..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Hakan Yozcu
Hakan Yozcu - Kendi Dünyam
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Dubai Günleri (Hakan Yozcu) 16 Mayýs 2013 Yerler 

Memura yaklaþýyorum. “Passport” diyor bana. Veriyorum. Pasaporta bakýp “Are you Turkish?” diye soruyor. “Yes” diye cevap veriyorum. Soruyor “Why come do you to Dubai?” O kadar açýk ve anlaþýlýr bir aksan kullanýyor ki, Ýngilizce’yi çok bilmememe raðmen anlýyorum ve cevap verebiliyorum. Turizm Fuarý için geldiðimi ve beþ gün burada kalacaðýmý söylüyorum, otelimin adýný veriyorum. “Dubaiye hoþ geldiniz” diyor ve çýkýyorum.

  Kadýn Olmak Zordur (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Yaþam 

Mutlu bir yaþam, huzur dolu bir yuva ister... Ailesine baðlýdýr. Eþini sayar. Kendini onlara adar… Özgür deðildir istese de… Gece dýþarý çýkamaz tek baþýna, gezemez, tozamaz istese de… Dilediði gibi yaþayamaz kýrk yaþýna gelse de… Söz olur, göz olur, dedikodu olur, vuruverirler damgayý, bakmaz kimse gözyaþýna istemese de…

  Meyhi Keyf (Hakan Yozcu) 30 Ocak 2011 Günlük Olaylar 

Lefkoþa gecelerine yabancýyým. Nerede eðlenilir, nerede yenip içilir pek bilmem. Gerçi eðlenceye düþkün biri olduðum söylenemez, ama yemek yemeði çok severim. Bu nedenle dostlarým bana “Seni yedirmektense, giydirmek daha iyi” derler.

  önce Saðlýk (Hakan Yozcu) 5 Nisan 2011 Günlük Olaylar 

Unutamadýðým þey ise, gecenin bir yarýsýnda bir heyula gibi ben uyurken yanýma gelip, “Arkaný dön, iðne yapacaðým ve kolundan kan alacaðým” diyen esmer, azgýn bakýþlý, hiç gülmeyen, o sert sesli hemþire idi. Onu asla unutmayacaðým.

  Lefke"de Kahve Sohbeti (Hakan Yozcu) 11 Nisan 2011 Günlük Olaylar 

Sohbet ede ede, güle oynaya gittik. Lefke’ye girdiðimizde bizi yeþillikler karþýladý. Bir tepe üzerine kurulmuþ büyük bir belde idi Lefke. Doðrusu benim çok hoþuma gitti. Þehir havasý var. Küçük; ama eksik olan pek bir þey yok gibi görünüyor. Þirin, güzel bir yer.

  Nkl Sanat Gecesi (Hakan Yozcu) 27 Nisan 2011 Günlük Olaylar 

Deli Hasan rolünseki Özmert Kýran’ý izlerken yýllar öncesine gittim. 1980’li yýllardaNKL’de oynadýðým yýllar bir film þeridi gibi geçti gözlerimin önünden. Edebiyat Öðretmenimiz Kemal Çobanoðlu’nun büyük bir özveri ile yönettiði “Cumhuriyet Çocuklarý”, “Cimri” ve “Hastalýk Hastasý” oyunlarý geldi. Çok zevkli ve eðlenceli anlar yaþamýþtýk. Kemal Hoca sayesinde tiyatro sevdasýna yakalanmýþtýk.

  Bir "Mavi Köþk" Yazýsý (Hakan Yozcu) 2 Mayýs 2011 Yerler 

Güzelyurt dað yolu üzerinde Çamlýbel köyü'nde idi. Güzelelyurt'a varmadan Yýlmazköy yolundan döndük. Çamlýbel'i karþýmýza alarak ilerledik. Tepeyi týrmandýk. Biraz sonra mis gibi kokan çam aðaçlarýnýn arasýndan ilerleyip Mavi Köþk'e vardýk.

  "Kod Adý Venüs" Getto Çadýrlarý (Hakan Yozcu) 27 Ekim 2011 Sanat 

“Kod Adý Venüs” o yýllarda Kýbrýs’ta bulunan genç bir Ýngiliz kýzýn baþýndan geçen olaylarý ele alýyor. Baþka bir deyimle Kýbrýs olaylarý bir Ýngiliz kýzýn bakýþ açýsýyla anlatýlýyor

  Erzurum Buluþmasý (Hakan Yozcu) 18 Temmuz 2012 Günlük Olaylar 

24 yýl aradan sonra Erzurum'a ilk defa geliyordum. Hep kafamda o mu deðiþti yoksa ben mi eskidim sorusu vardý. Daha þehre girmeden deðiþiklikler baþýmý döndürmüþtü. Bu muydu benim bildiðim Erzurum. Kalbimi býraktýðým, gençliðimi teslim ettiðim Erzurum. Caddeler deðiþmiþ, binalar deðiþmiþ, kentler kurulmuþ, bilidk tanýdýk bir tek bina kalmamýþ, hepsi yerle bir olmuþ. Erzurmu büyük, modern br þehir olmuþ.

  Yüreðimden Sýzan Parçalar (Hakan Yozcu) 7 Ocak 2013 Yazarlar ve Þairler 

Ali Tuluk, Kýbrýslý bir þair. Þiiri kendine dert etmiþ emektar bir þiir iþçisi. Kendisine Vefa Arayan Þair diyor. Bu vefayý da O, þiirlerde buluyor. Þiirlerinde aþký, segiyi, dostluðu anlatýyor. Ama onun þiirlerinde hep acý, gam keder vardýr. Mutluluk yoktur. Kendi yarattýðý dünyasýnda barý ve huzur içinde yaþamak ister...

  Ben Acýya Þerbetliyim (Hakan Yozcu) 10 Ocak 2013 Sevgi ve Aþk 

Ben acýya þerbetliyim... Yüreðim yýllarca kan aðladý. Oysa bir sebep de yoktu. Aþk vardý. Sevda vardý. Sevgi vardý. Kara sevdaydý bu... Kapkara sevda...

  Nevþehir Buluþmasý (Hakan Yozcu) 24 Aðustos 2013 Anýlar 

lk gezi duraðýmýz Kaymaklý’da bulunan yer altý þehri idi. Burasýný ben, daha önce görmüþtüm. Yer altýnda tehlikelerden ve düþmanlardan korunmak amacýyla bir maðara þehri yapýlmýþtý. Burasýný yýllar önce bölgeye gelen hristiyan misyonerlerin yaptýðýný öðrendik. Amaç tamamen güvenlik idi. Yer altý, dar geçitlerle birbirine baðlanmýþ ve kilometrelerce uzunlukta adeta bir þehir yapýlmýþtý.

  Güvercinlik Köyü Mezarlýðý (Hakan Yozcu) 2 Ekim 2013 Anýlar 

Kavuþ dayý, köyümüzün yýllarca otobüs þoförlüðünü yaptý. Herkesin kahrýný çekti. Tüm köylünün eþyasýný, malýný gider þehirden alýr ve getirip evine teslim ederdi. Yolcularýn çoðu para vermezdi. Ama o yine de "canýnýz sað" olsun der kimseden para istemezdi. Otobüsü de farklýydý dayýmýn. Arkadan bakýnca önü görünürdü. Otobüsün içi dolar, oturacak yer kalmazdý. Bu sefer dayým " Otobüsün üzerine çýkýn" derdi. Ve yolculara " Arkaya ilerleyin, daha çok yer var. Arka boþ! Arka boþ!" derdi. Oysa ayakta duracak yer dahi kalmazdý. Hele de dayým keyfe geldi mi elini kulaklarýna götürür direksiyonu da býrakýr, gözünü kapatýp otobüs sürerken türkü söylerdi. Bazý yolcular "Aman Gavuþ bir gaza yapacaaan" derdi. Dayým hiç oralý olmazdý.

  Nkl 1983 Mezunlarý Buluþtuk (Hakan Yozcu) 14 Aralýk 2013 Günlük Olaylar 

Hürkan Harutoðlu, Hülya Tanyeli, Ahmet Acaroðlu ve Tijen Derya sýnýfta en baþarýlý kiþiler arasýndaydý. Ben sýnav zamanlarý mutlaka bunlarýn yanýnda olur, tartýþmalarýný dinlerdim. "Þu soru çýkabilir. Cevabý böyle olacak" gibi kendi aralarýnda konuþurlardý. Ve, yüzde doksan bu sorular da çýkardý sýnavda. Ben de aklýmda kalanlarý cevap olarak yazar ve o dersten geçerdim.

  Ah Ölüm! (Hakan Yozcu) 24 Ocak 2014 Günlük Olaylar 

Ýnsan, ölüm karþýsýnda çaresiz... Ýnsan, ölüm karþýsýnda umutsuz... Ýnsan, ölüm karþýsýnda eli kolu baðlý... Bir þey yapamýyor. Sonuçta kabullenip baðrýna taþ basýyor. Yüreðindeki yarayý keskin bir býçakla daðlýyor... Ve zaman... Zaman su gibi akýp gidiyor. Günler gelip geçiyor. Her gün binlerce kiþi geliyor yeniden dünyaya... Bir o kadar kiþi de ölüp gidiyor aramýzdan... Düzeni kuran böyle kurmuþ... Böyle istemiþ... Bir han misali Dünya, birileri bir kapýdan girerken, diðerleri baþka bir kapýdan çýkýyor... Geriye sadece isim kalýyor: Can kafeste durmaz uçar Dünya bir han, konan göçer Ay dolanýr yýllar geçer Dostlar beni hatýrlasýn Yine de ölümü kabulleniyor insan, istese de istemese de... Çünkü yapacak bir þey yok. Çaresizlik... Sonra bir bilinmeyen. Belki de o nedenle kabulleniyor insan. Hatta ölümü bile güzel düþünüyor. Farklý bir gözle bakýyor bu sefer ölüme. Bakýnýz Necip Fazýl Ölümü hak ettiði yere nasýl getiriyor: Ölüm güzel þey; budur perde ardýndan haber... Hiç güzel olmasaydý ölür müydü Peygamber? Aramýzdan ayrýlan tüm sevdiklerimize Allah’tan rahmet diliyor, geride kalan yaslý ailelerine sabýrlar diliyorum...

  Asrýn Projesi Umut Projesi (Hakan Yozcu) 14 Þubat 2014 Günlük Olaylar 

Ve su... Hayatýn þartlarýndan biri... Eskiler hep “Su hayattýr” demiþ. Gerçekten de doðru demiþ. Suyun olmadýðý bir hayat düþünülemez. Susuzluk demek, mikrop demek, kirlenmek demek, kokmak demek, ölmek demek... Ýnsan en fazla 3 gün dayanabiliyor susuzluða... Çünkü vücudumuzun dörtte üçü su... Ýþe bakýn ki dünyamýzýn da dörtte üçü su...

  Ah Ölüm Denen Þey! (Hakan Yozcu) 6 Mart 2014 Günlük Olaylar 

Her þey yalan, tek gerçek olan o. Dünyaya geliyoruz. Yetiþip büyüyoruz, geliþip serpiliyoruz... Bin bir cefa, eza, eziyet ve sýkýntý çekiyoruz. Ama yine de yaþamayý seviyoruz. Ölümün yüzü soðuk geliyor bize. Adý bile ürperti veriyor içimize. Ýsyan edesimiz geliyor kadere, sevdiðimiz birini kaybedersek. Onu ölümün pençesine esir edersek. Sonra anlýyoruz ki bu bir gerçek. O kadar da uzak deðil bize:

  Yayalaþtýrma (Hakan Yozcu) 6 Mart 2014 Günlük Olaylar 

O yýllar, müthiþ bir bavul turizmi de vardý Maðusa’da. Sokaklar, ticarethaneler hep insan kaynýyordu. Ellerinde bavullarla gezenler, köþebaþlarýný mesken tutmuþ bavul dizenlerle doluydu. Görüntü olarak belki hoþ olmasa da en azýndan insan kaynýyordu. Canlýlýk vardý. Maðusa’nýn bu günkü hali, doðrusu o günleri bile aratýyor... Bunun dýþýnda da ekonomiye can geliyordu. Esnafýn yüzü gülüyor, cebi para görüyordu. Vatandaþ evine ekmek götürebiliyordu.

  Kadýn Olmak (Hakan Yozcu) 6 Mart 2014 Toplum 

Kadýn olmak çile demek, dert demek... Kadýn olmak, tertipli olmak düzenli olmak demek... Kadýn olmak, evi evirip çevirmek, geçimi saðlamak demek... Kadýn olmak, Yük demek, zor demek, güçlük demek ama hepsinden önemlisi de kadýn olmak bunlarýn hepsinin bir çýrpýda üstesinden gelmek demek...

  Beyaz Melekler (Hakan Yozcu) 12 Mart 2014 Anýlar 

Andýrýn'da anlatýlýr bu hikaye: "Bir dað köyüne bir kaymakam gitmiþ. Ormanlýk bir dað köyü. Tabii oralarda en kral yetkili, ormancý. Ormancýlarýn bu kesimlerde her dediði adeta ferman hükmündeymiþ. Ve kaymakam baþlamýþ anlatmaya... "Vatanýmýza, deðerlerimize, milli kültürümüze sahip çýkalým... Birbirimize mutlaka yardým edelim. Böylesi yerlerde bu þart. Önce kendinize güvenin, sonra devlete... Birlik ve beraberlik içinde olun..." Konuþma sürdükçe sürmüþ. Oradakiler, belki de ilk defa böyle güzel sözcükler, cümleler ve kendilerine hitap eden, kendilerini adam yerine alan biriyle karþýlaþmýþ. Yaþlý bir kadýn dayanamamýþ: "Vah oðlum! Maþallah ne güzel de konuþuyorsun. 6 ay daha fazla okuyup da bir ormancý olsaydýn daha iyi deðil miydi..."

  Eylem Bir Haksa (Hakan Yozcu) 8 Nisan 2014 Günlük Olaylar 

Tam çemberi döneceðim... Gözüm ister istemez çemberin etrafýný belirli aralýklarla saran, siyah yelekli 3-5 bayana takýlýyor. Kara yeleklerinin üzerinde, beyaz yazýlarla yazýlmýþ sloganlar var. Gözüm ister istemez bu yazýlara takýlýyor... Okumaya baþlýyorum...

  pamukova 75. Yýl Ýlkokulu"ndan Gelen Mesaj (Hakan Yozcu) 29 Nisan 2014 Günlük Olaylar 

Dün, öyle bir mesaj geldi ki, beni çok sevindirdi. Duygulandým, heyecanlandým. Mesaj, Sakarya Pamukova Ýlçesi 75. Yýl Ýlköðretim Okulu’nda görev yapan bayan bir öðretmen arkadaþtan geliyordu. Adý: Ülkü Gazovalý. Kendisi atanmamýþ bir öðretmen. Bu okulda ücretli olarak çalýþýyormuþ.

  Sensizlik (Hakan Yozcu) 25 Nisan 2014 Sevgi ve Aþk 

Ah zaman ! Sen, meðer ne acýmasýz, ne gaddar, ne þeytan, ne doymaz bir canavarmýþsýn... Ömrümü yedin bitirdin yine de bana mýsýn demedin... Gençliðimi aldýn elimden, bir defacýk olsun benimle olmadýn... Hep kaçtýn... Hep önümde oldun... Bir türlü yakalayamadým, tutamadým elinden...

  Kazan Günleri 4 (Hakan Yozcu) 4 Haziran 2014 Günlük Olaylar 

“ Kültür ve sanatýn, yerinde ve doðru amaçla kullanýlýrsa en büyük güç olacaðýný, bu gücü de hiç kimsenin kýramayacaðýný” belirttim. “Özellikle devletlerin yapacaðý ikili iliþkilerin önemli olduðunu, birbirleriyle ne kadar çok temas kurarlarsa iliþkilerin o kadar çok artacaðýný” dile getirdim.

  Kazan Günleri 3 (Hakan Yozcu) 3 Haziran 2014 Günlük Olaylar 

Kýbrýs’taki arkadaþlara da öneririm. Mutlaka dýþarý da açýlsýnlar. Kapalý bir kutunun içinde kalmasýnlar. Kýbrýs küçük. Ne kadar da iyi iþler yapýlýrsa yapýlsýn buraya göre çok küçük kalýyor. O nedenle dýþarý çýkmalarý þart. Bunu görmeleri, yaþamalarý gerekiyor. Er geç yine Kýbrýs’a döneceðiz.”

  Tiyatro Dolu Günler ve Elvira (Hakan Yozcu) 4 Haziran 2014 Günlük Olaylar 

Elvira. 25 yaþýnda, sarý saçlý, mavi gözlü, yüzü yer yer çil olan, güler yüze sahip, ince ve tatlý bir sesi olan, duygusal ve güzel bir kýz. Ruslara çok benziyor ama Rus deðil. Tatar kýzý. Elvira, neredeyse, her anýmda yanýmda. Beni býkmadan takip ediyor. Sanki benim gölgem. Ben, neredeysem o da orada. Geç saatlere kadar býrakmýyor beni.

  Kazan Günleri 2 (Hakan Yozcu) 3 Haziran 2014 Günlük Olaylar 

Karaca Köþe . Elçin Bey’in verdiði bilgiye göre bu kale, Tatar Haný’nýn güzeller güzeli eþi için yapýlmýþ. Rivayete göre Rus Çarý Korkunç Ývan, Tataristan’ý iþgal edince Han’ýn eþine aþýk olmuþ ve onunla evlenmek istemiþ. Tabii evlenmek isteyen Çar olunca akan sular dururmuþ. Ama Han eþi de Çar ile evlenmeyi asla istememiþ. Çar, evlenme kararýnda ýsrarcýymýþ. Hanýn eþi de “Madem öyle, benimle evlenmek istiyorsun o zaman bunu göster” demiþ. “Bir þeyler yap ki buna inanayým” demiþ. Tabii asýl maksat zaman kazanmakmýþ. Bunun üzerine Çar, Kazan’a bu kaleyi yaptýrmýþ. Kalenin bitmesiyle de Hanýn eþi, Korkunç Ývan’ýn isteðine oyun eðmemek için kalenin en yüksek noktasýna çýkýp oradan kendini aþaðý atmýþ. Ve tabii ölmüþ.

  16 Nolu Sandýk (Hakan Yozcu) 29 Haziran 2014 Ýtiraflar 

Sandýk baþkaný, çok tecrübesiz. Neredeyse hiçbir þey bilmiyor. Ýnisiyatif kullanamýyor. Belki beþ dakika önünde oy pusulalarýmý almak için bekliyorum. Elimi uzatýyorum. Ama nedense o, bir türlü vermiyor. Oy kullanýlan yere bakýyorum. Acaba birileri mi var? Dolu da ondan mý vermiyor. Ama deðil. O bölümler de boþ. Artýk yumuþak bir dille “Þu oy pusulalarýmý verseniz de oyumu kullansam” diyorum.

  Eve Dönmek Güzel (Hakan Yozcu) 10 Haziran 2014 Sevgi ve Aþk 

Dünyanýn neresinde olursanýz olun, hayat olsa da size özel, hep bu aný beklersiniz, topraða ayak basmayý, sevdiklerinize kavuþmayý, eþinizi, çocuðunuzu kucaklamayý, onlarý öpmeyi, sonra kafanýzda tek düþünce var: “Eve dönmek güzel...”

  Sessiz Giden Ýki Geminin Ardýndan (Hakan Yozcu) 16 Temmuz 2014 Günlük Olaylar 

Geride birçok tanýdýk, sevenler kalýr. Gözleri yaþlý, sessiz sedasýz giden geminin ardýndan bakakalýr ve ince ince yaþ dökerler. Bu hayata veda edenler sessiz bir törenle asýl ait olduðu yere teslim edilirler. Topraða verilirler. Artýk onlar için hayat geride kalmýþtýr. Geride kalanlara ise hayat kaldýðý yerden devam eder…

  Koca Fadýma (Hakan Yozcu) 16 Temmuz 2014 Yaþam 

Gençliðinde güzelliði nam salarmýþ… Gençler, onu görmek için birbirleriyle yarýþ edermiþ. Kim alacak köyün en güzel kýzýný diye kavga edermiþ. Hele de düðünlerde oyuna kalkýnca Fadýma Kýz, kimse kalmaz yerinde onu seyre dalarmýþ…

  Hayat Devam Ediyor (Hakan Yozcu) 17 Temmuz 2014 Günlük Olaylar 

Geceler baþka bir alem... Fakiriz, yoksuluz ya, çünkü herkes öyle söylüyor, oysa tüm eðlence yerleri dolu, mekandan mekana gidip eðlenenler var... Sabaha kadar içkiyle coþup eðlenenler var... Aldýðýmýz maaþ yetmiyor ya...

  Ülkü Haným'dan Mektup Var (Hakan Yozcu) 10 Eylül 2014 Günlük Olaylar 

Karþýlýklý susuyorduk…. Bekliyor ve susuyorduk… Öyle susuyorduk ki çöllerde kaktüsler bile susuyordu. Öyle duruyorduk ki dünya dönmeyi býrakýyordu, duruyordu….Felekler yedi katýn yedisinde de duruyordu

  Yeni Hayata Merhaba (Hakan Yozcu) 12 Ekim 2014 Günlük Olaylar 

Salonsuzluða , dar bir kadroya r ve bütçe yetersizliðine raðmen güzel iþler çýkardýk. Sahnelediðimiz oyunlar çok beðenildi. Ödüller almaya baþladýk. 5 yýlda 17 ödül aldýk. Türkiye’ye turnelere gittik. Ankara’da Uluslar arasý Tiyatro Festivaline katýldýk. Türkiye basýnýnda bizden büyük övgülerle söz edildi. Ceyhan ve Kadirli’ye turneye gittik… Türk Devletleri Tiyatro Birliði’nin kurucularý arasýnda yer aldýk. Antalya, Bakü, Kazan gibi þehirlerde KKTC’yi temsil ettim. Buralarda Kýbrýs Türk Tiyatrosunu anlattým. Bütün bunlar tanýnmamýz açýsýndan olumlu ve güzel þeylerdi. Birçok insan tanýdým.

  Adana Kültür Gezisi (Hakan Yozcu) 25 Ekim 2014 Anýlar 

Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin suladýðý ovalar çok verimlidir. Bu özellikleri nedeniyle adanada bir çok medeniyetler kurulmuþtur.

  Hocalarýn Hocasýný Uðurladýk (Hakan Yozcu) 30 Ekim 2014 Yaþam 

Yardýmsever bir insandý. Liseye geçtiðimizde okul tiyatrosunda oynuyordum. Yurtta kalýyordum. Hafta sonu olduðu için yemek olmazdý. Paramýz da bitmiþti. Yanýmda tiyatroda beraber rol aldýðýmýz Murat Özsoykal arkadaþým vardý. Beraber, Güzin Hoca’nýn evine gittik. “Hocam, biz okul tiyatrosundayýz. Prova için kaldýk. Yurtta kalýyoruz. Ama yiyecek bir þeyimiz kalmadý.” dedik. Bizi hemen içeri aldý. “Gelin be çocuklar. Ne varsa size hazýrlayayým” ded

  Tatile Girerken (Hakan Yozcu) 28 Ocak 2015 Günlük Olaylar 

Genelde tatil denilince derslerden uzak kalmak, kitaplarý bir yana býrakmak, gazete ve dergilere asla bakmamak, geç saatlere kadar oyalanmak, gezmek tozmak, gecenin ilerleyen vakitlerine kadar uykusuz kalmak ve ertesi günü de geç vakitlere kadar yataktan kalkmamak olarak deðerlendirilir. Oysa bu çok yanlýþ bir düþüncedir.

  Hayat mý Zor Ben mi Yanlýþtayým? (Hakan Yozcu) 9 Þubat 2015 Doða ve Dünya 

Kimi sevdiysem, kimi kucaklayýp, kime sýðýndýysam paraladý beni… Taþladý, horladý, paramparça etti… Hep kendini düþündü… Çýkarlarý hep ön planda oldu… Sadece kendisi oldu… Kimseye saygý duymadý, kimseyi sevmedi… Çünkü sevgi, saygý yoktu onun için…

  Baþarýnýn Sýrrý (Hakan Yozcu) 12 Þubat 2015 Günlük Olaylar 

Bir hedefi olmalý insanýn… Yaþamayý sevmeli her þeyden önce… Riyakâr olmamalý… Sevgiyle yaklaþmalý herkese ve her þeye… Önünde bir hedef belirlemeli… Karar verip dönmemeli yolundan… Israrlý olmalý… Ýnat olmalý… Hýrslý ve kararlý olmalý…

  Yalkýn’ýn Yeri (Hakan Yozcu) 26 Þubat 2015 Günlük Olaylar 

alkýn’ýn elinde bir düdük olurdu. Bunu, yanýndan hiç ayýrmazdý. Yoldan geçen her araca bu düdüðü çýkarýr ve gidene kadar çalardý. Araçta kim olursa olsun onun için fark etmezdi. Kendisi “Buradan geçerken, buraya uðramayan, selam vermeyen, bakmayan bu düdüðü yer” derdi. Daha ziyade eski bürokratlardan, emekliye ayrýlmýþ memur kesiminden, yakýnlarda çalýþan kiþilerden gelen olurdu buraya. Özellikle polis memurlarýnýn birçoðu buraya kahve içmeye gelirdi. Ve Yalkýn bunlarýn hepsini tanýyor ve hepsine de iliþiyordu. Ýliþmediði yoktu ki… Yalkýn’ý Yalkýn yapan iþte bu özelliði idi.

  Yaþar Kemal’in Ardýndan (Hakan Yozcu) 1 Mart 2015 Günlük Olaylar 

Annem anlatýyor: “Yaþar Kemal küçüklüðünde bir kaza geçirmiþ.Yanýlmýyorsam Kurban Bayramý sýrasýnda koyun kesilirken o da izliyormuþ. Koyunu kesen kiþi, býçaðý elinden kaydýrmýþ. Býçak da onun gözüne denk gelmiþ. Baðýrmýþ Kemal, kanlar içinde kalmýþ. O günden sonra sað gözü kör olmuþ. Bu nedenle biz ona hep Kör Kemal derdik. O gençti. Benden büyüktü. Bir gün duyduk ki Yaþar Kemal, kominist kitaplarýyla yakalanmýþ. Sonra onu kominist diye Kadirli’den kovdular. O da Ýstanbul’a gitti.

  Green Kitchen Mutfak Okulu (Hakan Yozcu) 27 Þubat 2015 Günlük Olaylar 

Ýçerisi geniþ bir alana sahip. Masalar özenle yerleþtirilmiþ ve her þey çok temiz. Pencere kenarýnda birkaç çift huzur içinde yemek yiyor. Bahçesi de var. Açýk ve kapalý alanlarýyla burada her türlü ziyafetler, düðünler, niþanlar, doðum günü partileri, iþ ve toplantý yemekleri, yeni yýl ve özel günler için yemekler veriliyormuþ. Hatta özel gruplarla gelip dilediðiniz organizasyonlarý burada yapabiliyorsunuz. Ama en önemlisi bunlardan öte, þehirden uzak, gürültüden uzaksýnýz. Sakin bir ortamla baþ baþa kalabiliyorsunuz.

  Siz Hala Sigara mý Ýçiyorsunuz? (Hakan Yozcu) 5 Mart 2015 Anýlar 

Ahmet Kanmaz’dan bahsediyorum. Benim eniþtemden. Dünyanýn en vefalý, en iyi insanlarýndan biriydi belki. Hiç kimseyi üzmez, hiç kimseyi kýrmazdý. Hele çocuklarý çok severdi. Belki de en iyi müþterileri onlar idi. “En saðlam müþterilerim” diyordu onlar için. Üniversiteyi son sýnýftan terk etmiþti. Tek bir dersi vardý. Hocayla takýþtýðý için bir türlü alamamýþtý diplomasýný.

  bir Çanakkale Hikayesi (Hakan Yozcu) 18 Mart 2015 Unutulamayan Dönemler 

Çanakkale askeri sadece kendini düþünmüyordu. Kendini koruduðu kadar düþman askerini de koruyordu. Yaralý düþman askerini, kurtulmasý için saatlerce kucaðýnda taþýyan askerimizin yaptýðýný bütün dünya biliyor… Buna benzer o kadar çok hikâyeler var ki Çanakkale Savaþý’nda… Bir araþtýrmacý yazar bunlarý yazmaya kalksa ciltlerce kitap tutar… Ýþte, dün bu hikayelerden birini de Pamukkale Üniversitesi Öðretim Görevlilerinden Doç Dr Yusuf Ziya Bildirici’nin hesabýnda güzel bir Çanakkale Hikayesi okudum. Sayýn Bildirici ile de görüþmem üzere bu hikâyeyi sizlerle paylaþmak istedim.

  Farklý Bir Gün (Hakan Yozcu) 9 Temmuz 2015 Günlük Olaylar 

Çocukluðu yaþayamamanýn nedeni ise küçükken yeterince oyun oynayamamaktan gelir. Oysa hangimiz çocukluðumuzda Çelik Çomak, Uzun Eþek, Birdir Bir, Evcilik, Saklambaç, Yað Satarým Bal Satarým ve þu anda aklýmda olmayan birçok oyunu oynamadýk. Ýþte o dönemde oynadýðýmýz bu oyunlar, aslýnda bizi geleceðe hazýrlayan, þu andaki mesleklerimize adým atmamýzý saðlayan ve toplum içinde nasýl davranmamýzý, nasýl hareket etmemizi saðlayan oyunlarmýþ. Ýnsan bunu yýllar sonra çok daha iyi anlýyor.

  Güvercinlik Camii’nde Kadir Gecesi (Hakan Yozcu) 14 Temmuz 2015 Günlük Olaylar 

Yaþlýlar, sandalyelerde namaz kýlýyordu. Çocuklar babalarýyla birlikte gelmiþti. Erkekler içeriyi doldurmuþ, kadýn bölümü dolmuþ, dýþarýya taþmýþtý. Camii avlusu kadýn ve çocuklarla doluydu. Hani derler ya “Ýðne atsan yere düþmez” iþte öyleydi. Her yaþtan insan camiye dolmuþ, Dünyayý ve kâinatý yoktan var eden biricik ve gerçek sevgiliye koþmuþtu. Namaz kýlacaklar, dua edecekler ve huþu içinde Yüce Allah’tan günahlarýnýn baðýþlanmasý için af dileyeceklerdi…

  Mahmut Bal'ý Aðýrlýyorum (Hakan Yozcu) 10 Mayýs 2015 Anýlar 

Yokluk, fakirlik gölge gibi ensemizdeydi… Býrakmazdý bizi… Ona inat derslerimize hýrsla çalýþýr, anlamadýðýmýz konularda birbirimize yardým eder, konu anlatýrdýk. Mahmut, dil derslerinde çok iyiydi. Bir okumak veya öðretmeni dinlemek yeterdi ona… Öyle uzun uzadýya ders çalýþmazdý… “Benim boþ kafa, sizin dolu kafaya eþittir” derdi… Ben de kýzardým ona… Gülerdik…

  Farklý Bir Yönetici, (Hakan Yozcu) 14 Aðustos 2015 Doða ve Dünya 

Bu sözleri duyunca hayret ettim. Þaþýrdým. Çünkü günümüzde bu þekilde düþünen kaç insan vardý? Gerçekten yardým etmek isteyen ve bu aþkla tutuþan kimler vardý? Etrafýmýza þöyle bir baktýðýmýzda býrakýn yardým etmeyi, býrakýn sosyal sorumluluðu, hýrsýzlýklar, yalan, dolan, üçkâðýtçýlýk, sahtekarlýk, alavere, dalavere almýþ baþýný gidiyor. Kim kime yardým ediyor veya yardým etmek istiyor? Herkesin gözü bir diðerinin cebinde.”Nasýl etsem de þunu bir üçkaðýda getirip parasýný yesem” düþüncesi hâkim. Hüseyin Bey’in sadece insana yardým etmek deðil düþüncesi… Hayvanlara da yardým etmek istiyor. Özellikle sokak hayvanlarýna. Bu konudaki düþünceleri de þapka çýkartýlacak deðerde yüce: “Dünya sadece insanlara ait deðil. Diðer canlýlarý da düþünmek gerek. Hayvanlarý, bitkileri, aðaçlarý düþünmek gerek. Doðayý korumak gerek. Hepimiz ortak olarak kullanýyoruz bu dünyayý.

  Mehmet Ersöz’ün Ardýndan (Hakan Yozcu) 27 Aðustos 2015 Günlük Olaylar 

Mehmet, hiç küsmezdi. Çünkü kalbi hep iyilik ile doluydu… Okulda bir gün küçük bir kavgamýz oldu. Küstüm ben ona. O ise gelmiþ arkamdan beni kucaklayarak “Valla sen bana küssen de ben sana küsmem. Ben senden asla vazgeçmem. Seni gardaþ bildim. Kovsan da yine gitmem” demiþti. Ben de biraz nazlandýktan sonra Ona sarýlmýþ “Biz kardeþiz, bizi hiçbir þey ayýramaz” demiþtim.

  Sana Geliyorum (Hakan Yozcu) 23 Ekim 2015 Yaþam 

Bana yardým et, boðuluyorum Allah’ým… Ýstisnalara deðil, bariz yolunu þaþýranlaradýr ahým… Ýnsan var emeðini harcar, çalýþýr, çýrpýnýr, didinir, ailesi için diþini canýna katar… Sözüm yok bunlara, onlar, benim caným…

  Aðabeyim Geldi (Hakan Yozcu) 26 Kasým 2015 Anýlar 

Aðabeyim de geçmiþi anlatýrken aðlayarak anlatýr. Hep bize, “Anamýn ayaklarýnýn altýndan öperim. Onun fedakârlýðý olmasaydý biz bu günlere gelemezdik” der… Ve çektikleri yoksulluðu, açlýðý, sefaleti, yokluðu, sýkýntýlarý gözleri dolu dolu anlatýr…

  Asla Denemeyin (Hakan Yozcu) 3 Aralýk 2015 Günlük Olaylar 

Oyunda ana tema olarak “Uyuþturucu Ölüm demektir” konusu ele alýnýyor. “Bir defacýkla bir þey olmaz” diyerek deneme ile baþlayan uyuþturucunun sonunda mutlaka ölüm olduðu, ve bu nedenle de ne olursa olsun, bir defacýk da olsa asla denenmemesi gerektiði anlatýlýyor. Özellikle ailelerin bu konuda çok dikkatli olmalarý, çocuklarýyla saðlýklý bir iletiþim kurmalarý, ebeveynlerin gençleri dinlemeleri gerektiði ve onlara önem verdiklerinin gençlere hissettirilmesinin önemi üzerinde duruluyor. Bunun uyuþturucu ile mücadelede önemli ve etkin bir yöntem olduðu belirtiliyor.

  Öðretmene Vurulmaz Saygý Duyulur (Hakan Yozcu) 14 Aralýk 2015 Günlük Olaylar 

Günümüzde sanki öðretmene olan saygý, eskisi kadar kalmadý. Artýk öðrenciyi okula verirken “Eti senin, kemiði benim” demiyoruz. “Öðretmenin vurduðu yerden gül biter” diyenimiz hiç kalmadý. Önceleri, öðretmen öðrencileri sorgularken, günümüzde öðretmenler sorgulanmaya baþladý. Mesela önceden bir dersten zayýf not aldýðý zaman öðretmen “Bu nedir böyle? Niye çalýþmadýn?” derken bu gün tam tersi oluyor. Öðrenci veya öðrenci ailesi okla gidip öðretmene “Bu not nedir? Neden zayýf verdin?” diye sorguluyor…

  Maðusa’da Ýkram Çadýrý (Hakan Yozcu) 25 Aralýk 2015 Anýlar 

Ayný alanda ziyarete açýlan Hz Peygamber Efendimizin Sakal-ý Þerif Çadýrýný da ziyaret ederek manevi duygularýn en büyük hazzýný aldýk. Burada, Efendimizin bir kutu içinde muhafaza edilen ve sadece tek bir telden ibaret olan mübarek sakalýný gördük. Bu esnada okunan ilahiler damarýmýza kadar iþledi. Duygularýn en coþkusunu yaþadýk.

  Karpaz’da Balýða Çýktýk (Hakan Yozcu) 25 Aralýk 2015 Günlük Olaylar 

Hep beraber yola koyulduk. Arabada koyu bir sohbete baþlamýþtýk. Adada gündemde ne varsa konuþuyorduk. Veysel Hocam da, Durali Hocam da bu tür konularda çok donanýmlý kiþilerdi. Doðrusu çok güzel fikir alýþ veriþi yaptýk. Yeþilköy’e geldik. Burada Veysel Hocam evinde kýyafetlerini deðiþtirdi. Olta takýmlarýný aldý. Ve araba deðiþikliði yaparak Erenköy’ün yolunu tuttuk. Marine Gate’i geçtikten hemen sonra balýk avlayacaðýmýz bölgeye geldik.

  ipek Amber Ýle Gurur Duyduk (Hakan Yozcu) 20 Aralýk 2015 Sanat 

Ýpek Amber, bu yarýþmada müthiþ bir performans sergiledi. Kendisine eþlik eden dansçýlarýyla birlikte çok güzel bir performans ortaya koydu. Güzel bir koreografi ile izleyenlere zevkli dakikalar yaþattý.

  Halil Ýbrahim Bereketi (Hakan Yozcu) 29 Aralýk 2015 Günlük Olaylar 

Kim bilir belki de bir rüya bu… Belki de bir ütopya… Herkes sorar bu soruyu “Var mý böyle bir Dünya?” Ýnsan, ne zaman ki içindeki benlikten kurtulur, kötülüðü, çirkinliði yok eder, kendinden çok karþýsýndakini düþünür ve Tanrý’nýn istediði doðru ve dürüst bir kul olursa iþte o zaman güzelleþir hayat…

  izmir Günleri (Hakan Yozcu) 7 Ocak 2016 Anýlar 

Hasan Saðlam Öðretmenevi Eþrefpaþa’da Ýkiçeþmelik Caddesi’nde bulunuyor. Ulaþým çok kolay ve rahat. Belediye Otobüsleri buradan geçiyor. Durak, hemen önünde. Öðretmenevi’ne geldik. Çok sayýda merdivenlerden inerek Resepsiyona vardýk. Resepsiyonda çok kibar, çok nazik, güleryüzlü ve yardým etmeyi çok seven bir bayan ile karþýlaþtýk. Bize “Hoþ geldiniz” diyerek kayýtlarýmýzý yapýp oda anahtarýmýzý verdi. Öðretmenevi hakkýnda kýsa bilgiler verdi. Kahvaltý sabah 10’a kadardý ve ücretsizdi. Öðle ve akþam yemekleri çýkýyordu. Üyelere 10 TL idi. Aþaðýda kafeterya bulunuyordu. Burada oturup hoþçavakit geçirebilirdik. Bayan bize “Burayý çok seveceðimizi, bir yardýma ihtiyacýmýz olursa yardýmcý olacaðýný” söylüyordu. Gerçekten de orada çalýþanlar güleryüzleriyle burayý sevmemizi saðlýyorlardý…

  Müjgan ve Naile Haným’larý Aðýrladýk (Hakan Yozcu) 30 Mayýs 2016 Günlük Olaylar 

Ýkinci gün, Karpaz gezisi yaptýk. Þehitlikleri, Salamis Harabelerini gezdik. Murataða, Sandallar ve Atlýlar Þehitlikleri’nde gözyaþlarýný tutamadýlar. Hele de 10 günlük, 1 aylýk çocuklarýn ismini görünce aðlamaktan kendilerini alamadýlar. Hepsine dualar okudular. Katliam çukurunda ise onca insanýn diri diri çukura gömüldüðünü öðrenince “Bu kadar vahþet olmaz” dediler. Salamis Harabeleri de çok dikkatlerini çekti. Jimnasyum’da bulunan sütunlar ve antik tuvaletler dikkatlerini çekti. Tabii o dönemim tuvalet anlayýþýný duyunca da gülmekten kendilerini alamadýlar.

  Ýnsan Azim Ederse (Hakan Yozcu) 16 Haziran 2016 Günlük Olaylar 

Durdane Türkmenoðlu, okuma yazma bilmeyen bir vatandaþ. Halk Eðitimi Merkezince açýlan kursa katýlmýþ. Okuma yazmayý da öðrenmiþ. Belgesini almýþ. Bunun üzerine memurluk için yeniden baþvurmuþ. Polis olan kardeþi 1992 yýlýnda Þýrnak’ta þehit olmuþ. Yürekleri yanmýþ. Diðer kardeþleri de hem emekli hem de kendinden büyük olduðu için bu haktan yararlanamamýþlar.

  Nerede O Eski Ramazanlar? (Hakan Yozcu) 8 Haziran 2016 Unutulamayan Dönemler 

Bayramlar, Ramazanlar ve özel günler hep güzeldir. Güzel olduðu için güzel yönleri hatýrlanýr. Kötü olan silinip gider akýldan. Küçüklükten kalan hatýralar sarar belleðinizi. Çocukluk günlerinde yaþadýðýnýz bayramlar, Ramazanlar unutulmaz hiç.

  Ben Olsam (Hakan Yozcu) 12 Aðustos 2016 Günlük Olaylar 

Ben olsam, Türklüðümle onur duyar, dinimle huzura ererdim. Ben Olsam, Ülkemde cemaatlere, dini gruplara, mollalara ve dini istismar edenlere ve dini din amacý dýþýnda, kendi çýkarlarýna kullanmalarýna izin vermez, bu amaçta olanlara özgürlük vermezdim.

  Muhtarlarýmýzýn Ýstekleri (Hakan Yozcu) 12 Temmuz 2016 Günlük Olaylar 

Bir masaya oturup sohbete baþlýyoruz. Ali Bey’in mis gibi kokan kahveleriyle sohbetin tadýna doyum olmadý doðrusu. Gerçekten Ali Bey’in kahvelerine diyecek yoktu. Her yudumda tüm yorgunluðunuzu atýyorsunuz…

  ve Nihayet Su Damladý (Hakan Yozcu) 27 Haziran 2016 Günlük Olaylar 

Evet. Uzun bir bekleyiþten sonra vatandaþýn özlemi son buldu… Bu günden sonra cennet adamýzý güzel günler bekliyor… Su hayattýr. Su candýr… Bu suyun, doðru ve yerinde kullanýlmasýyla adamýz, kýsa süre içinde cennet gibi olacak. Vatandaþlarýmýz saðlýklý, temiz ve tatlý su içecek. Tarýmcýlarýmýzýn derdi bitecek. Tarlalarýmýz, bahçelerimiz yeþerecek ve bol ürün verecek…

  Girne’de Kahve Ýçimi (Hakan Yozcu) 30 Haziran 2016 Günlük Olaylar 

Bizler, kahvelerimizi yudumlarken güzel bir bayan yaklaþtý yanýmýza. “Özür dilerim, sizler Maðusa’dan mý geliyorsunuz?” dedi. “Evet” dedik. Bize teþekkür etti. “Ben de Maðusalýyým” dedi. Bayan, bu cafenin sahibi imiþ. Adýnýn Nil Yücel olduðunu söyledi. Ýlk dikkatimizi çeken güzelliði, þýk giyimi, kibar davranýþý ve içtenliði oldu. Güler yüzlü, dostça davranan, samimi bir bayandý. Gerçekten de bize karþý çok nazik davrandý. “Umarým beðendiniz burasýný” dedi.

  güvercinlik’te Hafta Sonu (Hakan Yozcu) 29 Aðustos 2016 Yerler 

Güvercinlik Köyü’nde genelde herkes yufka ekmek açar. Özellikle bayramlarda daha fazla ekmek yapýlýr. Ekmeðin arkasýndan da bazlama ve börekler adettendir. Çünkü ekmek bitimi mükellef bir kahvaltý hazýrlanýr. Düþünün bir kere, bazlama, börek, peynir, közde patlatýlmýþ patlýcan, biber ve soðan, haþlanmýþ patates ve zeytin… Bu kahvaltýya hangi babayiðit “hayýr” diyebilir bilemiyorum.

  Ýstanbul Notlarý (Hakan Yozcu) 21 Kasým 2016 Anýlar 

Adile Sultan Kasr,ý tarihi bir mekân. En büyük özelliði de bütün “Hababam Sýnýfý” filmlerinin orada çevrilmiþ olmasý. Beyaz ve büyük bir yapý. Çok geniþ bir bahçesi var. Burasý aile çay bahçesi olarak düzenlenmiþ. Hem burada kalan öðretmenlere, hem de dýþarýdan gelen herkese hizmet veriyor.

  Öyle Bir Dünyada Yaþýyoruz Ki! (Hakan Yozcu) 14 Þubat 2019 Toplum 

Öyle bir dünyada yaþýyoruz ki gücü yeten gücü yetene… Zalimliði, zulmü, iþkenceyi eden edene, Haksýzlýðý, yolsuzluðu, sahtekarlýðý seçen seçene, Doðru yoldan ayrýlýp yanlýþ yola giden gidene…

  Kýbrýs'ýn Ýlk Yerli Komedi Filmi (Hakan Yozcu) 21 Ocak 2021 Yapýtlar 

Ülkemizde bir sinema sektörü olmamasýna raðmen Sayýn Susuzlu büyük bir cesaret örneði göstererek uzun metrajlý bir film çekti. Film, tamamen yerli unsurlardan oluþuyor. Kendi deyimine göre her þey yerli. “Senaryo yerli, oyuncular yerli, aksesuarlar yerli, mekân yerli, konu yerli…” yani aklýnýza ne geliyorsa bu filmde yerli. Bizden olmayan hiçbir þey yok. Ýlke Susuzlu “Pandemiden dolayý ülkemizde hayat adeta durma noktasýna geldi. Tiyatrolar durdu. Seyirci olmadýðý için oyunlarýmýza ara vermek zorunda kaldýk. Aylarca evlere kapandýk. Kapanma süreci biter bitmez sinema filmi düþünmeye baþladýk.” diyor.

 

 



...



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 07:59:05