..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - M.NÝHAT MALKOÇ
M.NÝHAT MALKOÇ - EDEBÝYAT ÝKSÝRÝ
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Veremle Savaþ (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Saðlýk 

Hastalýklar insanlarýn yakasýný bir türlü býrakmýyor.Gerçi hastalýklar ilâhî imtihan için bir vasýta ve vesiledir.Allah,bu þekilde insanlarýn sabrýný ve tahammülünü ölçmektedir.

  Kanunî'nin Þâirliði (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Yazarlar ve Yapýtlar 

Trabzon bir þehzadeler þehridir.Osmanlý Devleti’ni yöneten padiþahlardan en önemlileri arasýnda yer alan Yavuz Sultan Selim ile onun muhteþem evlâdý Kanunî Sultan Süleyman,ömürlerinin mühim bir kýsmýný Trabzon’da geçirmiþlerdir.

  Karlar Altýnda Nev - Baharým Ben!.. (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Dönemler 

Doðum,yaþam ve ölüm!...Kýsa da olsa,uzun da olsa herkesin hayatýnýn hulâsasý bu deðil midir?Ýnsan soyundan bâki kalan olmuþ mudur bu fani âlemde?Hani bin yýl yaþayan ceddimiz?Bir yýl da olsa, bin yýl da olsa sayýlý gün deðil mi!..Gelir geçer;dünya bir h

  Trabzonlu Kanûnî (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Yazarlar ve Yapýtlar 

Trabzon,tarihten bugüne kadar çok büyük þahsiyetler yetiþtirmiþtir.Bu þahsiyetlerin baþýnda da Cihan Padiþahý Kanunî Sultan Süleyman gelmektedir.O Trabzon’un gözbebeðidir.

  Bir On Kasým Sabahý (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Tarihe Yön Verenler 

Yakýn tarihimizin abide þahsiyetlerinin baþýnda hiç þüphesiz ki Atatürk gelmektedir.Bir milleti uçurumun eþiðinden kurtararak,ona apaydýnlýk bir yol çizen bu mümtaz insan,pek çok sömürge ulusa da yürek vermiþtir.

  Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!.. (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Tarihe Yön Verenler 

Yirminci yüzyýla damgasýný vuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ve dünya tarihinde apayrý bir yeri vardýr.Osmanlý Türk Ýmparatorluðu’nun enkazýndan Türkiye gibi diri ve dinamik bir devlet çýkarma baþarýsýný göstermiþtir.

  Yurdunu Canýndan Aziz Bilen Türk: Atatürk (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Tarihe Yön Verenler 

Vatan sevgisi,mukaddes ve muazzez duygularýn en baþta gelenidir þüphesiz!... Onun içindir ki Resul-i Ekrem Efendimiz: “Vatan sevgisi imandandýr” buyurmuþtur.

  Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Yazarlar ve Yapýtlar 

Nihat Sami Banarlý için,sadece bir edebiyat tarihçisi demek yeterli olmasa gerek.Zira o,edebiyat tarihçiliðinin yanýnda çok üstün meziyetlere de mâlikti.

  Bir Canlý Tarih Vardý (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ecel gemisi, acý siren sesleriyle hayat limanýna uðrayarak oradan topladýðý yolcularý ebedî âleme taþýyor. Bu mahzun göç,dünyanýn yaratýlýþýndan bugüne dek durmadan devam ediyor.Göçenlerden çok, arkada kalanlar yýkýlýyor.

  Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Yazarlar ve Yapýtlar 

Bazý zamanlar,bir kýsým duygu ve düþünceler dilimizin ucuna kadar gelir de bir türlü kelimelere döküp söyleyemeyiz onlarý…Ruhumuzdaki kývýlcýmlarý dile getirmede sözcükler kifayetsiz kalýr.

  Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri (M.NÝHAT MALKOÇ) 27 Ocak 2005 Yazarlar ve Yapýtlar 

Türk edebiyatý ayrýlmaz bir bütündür.Yani Halk edebiyatý, Divan edebiyatý, Tasavvuf edebiyatý… vb. gibi isimler altýnda anýlýyorsa da bunlarý birbirinden soyutlayamayýz. Bu edebiyatlar daima birbirinden etkilenmiþtir.

  Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Her dinin kendine mahsus mübarek gün ve geceleri mevcuttur.Hýristiyanlar Noel Yortusu için aylar önceden hazýrlýklara giriþiyorlar.Bütün milletlere bunun propagandasýný yapýyorlar.

  Allah Sabredenlerle Beraberdir (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Sabýr,bir musibet ve belâya uðrayanýn telâþ ve feryat etmeyip,sonunu bekleyip tahammül ile katlanmasýdýr.Sabreden kimseye “Sâbir” denir.

  Sabrýn Sonu Selâmet (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Ecdadýmýz: “Sabrýn sonu selâmettir” demiþ. Bu sabra açýk bir davettir. Fakat bu öyle sanýldýðý kadar kolay bir iþ deðildir. Önceden bunun terbiyesini almýþ olmak gerekir. Ýmaný güçlü olanlar ancak sabrederler.

  Ramazan Ufku (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Müslümanlarýn gönlü bir hoþ artýk.. . On bir ayýn sultaný Ramazan-ý Þerife bir kez daha eriþmenin bahtiyarlýðýný yaþýyoruz.Recep,Þaban,iþte geldi Ramazan. . .

  Ýslâm Barýþ Dinidir (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Yaþlý dünyamýz,kurulduðu günden beri binlerce çirkin savaþa sahne olmuþtur.Barut kokusu hiç eksik olmamýþtýr yeryüzünden…Hz.Adem’in oðullarý arasýndaki kanlý kavga bu iþin temelini oluþturmuþtur.

  Kanaat Bitmez Tükenmez Bir Hazinedir (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Aç gözlü olmayýp hýrs göstermemeye,kýsmetinden fazlasýna göz dikmemeye kanaat diyoruz.Helâl ile yetinip haramý reddedene,az þeyi de olsa kýsmetine razý olana “kanaatkâr” ismini veriyoruz.

  Nimete Þükür Esastýr (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Biz insanlar,pek çok hareketimizle kendi bünyemizde tezat oluþtururuz.Ýnsanlar bize herhangi bir þey verince teþekkür eder,hatta çok kere karþýsýnda iki büklüm oluruz.Fakat nimetlerin mutlak sahibi olan Allah’a teþekkür etmeyi her nedense ihmal eder

  Vatan Sevgisi Ýmandandýr (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Ayný gelenek ve görenekleri paylaþtýðýmýz,dinî ve içtimaî deðerlerle adeta etle kemik gibi bütünleþtiðimiz toprak parçasýna “vatan” diyoruz.Vatan,alelâde bir toprak parçasý deðildir.

  Allah,ne Güzel Vekildir (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Kendine ait vazifeyi yaptýktan sonra neticesini Allah’tan beklemeye tevekkül,bunu yapana da mütevekkil diyoruz.Mütevekkil insan,sebeplere tevessül ettikten sonra sonucunu Allah’a býrakýr.

  Dua Müminin Silâhýdýr (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Dua, Allah’a karþý raðbet,niyaz,yalvarýþ,tazarru,salât,namaz ;Cenab-ý Hakk’tan hayýr ve rahmet dilemek;Allah’ýn rýzasýný,hidayet ve istikamete muvaffakiyeti dilemek,yalvarmak;Peygamber(A.S.M.)’a salâvat getirmek;birisini çaðýrmak

  Ýslâmiyet Irkçýlýðý Lânetlemiþtir (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Allah,dünyayý yarattýktan sonra Hz. Adem Aleyhisselâmý halketmiþtir.Onun sol kaburga kemiðinden de eþi Hz.Havva’yý vücuda getirmiþtir.Bu çift,zamanla çoðalarak bugünkü insanlýðýn oluþumuna zemin hazýrlamýþtýr.

  Kýrk Hadis Iþýðýnda (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Peygamberimizin mübarek sözlerine “hadis-i þerif” diyoruz.Hadisler,dünyevî ve uhrevî hayatýmýzý nasýl tanzim edeceðimizi öðretir.Her insan Kur’an-ý Kerim’den mana çýkaramaz .

  Þefaat Ya Resulullah!.. (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Þefaat kelimesinin anlamý bir þeye bir mislini daha ekleyerek çift kýlmak, tek olan bir þeyi bir baþka þeyle birleþtirmektir.

  Ameller Niyetlere Göredir (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Ýnsaný diðer varlýklardan ayýran,onun düþünme ve idrak edebilme kabiliyetidir.Bunun dýþýnda,öteki canlýlardan çok fazla bir farkýmýz yoktur.

  Haya Ýmandandýr (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Hayâ,Allah korkusuyla günahlardan kaçýnmaktýr.Yüce dinimiz Ýslâmiyet bu mevzuya büyük ehemmiyet vermiþtir.Dinin emirlerine uyup,nehiylerinden kaçýnmak hayânýn gereðidir.

  Ýsraf Ekonomisi (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Yüce Allah, dünyaya gelen her canlýnýn rýzkýný verir.Fakat kiþi veya genel anlamda canlý rýzkýný aramalýdýr.Aþaðý yatarak nimet beklemek,gelmeyince de isyan etmek küstahlýktýr.Önce hareket,sonra bereket!..

  Muhabbetin En Makbûlü (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Bize en küçük bir iyiliði dokunan kiþiyi severiz ve baðrýmýza basarýz.Oysa Allah biz insanlara sayýsýz nimetler veriyor.Onu sevme hususunda niçin ihmâlkâr davranýyoruz.

  Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Ýnsanoðlu günah iþlemeye meyyal yaratýlmýþtýr.Çok basit gerekçelerle hak ve hakikatten ayrýlýr.Çünkü lânetlenmiþ þeytan,onu yoldan çýkarmak için,yanýnda bir pervane gibi döner durur.Gafillere batýlý hak,hakký batýl olarak gösterir.

  Hocam Bener Cordan (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Eðitim 

Eðitim çýnarýndan bir yaprak daha düþtü.Öyle ki yeri doldurulamayacak bir yaprak!... Millî Eðitim Bakanlýðý Eski Müsteþarý muhterem hocam Bener Cordan, 15 Aðustos 2004 Pazar günü sabah saatlerinde Ankara’da Hacettepe Hastane

  Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Din 

Bilindiði üzere Arif Nihat Asya, bundan tam yüz yýl önce 1904 senesinde dünyaya gelmiþti.Þu anda 2004 yýlýný idrak ediyoruz.Yani bu yýl Arif Nihat’ýn yüzüncü doðum yýlý…

  Dil Katliamý (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Dil 

Ýnsaný diðer varlýklardan ayýran en önemli özellik konuþma yeteneðidir.Bunu dil sayesinde gerçekleþtiriyoruz.Canlý ve dinamik bir vasýta olan dil,milletlerin bir nevi çimentosudur.

  Kültürün Temel Unsuru Dil (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Dil 

Dil ve kültür kavramlarý yapýþýk ikizler gibidir. Siz onlarý birbirinden ayýrmak isteseniz de onlar ayrýlmamakta direnirler. Hepimizin yakinen bildiði gibi insanlar,topluluklar halinde hayatlarýný idame ettirirler. Beraber yaþa

  Eski Türkler'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Türkiye 

Türkler uzun yýllar göçebe bir hayat yaþadýktan sonra yerleþik medeniyete geçmiþlerdir.Savaþçý bir millet olan Türkler,cihan imparatorluðunun peþindeydiler.Uzun ve zor mücadelelerden sonra bu hayalleri hakikate dönüþmüþtür.

  Ýslâmiyet ve Türkler (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Türkiye 

Türk Milleti var oluþundan beri ahlâk ve mefkûre açýsýndan örnek bir yapýya sahipti.Yani Türkler,Ýslâmiyet’ten evvel de çok þahsiyetli, namuslu ve inançlý bir milletti.

  Geleceðe Yatýrým (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Eðitim 

Belli bir konuda,bir bilgi ve bilim dalýnda yetiþtirme ve geliþtirme iþine “eðitim” diyoruz.Eðitim,çocuklarýn ve gençlerin cemiyet içerisinde yerlerini almalarý için mutlak gereklidir.

  Okul ve Hapishane (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Eðitim 

Okumakla baþlar her þey!.. Bilgisizlik,yediden yetmiþe bütün kötülüklerin anasýdýr. Dünyada en tehlikeli insan,cahil insandýr. Cahillerin en kötüsü de cahil olduðunu bilmeyen veya cehaletini kabul etmeyendir. Böyle bir insanla

  Öðretmenler Günü (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Eðitim 

Öðretmen, o tatlý,sihirli,týlsýmlý sözcük!…Nasýl da telâffuz eder çocuklarýmýz onu coþku ve heyecanla…Çünkü kalpten gelen,katýksýz,saf bir kelimedir o…

  Öðretmenlik Andý'na Sadakat (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Eðitim 

Çaðdaþ ve medenî milletler bugünlerinden çok yarýnlarýný düþünürler. “Dün” artýk elimizden uçup gitmiþtir. “Bugün” öyle veya böyle,iyi veya kötü yaþanmakta… Ya yarýn?...O gelmedi daha. Yarýný mamur etmek elimizde.

  Þâirlerin Gözüyle Öðretmen (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Eðitim 

Þairler, yaþadýðý toplumun gözü,kulaðý,sesi ve dilidir.Cemiyette ne yaþanýyorsa,insanlarýn duygu,düþünce ve eðilimleri ne yönde cereyan ediyorsa, bu söz ustalarýnýn dizelerine yansýr.

  Ellisine Varmayan Þâir ve Yazarlarýmýz (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Entelektüel 

Herkes bir þeyler söyler ama herkes belâgatlý söz söyleyemez.Bunu ancak þâirler becerebilir.Çünkü onlarýn doðuþtan gelen söz söyleme meziyetleri vardýr.Bu yönüyle onlara saygý duymak lâzýmdýr.

  Þiirin Doruklarýnda!.. (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Entelektüel 

Þiir,baþkalarýnýn düþünüp de kelimelere dökemediði duygu,düþünce ve hayalleri estetik kaygýlar gözeterek yansýtmaktýr.Bunu gerçekleþtirmek her kiþinin yapabileceði bir iþ deðildir.Yani her insan þiir yazamaz.

  Trabzon Belediye Baþkanlarý (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Dönemler 

Trabzon çok eski bir yerleþim yeridir.Pek çok millet bu güzel þehri yurt edinmiþtir.1461 yýlýnda da Fatih Sultan Mehmet tarafýndan Ýslâm topraklarýna dahil edilmiþtir.Bu fetih hadisesi sýradan bir toprak kazanma deðildir.

  Trabzon Fetih Tarihi (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Dönemler 

Trabzon,Türk-Ýslâm coðrafyasýnýn en köklü yerleþim yerlerinden biridir.Pek çok millete ve medeniyete ev sahipliði yapan bu güzide þehir,26 Ekim 1461 yýlýnda Ýslâm topraklarýna dahil edilmiþtir.

  Geçmiþte Trabzon (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Dönemler 

Trabzon’un geçmiþi M.Ö.7000 yýlýna kadar uzamaktadýr.Pek çok medeniyetin beþiði olmuþtur.Buraya ilk olarak Tibarenler,Mosklar ve Marlar yerleþmiþlerdir.Þehir zamanla Medler,Persler ve Makedonyalýlar’ýn eline geçmiþtir.

  O Acý Günler!.. (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Dönemler 

Esareti yaþamayan hürriyetin kýymetini bilemez.Millet olarak asýrlar boyunca hürriyet aþkýyla yanýp tutuþtuk.Bunun için en deðerli varlýðýmýz olan canýmýzý seve seve verdik.Her zaman da vermeye hazýrýz.

  Trabzon Basýnýnýn Meseleleri (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Meslekler & Ýþ Yaþamý 

Millet olarak, maalesef okumuyoruz. Okumayý boþ ve zahmetli bir uðraþ olarak görüyoruz.Batýlýlar günde en az iki üç gazete okurken ülkemizde toplumun yarýdan çoðu ayda ancak bir gazete okuyor!

  Trabzonlu Tarihçi Þakir Þevket'in Gözüyle Sürmene (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Ocak 2005 Tarihe Yön Verenler 

Þehirler týpký insanlar gibidir.Hepsinin kendilerine mahsus kimlik ve þahsiyetleri vardýr.Þehirlerin ruhu, orada yaþayan insanlarýn ruh bileþiminden oluþur.Günümüz þehirleri kozmopolitleþti.Özgün aile þehirleri tarihe karýþtý.

  Ölümden Þimdi Daha Çok Korkuyorum (M.NÝHAT MALKOÇ) 9 Aðustos 2005 Yazarlar ve Yapýtlar 

Türk þiirinin üstatlarý birer birer aramýzdan ayrýlýyor.Bu durum Türk þiiri adýna bir hayli endiþelendiriyor bizi.Çünkü pýnar baþtan kuruyor.Yeni sesler ve yeni renkler geliyorsa da bunlar bir balon misali kýsa zamanda sönüyor.

  Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser (M.NÝHAT MALKOÇ) 9 Aðustos 2005 Eðitim 

Son yýllarda kitap okuma alýþkanlýðýmýzda gözle görülür bir azalma olduðu inkâr edilemez.Gerçi ülkemizde böyle bir alýþkanlýk olup olmadýðý da tartýþma konusudur.

  Tabelalarda Türkçe Kullanma Kampanyasý (M.NÝHAT MALKOÇ) 7 Ekim 2007 Dil 

Dünyada bizim kadar diline sýrt çeviren ve ihanet eden baþka bir millet görülmemiþtir. Bunun yansýmalarýný, adým attýðýnýz her yerde görebilirsiniz. Kendi kendine yeten, hatta baþka dillere de çok sayýda kelime veren Türkçe, öz evlatlarýnýn elinde sýrtýndan hançerleniyor. Bunu yapanlar da sözde çaðdaþlýk kýlýfýyla iþledikleri her türlü haltý güzel gösterme gayreti içerisine giriyorlar. Basiretleri iyice körelen bu insanlar, yanlýþ yolda olduklarýný bir türlü kabul etmiyorlar. Oysa Türkçe bizim ses bayraðýmýzdýr, her türlü tacizlere raðmen ayakta kalan son kalemizdir. Bu kale düþerse, milletimizi birbirine kenetleyen dil baðý çözülürse daðýlma ve parçalanma tehlikesiyle yüz yüze kalýrýz. Dil birliðini hafife almayalým. Türkçeyi yabancý dillerin boyunduruðundan kurtaralým. Kültürel sömürge olmayý reddedelim.

  Batý Medeniyeti Karþýsýnda Mehmet Akif (M.NÝHAT MALKOÇ) 2 Kasým 2007 Kültür Çatýþmalarý 

Her milletin kendine mahsus bir medeniyeti mevcuttur. Bunun yanýnda medeniyetlerin beynelmilel uzantýlarý da vardýr. Bugün, medeniyet kavramý “uygarlýk” sözcüðüyle karþýlýk bulmaktadýr. Kültür ve medeniyet kavramlarýnýn içeriði ve kapsamý konusu, bugüne dek çokça tartýþýlmýþtýr. Bazýlarý kültürü millî, medeniyeti evrensel olarak nitelemiþtir. Her ikisinin de millî olduðunu söyleyenler de vardýr. Bu konulardaki kiþisel kanaatler aslýnda sorgulanmalý ve bu hususta derinleþilmelidir.

  Bir Hizmet Þehidi: Ahmet Hamdi Altuntaþ (M.NÝHAT MALKOÇ) 15 Kasým 2007 Toplumsal Olaylar 

Þiddeti çözüm olarak görenler, 1998 senesinde Trabzon’un Çömlekçi mevkiinde zabýta komiseri ‘adam gibi adam’ olan Köprübaþýlý Ahmet Hamdi Altuntaþ’ý susturarak kirli kan denizlerine bir damla daha akýttýlar. O henüz 32 yaþýnda, ömrünün baharýnda arkasýnda onlarca gözü yaþlý insan býrakarak ebediyete ‘þehit’ sýfatýyla göçtü. Allah rahmet eylesin.

  Bir Köprübaþý Sevdalýsý: Ahmet Sancak (M.NÝHAT MALKOÇ) 15 Kasým 2007 Türkiye 

Köprübaþý’ndan yola çýkan Ahmet Sancak, Almanya’da giriþimcilikte baþarý basamaklarýný bir bir týrmanýp, bugün gurur duyulabilecek bir noktaya gelmiþtir. Genç yaþta baþarýlý bir iþ hayatý geçiren Ahmet Sancak, 2002 yýlýnda medya sektörüne el atmýþtýr. Doðu Karadeniz bölgesini kapsayan “Karadeniz Haber” adlý bir gazete kurmuþtur. 2005 yýlýnda ise Trabzon merkezli Hüryol adlý gazeteyi yayýn hayatýna kazandýrmýþtýr. 2006 yýlýnda ise Karadeniz Haber gazetesinin adýný ve içeriðini deðiþtirerek Taka markasýna dönüþtürmüþtür.

  Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi (M.NÝHAT MALKOÇ) 16 Kasým 2007 Türkiye 

Trabzon’un uzaðýna düþmüþ bir ilçedir Köprübaþý… Gündoðan, Fidanlý, Akpýnar, Yaðmurlu, Koyuncular, Güneþli, Çifteköprü, Beþköy gibi yerleþim yerlerinden oluþan bu ilçede hayat gün boyu zorluklarla mücadele içerisinde geçer. Gözden ýrak olsa da, gönülden ýrak deðildir yeþilin ve daðlarýn koynunda uyuyan bu masal perisi… O bizim yüreðimizin merkezindedir her zaman… Bedenen oralardan uzak yaþýyor olsak da, ruhen havasýný teneffüs ediyoruz bu güzel yurt köþesinin. Köprübaþý sevgisi geceleri rüyalarýmýzý süslüyor, efkârlý vakitlerde ise hayallerimizi… Çünkü o topraklarda yoðruldu hamurumuz. Çocukluk ve ilk gençlik anýlarýmýzý oralarda býraktýk. Yüreðimizin bir köþesini Köprübaþý’na tahsis ettik.

  Usta Bir Heykeltýraþýn Ucuz Ölümü (M.NÝHAT MALKOÇ) 12 Aralýk 2007 Sanat ve Sanatçýlar 

Türkiye’de trafik kazalarý almýþ baþýný gidiyor. Gün geçmiyor ki birileri trafik kazasýndan hayatýný kaybetmesin, kolunu bacaðýný kaybedip yaralanmasýn. Dýþarý çýkýp da eve saðlam dönmek þükür sebebi sayýlýyor. Ýnsanlarýmýz bir türlü kurallara uyarak adam gibi araba kullanmayý öðrenemedi. Her þey gözler önünde gerçekleþiyor ama hiç kimse yaþanan olumsuzluklardan ibret almýyor. Böyle olunca da benzer sebepler benzer sonuçlarý doðuruyor.

  Köprübaþýlý Hayýrsever Ýþadamý: Abdullah Kanca (M.NÝHAT MALKOÇ) 15 Aralýk 2007 Söyleþi 

Halk tarafýndan “üç günlük dünya” olarak ifade edilen yaþadýðýmýz bu âlemde sýnýrlý bir ömre sahibiz. Sayýlý günlerimizi artýrmak elimizde deðil. Fakat adýmýzý yaþatmak ve kalýcý kýlmak elimizdedir. Geride ne kadar eser býrakýrsanýz, adýnýz o kadar hafýzlara kazýnýr. Mevlana’nýn dediði gibi “Kamil odur ki; koya dünyada bir eser, / Eseri olmayanýn yerinde yeller eser…” Bu çerçevede geride hayýrla anýlacak bir isim ve eser býrakan Köprübaþýlý hayýrsever iþadamý Abdullah Kanca’yý anlatmak için böyle bir giriþe lüzum gördük.

  Altýn Kuþaðýn Son Yýldýzý: Vüs"at O. Bener (M.NÝHAT MALKOÇ) 7 Aralýk 2007 Yazarlar ve Yapýtlar 

Türk hikâyeciliðinin altýn kuþaðýnýn son yýldýzý olarak görülen Vüs’at O. Bener geçtiðimiz aylarda hayatýný kaybetmiþti. 83 yaþýnda hayata veda eden bu deðerli kalem, hikâyeyi þiire yaklaþtýrmýþtý. Uzun ömrüne raðmen az sayýda hikâye yazmýþtý. Mükemmeliyetçi bir sanat anlayýþýna sahipti. Az ve öz yazmayý ilke edinmiþti. Kelimeleri yerinde ve tabir caizse iktisatlý kullanýrdý. O, sözlere hakkýný veren bir hikâyeciydi.

  Bir Kalem Daha Sükût Etti: Erhan Bener (M.NÝHAT MALKOÇ) 8 Aralýk 2007 Yazarlar ve Yapýtlar 

Seksenine merdiven dayadýðý bir dönemde aramýzdan ayrýlan Bener, yaþý ileri bir safhada olmasýna raðmen hayal kurmaya ve kurduðu hayalleri okuyucularýyla paylaþmaya devam ediyordu. Hayattan elini eteðini çekmemiþti, nefes aldýkça hayat yaþanmaya deðerdi. Onun hayata bakýþý sevgi ve hoþgörü temeli üzerine bina edilmiþti. Doðrusu da bu deðil miydi zaten. Söz sarraflarý olan þair ve yazarlara da hayata sevgiye hâkim noktadan bakmak yakýþýrdý. O da kendine yakýþaný yaparak yaþadýkça okuyucularýna muhabbet bahçesinden güller derdi. Kalem sustu… 08 Aralýk 2007’de edebiyatýmýz bir deðerini daha topraða gömdü.

  Kurban Bayramýnýn Anlamýna Vakýf Olmak (M.NÝHAT MALKOÇ) 18 Aralýk 2007 Din 

Kurban Ýslam itaat kültürünün önemli bir yansýmasýdýr. Zorlu bir imtihana tabi olduðumuz bu dünyada bedenî ve malî ibadetlerle görevli kýlýnmýþýz. Ýbadetlerimizi Allah’ý hoþnut etmek, gazabýndan uzak durmak için büyük bir aþkla ve þevle yerine getiririz. Vaktinde ifa etmemiz gereken ibadetlerden birisi de kurban kesmektir. Fakat bu sadece malî gücü yeterli olanlara yönelik bir emirdir. Gücü yetmeyenlerin böyle bir sorumluluðu yoktur.

  Kurban Hayvan Katliamý mý? (M.NÝHAT MALKOÇ) 18 Aralýk 2007 Din 

Müslümanlarýn dini vecibelerinden birisidir gücü yetenlerin kurban kesmesi… Her yýl gerçekleþtirilen bu kulluk eylemi, kulu Allah’a yaklaþtýrýr. Sözlükte yaklaþmak, Allah’a yakýnlaþmaya vesile olan þey anlamlarýna gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibadet maksadýyla, belirli þartlarý taþýyan hayvaný usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvaný ifade eder. Gücü yeten her müminin kurban kesmesi gerekir. Kurban kesmek, zengine Hanefi’de vacip, diðer üç mezhepte sünnettir. Sosyal dayanýþma ve yardýmlaþmanýn zirvesi olan kurban malî ibadetlerden biridir. Gücü yetmeyenin böyle bir vazifesi yoktur.

  Oyuncu Savaþ Dinçel Yaþam Perdesini Kapattý (M.NÝHAT MALKOÇ) 22 Aralýk 2007 7nci Sanat (Sinema) 

Gün geçmiyor ki bir deðerimiz ayrýlmasýn aramýzdan. Alanlarýnda isim yapmýþ, ekol olmuþ kiþiler sararmýþ yapraklar misali bir bir dökülüyor hayat aðacýndan. Bu durum hayatýn beklenen neticesi olsa da insanlar kolay kolay alýþamýyor gidenlerin yokluðuna. Lakin zaman acýlarýn üzerini küllerle örtüp yaþamýn uzun bir süreç olduðunu ve devam ettiðini hatýrlatýyor bize. Gidenler gelmiyor, gelenler vakti gelince bir ‘elveda’ bile diyemeden gidiyor.

  Hayata Ýmanýn Nuruyla Bakabilmek… (M.NÝHAT MALKOÇ) 23 Aralýk 2007 Din 

Millî ve manevî deðerlerin zaafa uðratýldýðý, inançlarýn hayatýn dýþýna itildiði zor bir zamanda yaþýyoruz. Maddenin manaya baský yaptýðý, hatta galebe çaldýðý bu çaðda hayata imanýn nuruyla bakabilmek, içimizde çýkmazlar oluþturan pek çok meseleye çözümler getirebilecektir. Yeter ki bakýþýmýzý çaða göre deðil, Ýslam inancýnýn getirmiþ olduðu temel ilkelere göre þekillendirelim. Gerçek mümin odur ki Ýslam’a çaðýn gözüyle bakmaz, çaða Ýslam gözlüðüyle bakar. Bu iki bakýþ açýsý birbirinden çok farklýdýr. Birincide çaðýn deðerleri, ikincide Ýslam’ýn deðerleri esas alýnmaktadýr. Elbette esas olan Ýslam’ýn kýymet hükümleridir.

  Kanserin Son Kurbaný: Neriman Üçüncü (M.NÝHAT MALKOÇ) 29 Aralýk 2007 Saðlýk 

Karadeniz’de kanser vakalarý artarak devam ediyor; tabir caizse canlarý kýrýp geçiriyor kanser... Çernobil faciasýnýn Karadeniz’de kanseri tetiklediði iddialarý her ne kadar resmi saðlýk çevrelerince inkâr edilse de, bu coðrafyada yaþananlar farklý bir görüntü çiziyor. Nice deðerimizi alýp götürdü kanser… Buna kader deyip geçmek ne kadar doðru acaba?

  Bir Tiryakinin Son Sözleri (M.NÝHAT MALKOÇ) 2 Ocak 2008 Saðlýk 

Sigarayla dostluk kurduðum ilk günler her þey ne kadar da güzel görünmüþtü bana. Þunu itiraf edeyim ki aslýnda sigaradan keyif filan da almýyordum. Çevremde sigara tüttürenlerin cakasýna kurban oldum da denebilir. Sanki o laneti içince büyüyordu insanlar… Çevremizdekiler onlara daha farklý bakýyordu. Büyük olmanýn alâmeti gibi algýlanýyordu sigarayý aðýzda tutmak, öylece konuþmak… Etraftaki kýzlara hava atmanýn yolu da sanki sigaradan geçiyordu. Bu duygularla ellerim titreyerek, cebimde biriken bozuk paralarý büfeciye uzattým. Filtresiz bir Bitlis istemiþtim burma býyýklý, sert mizaçlý adamdan. Paketi uzatýrken de küçümser bakýþlarla baþtan aþaðý süzmüþtü beni. Bu benim sigaraya adým atýþýmýn ilk merhalesiydi. Yaþým kemale ermediði için gerçekleri göremiyordum.

  Zevrakî"nin Kýrýldý Gönül Sazý (M.NÝHAT MALKOÇ) 6 Ocak 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Türk halk edebiyatý henüz tam anlamýyla keþfedilmemiþ büyük bir kültür hazinesidir. Bu büyük kaynaktan tam anlamýyla haberdar deðiliz. Bu muhteþem þiir konaðýnda geçmiþten günümüze kadar binlerce halk þairi konaklayarak on binlerce þiir söylemiþtir. Bu þiirler sözlü gelenekle bugünlere geldiði için çoðu deðiþmiþ veya kaybolmuþtur. Günümüzde halk þiiri geleneði devam etse de eski ihtiþamýndan ve özgünlüðünden çok þeyler kaybetmiþtir.

  Divan Edebiyatýný Sevdiren Adam: Ýskender Pala (M.NÝHAT MALKOÇ) 12 Ocak 2008 Entelektüel 

Çok köklü bir geleneðin kültür hayatýmýza yansýmasýdýr Divan edebiyatý… Asýrlarý aþýp günümüze ulaþan bu gür ses, hâlâ yankýlanmaya devam ediyor. Müzeye kaldýrýlan edebiyat, müzenin kapýlarýný zorlayarak hayata akmak için zaman ve zemin kolluyor. Bu hususta ona kýlavuzluk edecek gönül insanlarýnýn himayesini umuyor ve bekliyor.

  Hayri Gür"ün Ardýndan… (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Eðitim 

Ölüm kervaný uzayýp gidiyor gün geçtikçe… Birileri bu kervana dâhil oluyor vakit gelince… Bu yol Hz. Âdem zamanýnda açýldý, kýyamete kadar da açýk kalacaktýr. Þüphesiz ki vakti gelen bu yola revan olacaktýr. Ýþte bu kervana, bu sonsuzluða giden yola bir güzel insan daha revan oldu. Genelde spor, özelde futbol deyince Trabzon’da akla gelen ilk isim olan Hayri Gür, hayatýný kaybetti. Trabzon’umuz deðerli bir büyüðünü yitirdi. 98 yaþýnda hayata gözlerini yuman Hayri Gür için 09 Nisan 2010 tarihinde Trabzon Lisesi önünde bir tören düzenlendi. Gür`ün cenaze törenine Trabzon Valisi Dr. Recep Kýzýlcýk, Trabzon Belediye Baþkaný Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoðlu, Trabzon AK Parti Ýl Baþkaný Dr. Adnan Günnar, Trabzonspor eski divan baþkaný Nizamettin Algan ve çok sayýda seveni katýldý. Türk bayraðýna sarýlý tabutu tören alanýna getirilen merhum Gür için dostlarý konuþmalar yaptýlar.

  Kuruluþunun 40. Yýlýnda Kubbealtý Mektebi (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Dönemler 

Malzeme olarak taþ ve çimentodan yapýlsa da, bazý binalarýn þahsýna münhasýr ruhu olduðuna inanýrým. Zira tarihî binalarýmýzýn çoðunda bu ruhun akislerini görebiliriz. O binalara girip çýkanlar ve o çatý altýnda hizmet edenler, o yapýya apayrý bir deðer katarlar. Ýþte bu binalardan biri de Ýstanbul’da bulunan Köprülü Medresesi’dir. Köprülü Medresesi 1661 yýlýnda Sadrâzam Köprülü Mehmed Paþa tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Medrese odalarý revaklý bir avlunun etrâfýnda L þeklinde sýralanmýþtýr. Yapýda bugün dokuzu tam, biri yarým olmak üzere on oda bulunmaktadýr. 1984 yýlýnda Kubbealtý’na tahsis edilmiþ olan medrese, eski harap vaziyetinden kurtarýlmýþ ve bugünkü temiz bakýmlý hâline getirilmiþtir. Medresedeki odalarda birer ocak ve ikiþer dolap niþi bulunmaktadýr. Ýstanbul’un ortasýndaki bu binada artýk Türk kültürünün nabzý atmaktadýr. Burada geçmiþle geleceði bütünleþtiren saðlam köprüler inþa edilmektedir. Dünün kültür hazineleri ortaya çýkarýlmaktadýr bu nezih binada… “Kubbealtý Akademisi Kültür ve Sanat Vakfý” yetkilileri bu binayý en verimli bir þekilde kullanarak her geçen gün gözden kaçmýþ, eksik býrakýlmýþ bir kültürel çalýþmayý hayata geçirmektedirler.

  "Gülün Vedasý" Yahut Bahattin Yýldýz'ýn Þahadeti (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ölüm meleði bazen bir beyaz kelebeðe dönüþüp konar can çiçeðinin taç yapraklarýna. Þirin görünür son demlerini yaþayan faniye. Hakk dostlarý onu hoþbeþ edip karþýlar kapý eþiðinde. Çünkü sonsuzluða götürür yolcularýný gül yüzlü süvari… Ölüm ölür ölünce…

  Soyadýyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardým (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Türkiye 

Trabzon deðerli bir simasýný daha ebediyete uðurladý. Akçaabat’ta yaptýrdýðý güzel okulla Türk Millî Eðitimine büyük katkýda bulunan, Akçaabat Sebatspor’u Türkiye Birinci Ligi’ne çýkaran ‘efsane baþkan’ olarak nitelendirilen Mevlüt Selami Yardým’ý kaybettik.

  Tarihi Sevdiren Adam: Yavuz Bahadýroðlu (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Trabzon Belediyesi’yle Moral FM’in ortaklaþa düzenlediði “Ýstanbul’un Fethinin 557. Yýlý Anýsýna Fatih ve Fetih” konulu sohbet programý 17 Mayýs 2010 tarihinde Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde yapýldý. Programýn sunuculuðunu Moral FM’in sunucu ve programcýlarýndan Fethi Çaðýl yaptý. Bu nefis program Araklý kökenli Devlet Sanatçýsý Süleyman Þahintürk’ün doyumsuz solo mehter konseriyle baþladý. Trabzonlu Þahintürk birbirinden güzel mehter marþlarý ve kahramanlýk türküleri söyleyerek hazirunu coþturdu.

  Trabzon'da Kültür - Sanat ve Hayat Yahut Kadýnýn Dünyasý (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Sanat ve Sanatçýlar 

Bence dünyanýn en keyif verici iþi bir þeyler üretmektir. Þahsen bir þeyler üretmediðim günü zayi olmuþ bir gün olarak addederim. O gece gözlerime kolay kolay uyku girmez. Bir þeyler ürettiðim gün huzur dolar kalbim… Ýnsanlara faydalý olmanýn, bir eser üretmenin hazzýný doyasýya yaþarým. Ýnsanýn bir þeyler üretmesi için ille de bir iþte çalýþmasý gerekmez. Kiþi isterse ev ortamýnda da üretim yapabilir. Ýlle de bir atölye gerekmez.

  Akýn Akýntürk ve Eðitici Teatral Konserler (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Sanat ve Sanatçýlar 

“Akýn Akýntürk, 1978 yýlýnda Gümüþhane’de doðdu. Gazipaþa Ýlkokulu’nu, Dumlupýnar Ortaokulu’nu ve Gümüþhane Lisesi’ni bitirdi. KTÜ Gümüþhane Ýnþaat Mühendisliði Bölümü’nün ikinci sýnýfýndan ayrýldý. Bestekâr, yorumcu ve yapýmcý olan Akýntürk, ilk kaseti ‘Asi Çocuk’u 1999 yýlýnda Marmara Müzik’ten çýkardý. Ýkinci kaseti olan ‘Aleyna’(CD) 2007 senesinde Akýntürk Production’tan çýktý. ‘Aleyna’ adlý albümünde besteleri kendine ait olan 11 parçaya yer verdi. 2003 yýlýnda ‘Akýntürk Production’u kurdu.

  Hüseyin Albayrak'ýn Kaleminden "Trabzon'un Fethi" (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Trabzon kenti, kuruluþ tarihi itibariyle Anadolu’nun en eski ve köklü þehirlerinden biridir. Tarihçiler bu kentin kuruluþ tarihini M.Ö. 4000’li yýllara kadar indiriyor. Pontus Rum Ýmparatorluðu’nun 257 yýllýk baþkenti olan Trabzon, Bessarion’un deyimiyle Doðu’nun en eski ve en þöhretli þehridir. Fakat bu kadar köklü bir medeniyete beþiklik etmiþ olan Trabzon hakkýnda yeterli ve güvenilir tarihî kaynaklar ne yazýk ki yoktur; acýklý olan da budur.

  Kuruluþunun 44. Yýlýnda Kuþakkaya Gazetesi (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Türkiye 

Gazetecilik bir sevdadýr; bulaþýnca býrakamazsýnýz. Anadolu’da hiçbir kurum ve kuruluþtan destek almadan, kýt imkânlarla gazete çýkarmak zor bir iþtir. Onun için bu iþi bir sevda mesleði olarak görüp gazetecilik aþkýna eldeki gelirini(belki emekli maaþýný) bu iþe sarf eden kiþilere olan saygým ve sevgim sonsuzdur. Bu kiþilerden biri de Gümüþhane’de Kuþakkaya Gazetesi’ni 44 yýldan beri istikrarlý bir þekilde çýkaran, Anadolu basýnýnýn duayenlerinden biri olan Turan Tuðlu’dur. Gazeteciliði bir sevgi iþi ve tutku olarak gören Turan Tuðlu, bu iþi büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla 44 yýldan beri gerçekleþtiriyor. Kuþakkaya Gazetesi 1967 yýlýnda Turan Tuðlu ve Zühtü Çetinkaya tarafýndan Gümüþhane’de kurulmuþtur. Bu güzide gazete, adýný þehre tepeden bakan Kuþakkaya Daðý’ndan almaktadýr.

  Ölümünün 11. Yýlýnda Alaattin Kurt (M.NÝHAT MALKOÇ) 21 Kasým 2010 Politika 

Köprübaþý’nýn yetiþtirmiþ olduðu mümtaz þahsiyetlerden biri de 17 Aðustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük oðlu ve eþiyle birlikte enkaz altýnda kalarak aramýzdan ayrýlan Kocaeli Milletvekili Alaattin Kurt’tur. O, küçük ilçemizin deðerlerinin baþýnda gelmektedir.

  Rauf Denktaþ"ýn Ardýndan… (M.NÝHAT MALKOÇ) 20 Ocak 2012 Tarihe Yön Verenler 

Ecel atý çok uzaklardan gelip bir yiðidi daha çekip aldý aramýzdan. Bir çýnar daha kurudu. Büyük devlet adamý, babacan insan merhum Rauf Denktaþ’tan bahsediyoruz. O, gençliðinde Beþparmak Daðlarý’nda caný koltuðunda bir direniþçiydi. Þimdi Beþparmak Daðlarý ona aðlýyor. Sadece Beþparmak mý? Kerkük, Musul, Azerbaycan, Türkmenistan, Kýrgýzistan, Kazakistan, Özbekistan, Batý Trakya, Doðu Türkistan, Kýrým; kýsacasý bütün Türk yurtlarý ona aðlýyor. Zira o, ömrü boyunca esir Türk yurtlarýnýn baðýmsýzlýklarýný kazanmasý için içten dua etmiþti, çok kere de orada zulüm gören soydaþlarýmýz için gözyaþý dökmüþtü.

  Yerel Basýnýn Dünü, Bugünü ve Yarýný… (M.NÝHAT MALKOÇ) 8 Þubat 2012 Tezler 

Dünyada ve Türkiye’de basýn, iktidarlar devirebilen, yeni iktidarlar kuran, insaný ipe götürebilen ve insaný ipten çekip alabilen, yönetim biçimlerini deðiþtirme kudreti olan çok önemli bir güçtür. Yasama, yürütme ve yargýdan sonra ‘dördüncü kuvvet’ olarak tabir edilen basýn, ilkeleri olan bir meslektir. Gazetecilerin basýn etiðine uygun hareket etmesi çok önemlidir. Eðer bu meslek etik gözetilmeden üstünkörü yapýlýrsa Demokles’in kýlýcýna döner.

  M. Nihat Malkoç "Sevgini En Ýyi Sen Anlat" Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu (M.NÝHAT MALKOÇ) 14 Þubat 2012 Yazarlar ve Yapýtlar 

Trabzonlu þair M.Nihat Malkoç, Çekmeköy Belediyesi'nin düzenlediði, jüri baþkanlýðýný ünlü þair Sunay Akýn'ýn yaptýðý “Sevgini En Ýyi Sen Anlat” konulu Þiir Yarýþmasýnda 1089 þiir arasýnda Türkiye Birincisi olarak 2000 TL'lik ödülün sahibi oldu. 12 Þubat 2012 tarihinde Ýstanbul Çekmeköy'de düzenlenen ödül törenine Sunay Akýn, Süheyl Uygur ve Cengiz Küçükayvaz gibi önemli sinema ve dizi oyuncularý katýldý. Malkoç, 2000 TL’lik ödülünü ve diðer hediyelerini Çekmeköy Belediye Baþkaný Ahmet Poyraz ve meþhur þair Sunay Akýn’ýn elinden aldý. Þair Malkoç, yemekte bir araya gelen þairlere ve misafirlere kýsa bir konuþma yaptý. Konuþmasýnda Sevgililer Gününün bir günle sýnýrlandýrýlmasýnýn anlamsýz olduðunu, bu gibi günlerin genelde ticari amaçlarla tertiplendiðini, yine de sembolik anlamda önemli bir gün olduðunu söyledi. Malkoç sözlerini þöyle sürdürdü: “Sevgili demek sadece kiþinin eþi, sevgilisi demek deðildir. Anne de, çocuk da, baba da, peygamber de bir sevgilidir. Sevgili demek en çok sevilen demektir. Bu bazý kiþiler için bir kedi bile olabilir.” Þair M. Nihat Malkoç konuþmasýný “Sermayesi sevgi olan asla iflas etmez” diyerek tamamladý. Daha sonra kendisine birincilik ödülü kazandýran þiirini hazirun karþýsýnda seslendirdi. Malkoç’a Türkiye Birinciliði Ödülü kazandýran “Anla Beni Gülnihal” adlý þiirini dikkatlerinize sunuyor, kendisini tebrik ediyor, baþarýlarýnýn devamýný diliyoruz…

  Eski Of Medreseleri Belgeseli (M.NÝHAT MALKOÇ) 24 Mart 2012 Anadolu Kültürü 

Trabzon deyince öncelikle akla kültür, sanat, edebiyat ve futbol gelir. Trabzon deyince deniz, bir tabloyu andýran doða ve emsalsiz yaylalar gözümüzün önünde canlanýr. Oysa Trabzon’un sadece doðasý deðil, dinî ilimleri gelecek nesillere aktaran hocalarý da meþhurdur. Zira bu þehrin birbirinden deðerli ilmî þahsiyetleri de zihinlere kazýnmýþtýr. Özellikle Of deyince akla medreseler ve o eðitim yuvalarýnda karþýlýksýz hizmet veren birbirinden kýymetli hocalar gelmektedir. Bu yörenin donanýmlý hocalarý büyük gayretler göstererek dine ve ilme hizmet etmiþlerdir. Onun içindir ki Of deyince derin hocalarýn hatýra gelmesi boþuna deðildir. Bu bereketli vadiden yayýlan dinî ilimler, ülkemizin deðiþik yörelerinde yanký bulmuþtur.

  Gönülden Güle Mektuplar… (M.NÝHAT MALKOÇ) 17 Nisan 2012 Din 

Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Türkiye Diyanet Vakfý 1989 yýlýndan beri Peygamber Efendimizin doðum yýldönümlerini “Kutlu Doðum Haftasý” adý altýnda kutlamaktadýr. Bu hafta içerisinde Peygamber Efendimizi konu alan çeþitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yýl Kutlu Doðum Haftasýnýn temasý “Hz. Peygamber, Kardeþlik Ahlaký ve Kardeþlik Hukuku” olarak belirlendi. Bu konu etrafýnda ülke genelinde deðiþik yarýþmalar tertiplendi.

  Gazeteci Nevzat Yýlmaz"la Pazar Sohbeti (M.NÝHAT MALKOÇ) 1 Mayýs 2012 Söyleþi 

Trabzon’da ‘basýn’ deyince akla gelen ilk isimlerden biridir Nevzat Yýlmaz… Çünkü o, Trabzon’un en eski gazetecilerinden biridir. O, çocukluðundan beri gönlünü gazeteciliðe vermiþtir. Ortahisar’daki küçük matbaasýnda büyük iþler yapan bir dost simadýr O…

  Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun (M.NÝHAT MALKOÇ) 25 Ekim 2014 Din 

Biz Müslümanlar geçen zamanla birlikte deðerlerimizden çok uzaklaþtýk. Kendi deðerlerimizi bir kenara býrakarak Batý dünyasýnýn deðerlerine dört elle sarýlýr olduk. Bu durum kültür, sanat ve edebiyatta aðýrlýklý olarak kendini gösterdi. Radyo, televizyon ve yazýlý basýn gece gün demeden bize yabancý deðerleri þirin ve sevimli göstermek için uðraþýyor.

  Muhteþem Bir Mâziyi Muhteþem Bir Ýstikbale Baðlayan Köprü: Cemil Meriç (M.NÝHAT MALKOÇ) 13 Haziran 2019 Yazarlar ve Yapýtlar 

Bu Ülke'nin hakký teslim edilmemiþ ve tam anlamýyla anlaþýlamamýþ aydýnlarýndandýr Cemil Meriç… O, yaygýn olarak Cemil Meriç olarak bilinse de isminin önünde bir de "Hüseyin" vardýr. Meriç kuru sloganlarýn deðil, hakikatin adamýdýr. Saðýn ve solun zaaflarýný ve sýðlýklarýný ortaya çýkararak, arkasýna bakmadan eleþtiren bu kýymetli fikir adamý, yaþadýðý süre içerisinde görmezlikten gelinmiþtir hep... Zira onun eleþtirilerini ve harbi düþüncelerini hiçbir kesim taþýyamamýþtýr. Çünkü o, zamana ve zemine bakmadan yaþadýðýmýz asrýn tahlilini yapmýþtýr. Yeri gelmiþ övmüþ, yeri gelmiþ yerden yere vurmuþ bu çaðýn soylularýný…

 

 



SEVGÝ KÖPRÜLERÝ

Müslüman- Türk kimliðimiz uçuverdi özümüzden
Geçmiþe bir sünger çekip çabuk döndük sözümüzden

Kurudu pýnar baþlarý,sâki hýçkýrýp aðlýyor
Gözlerden akan kanlý yaþ,yüreðimizi daðlýyor

Mutlu azýnlýk uçarken kimileri emekliyor
Ýnsanlýk kurtuluþ için Fatih neslini bekliyor

Kýpkýzýl þafaða inat,acýlý feryatlar dinsin
Ýçimize ecdadýmýn þefkat iklimleri sinsin

Çaðýn asýk suratýna tükürün Allah aþkýna!
Vatana kast edenleri döndürüverin þaþkýna!

Mürþid-i kâmiller gibi aþka banýn heceleri
Mevlâna'nýn hoþgörüsü nurlandýrsýn geceleri

Yücelerden emir geldi:Kardeþ olun ey insanlar!
Sevgi köprüleri kurun,engel olmasýn lisanlar

Gözlerde bir çift umut var,yarýnlar aydýn olacak
Kirlenen kalplerimize Yunus sevgisi dolacak

Daha ne bekliyorsunuz?Karanlýða bir mum yakýn
Bataklýklardan kurtulup sevgi deryasýna akýn

Maddenin zincirlerini kýr artýk,tel tel dökülsün
Durdurun karanlýklarý,beklenen þafak sökülsün.

M.Nihat MALKOÇ



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.03.2024 07:35:11