk! (Hulki Can Duru) 12 Nisan 2011 Gülmece (Mizah) 

Yorgun tozlar gibi uyuya kalmýþým Her yüzeye oturmuþum ben Aynalarýn üstünde Pencere camlarýnda Her þey benden alýyor Bana bir þey veren yok Ýnceldikçe inceliyorum Neredeyse gölgem gibi oldum NIETZSCHE

  Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri (Hulki Can Duru) 23 Nisan 2011 Gülmece (Mizah) 

“Bilge nereye gittiðini görür, ama akýlsýz karanlýkta yürür. Ancak, ikisi de ayný yazgýyý paylaþýr. Akýlsýzýn baþýna gelen, benim baþýma da gelecek dedim. Öyleyse bilgelikten kazancým ne? Çünkü akýlsýz gibi, bilge de bir süre sonra anýmsanmaz, gelecekte ikisi de unutulur. Bu yüzden yüreðime dedim: Bu da tamamen anlamsýz. Nitekim bilge de akýlsýz gibi eninde sonunda ölmek zorunda. Bundan dolayý yaþamdan nefret ettim. Çünkü güneþ altýnda yapýlan bu iþ bana acý veriyordu. Boþlarýn boþu her þey boþ ve her þey rüzgarý yakalamaya kalkýþmakmýþ” ( Ecclesiasticus 2: 13-17)

  Heykel ve Put (Hulki Can Duru) 27 Nisan 2011 Günlük Olaylar 

Ýktidar tarafýndan ucube olarak tanýmlanan ‘Ýnsanlýk Anýtý’nýn kafasý, yýkým iþçileri tarafýndan tekbir getirilerek kesildi. Kesimden önce heykelin baþ kýsmý vince baðlandý. Ardýndan elmas kesme makinesiyle heykelin boynuna özel çelik halat geçirildi. Heykelin baþýnýn kesilmesi sýrasýnda iþçilerin “Allahuekber” demesi dikkat çekti. 27.04.2011 (http://www.gazetesok.com)

  Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý... (Hulki Can Duru) 23 Mayýs 2012 Gülmece (Mizah) 

Türkiye Hristiyan bir devlet olsaydý ve Türklerin %99u Hristiyan olsaydý acaba ne olurdu? Hiç düþündünüz mü? Bi düþünün bakalým... O zaman belki titremez ve kendimize dönmezdik... :)

  Çamlýca'ya Hoparlörlü Cami Projesi :) (Hulki Can Duru) 1 Haziran 2012 Gülmece (Mizah) 

Diyanet Ýþleri ile Çamlýca Hoparlörlü Cami Yaptýrma ve Yaþatma Kültür Derneðinin ortak çalýþmasýyla Ýstanbul’un her yerinden gözükecek caminin altý baþtanbaþa otopark, kontörlü apteshane ve kontörlü yüznumara olup bakkal, kasap, aþevi, berber, turþucu, sulu yemekçi, lahmacuncu ve manavýn yaný sýra hamam tasý, takunya, ibrik, taharet bezi, ramazan davulu, tespih, kilim, seccade, gülsuyu, hacý misi ve hac malzemeleri gibi Ýslami ürünler üreten iþyerlerini de kapsayacaktýr.

  Din Ýnsanlýðýn Sorunlarýný Çözebilir mi? (Hulki Can Duru) 3 Haziran 2012 Din 

Bugün bile bazý dinler, dinden ayrýlanlarla veya baþka bir inancý seçenlerle görüþmeyi, selamlaþmayý, iletiþim kurmayý “imansýzlarla uygunsuz boyunduruða girmeyin” diyerek yasaklamaktadýr.

  Dindar Gençlik Sendromu (Hulki Can Duru) 5 Haziran 2012 Din 

Tanrý ve din adýna hareket ettiðini iddia edenlerin yaptýðý ilk iþ, insanlarý, imanlý - imansýz veya dindar-dinsiz olarak iki gruba ayýrmak ve bu gruplardan ilkini kayýrmak dolayýsýyla bunlarý eþit haklardan yoksun býrakmaktýr. Oysa, bu adalet olmadýðý gibi bir toplumda benimsenmiþ veya kabul edilmiþ gibi görünen inançlar da her zaman üstün bir gerçeðin kanýtý deðildirler.

  Neye Ýnanýyorum? (Hulki Can Duru) 9 Haziran 2012 Yaþam 

Din, dil, milliyet, cinsiyet ayýrýmý yapmayan, kadýn saçý, giyimi, kuþamý, tüy ve kýlla uðraþmayan, insanlarýn yeme ve içmesine yasaklar koymayan, ancak, insanýn gönül yüreðine bakan bir Tanrý’ya...

  Kuklalar ve Kuklacýlar (Hulki Can Duru) 11 Haziran 2012 Yaþam 

Biz toplum olarak kuklalarý çok severiz. Onlarýn eylem ve söylemlerini zevkle ve heyecanla izleriz. Sabah akþam onlardan söz ederiz. Çýlgýnlýklarýna, cesaretlerine, giyimlerine ve yaptýklarý iþlere hayran kalýrýz. Ve onlara benzemeye çalýþýrýz.

  Kendi Kendine Düþen Uçak (Hulki Can Duru) 19 Temmuz 2012 Günlük Olaylar 

Beklenmedik bir kriz için önceden bir hazýrlýðýnýz yoksa, kriz yönetimi yapamýyor, riskleri kestiremiyor, gereken önlemleri alamýyor, dýþ siyaseti bilmiyor, emrinizdekileri yönlendiremiyor üstüne üstlük bir de çeliþkili açýklamalarla ortalýðý birbirine katýyorsanýz…

  Davul ve Din (Hulki Can Duru) 31 Temmuz 2012 Din 

Güneþ ve ay kültüne sahip putperestlerdeki en önemli tapýnma yöntemlerinden biri olan oruç tutma sýrasýnda oruç süresi güneþin doðuþ ve batýþýna göre ayarlanýr, sürelerin baþlangýcý bitiþi davul veya çeþitli vurmalý çalgýlarla ilan edilirdi. Bu gelenek günümüzde de sürdürülmektedir.

  Sünnet Olmak veya Olmamak (Hulki Can Duru) 13 Aðustos 2012 Din 

Almanya Köln Eyalet Mahkemesi, 25 Haziran 2012 günü aldýðý kararla, Müslüman bir ailenin çocuðunu sünnet eden kiþinin yaralama suçu iþlediðini belirleyerek sünnetin yasadýþý olduðuna karar vermiþtir. Çünkü sünnetten iki gün sonra çocukta kanama olmuþ ve ailenin þikayeti üzerine Mahkeme soruþturma baþlatmýþtýr. Müslüman ve Yahudi din adamlarý söz konusu kararý inanç özgürlüðüne saldýrý olarak yorumlayarak protesto etmiþ, sünneti savunmuþlardýr.

  Cenaze Hizmet Evleri (Hulki Can Duru) 14 Aðustos 2012 Günlük Olaylar 

Cenazeler illa camiden kalkacak diye bir kural yoktur. Her isteyen yurttaþ herhangi bir dine veya din adamýna danýþmaya mecbur kalmadan cenazesini istediði þekilde, istediði yerde, kendi inanýþýna veya ölmüþ olan kiþinin vasiyetine göre özgürce kaldýrabilmelidir.

  Þeker Bayramý Nereden Geliyor? (Hulki Can Duru) 20 Aðustos 2012 Din 

Ýslamiyet’teki þeker bayramý, bayramda þeker daðýtma ve konuklara þeker ikram etme geleneðinin kökeni IV.cü yüzyýl Hristiyan geleneklerine ve oradan da çok eski Ýskandinav mitolojilerine kadar uzanýr. Efsaneye göre baþ tanrý Odin’in sekiz bacaklý uçan atý Sleipnir için çocuklar çoraplarýn içine havuç ve þeker koyup her yýlbaþý duvara asar, Odin de çocuklara þekerlemeler, tatlýlar ve hediyeler verirmiþ.

  Mangalda Kalan Kül (Hulki Can Duru) 4 Eylül 2012 Gülmece (Mizah) 

Osmanlý Ýmparatorluðunda Yeniçeri Ocaðýna alýnacaklar arasýnda eþcinselleri belirlemek için adaylarýn içi kül dolu bir mangalýn üzerine oturup yellenmesi istenirmiþ. Çýkan gaz sadece tek bir noktayý etkiler ve küçük bir oyuða yol açarsa anal kavitenin normal olduðu, dolayýsýyla, adayýn normal bir erkek olduðu anlaþýlýrmýþ. Ancak, büyük bir oyuk oluþursa, veya, mangaldaki küller her yana saçýlýrsa kavitenin anal iliþki nedeniyle geniþlemiþ ve bollaþmýþ olduðu, dolayýsýyla adayýn eþcinsel/oðlan olduðu hükmüne varýlýr ve acemilerin birliklere daðýtým bu kýstasa göre yapýlýrmýþ.

  Türkiye Cumhuriyeti Çökerken (Hulki Can Duru) 25 Eylül 2012 Türkiye 

Cephanelikler patlýyor, helikopterler düþüyor, zýrhlý araçlar roketatarla havaya uçuyor, ormanlar yanýyor, saðda solda bombalar patlýyor, iþyerleri, fabrikalar yakýlýyor ve þehit sayýsý 500e doðru týrmanýþa geçti. Bunlarýn hepsi tesadüf mü?

 

 



Etnik þovenizm ve dinsel gericiliðin güçlendirilmesi için tüm kapýlar ardýna kadar açýlýrken ulusal kimliðimizin, bilincimizin, istencimizin ve cumhuriyet devrimleriyle büyük zorluklarla elde etmiþ olduðumuz kazaným ve özgürlüklerin ayaklar altýna alýnmasý, Türk entelijansiyasýný sindirmeye yönelik bilim adamlarý, aydýnlar, hukuk, yargý ve medya üzerindeki yýldýrma politikalarý, Atatürk ve ordunun yýpratýlmaya çalýþýlmasý kabul edilemez.

Buna izin verenler, bunu hoþgörenler, ülkenin bölünmesini kolaylaþtýrmak için bilerek dolaylý ve dolaysýz yönlendirmeler planlayanlar, yeþil ýþýk yakanlar, arka çýkanlar, bir gün tüm bunlarýn hesabýný vermek zorunda kalacaklarýný ve tarihte hangi sýfatlarla hatýrlanacaklarýný akýllarýndan çýkarmasýnlar.


  05.07.2010 12:06:25 Muhtelif görüþler 

Atat�rk'�n ger�ek bir dahi oldu�u nereden bellidir biliyor musunuz? ��nk� b�t�n ahmaklar, b�t�n beyinsizler, b�t�n budalalar, b�t�n ku� beyinliler, b�t�n gericiler, b�t�n takunyac�lar ona kar�� ��km��lard�r.


  04.07.2010 09:55:55 Muhtelif g�r��ler 

Yeni D�nya D�zeni, K�reselle�me, Globalle�me asl�nda emperyalist, gerici ve insanl�k d��man� bir ya�ma ve y�k�m s�recinin s�rd�r�lmesi ve payla��lmas� i�indir.

D�nya halklar� buna t�m g�c�n�zle kar�� durun ve birle�in !

  21.06.2010 12:00:09 Muhtelif g�r��ler 

TOPLUMSAL SAVA�IMDA �LER�C� G��LER BAZAN YEN�LG�YE U�RAR.


BUNUN NEDEN� ONLARIN D���NCELER�N�N VE G�TT�KLER� YOLUN YANLI� OLMASI DE��L, GER�C� G��LER�N �LER�C�LERE NAZARAN O AN ���N DAHA A�IR BASMASI VE HALKI D�N �LE KANDIRMALARIDIR.


GER�C�LER EKONOM�K G��LER�N� VE DI� DESTEKLER�N� Y�T�RD�KLER� AN �PLER� KES�LEN KUKLALAR G�B� YERE YAPI�ACAKLARDIR.


ANCAK, D�N� KULLANARAK S�YASET YAPMANIN YANLI� OLDU�UNU HALK G�RMEL� VE BUNU YAPANLARI CEZALANDIRMALIDIR.


S�YASET� VE D�N� KULLANARAK ZENG�N OLANLARDAN HALK HESAP SORMAKTA KARARLI OLMALIDIR.


�LER�C� VE DEVR�MC� G��LER GE��C� OLAN YEN�LG�YE U�RAYAB�L�R, AMA SONUNDA MUTLAKA UTKUYA ULA�IRLAR.


BU UTKU YEN� B�R SI�RAMA YARATIR VE DEVR�M ���EKLER� �OK DAHA �ABUK B�Y�R, HIZLA GEL���R.





 




| �iir | �yk� | Roman | Deneme | Ele�tiri | �nceleme | Bilimsel | Yazarlar | Bab�ali K�t�phanesi | Yazar K�t�phaneleri | Yarat�c� Yazarl�k

| Kat�l�m | �leti�im | Yasall�k | Sakl�l�k & Gizlilik | Yay�n �lkeleri | �zEdebiyat? | SSS | K�nye | �ye Giri�i |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

�zEdebiyat bir �zlenim Yap�m sitesidir. � �zlenim Yap�m, 2024 | � Hulki Can Duru, 2024
�zEdebiyat'da yay�nlanan b�t�n yaz�lar, telif haklar� yasalar�nca korunmaktad�r. T�m� yazarlar�n�n ya da telif hakk� sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktad�r. Yazarlar�n ya da telif hakk� sahiplerinin izni olmaks�z�n sitede yer alan metinlerin -k�sa al�nt� ve tan�t�mlar d���nda- herhangi bir bi�imde bas�lmas�/yay�nlanmas� kesinlikle yasakt�r.
Ayr�nt�l� bilgi icin Yasall�k b�l�m�ne bkz.

 

Bu dosyan�n son g�ncelleme tarihi: 19.03.2024 08:37:17