..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > Ömer Akþahan




18 Kasým 2008
Engellilerden Kutsal Çaðrý  
Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi için bir adým da siz atýn

Ömer Akþahan


“Kitap okumasaydým bu yaptýklarýmýn hiçbirini yapamazdým” diyordu Mustafa Kemal ATATÜRK. Harp okulu yýllarýnda sürekli olarak “Eþitlik”, “Hürriyet” gibi kavramlarý anlatan kitaplarý yatakhanede kötü ýþýk koþullarý altýnda okuyan ATATÜRK, savaþ yýllarýnda yerleþik düzeni olmadýðý için okumak için sürekli olarak yanýnda kitaplar bulundururdu.


:CJHH:



Ömer AKÞAHAN

Bir gün e-postama düþen bir elektronik mektupla tanýdým onu. Hiç zaman yitirmeden o çaðrýyý yazarý olduðum bir siteye taþýdým. Zaman aktý, yine bir gün bu kez o kiþinin kendisinden aldýðým mektup, beni daha da gönendirdi. Sorduðu soru basitti ama öylesine derin ki: “Hocam, Ödemiþ'te bir köye Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi kurmak istiyoruz. Siz nereyi önerirsiniz?”deyince, hiç düþünmeksizin, o mektuba, Hamamköy, diyerek yanýt verdim.
Ve geçtiðimiz günlerde kitap sevdalýsý bu sýmsýcak adamla Hamamköy'e gittik. Hamamköy Ýlköðretim Okulunu ve Hamamköy Muhtarýný ziyaret edip, kütüphaneyi kuracaðýmýz yeri tespit ettik. Eski dostlarýmýzla özlem giderdik, sýcak sohbetlerini sýcak çayla güzelledik.
Adýný ve kendisini merak ettiðiniz bu derviþin adý: Mesut TÝM.
Ýleride daha çok iletiþim içinde olmayý istediðim bu güzel insaný, gönül verdiði, desteklediði ve desteklendiði Yeni Oluþum Bedensel Engelliler Derneði yöneticilerinden Ayhan Güzel'in kaleminden tanýyalým dilerseniz.
“Kitap okumasaydým bu yaptýklarýmýn hiçbirini yapamazdým” diyordu Mustafa Kemal ATATÜRK. Harp okulu yýllarýnda sürekli olarak “Eþitlik”, “Hürriyet” gibi kavramlarý anlatan kitaplarý yatakhanede kötü ýþýk koþullarý altýnda okuyan ATATÜRK, savaþ yýllarýnda yerleþik düzeni olmadýðý için okumak için sürekli olarak yanýnda kitaplar bulundururdu.
Savaþlar bitip Cumhuriyet ilan edildikten sonra ilk yaptýrmayý düþündüðü þey ise bir KÜTÜPHANE kurmak idi. Çünkü insan ufkunun geniþlemesi, ulusal bilincin geliþmesi ve toplumsal birey olmanýn yolu kitap okumaktan, araþtýrmaktan geçiyordu. Bu nedenle de yaþamýnýn son yýllarýnda Köy Enstitülerinin, Halk Evlerinin ve Köy Okuma Odalarýnýn kurulmasýný istemiþtir. Bu isteði de 1936-1940 yýllarý arasýnda Ýsmail Hakký Tonguç ve Hasan Ali Yücel'in üstün çalýþmalarýyla gerçekleþmiþ ancak 1948 yýlýnda bu baþarýlý çalýþmalar, rahatsýz olan yöneticiler tarafýndan kapatýlmýþtýr. Yani TÜRKÝYE’NÝN GELECEÐÝ KARARTILMIÞTIR…
Evet… Günümüzde artýk insanlarýmýz 60 yýllýk süreçte yaþanan olumsuzluklar nedeniyle kitap okumaktan uzaklaþtýrýlmýþ ve dolayýsýyla kendi öz tarihini bile bilemez bir hale gelmiþtir. ATATÜRK'ün de dediði gibi ULUSAL BÝLÝNCÝN kazanýlmasý için insanlarýn öncelikle kendi tarihini çok iyi bilmesi gerekir. Bunun için de yapýlmasý gereken þey OKUMAK, OKUMAK, OKUMAK'týr.
Günümüzde okumak, okutmak kutsal bir uðraþ olmuþtur. Bu kutsal uðraþa destek olmak amacýyla gönüllü çalýþmalarda bulunan kiþiler vardýr. Bunlardan birisi de ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESÝ adý altýnda KÖY KÜTÜPHANELERÝ kuran Mesut Tim. Kendisi KÖY ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERÝ OLUÞTURMA, KÜLTÜR SANAT VE DAYANIÞMA DERNEÐÝ'nin kurucusu ve baþkanýdýr. Bizler YENÝ OLUÞUM BEDENSEL ENGELLÝLER DERNEÐÝ olarak Mesut TÝM'in yaptýðý bu çalýþmalara yani ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESÝ adý altýnda kurduðu KÖY KÜTÜPHANELERÝ'ne baþtan beri destek olmaktayýz.
Bizler de biliyoruz ki okuyan insanla okumayan insan bir olmuyor. Bu kütüphanelerden yetiþecek binlerce ATATÜRK ÇOCUÐU, yarýn bu ülkenin geleceðini daha AYDINLIK hale gelmesini saðlayacaktýr. Bu çocuklarýn yetiþmesinde bir parça da olsa katkýmýz olduðu için bizim de sevincimiz sonsuzdur.
Zaman zaman gazetelerde çýkan haberlerden sonra günlerce telefonlarla kitap baðýþlamak isteyen vatandaþlarýmýz oldu. Kitap baðýþlamak isteyen kiþilerden çoðu zaman dernek baþkanýmýz Cafer ÇELÝK'in arabasýyla kitaplarýn toplanmasýna katkýmýz oldu. Engelli üyelerimiz de bu kitaplarýn taþýnmasýnda ve tasnifinde elinden geldiðince çalýþtýlar. Ve Mesut Tim'in üzerindeki yükü hafiflettiler.
Sizlerden isteðimiz Mesut TÝM'in yaptýðý bu çalýþmalara kitap baðýþlayarak katkýda bulunmanýz.
Yarýnlarýmýzýn daha aydýnlýk, daha onurlu, daha ATATÜRKÇÜ bir ulus olmasý için bu kütüphanelerden yetiþecek ATATÜRK ÇOCUKLARI sizlerin baðýþlayacaðý kitaplarý bekliyor.
Þimdiye kadar Urla ilçesi UZUNKUYU köyü, Bayýndýr ilçesi SARIYURT köyü, Rize'nin ÇAÐLAYAN köyü ve Kiraz ilçesi SULUDERE köyüne kütüphane kazandýran dernek; Kasým (Muðla - ULA ilçesi KIZILYAKA köyü) ve Aralýk (Ödemiþ - HAMAMKÖY) aylarýnda açacaðý kütüphanelerle ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERÝ’ni yavaþ yavaþ tüm TÜRKÝYE’ye yaymaya devam edecek.
Biz de YENÝ OLUÞUM BEDENSEL ENGELLÝLER DERNEÐÝ olarak tüm vatandaþlarýmýzý bu KUTSAL KAMPANYAYA çaðýrýyoruz.

ÝLETÝÞÝM:
Mesut Tim (www.ataturkcocuklarikutuphanesi.org)
0555 585 64 42 – 0232 425 73 94



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk eðitimi ve yetiþtirilmesi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Ödemiþ Üç Eylül Parký Ýle Londra Hyde Park
Ev Ödevleri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ödemiþli Güzide Bestekar Kasým Ýnaltekin (*)
Nietzsche Aðladýðýnda
Mustafa Erdal
Goethe Der ki...
Öðrenci Notu Üzerine...
Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Ben Ýstediðim Sürece Yaþarým!
Öðrenci Odaklý Eðitim
Safranbolu"ya Aþýk Olmak...
Eðitimde Yeni Yapýlanmaya Gidilirken...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.