..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Barýþ Ünlü




27 Ocak 2010
Zar Adam ve Luke Rhinehart  
Barýþ Ünlü
Okuduðum iki kitap olan Zar Adam ve Zar Adamýn Peþinden isimli kitaplar ve yazarý Luke Rhinehart'ý eleþtirdim kendimce...


:BJHC:
ZAR ADAM VE LUKE RHÝNEHART

Son yýllarda okuduðum en ilginç ve fantastik kitaplardan birisiydi daha doðrusu ikisydi Zar adam ve Zar adamýn peþinden isimli kitaplar.Konusu bir psikoloðun hayatýnýn monotonlaþmasý üzerine hayatýný tamamen deðiþtirmesi üzerine kurulu bir kitaptý.Bir zarla insanýn hayatýný ve de tüm kiþiliðini deðiþtirmesi felsefesi hakimdi kitapta.Gayet iyi paralar kazanan ve iyi bir psikolog ünü olan Luke Rhinehart’ýn kendisince sýkýcý kanýsýnda olduðu hayatýný bir küp þeklindeki zara baðlamasý gibi deðiþik bir olaydan doðuyordu bu ilginç macera.
Bir geceydi.Luke Rhinehart, eþi ve dostlarý Jake Ecstein ile karýsý Arlene Ecstein’ýn kumar oynadýðý masada Luke’un daldýðý derin düþünceler ve içine düþtüðü bunalýmdan kurtulmak için elinde oynadýðý zarý bir anlýðýna hayatýný deðiþtirmesi için kullanmasý sonucu hem hayatýný hem de herkes tarfýndan bilinen iyi kiþiliðini deðiþtirmesiyle birlikte artýk eski Luke Rhinehart olmayacaktý ertesi sabah.
Ve de öyle oldu.Gece attýðý zarla dostu Jake’in karýsýyla iliþkiye girip karýsýný aldatmasýyla birlikte zarý artýk hayatýnýn her yerine koyarak deðiþecekti.Bu deðiþimi bir tek kendisine uygulamayacaktý Luke. Psikoloð olarak çalýþtýðý yerdeki hastalarýna da uygulamaya baþlar.Hastalarýný hayatlarýný zar atarak deðiþtirmeleri konusunda onlara telkinde bulunur.Ve böylece yalnýz kendisini deðil herkesi tüm dünyayý deðiþtirmeyi amaçlamaya baþlar.Gizli gizli yaptýðý zar atýþlarýný zamanla gün yüzüne çýkartýr.Çocuklarýna ve eþine gizlice uygulamaya baþlar ve onlarý da gizli zar üyelerinin arasýna katar.
Zar yaþamýný artýk kendi içinde gizli üyeler elde ederek sürdürmek istemiyordu Luke.Ve sonunda dosttu Jake’i de iþin içine katarak tabi ailesini de dahil edip tüm Amerika’ya iletmek için uðraþlara baþlar. Ama bu zar yaþamý sürdükçe Luke’un psikoljisi ve bünyesinde deðiþmeler hýzlanmaya baþlar. Görülmedik hareketlerde ve kýlýklarda insanlarýn karþýsýna ve arasýna çýkar.Zamanla Luke’un karýsý ve dostlarý zar yaþamýna kendileini alýþtýrsalar da Luke’un bozulan tavýrlarýyla zar yaþamýnýn insanlýðý tehdit eden bir þey olduðunu düþünmeye baþlarlar.
Ve olan olur Luke günün birinde tedavi ettiði hastalarý bir tiyatroda ölümü sergilemeleri için salar ve sonunda Luke’ta iþlediði ilgilnçlikler sonucu zar yaþamýnýn esiri olduðu düþünülerek deli suçlamalarý sonucu girer hapse.Ardýnda ise binlerce insanýn zar yaþamý ile uðraþmasý ve binlerce insanýn zar hayatýna kapýlmasý kalmýþtý.Ýlk kitap böyle sürükleyici ve macera dolu olarak son bulur.Ama macera daha bitmemiþti.Luke Rhinehart hünerlerini yeniden konuþturarak Zar adamýn peþinden isimli kitabýyla yeniden okuyucunun karþýsýna çýkar.Bu kitap ise Luke ortalýklardan kaybolup gitmesiyle ve oðlunun babasýnýn ardýndan yaþadýðý hayatýyla baþlýyordu.
Luke’un oðlu Larry babasýnýn kendisini ve ailesini terk edip gidiþinden sonra babasýnýn koskoca bir yalan ve inandýðý zarlarýnda sadece palavradan öte olduðunu düþünerek sürdürüyordu zarlardan uzakta bir yaþamý.Ama bir gün babasý ona bir iþaret yollar ve Larry tekrar babasý ile içinde bulunduðu zar yaþamýný düþünerek babasýný bulmasý gerektiðinden bahseder.Ve sevdiðini düþündü kadýn Honoria ve anlayamadýðý kadýn Kim ile birlikte babasýnýn müritlerinin bulunduðu bir kasaba da türlü türlü ilginçlikleri yaþayarak babasýnýn inandýklarýný bu mu diye sorgular.Ve daldýðý derin düþünceler ve sorgulama sonucu Kim’le birlikte zar yaþamýný keþfe çýkar.Burada babasýnýn yýllar önce karýsýyla iliþkiye girdiði Jake’i de bulur.Onunla babasý hakkýnda ve zarlar hakkýnda uzun uzun saohbet ederler.
Günler günleri götürüyordu ama kaçaklarý oynayan Luke Rhinehart’ý sadece Larry aramýyordu onun dýþýnda polislerde peþindeydi Luke’un.Çünkü Luke’un Amerika dünyasýnda açtýðý derin yaralarý düzeltmek ve zara baðlanan insanlarý ve de zar þehirlerini yýkmayý, daðýtmayý düþlüyorlardý.Larry babasýnýn bu küçük zar kasabasýnda olmadýðý düþünerek eski hayatýna geri dönüp sevdiðini sandýðý kadýna döner.Ama Kim ile zar yaþamý onu býrakmýyordu.Zarlarýn o büyülü etkisine baðlý kalmaya baþlar bedeni.Larry bir saniye bile çalýþtýðý borsa iþinde zarlarý kullanarak kimi zaman kar kimi zamanda zarar ediyordu ;ama babasý gibi baðlandýðý zarlarla o da dünyasýný deðiþtirir ve o da bir gün babasý gibi bir geceyi darmadaðýn edip gerçekten sevdiði kiþi Kim’i de yanýna alýp babasýnýn asýl olduðu yeri bulmaya gider Arlene Ecstein’ýn verdiði bilgilerce.
Sonunda da zar yaþamýnýn babasý tüm geçmiþinden uzakta bir daðýn baþýnda keþiþlerin arasýnda kendisine görmeye gelen oðluyla birlikte gençliðinde atýldýðý iþin tüm dünyada uyandýrdýðý ilginin ve getirdiði sonuçlarý görerek oðlunun söylediði geri dön baba cümleleriyle birlikte zar yaþamýnýn babasý Luke Rhinehart tekrar eski Luke olur.Luke’un izini süren polisler ise kendilerini bekleyen ilginçlikle birlikte kalýrlar kuytu bir köþede bilinmezde.Ama kitap zarý ve zarýn getirdiði felaket gibi sonuçlarý gösterse de Luke Rhinehart gerçekten de gerçek gibi bir romaný sundu bu iki kitapta belki de bir devamý bile olabilir bu ilginç serüvenin.
Ýþte böyle ilginç bir konu üzerine sürdürülen ilginç bir maceranýn ürünü Zar Adam kitaplarý.Herkesin bir gün okumasýnýn gerektiði ve her kütüphanenin baþ köþesinde bulunmasý gereken bir bestseller kitabýdýr Zar Adam ve Zar Adamýn Peþinden.Ama kitap böyle mükemmele yakýn güzel olsa da kitapta bir eksik yan var.O da okuyuculara konu olarak sunulan zar yaþamýnýn insanýn içindeki benliði yok etmek ve yerine bir sürü kiþilikler koyarak insanlarý tamamen deðiþtiren bir olgu olduðundan kötü bir imajý sunuyor kitap.Kitap her þeyiyle birlikte güzel anlatýmý ya da sürükleyici bir akýþý da olsa insanlarý zayýflaþtýran bir olguyu anlattýðý için kitapta yer alan zar yaþamý bizleri kötülüðe sürükleyen yol olduðundan kitabýn eksik bir yanýdýr.Böyle de olsa iyi dileklerimi sunarak konusu ve anlatýmý her ne olursa olsun mutlaka her okuyucunun görüp okumasý gereken bir kitabý diðer bütün okuyucular adýna elimden geldiði kadarýyla eleþtirdim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 9

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Duyarlýyýz?
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 10
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 8
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 7
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 2
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 5
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 6
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 3
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakalým Bedenlerimizi [Þiir]
Ýçinde Senin Olduðun Seviþmeler [Þiir]
Hayallerdeki Seviþmelerimiz [Þiir]
Topraða Düþen Yitik Hayatlar [Þiir]
Bir Mezar [Þiir]
Bir Sevda [Þiir]
Issýz Yürek... [Þiir]
Aç Kalbini Yüreðime Doðru Güzel Kýz [Þiir]
Deniz Gözlüm [Þiir]
Kýsa Bir Söz [Þiir]


Barýþ Ünlü kimdir?

Ben Barýþ Ünlü. 1990'dan beridir hayatla bir olup yaþayýp gidiyorum. Herkesin yazar olmasý için destek olmaya ve de kendiminde yeteri kadar hatta yeterinden daha fazlasýný yaparak sizlere ve bu siteye üye olan ya da olmayýpta bu sitede dolaþan herkese güzel þiirler, denemeler, öyküler ve de romanlar yazarak sizlere güzel þeyler yaþatmayý umuyorum. Bu yüzden buradayým ve de burada olmaya devam edeceðim. Ben sizlere ve sizin gibi okur severlere açýlýp oradan da hayalim olan yazarlýk serüvenine katýlýp büyük ve adý her daim söylenen hatýrda olan bir büyük yazar olmayý hedefliyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
ORHAN VELÝ'DEN BAÞKASI ASLA


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Barýþ Ünlü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.