..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Unutulamayan Dönemler > Dr. Eldeniz Abbaslý




23 Aralýk 2009
Ýnsanlýk Ayýbý: Hocalý Katliamý  
Dr. Eldeniz Abbaslý
Hocalý katliamý


:BCEC:
Karabag Savasi Malul Gazisi, Avrasya Yazarlar Birligi uyesi, Bagimsiz Arastirmaci, Gazeteci. Yukarý Karabað savaþý baþladýðýndan itibaren bu bölgenin en önemli tepelerinden birisinde olan Hocalý þehri stratejik olarak Ermenistan_Silahlý Kuvvetleri için askeri bir hedef niteliðinde idi. Hocalý stratejik olarak Karabað dað silsilesinde Aðdam-Þuþa, Eskeran-Hankendi yollarýnýn üzerinde yerleþmektedir. Hocalý’nýn coðrafi-stratejik konumu Ermeni silahlý birliklerinin buraya saldýrmasýna müsaitti. Hocalý Hankendi’nden 10 km uzaklýkta güneydoðusundadýr. Karabað’daki tek havaalaný Hocalý’dadýr.
Hocalý 1991 yýlýnýn Ekim ayýndan itibaren ablukadaydý. Ekim’in 30’unda kara yoluyla ulaþým kapanmýþ ve tek ulaþým vasýtasý olarak helikopter kalmýþtý. Hocalý’ya son helikopter 1992 yýlý Ocak ayýnýn 28’inde gitmiþti. Þuþa þehrinin semalarýnda sivil helikopterin vurulmasý ve bunun sonucunda 40 kiþinin ölümünden sonra bu ulaþým da kesilmiþti. Ocak ayýnýn 2’sinden itibaren þehre elektrik verilmemiþti. Þubatýn ikinci yarýsýndan itibaren Hocalý, Ermeni silahlý birliklerinin ablukasýna alýnmýþ ve her gün toplardan, aðýr makineli silahlarla bombalanmýþtýr.
1992 yýlýnýn Þubat ayýnýn 25-ini 26-sýna baðlayan gece Azerbaycan'ýn Daðlýk Karabað bölgesindeki Hocalý kentinde çok sayýda azerbaycanlý sivil, Ermeniler tarafýndan soykýrýma maruz kalmýþtýr. Azeri kaynaklarna ve Memorial Human Rights Center, Human Rights Watch ve diðer bazý uluslararasý insan haklarý kuruluþlarýnýn bildirdiklerine gore katliam, Rus 366. Motorize Alayý'ýn desteðindeki Ermeni silahlý kuvvetleri tarafýndan gerçekleþtirilmiþtir.
Human Rights Watch, Hocalý Katliamýný Daðlýk Karabað'ýn iþgalinden bu yana cereyan eden en kapsamlý sivil kýrýmý olarak nitelendirmiþtir. Azeri kayýplarýnýn sayýsý üzerinde tartýþmalar devam etmekteyse de, 400 ila 1000 arasýnda olduklarý genel kabul görmektedir. Azerbaycan resmî kaynaklarýnýn bildirdiði resmi rakam 613 sivil olup, bunlarýn 106'sý kadýn ve 83'ü çocuk, 7’ten fazlasý ise yaþlýydý.
936 km2’lik alana sahip ve 2.605 aileden ibaret 11.356 kiþinin yaþadýðý Hocalý kenti 26 Þubat 1992 tarihinde yüzyýlýn en acýmasýz soykýrýmýna maruz kalmýþ ve kasaba tamamýyla yok edilmiþtir. Hocalý bu katliamýn yaþandýðý sýrada Azerbaycan Silahlý Kuvvetlerinin korumasý altýnda deðildi ve tamamen savunmasýz bir durumdaydý. Kentte da daðýnýk halde elinde hafif silahlar bulunan 150 kiþi bulunmaktaydý. Azerbaycan Silahlý Kuvvetleri Hocalý halkýna yardým edemedi, hatta uzun süre cesetlerin alýnmasý bile mümkün olmadý..
Ermenistan Silahlý Kuvvetleri bölgedeki 366. Alayýn da desteði ile önce giriþ ve çýkýþýný kapadýðý köyü üç yönden kuþatmýþ, helikopter ve aðýr silahlarýn yardýmý ile önce köyü bombalamýþ ve ardýndan da köye girerek sivil, kadýn, çocuk, yaþlý ayýrýmý yapmadan katliam yapmýþtýr. Ermeniler bu köyü iþgal ederek bütün bölge halkýna bir mesaj vermek istemekteydiler. Nitekim Azerbaycan Türkleri için aðýr bir mesaj vermiþ oldular. Hocalý iþgal edilerek ve neredeyse tamamen yok edilerek bölgedeki çözülme hýzlandýrýlmýþ oldu. Ermeniler bu hamleyle ayný zamanda önemli bir stratejik mekaný da iþgal ederek askeri açýdan önemli bir baþarý elde etmiþtir. Ancak insanlýk adýna tarihin en acýmasýz soykýrýmý gerçekleþtirilmiþtir. Diðer taraftan Ermeniler için bu soykýrým kendilerinin iddia ettiði 1915 yýlýnda yaþananlarýn bir öcü niteliði de taþýmaktaydý.
Normalde en þiddetli savaþlarda dahi savaþ dýþýnda tutulan, dokunulmayan bu kesime Ermeniler yaþlý, kadýn ve çocuk demeden acýmasýz iþkenceler yaparak katletmiþtir. Bu katliamdan toplam 487 kiþi aðýr yaralý olarak kurtulmuþtur. 1275 kiþi ise rehin alýnmýþ ve 150 kiþi ise kaybolmuþtur. Cesetler üzerinde yapýlan incelemelerde cesetlerin birçoðunun yakýldýðý, gözlerinin oyulduðu, kulaklarý, burunlarý ve kafalarý ile vücutlarýnýn çeþitli uzuvlarýnýn kesildiði görülmüþtür. Ayný vahþetten hamile kadýnlar ve çocuklar bile nasibini almýþtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Dr. Eldeniz Abbaslý kimdir?

1961 yýlýnda Azerbaycan’ýn Baþkenti Bakü’de doðdum. 1985’te Azerbaycan Yabancý Diller Üniversitesi’ni ve Azerbaycan Gazeteciler Birliði Gazeteci Sanatý Enstitüsü’nü bitirdim. Çeþitli basýn organlarýnda, Azerbaycan Cumhuriyeti Pedagoji Ýlimler Enstitüsü’nde çalýþtým. 1992-1993 yýllarýnda savaþ muhabiri olarak askeri görevimi yaptým. Karabað Savaþý Muharip Gazisiyim. 1999 yýlýnda pedagoji dalýnda tezimi vererek “bilim doktoru” ünvanýný aldým. Çeþitli bilimsel dergilerde (5 makale Türkiye’de), gazetelerde makalelerim yayýnlandý. 4 Uluslararasý Sempozyumda bildirelim sunuldu ve Bildiri Kitaplarýnda yayýnlandý. Sivasta 2002 yýlýnda yayýnlanan “Sivas’ta Biten Ömür” kitabýnýn düzenleyicisi ve önsöz yazarýyým. 1996 yýlýnda T. C. M. E. B. Sivas Özel Gala Bilgisayar ve Ýngilizce Kursu’nun bilgisayar bölümünü bitirerek “bilgisayar iþletmeni” sertifikasý aldým. 1995-1998 yýllarýnda davetli olarak “Hakikat” Gazetesi’nde (Sivas) stajer olarak, 1996-1997 tarihlerinde Tarýk Ahþap Dekorasyon Mobilya ve Tasarým San. Tic. Ltd. Þti. ’nde (Sivas) tercüman olarak, Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) Fen-Edebiyat Fakültesi Eðitim Bilimleri Bölümü’nde Araþtýrma Görevlisi olarak çalýþtým. Halen serbest gazeteci ve araþtýrmacýyým. Avrasya Yazarlar Birliði’nin, Azerbaycan Gazeteciler Birliði’nin, Azerbaycan Eski Muharipler Birliði’nin, Azerbaycan Siyasi Soykýrým Kurbanlarý Birliði’nin, “Hoþ Niyet” Hayýrsever Sosyal Birliði’nin (kurucu üye) üyesiyim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Dr. Eldeniz Abbaslý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.