..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Didem Duruöz




21 Ocak 2010
Gözlem Yansýmalarým2  
Sorularýmdan

Didem Duruöz


Oyun odasý öðretmeni olarak çalýþtýðým kýsa sürede 2.5 yaþýnda iki tane dünya þekeri oðlum vardý. Biri çevresine gülücükler saçarken, diðeri annesinin eteðine yapýþýr, oyuncaklarýn yüzüne bile bakmazdý.3 yaþýndan küçük olan öðrencilerim sadece istedikleri zaman oyun odasýnda oynar ve ne zaman annelerini isteseler, diðerlerinin aksine onu yanýnda bulurlardý. Gülücükler saçan Hasan, her sabah beni gördüðünde ötmenim diyerek kollarýma koþardý. Bir gün Hasan yanýndaki sessiz sakin arkadaþý Oðulcan’ý öpmek istedi.Ve þaþýrdý, Oðulcan ona vurmaya baþladý, Hasan aðlayarak uzaklaþtý. Elindeki oyuncaðý havaya kaldýrmýþ, kýzgýnlýkla bakýyor ve benden oyuncaðý arkadaþýnýn kafasýna atmasý için ona izin vermemi bekliyordu. Bir yanda öpücüðe tokatla karþýlýk veren, bir yanda kýzgýnlýðýný göstermek için izin isteyen. Oðulcan’ý annesi sakinleþtirirken, ben de Hasan’ý kucaðýma alýp saçlarýný okþadým, önce kýzgýnlýðýný dile getirmesine izin verdim. Arkadaþýnýn, kendisinin onu sevmek için yaklaþtýðýný anlamadýðýný, kendisine dokunulmasýndan hoþlanmadýðýný söyledim. Okuyan herkese vakit ayýrdýðý için teþekkür ederim. Biliyor musunuz bir bebek, anne karnýndayken bile þiddeti hissedebilir. Doðduðunda, canýnýn parçasýný yakana, tekrar el kaldýrýldýðýnda, - hatta o kiþi kendisini sevmek için bile yaklaþmýþ olsa - çýðlýklarla karþýlýk verir. Bundan daha can yakýcý ne olabilir? Artýk o bebek gerçek sevgiyle kuþatýlýp, güvende olduðunu iliklerinde duyuncaya kadar, onu sevmek için kendisine yaklaþana, - kendisi gibi bir bebek olsa bile- saldýrarak karþýlýk verecektir. Sevmek isteyenin þaþkýnlýðý ve sevgisizliðin tutsaðýnýn korkaklýðý, tanýk olanýn kalbini eritecek ve elinden bir þey gelmemesinin hüznü ile, ne yapacaðýný bilemeyecektir. Kimsenin ne dediði, neye inandýðý önemli deðil. Özgür deðiliz hiçbirimiz, hatta Sezen Aksu’ nun dediði gibi “Masum da Deðiliz” hiçbirimiz. Hiç düþündünüz mü, masumiyetimiz ilk yarayý ne zaman alýr?


:BEJC:
Biliyor musunuz bir bebek, anne karnýndayken bile þiddeti hissedebilir. Doðduðunda, canýnýn parçasýný yakana, tekrar el kaldýrýldýðýnda, - hatta o kiþi kendisini sevmek için bile yaklaþmýþ olsa - çýðlýklarla karþýlýk verir. Bundan daha can yakýcý ne olabilir? Artýk o bebek gerçek sevgiyle kuþatýlýp, güvende olduðunu iliklerinde duyuncaya kadar, onu sevmek için kendisine yaklaþana, - kendisi gibi bir bebek olsa bile- saldýrarak karþýlýk verecektir. Sevmek isteyenin þaþkýnlýðý ve sevgisizliðin tutsaðýnýn korkaklýðý, tanýk olanýn kalbini eritecek ve elinden bir þey gelmemesinin hüznü ile, ne yapacaðýný bilemeyecektir.

Kimsenin ne dediði, neye inandýðý önemli deðil. Özgür deðiliz hiçbirimiz, hatta Sezen Aksu’ nun dediði gibi “Masum da Deðiliz” hiçbirimiz. Hiç düþündünüz mü, masumiyetimiz ilk yarayý ne zaman alýr?

Ýlk yalanýmýz yakalandýðýnda mý yoksa yalanla kulaklarýmýz ilk karþýlaþtýðýnda mý ?

Ýlk yalanýmýz aðzýmýzdan kaçtýðý an mý yoksa ilk yalaný beynimiz algýladýðýnda mý?

Hangisi, hangileri ve bir önemi var mý?

Yalanýn baþlangýcý ile hayatlara verdiði toplam zararýn arasýnda bir orantý var mý?

Açlýða günlerce, susuzluða üç gün dayansa da insan oðlu, sevgisizliðe gerçekten ne kadar, ne zamana kadar dayanabilir? Annesini 2 yaþýndan önce kaybeden bebekler, kendisini annesi gibi sebepsizce sevecek birisi tarafýndan sevildiklerini hissetmezlerse, susuz kalmýþ bir çiçek gibi yaþama veda ediyorlar.

Ya þiddetle tanýþanlar? Kendi vücutlarý üzerinde bile haklarý tanýnmayanlar. Ya onlarýn yaþadýklarýna ne demeli? Masumiyetin doruðunda da olsa, en doðal haklarý ellerinden alýnanlar, düþüncelerinde ne kadar masum kalýrlar? Bence, dýþardaki ve içerdeki suçlularýn hepsi, bir zamanlar, ruhlarý en derin yerinden daðlanmýþ olanlar.

Her þeye raðmen ayakta kalanlar, üstelik topluma ve kendilerine göre de iyi olanlar. Bir gün bir yerde, haksýzlýðýn karþýsýnda umutla karþýlaþmýþ, çýkarsýzca -anlýk da olsa- sevgiyle kuþatýlmýþ olanlar.

Aynada kendi gözlerine baktýðýnda gözlerinin içine bakmayý tercih etmiþ olanlar. Gerçeðe gözlerini kapatmaktan vazgeçmiþ, haksýzlýða uðradýðýný kabul etmiþ. Kendi yolunda özgürce ilerleyebilmek için hem suçlularý hem de kendilerini yürekten baðýþlamýþ olanlar.

Ve gözlerini kapalý býrakanlar aslýnda hala þiddet uygulayanlar, hem de -genelde kendilerinin de karþýlaþtýðý gibi- en sevdiklerinin canýný yakan, zaman zaman da kendi canlarýný yakanlar. Kolay deðil, her þeye raðmen temiz ve saf kalmak. Üstelik bir de kendi masumiyetlerinin, sebepli ya da sebepsizce ýrzýna geçilmiþse, ve sevgi nedir bilinmemiþse, ne kadar doðrudur sadece onlarý þuçlamak, o insanýn ilk doðduðu günkü gibi masum kalmasýný ummak.
                     

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Onlarý Suçlamak Ne Kadar Doðru
Gönderen: Sinan Yýldýrým / , Türkiye
8 Þubat 2011
Ýnsan öðrendiklerini anne karnýn baþlayýp öðrendiðine göre; bir suçlu arýyorsak illaki en yakýnlardan baþlamak lazým. Güzel bir gözlemde bulunmuþsunuz. Ýnsanlarýnda bilgisayarlar gibi programlanabileceðini düþünmüþümdür çoðu zaman, sanýrým bu düþüncelerimde yanlýz deðilmiþim. Birde benim bir teorim vardýr kendi kendime söylediðim, insanlar doðarken duygularýyla birlikte doðarlar, bir hýrsýz gelir en güzellerini çalar, ondandýr duygusuzlarýn duygusuzluðu. Baþtada dediðim gibi çok güzel tespitlerdi. Tebrikler. Yazarýn yanýtý: Ýçten, anlamlý ve deðerli yorumunuz için teþekkür ederim Sinan Bey.Sorularýmýn genelde çýkýþ noktasý; suçlu aramakdan ziyade anlamlandýrma ve istenmeyen olaylarý önleyebilmenin kapýsýný aralayýþ çabasý.Dile getirmeye çalýþtýðým yansýmalarýn ifadesidir genelde yazýlarým. Ýnsanýn, doðumdan itibaren hamur gibi þekillendirilerek- kalýplanarak yetiþtirilmesinin-; aile,okul, çevre, toplumsal deðerler, inançlar, ihtiyaçlar, öncelikler,alýþkanlýklar tarafýndan kendi isteðinin dýþýnda programlanmasýnýn önemli ve belki de bireyin yaþamýndaki ilk yýllar için gerekli olan bir gerçek oluþunun yaný sýra; kiþinin kendini hazýr hissettiði zamanda; kendi varoluþ amacýný, olmak istediði kiþinin kim olduðu arayýþýný baþlatmayý seçebilme özgürlüðüne sahip olmasýnýn ve bu farkýndalýðý yaþamayý tercih etmesinin önemli olduðunu düþünüyorum. Niyetinin farkýnda olarak, savaþçý bir tutumla kiþinin kendisinin baþlatacaðý bu yeni programlamada anti virüs programlarýný ve birçok farklý faktörü göz ardý etmeden, kendi yapýsýný inþa etmesinin doðru yaklaþýmlardan olabileceðini sanýyorum.Keþke, kendimizi olmak istediðimiz þekilde programlayabilmenin yolunu, kolayca öðrenebilsek. Bilgi ve tecrübeler yol gösterici olsa da bu konuda, eski programlama dilinin yeniden aktif hale geçtiði durumlar, kendi programýmýzý, kendimizin bozmasýna da yol açýyor bazen. Yine de insan ne istediðini bilip, onun gereklerini yerine getirmeyi tercih ettiðinde, kesintilerle de olsa istediklerine kavuþabiliyor. Teorinizi çok sevdim, izin verirseniz, adýnýzý belirterek twitter da yayýnlamak isterim.Tesbitlerimi beðendiðinize sevindim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Siz yaþamýnýzda kaç kiþiyi baðýþlayabildiniz?
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
21 Ocak 2010
Yazýnýzýn baþlýðýný okuduðumda daha uzun ve daha doygun bir yazý ile karþýlaþacaðýmý ummuþtum.Ve sanýrým bu yazýyý tekrar ele alýp yazmaya baþladýðýnýzda içinizden cümlelere dökülecek çok þey var daha. Bende bu izlenimi býraktý nedense.Teþekkürler Didem. Merhaba Müþerref Haným, bana zararý dokunan kimse olmadýðý için baðýþlamam gereken kiþilerde olmadý. Bu açýdan þanslý azýnlýklardaným. Canýmýn yanmamýþ olmasý, caný yananlarýn durumunu fark etmeme engel deðil. Belki de caným yanmadýðý için, bakýþ açýmý daha geniþ tutmaya çalýþýyorum. Þiddetin gerçek anlamda önüne geçebilmek için, kiþileri þiddete iten nedenleri kendimce anlamlandýrmaya çalýþýyorum. Ruhu daðlananlardan biri olsaydým, sanýrým þu anki düþüncelerime ulaþmam çok çok daha zor olurdu. Haklýsýnýz yazýya göre baþlýðý biraz aðýr kaçmýþ.Yeni cümleler konusunda da, içimde saklý olanlara henüz ulaþamýyorum. Bu yazýda, aslýnda kendime sorduðum bazý sorularý paylaþtým sadece. Sanýrým baþlýðý da ona göre deðiþtirmem daha uygun olacak. Deðerli yorumunuz için teþekkür ederim. Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gözlem Yansýmalarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 2
Duru Sohbetler 1
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Bir Aldanýþýn Ardýndan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem Duruöz kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem Duruöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.