..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Öyküsel > Haydar Köprülüoðlu




13 Mayýs 2011
Bin Gün  
Haydar Köprülüoðlu

:BDCB:


Yüce Atatürk ve Latife Haným’ýn aziz ruhlarýna.

Bin gün

Bir yüce þenlik vardý
Ege’nin koynunda
Mutluydu mevsimlerden o sonbahar
Önce zafer kazanýlmýþtý,
Sonra gül misali bir çift yâr.

Altýn kafeslerinde
Ýki ayrý kuþ
Þahin deðil
Þahin bakýþlý
Diðeri kuþ yüreðinde
Kanat kanat
Bin bir gece deðil
Bin gün,
Bin gün süren gül bahçesi
Ne var ki,
Güller de çiðneniyor
Savaþ vakti.
          
BÝN GÜN

Kurtuluþ Savaþý gibi büyük bir badireyi atlattýktan sonra, yapýlacak bunca iþin arasýna, Atatürk kutsal saydýðý evliliðini de sýkýþtýrmýþtýr. Gazi Paþa, üç ay önce kýzlarýyla tanýþtýðý “Uþakizade” lere evlilik hazýrlýðý olarak ancak 2 gün süre tanýmýþtý. 27 Ocak 1923’te Latife Haným’a evlenme teklifinde bulunmuþ, 29 Ocak 1923’te de, Fevzi Paþa (Çakmak) ve Albay Asým’ýn (Gündüz) þahitlikleriyle nikah masasýna oturmuþtur.
Kýsa tanýþmadan sonra, evlilik kararý, Gazi Paþa’yý tatmin etmemiþ, biraz da bulunduðu zemini düþünmüþ olacak ki, nikahtan sonra Yaveri Salih Bozok’a:
“Aslýnda Latife ’yi atla kaçýrarak evlenmek isterdim” diyecektir. Belki de, kýrk ikiye varan yaþý ve bulunduðu mevkii ile birlikte vakit bakýmýndan bir çaresizliðini espri þeklinde dile getirmiþ olabilir. Evet bunlarý yanýnda bir de Fikriye Haným gerçeði vardý. Fikriye, Zübeyde Haným’ ýn ikinci evliliðinden, kayný Miralay Hüsamettin’in kýzýydý. Hayatta bir aðabeyinden baþka, hiç kimsesi yoktu.
Ýlke ve inkilaplarýyla Türkiye cumhuriyeti’nin büyük mimarý Atatürk, sade bir merasimle evlenmiþti. Asýl büyük tutkusu, bir bütün olarak yüreðinde taþýdýðý vatan sevgisiydi. Bunlarýn yanýnda o büyük bir mimar, o günlerde yuvasýna çýrpý taþýyan bir kuþ gibi bað evine kubbe bile yaptýrmýþtý. Sonunda doðal yapýsý içinde kurulan bu evlilik, önce Fikriye’ nin intiharý ile sarsýldý, Latife de çok sevdiði Gazi Paþa’sýndan mutsuz bir sonla ayrýlmýþ oldu.
Latife Haným Sorbon’daki üniversitesini býrakarak, Ýzmir’e gelmiþ, kutlamak için gittiði Karargahta Gazi Paþa ile tanýþmýþ, sonra da üniversiteye dönmeyerek evlenmiþti. Gazi Paþa bunu hatýrlayarak, 5 Aðustos 1925 günü bu evliliðe son noktayý koymuþtu:
“Latife Haným, bundan sonra yarým kalan üniversitenizi tamamlayabilirsiniz.”
Atatürk’ü, Latife Haným ile birlikte gösteren fotoðraflarý, o günlerin güzel bir anýsý olarak hafýzalarda saklýdýr, saklý kalacaktýr.
Bir genç kýz için evlilik, rüyalarýnýn gerçekleþmesidir. Mustafa Kemal ise savaþtan yeni çýkmýþ bir ülkenin geleceðini elinde bulunduran, henüz Cumhuriyet ilan edilmemiþ ve hakkýnda ölüm fermaný verilmiþ bir liderdir. Latife Haným sýradan bir adamla deðil, kazanýlmýþ zaferlere zaferler katacak bir kumandanla evlenmiþti. Bu düþünce ýþýðýnda, Latife Haným’ýn evlilik beklentilerine, romantik duygular içinde karþýlýk vermesi Mustafa Kemal için hiç de kolay deðildi.
Latife Haným iç ve dýþ çevrede, hatta mecliste bile kendini Gazi Paþasý ile ayný deðerde görülmesini istiyordu. Gazi Paþa ’nýn eþi olarak, onunla olmak için kendinde bu hakký görüyordu. Ýzmir’deki baba evine yazdýðý mektuplarýndan da bu anlaþýlýyordu.
Latife Haným Ankara’da, seyahatlerde yalnýz kalmaktan þikayetçiydi. Bunu bir defasýnda Atatürk’ün yanýnda:
“Yalnýz kalmaktan korkmuyorum, yalnýz býrakýlmaktan nefret ediyorum” dediði biliniyordu.
Yukarýda sýraladýðým nedenlerle eþi Mustafa Kemal’i arkadaþlarýndan, hatta yaverlerinden bile kýskanýyor, bu nedenle aralarýnda sorunlar çýkýyordu.
Bir akþam bilinen arkadaþlar yine gelir. Atatürk, hizmet edene içki getirmesini söyler. Hizmet eden eli boþ dönüp, bir þeyler söylemek isterken, Latife Haným araya girerek:

“Ýçkimiz yok, Ýzmir’den dönüþte hepsini gönderdim”der ama o an Gazi Paþa’ nýn yüzündeki ifadeyi de görür.
Köþklerinde, özel toplantýlarda, seyahatlerinde bu fikir anlaþmazlýðý ve kiþilik çatýþmalarý sürüp gider. Baþbaþa bulunduklarý bir gün Mustafa Kemal’in Latife Haným’a “Fikriye” diyerek dili sürçer. Hasta Fikriye’yi hatýrladýðýný söyleyerek Latife’den özür diler.
Fikriye Haným, Mustafa Kemal’in evlendiði haberini alýnca, tedavi gördüðü Avrupa’dan, haber vermeden köþke gelir.
Latife Haným ve Atatürk beraber çay içerken, emireri Ali Çavuþ tarafýndan, bu vakitsiz gelen misafir haber verilir. Ýkisinin de keyfi kaçmýþtýr.
Davetsiz gelen ve tedavisini yarým býrakan Fikriye’ye Atatürk’te kýzgýn olmasýna karþýn belli etmemeye çalýþýr. Latife Haným, Atatürk’ün eþi olduðunu belirten tavýrla Fikriye’yi karþýlar. Fikriye’yi hoþ tutmalar ancak birkaç gün sürer. Sonraki günlerde Fikriye ’nin ‘Keçiören’de kalmasý düþünülen eve gitmesi beklenir. Hatta sýk sýk konuþmalarý arasýnda hatýrlatýlýr.
Fikriye, artýk çok þeyin kaybolduðunu anlamýþtýr. Hem saðlýðýný, hem de sevdiði insaný kaybetmiþtir. Yaver Rasuhi Bey’in, ziyaret etmek istediði o gün, Fikriye’nin köþke alýnmamasý eklenince, bunca acýya katlanamayan Fikriye, 30 Mayýs 1924 günü, köþke geldiði araba içinde, Gazi Paþa’sýna hediye getirdiði, ama bir türlü veremediði tabancayla kendini vurur.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn öyküsel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü
Asýlýp Gidendi
Kocatepe'den Tanýrdým
Yattýðýn Kutsal Toprak
Kökümüz Kýlýçarslan
Bellekteki
Usul Usul Der Zaman
Mevsim Deðiþikliði
Som Altýn, Sim Letafet
Oy Koparmak

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ömer Hayyam
Nostalji
Hikaye-i Osmaniye
Bakýn Ne Diyor Eyyam
Volga Mahkumu
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme
Gönül Aðrýsý
Mührü Hümayun
Millete Atýlan Goooool!
Lisan-ý Hâl - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
La Teþbih ve La Temsil [Öykü]
Millete Taziye [Öykü]
Doðup Büyüdüðüm Semt [Öykü]
Doðduðumuz Dünya Bu Deðil [Öykü]
Kýsa Öz Geçmiþim [Öykü]
Bekçi Ýmdat [Öykü]
Beni Aþan veya Dýþa Taþan Duygular [Öykü]
Boþa Giden Erdemlerim [Öykü]
Sonbahar Güneþidir [Öykü]
Harf Devrimi ve Bir Aný [Öykü]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.