..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Ahmet Odabaþ




6 Þubat 2011
Trabzon - Ýzmir  
Ahmet Odabaþ
Elinize pergel ve harita alarak, uzaklýklar konusunda yorum yapabilirsiniz...


:BHIA:


     Annem ve babamým doðduðu, büyüdüðü ve evlendiði yer Trabzon. Benim doðduðum yer Samsun. Þu anda yaþadýðým ve evlendiðim yer Ýzmir (Bayýndýr). Benim çocuklarým da Ýzmir’de doðdu. Ýzmir ile Trabzon’un yakýnlýðý yada uzaklýðý yaklaþýk 1500 km.

     Elinize bir pergel alýp, Ýzmir merkezli ve yarýçapý 1500 km olan bir daire çizin. Ne demiþtik günün birinde... aslýnda ülke sýnýrlarý yapaydýr. Kuþlar sýnýr tanýmaz. Almanya’da doðan yeðenlerim de hesaba katýlýnca...

     Ukrayna, Moldavya, Romanya, Bulgaristan, Çekoslavakya,(ben bu yazýyý yazdýðým tarihte Çek’ler ile Slovaklar ayrýlmýþtý.) Avusturya, Macaristan, Bosna Hersek, Yugoslavya, Ýtalya, Yunanistan, Sicilya, Kýbrýs, Suriye, Mýsýr, Libya, Lübnan vs. vs. Hepsi bambaþka ülkeler ve hepsi memleketim kadar yakýn. Aslýnda ülke sýnýrlarý yapay. Kuþlar sýnýr tanýmazlar. Hangi leylek, hangi devletin vatandaþý. Sonra tüm insanlarda ayný yürek, ayný sevgi, ayný dostluk.

     Ülkeler savaþmaz, insanlar savaþýr. Bu savaþlarda ülke sýnýrlarý aldatýcý. Savaþmak için baþka bir coðrafi bütün aranmaz. Ýnsan önce kendisi ile, sonra en yakýnýndaki ile savaþýr. Ülkeler kendi içinde savaþýr. Düþmana gerek yok. Hayvani tutkular uðruna, diðer insanlar köle yapýlmaya çalýþýlýr.

     Kendi ülkesinde, kendi bölgesinde, kendi ilinde, kendi mahallesinde... Diðer insanlar köle yapýlmak, istismar edilmek istenir. Ekonomik açýdan, toplumsal açýdan, cinsel açýdan, hep baþkalarý köle yapýlmak istenir.

     Ülke insanýnýn, bölge insanýn, yada mahalle komþunun genleri, kan grubu, saðlýk durumu hiç ilgilendirmez baþkalarýný. Hep ben ön plandadýr, biz deðil. Akdenizin temiz olmasý, tüm dünyayý ilgilendirir aslýnda. Doðal ve kültürel varlýklarýn korunmasý –hangi ülke sýnýrlarý içinde olursa olsun- herkesi ilgilendirir. Ülke sýnýrlarý insanlýðýn tapusu deðildir.

     Uzay hepimizin uzayý, ay hepimizin, dünya hepimizin. Amerika’daki hiç bilmediðim uygarlýk kalýntýlarý benim geçmiþimin izleridir. Ýnsanlýðýn yarattýðý tüm güzellikler benimdir ve herkesin. Sokaða diktiðim fidan herkesin. Anadolu Kültür Tarihi kitabýný inceliyorum Ekrem Akurgal’ýn. Bulunduðum ovada pek çok uygarlýðýn kurulduðunu biliyorum. Küçükmenderes Ovasýnda yolculuk yaparken kendimi, tarih rüzgarýnýn içinde hissediyorum. Lidya ve öncesi ve sonrasý hakkýnda sezgisel çýkarýmlar yapmak, zamaný hissetmek istiyorum. Efes yakýnýmda. Attýðým her adýmýn tarih koridorunda olduðunu hissediyorum. Bunca uygarlýklar benim, bizim, hepimizin... yani tüm insanlýðýn. Nemrut Daðýndaki kalýntýlar kimin olabilir, ya da Nizip’teki... Adým adým Anadolu ve tüm Asya, tüm Avrupa, Afrika, tüm dünya ve dünyadaki uygarlýklar.... Yenisi ve eskisi ile kimin olabilir.Hepsi benim, hepsi bizim, hepimizin.

     Bu gen kardeþiniz Anadolu uygarlýklarý konusunda Bilge Umar hocamýzýn kitaplarýndan ve görüþlerinden yararlanmak için azýcýk kitap alýmý yaptý. Ýçiþleri bakaným tarafýndan kibarca eleþtirilip faturayý ödedikten sonra yola devam ediyoruz. Bilgisayar kayýtlarýnda araya girme operasyonu yapýyorum. Bugünkü Cumhuriyet Bilim-Teknik Dergisinde, Anadolu’nun ilk süper gücü olarak Hititlerden söz ediyor. Hititler ve Bizler baþlýðý altýndaki yazý, (GÜNDEM) anlatmaya çalýþtýðým, tartýþýp düþünce üretmeye çalýþtýðým konularý benim yerime özetlemiþ.

     Hititler bir süper güç. Peki o uygarlýðý kuranlar bu gen kardeþinizin ne kadar atasý oluyor dersiniz. Ya da bu insanlar nereye gitti. Anadolu Selçuklularý kendilerinden önceki Bizans toplumunu oluþturan insanlarý ne yaptý. Belki de Osmanlý’nýn kendisine yaptýðýný. Yani hiçbir þey yapmadý. Ondan daha öncesi, Bizans öncesi dönem.... Hitit Dönemi,Luwi dönemi, Frigya dönemi ve þu anda adlandýrmadýðýmýz sair dönemler. Önceki dönem kültürlerini kurmuþ ve yaþatmýþ olanlar yok edilmedi ya....

     Peki Türkiye halký (bugünkü halk) tamamý Asya’dan gelmiþ bir halk mý. Ya da Orta Asya’dan gelip, Türk devletini kuran insanlar, anadolu insanýn yüzde 10’u kadar oluyor mu. Yoksa daha mý az.

          Bir dönem Anadolu’ya hakim olan Perslerin hiç mi izi yok. Timur Türk mü, Moðol mu.. Osmanlý Padiþahlarý genetik olarak belli bir soyu mu temsil ediyor...

     Ne demiþtik.. Aslýnda ülke sýnýrlarý yapay. Düþman, sýnýrýn ötesinde kalan deðil. Düþman kendi içimizde. Daha çok kazanmak, daha çok tüketmek, daha çok insaný sömürmek için çýlgýn bir saldýrý hep yapýlýr. Þekil deðiþtirir, ad deðiþtirir, görüntü deðiþtirir, ama özü deðiþmez.

     Belki de devlet insan bencilliðinin örgütlenmiþ bir halidir. Hedef sýnýrýn ötesi mi, yoksa heryer ve herkes mi, tartýþýlýr. (Lütfen tartýþalým) Reklamlar olacaksa, iki balina, iki karabatak, bir kedi, bazen haber olur. Ciddi yardýmlar görür. Kim için... Reklam yapacak beyler için. Toplumu ve insanlarý istismar etmek için. Doðaya sevginiz ve saygýnýz mý var, buyrun birlikte yapalým ne yapýlacaksa.

     Peki sayýn kardeþim, 35 yýl yaþadýn (belki daha fazla, belki daha az) doða için ne yaptýn, insanlýk için ne yaptýn. Ne yapmaya çalýþtýn da olmadý. Yoksa faize para yatýrýp, bedavadan mý geçindin. Çok para kazanmak için çýlgýnca sahtekarlýklar mý düþündün. Bunun küçüðü büyüðü olmaz.

     Otobüs kuyruðunda, çay veya yemek kuyruðunda, seninle ayný özellikleri taþýyan insanlarýn önüne geçmek uyanýklýk, ya da bir diðer adý ile sahtekarlýk yaptýn mý. Hukuk öðrencisi tanýrým, sýraya girmek, yani baþkalarýnýn hakký konusunda son derece sahtekar. Fakülteyi derece ile bitirdi. Hukukçu olarak yaþamýný sürdürdüðü ve adalet daðýtmaya çalýþtýðýný sanýyorum. Asla sýraya girmeyen hukukçu... Bu hukukçu kardeþimizin adalet daðýtacaðýný sanýyorsunuz. Hep beraber sanmaya devam edelim.





neden olmasýn. Bile bile adam ipe gönderilir mi.. Neden gönderilmesin ki elin oðlu. Kimsenin kendi caný acýmaz. Asýlacak kiþi de oðlu ya da kýzý deðil.. Ne gerek var avukat bey baþkaca delil araþtýrmaya... Zaten sanýk suçunu itiraf etmiþ diyen yargýç, yeri geldiðinde bu gen kardeþinizden daha iyi hukuk bildiðini bile iddia eder. Ortalama vatandaþ da öyle sanýr.










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köy Enstitüleri Neden Kapandý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Masum Bir Gen'in Ýtiraflarý
Rastlantý ve Uygarlýk
Eðitim, Hukuk Eðitimi, Ölçme ve Deðerlendirme
Ulusal Arpalýklar ve Üretim
Edirne'den Hakkari'ye
Kendinle Ýlgilenme Sanatý
Kitaplar Üstüne
Beklentiler ve Sonuç (Pardon)
Kan Grubu Sorunu
Mac Carty'nin Anýlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.