..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Didem Duruöz




11 Ocak 2010
Bir Aldanýþýn Ardýndan  
Didem Duruöz
Çocukluðumdan beri hayatýmda, tanýmak istediðim ancak sevilmeme korkusuyla uzak durma kararý aldýðým, böylece tanýyamadýðým deðerli kiþiler oldu. Bir de ayný þekilde, benden uzaklaþmayý tercih eden bazý arkadaþlarým, dostlarým oldu. Zamanla edindiðim farkýndalýklarla, istemeden bu kiþileri kendimden, benim uzaklaþtýrdýðýmý anladým. Her biriyle yaþadýðým tüm anlar için þanslýyým. Onlara kýzdýðým, olanlarý anlamlandýramadýðým, hatayý kendimde ancak yanlýþ yollarda aradýðým, zamanlar oldu. Þimdi sadece, birlikte geçirdiðimiz güzel anlarý, sevgiyle hatýrlýyorum. Kimbilir dünya küçük, günün birinde belki onlardan birileriyle tekrar karþýlaþýrým. Karþýlaþmasam bile hepsinin kalbimde ve zihnimde özel bir yeri var.Benden uzakta olan sevdiklerime, benim için önemlerini hissettirmeyi baþaramamýþ da olsam, onlarla , kavga da etmiþ olsam, vefasýz da davranmýþ olsam, terk etmiþ ya da terk edilmiþ de olsam, birbirimizi anlayamadýðýmýz anlarýn, artýk hiçbir önemi yok gözümde. Onlarý düþününce sadece bir ýþýk parlýyor gözlerimde ve yüreðimde. Her aldatma sevgililer arasýnda gerçekleþmez. Sizi býrakýp giden, yerinize baþkasýný seçen bir dostta, bazen insana kendini aldatýlmýþ hissettirir. Nedense insan, kendisi ile ilgili, iyi olan her þey, sonsuza kadar sürsün ister. Sürekli dünyanýn kendi çevresinde dönmesini bekler. Oysa sevgi gerektiðinde, sevdiðinin gitmesine izin vermek ya da yeri geldiðinde býrakýp gidebilmektir. Varlýðýn ona huzur saðlamýyorsa, artýk seninle mutlu olamýyor, seninle paylaþacak bir þey bulamýyorsa. Ya da içinde yüzdüðün hüzün denizinde kendisinin de boðulduðunu hissediyordu, baþka birine yönelmesini anlayýþla karþýlamak gerekir.


:BEGA:
Her aldatma sevgililer arasýnda gerçekleþmez. Sizi býrakýp giden, yerinize baþkasýný seçen bir dostta, bazen insana, kendini aldatýlmýþ hissettirir. Nedense insan, kendisi ile ilgili, iyi olan her þey, sonsuza kadar sürsün ister. Sürekli dünyanýn, kendi çevresinde, dönmesini bekler.

Oysa sevgi gerektiðinde, sevdiðinin gitmesine izin vermek ya da yeri geldiðinde býrakýp gidebilmektir. Varlýðýn ona huzur saðlamýyorsa, artýk seninle mutlu olamýyor, seninle paylaþacak bir þey bulamýyorsa. Ya da içinde yüzdüðün hüzün denizinde kendisinin de boðulduðunu hissediyordu, baþka birine yönelmesini anlayýþla karþýlamak gerekir. Duygular bulaþýcýdýr, hüzünlü duygular insaný daha da kolay sarar. Ve her insanýn kendi mutluluðunu yaþamaya hakký vardýr. Sürekli yaþam enerjisinin - çok sevdiði biri tarafýndan olsa bile - emilmesine katlanmak çok zor bir iþtir. Katlanýlmasýný beklemek de zaten gerçekçi deðildir. Ne de olsa her birey kendinden sorumludur. Her zaman her yerde olmasa ve herkes için geçerli olmasa da insan arkadaþlarýný, dostlarýný seçmekte ve tercihine göre, onun hayatýndan çekip gitmekte özgürdür. Ne kadar uzak olsa da insanlar birbirine, kalplerine bir kere sevgi girdiðinde, mutlu olmayý istiyorlarsa sadece birlikte geçen güzel anlarý anýmsarlar. Ve dostluk denizinde baþka insanlarla yeni maceralara adým atarlar. Her insanýn en az bir öyküsü vardýr. Ve dostluklarda bence bunlarýn paylaþýldýðý maceralardandýr.

Kiþiler, kendilerini suçlamak, mutsuzluklarýna mutsuzluk katma ihtiyacýndaysalar, o zaman durmadan haksýzlýða uðradýklarýný kendilerine hatýrlatýrlar. Suçluluk, utanç duygularýný kiþiye düþündüren olaylar, zihinde ve bedende sürekli gevelendiðinde, aslýnda kiþinin sadece kendini yaralar.

Kalpten hissederek, bu zamana kadar varlýðýný paylaþtýðý için teþekkür etmek, gidene güle güle git, mutlu kal diyebilmek ise kiþiyi hem suçluluðundan, hem utancýndan, hem de mutsuzluðundan özgürleþtirir. Ýleriye yönelmek hayatýn onun içinde devam ettiðinin göstergesidir.

Diðer türlü hayat devam etse de, kiþi hayatýn bir yerinde çakýlý kalýr. Týpký sýrtýndaki tiþörtü çiviye takýlmýþ bir çocuk gibi orada asýlý kalýr.Sesini duyurmayý denese, ýsrarla devam etse, eninde sonunda biri, onun ordan kurtulmasýna yardýmcý olacak ve çocuk da aðrýyan kaslarýnýn acýsýný zamanla unutacaktýr.
               

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bu yazýya yorum yazmak için çok uðraþtým...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
2 Mart 2010
Nedense bir türlü yorumumu kaydettiremedim.Belki de benim beceriksizliðimdendir!Bir kere daha þansýmý denemek istiyorum.Doðrusu çok beðendim.Yazýlarýnýzý zevkle okuyorum.Dilerim yenileri de gelir.Saygýlarýmla... Ömer Faruk Bey, öncelikle azminiz için teþekkür ederim. Sitenin bazý kýsýmlarýnda olan aksamalar bizleri zaman zaman zorlayabiliyor.Cuma gecesinden beri ilk defa þu anda izedebiyat sitesine bakma fýrsatým oldu.Sayenizde oluþan yüzümdeki gülümseme ve yaþattýðýnýz sevinç için çok teþekkür ederim. Yeni yazýlarýmý oluþturabildiðim zaman izedebiyatta yayýnlamak beni de çok mutlu edecek. Þu sýralar yazý yazma konusunda bir durgunluk dönemindeyim. Gözlem yaparak, zihnime ve yüreðime veriler ekliyorum.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: bu bir yanýslama..
Gönderen: kemal düz / , Türkiye
16 Ocak 2010
ne aldatan ne aldatýlan var; hepsi hayatýn içinde...bunlar bize ezberletilmiþ kavramlar, sistem kendisini baþka türlü ayakta tutamýyor. Haklýsýnýz Kemal Bey, Baþlýðý yazarken, yanýlsamayý; kiþinin kendini aldatmasýný, kendisinin çevresindeki herkes için çok önemli olduðunu düþünmesini ve kendisini vazgeçilmez görmesini düþünmüþtüm. Bunun da nedeni sizin de belirttiðiniz gibi ailemiz, çevremiz, toplum tarafýndan aþýlanan deðerler. Daha doðrusu, görüp duyduklarýmýz, yaþadýklarýmýz ve gözlemlerimiz. Yani bize yapýlmasýný söylenenler deðil, yapýldýðýný gözlemlediðimiz ve bize yapýlanlar. Bunlarýn sayesinde geliþen egomuzun, içimizdeki gerçek benliðin üstünü örten kabuðun farkýnda olmayýþýmýz. Ve kabuðun gitgide kalýnlaþýp, onu gerçek benliðimiz farz etmemiz. Bu ezberletilmiþ kavramlar, bireyde mutsuzluða yol açabiliyor. Kendi ayaklarý üzerinde duran, özgür bireylerin toplumda artmamasý için, baðlýlýk olarak tanýmlanmasýnýn daha doðru olduðunu düþündüðüm iliþkiler, ezberletilmiþ kavramlarýn da etkisiyle, baðýmlýlýk iliþkisine dönüþüyor. Bu durumda biri yaslanmaktan, diðeri de yaslanýlan olmaktan vazgeçemiyor. Þayet denerse ve çaba sarfederse de dengeyi kurabilmek için niyetlenen kiþileri sancýlý bir süreç bekliyor.Aslýnda istenen de kiþinin mutsuz, çaresiz olmasý. Bu þekilde hissettiðinde her söylenene inanmaya, alýþmadýðý için sorgulamamaya birey daha yatkýn oluyor kanýmca. Yorumunuz benim için yeni farkýndalýklara ýþýk tutuyor. Yalnýz demek istediðinizi tam anlayamadýysam, bana uygun bir vaktinizde düþünceleriniz hakkýnda daha ayrýntýlý bilgi aktarabilirseniz çok mutlu olurum. Sözleriniz önemli bir farkýndalýða iþaret ediyor. Ve ben sizi doðru anladýðýmdan emin olmak istiyorum.Yorumunuz için çok teþekkür ederim. Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Beðenerek okudum.
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
11 Ocak 2010
Yazýnýzý beðenerek okudum. Sanýrým en önemlisi de kiþinin kendini aldatmasýdýr. Yaþamýna gelen bir amaçla gelmiþtir. Bu belki de açýklayamayacaðýmýz bir evrensel olgudur.Geleni kabul etmek ve görevi bittiðinde, gitme vakti geldiðinde de gitmesine izin vermek gerekir.Veya belki de bizim gitmemiz gerekecektir.En güzeli incinmeden ve incitmeden, en doðru anda, en iyi üslupla, " Hoþça kal ! " deyip gidebilmektir. Yaþanan güzel anlara teþekkür de ederek ve haksýzlýk etmeyerek. Bir telefonun uzundan bile olsa arada hal hatýr da sorabilmeli ayrýlanlar. En çaresiz anlarýnda yardýma da koþabilmeli hatta.Belki bu hepimizin yaþamdaki en zor sýnavýdýr. Teþekkürler. Sizi izlemeye devam ediyorum. Size katýlýyorum Müþerref Haným,aslýnda her þey bizim olaylara nasýl baktýðýmýz ve onlarý nasýl anlamlandýrdýðýmýzla baðlantýlý.Beni izlediðiniz için teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: kabulllenmek..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
11 Ocak 2010
bütün sorun bu ,zaten bunu yapamadýðýmýz için tüm kýrýlmalar baþlýyor her yönde.. Haklýsýnýz Aysu,çok doðru bir noktayý belirtmiþsiniz,hepimizin hayatýnda olabildiðince az kýrýlmalar olmasý dileðiyle saygý ve sevgilerimle.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Gündüz Düþleri 1
Ýyi ki Var Can Dostlar
Yýkýcý Eleþtiriler
Mutluluk Anahtarlarýna Örnekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 2
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Hayal Kafesi
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem Duruöz kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem Duruöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.