..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > mehmet tamer




18 Ekim 2008
6 Yýl Tam Pansiyon Ya da Kültürel Bir Cinayet  
mehmet tamer
Edebiyat çocuklarýmýz için kurtarýlmýþ bir alan gibi kalmadý. Kalamadý... Bunun sebebine dair küçük bir deneme...


:BBIE:
Birkaç hafta önce saðlam bir gribe yakalanýp evde birkaç gün geçirmek zorunda kaldým. Ýþin gücüm olmadýðý bu dönemde televizyonun gündüz kuþaðýnda ne kadar korkunç olabildiðini bir defa daha gördüm. Ýnternet nispeten daha az sýkýcýydý, sonuçta seçme özgürlüðüm vardý. Ama asýl olan her zamanki gibi kitaplarýmdý… Ýlk iki günde Orhan Pamuk’u bitirdim, aðzýmda keyifli bir edebiyat tadý kaldý.

Fakat sonra 14 yaþýndaki oðlumun salonda býraktýðý kitabýna gözüm takýldý ve hem sýkýntýdan hem de “bizim oðlan neler okuyor bakalým” diye kitabý aldým elime. Kitap, Tolga Gümüþay’ýn yazdýðý bir gençlik romanýydý: 6 yýl tam pansiyon. Olaylar kýsaca bir grup öðrencinin yatýlý okullarýnda geçirdikleri son birkaç günü anlatýyordu.

Battaniyenin altýna girdim ve baþladým okumaya. Sadece aklýmý daðýtsýn, biraz neþeleneyim diye okumaya baþladýðým kitap, ortasýna geldiðimde beni çýldýrtmak üzereydi. Çevirdiðim her sayfada kan beynime sýçrýyor, sinirlerim bozuluyordu. Zira oðlum bu kitabý okumuþ ve buradaki çocuklarýn yaptýklarýna, bu çocuklarýn ait olduðu bir kültür atmosferine ait olmak istemiþti muhtemelen. Tolga Gümüþay’ýn 6 yýl tam pansiyon kitabýndaki karakterler ve olaylar; batý kültürünün en dejenere haline öykünüyordu. En temel tanýmlamasýyla Amerikan kültürünün çöplüðüne bir bakýþtý ama çöplük gibi deðil de sanki deðerli bir mücevhermiþ gibi yansýtýyordu bunu…

6 yýl tam pansiyon’u içimdeki öfkeyle zor bela bitirdim ve üzerine oturup düþünmeye baþladým. Televizyon hemen her kuþaðýyla çocuklarýmýza zaten, batý kültürünün tüm çirkinliðini aþýlýyordu. Ýnternet ya da bilgisayar oyunlarý da bütün bir kuþaðýn beynine girmeye muktedirdi. Peki bizim çocuklarýmýzý koruyabileceðimiz hiçbir korunaklý alan olmayacak mýydý?

O ana kadar kitaplarýn hep bu kurtarýlmýþ alan olacaðýný düþünmüþtüm. Oðlumu yataðýnda uzanmýþ kitap okurken gördüðümde, ona kitap okumayý özendirdiðim için kendimle gurur duyardým. Oðlum yaþýtlarý kadar tv ya da internet baðýmlýsý deðildi (Hiç izlemiyor diyemeyeceðim, zira böyle bir þeyi beklemek de mümkün deðil zaten).

Di’li geçmiþ zaman kullanýyorum çünkü Tolga Gümüþay’ýn kitabýný gördüðümde tüm algýlarým yýkýldý. Çocuðumun aslýnda edebiyattan ya da kitaplardan da zehirlenebilirdi ve 6 yýl tam pansiyon gibi bir kitap çýkýp ona gerçek dýþý, ülkemizle, kültürümüzle alakasý olmayan, dejenere bir dünyayý sunup, böyle bir dünyayý istemesini saðlayabilirdi.

Kitabýn herhangi bir edebi üstünlüðü yoktu, kabul eli yüzü düzgün bir Türkçesi vardý ama içerik resmen bir kültürel cinayetti. Bugün Çýlgýn Dersane, Kavak Yelleri, O.C, Recep Ývedik gibi diziler filmler neyi temsil ediyorsa; 6 yýl Tam Pansiyon da tam bunlarý temsil ediyordu. Yalnýz bir fark vardý, insanlar okuduklarý þeylere izlediklerinden dinlediklerinden çok daha fazla inanma eðilimindedirler. Hele gerçekle kurgu olaný ayýrt edemeyecek yaþta olan genç zihinler…

Evet belki ben kitaba ya da edebiyata karþý fazla iyi niyetli fazla nahiftim fakat böylesi bir sonuçla karþýlaþabileceðim aklýmýn ucundan geçmemiþti. Hele biraz araþtýrma yapýp Tolga Gümüþay’ýn bu kitabýnýn okullar tarafýnda resmi olarak seçilen bir eser olduðunu gördüðümde eðitim sistemimizdeki vahameti daha da iyi anladým. Tanpýnar ya Bilge Karasu okumayan kuþak, 6 yýl tam pansiyon okuyordu. Biliyorum bu kitabý sevenler vardýr, 10.000 basýlmýþtýr kitap ve eleþtirilmemiþti pek fazla. Ama unutmayýn Recep Ývedik’i de 5 milyon kiþi izledi ve Atilla Dorsay bile bu filmi eleþtirmedi…


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bu nasýl eleþtiri?
Gönderen: Süreyya Bildik / , Türkiye
20 Ekim 2008
Sayýn Mehmet Tamer'in yukarýdaki yazýsýný þaþkýnlýkla okudum. Zira adý geçen Altý Yýl Tam Pansiyon benim Türkçe öðretmeni olarak üç yýldýr 7. ve 8. sýnýflarýma okuttuðum bir kitap. Dostluk, yardýmlaþma, sevgi, sosyallik, sorun çözme becerisi, ayrýlýk, olgunlaþma, hayatý sorgulama, hatalardan ders çýkarma gibi pek çok deðer ve olguyu baþarýyla, genç bir dille aktarabilmiþ bir kitap. Edebiyatýmýzda yýllardýr boþluðunu hissettiðimiz genç roman alanýndaki en önemli eserlerden biri. Üstelik öðrencilerimin okuma iþtahýný kabarttýðýný gözlemlediðim bir kitap. Bu eserden yukarýda Mehmet Bey'in belirttiði art niyetli sonuçlar nasýl çýkarýlmýþ, benim ve öðretmen arkadaþlarýmýn doðallýðýný ve içtenliðini takdir ettiðimiz diline nasýl özenti yakýþtýrmasý yapýlmýþ, son derece bizden örgüsüne, mekan ve karakterlerine hangi gerekçelerle batý taklidi denmiþ bilemiyorum. Ancak sanýrým hepimiz bu ülkenin üretken insanlarýna, sanatçýlarýna ve eserlerine biraz daha saygýlý davranmak durumundayýz. Edebiyatýmýzda yer edinmiþ bu gibi deðerli yazarlara ve eserlere getirilen ölçüsüz eleþtiriler yalnýzca sözü geçen kiþileri baðlamaz, baþta benim gibi bu kitabý aranan edebi ölçütlere uygun bularak okuma programlarýna dahil eden öðretmenler olmak üzere, kitabý beðeniyle, duygulanarak okuyan, içselleþtiren pek çok genç insaný da ilgilendirir. Þüphesiz, önyargýsýzca 6 Yýl Tam Pansiyon'u ve yukarýdaki yazýyý okuyan herhangi bir çaðdaþ zihniyet, gençlerimizi zehirleme tehlikesinin hangi düþünme biçiminden kaynaklanabileceðine zorlanmadan karar verecektir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


mehmet tamer kimdir?

uzun zaman eðitimci olarak çalýþtým. Son 5 yýldýr ticaret yapýyorum. Son 36 yýldýr durmadan kitap okuyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mehmet tamer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.