..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Hiþyar Arýkan




8 Þubat 2010
Ýnsan Olmak Utanç Vericidir Bazen  
Hiþyar Arýkan
Medine... Çorak topraklarýn, gece karanlýðýnýn gaz lambalarýyla yýrtýldýðý köhne odalarýnda, mürdüm eriði buðulu gözlerle, ancak gece kurduðu hayallerle köyünün dýþýna çýkabilen; köhne bir babanýn ve çorak bir dedenin alçak zihniyetiyle topraða diri diri gömülen Medine...


:AIHC:
Hayvanlar, sadece hayatta kalabilmak için þiddete baþ vururlar. Temel ihtiyaçlarýný karþýlamak ya da bir tehlikeden korunmak için; insana ya da hayvana ( nadiren kendi türüne ) karþý zor yoluna baþ vururlar. Bunun dýþýnda hayvanlar, bir dýþ uyaran olmadan, durduk yerde þiddet uygulamazlar. Hayvanýn insandan daha üstün olan yanýdýr bu belki de..
Ýnsanlýk tarihi baþlý baþýna bir þiddet tarihi olarak da adlandýrýlabilir. Temel ihtiyaçlarýný karþýlamak ve kendi türünü devam ettirebilmek dýþýnda; daha fazla çýkar saðlamak, egolarýný tatmin etmek, iktidar hýrsý ya da psikiyatrik bir hastalýða baðlý olarak þiddet uygulamak gibi yöntemlerle hayvanlardan ayrýlýr insan. Bu yöntemlerin hemen hepsi de geri toplumlarda olabildiði gibi çaðdaþ toplumlarda da görülebilir. Ancak, öyle bir þiddet yöntemi var ki, bu sadece bizim gibi geri toplumlarda görülebilir ancak. Bu da, tabiri caizse, " elalem ne der " þiddetidir. Konu komþu, akraba hatýrýna iþlenen ve çoðunluðu cinayetle sonuçlanan bu tarz þiddeti bizim ülkede görmek yürek sýzlatýcý olduðu kadar bizim için utanç vericidir de ayný zamanda.

Medine... Çorak topraklarýn, gece karanlýðýnýn gaz lambalarýyla yýrtýldýðý köhne odalarýnda, mürdüm eriði buðulu gözlerle, ancak gece kurduðu hayallerle köyünün dýþýna çýkabilen; köhne bir babanýn ve çorak bir dedenin alçak zihniyetiyle topraða diri diri gömülen Medine...
Bildiniz mi onu? Hani þu Adýyaman'da, kümesin yanýnda kazýlan çukura diri olarak atýlýp da üstüne kürek kürek toprak atýlan ve gazetelerin onu haber yapmasý için bir resmini dahi bulamadýðý ve haberin altýna robot resmini çizdiði on altý yaþýndaki talihsiz kýz çocuðu. Utancýmýzýn ve onursuzluðumuzun son abidesi.
Bir fotoðrafý olmadýðý için; gazetecilere, kumral saçlý, kahverengi gözlü güzelce bir kýz olarak tarif etmiþ köylüler.
Buðulu gözleri varmýþ Medine'nin. Bilenler güzelce bir kýzdý diyormuþ. Ýstanbul'u dizilerde izliyormuþ. Ýzlediði dizilerden etkilenince, ailede gördüðü þiddeti gidip karakola bildirme gafletinde bulunmuþ.
Kýz olarak doðduðu için zaten bir tarafý eksik, bir kanadý kýrýk olarak baþlamýþ hayata. Baþtan kaybetmiþ. Yaman bir coðrafyanýn yaman törelerine yenik düþmüþ böylece. Hayvani erkek egemenliðinin töresine, kansýz ve nefessiz kurban edilmiþ Medine.
Hayvanlar bunu yapmýyor. Ýnsan olmak gerçekten utanç vericidir bazen.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üç Soysuz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kanser Hastalarýna Tavsiyeler
Ýki Toplumsal Yara
Edebiyatýn Biçim ve Zaman Özgürlükçüleri
Ruhumuz Bozuk Çýktý!
Yürek Aldatmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþamalý [Þiir]
Eylül Bakýþý [Þiir]
Ben O Deðilim [Þiir]
Dipsiz Kuyu [Þiir]
Uzak Hayallerden Yakýn Mesafeye [Öykü]
Annem Olsaydý Elimden Tutardý (3) [Roman]
Annem Olsaydý Elimden Tutardý (2) [Roman]
Annem Olsaydý Elimden Tutardý (1 ) [Roman]
Utanç Duyuyorum [Eleþtiri]


Hiþyar Arýkan kimdir?

Yýllardýr düþündüklerime þekil vermektir arzum. Baþarabilir miyim bilmiyorum ama buna kararlý olduðumu biliyorum. Hiç bir iz býrakmadan bu dünyadan çekip gitmek ne kadar acý bir þey. Ýz býrakanlarýn izini sürmektir niyetim.

Etkilendiði Yazarlar:
Ýrvin Yalom, Amin Maalouf, Ahmet Altan, Cezmi Ersöz, Ýhsan Oktay Anar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hiþyar Arýkan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.