..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Modernizm ve Post-Modernizm > Mehmet Fatih Doðrucan




9 Ekim 2008
Aydýnlýk Modernite, Karanlýk Geçmiþ Dedikleri  
Mehmet Fatih Doðrucan
Bir oyun gibi baþladý her þey, tarih sanki olduðu yerde sayýyor, tüm birikimli ilerlemesine raðmen hiçbir ilerleme kaydetmiyordu, evet hepimizin ORTAÇAÐ ile iliþkili cümlelerinde hep ayný karamsarlýk hep ayný müphemlik elzemdi.


:CFAH:
Bir oyun gibi baþladý her þey, tarih sanki olduðu yerde sayýyor, tüm birikimli ilerlemesine raðmen hiçbir ilerleme kaydetmiyordu, evet hepimizin ORTAÇAÐ ile iliþkili cümlelerinde hep ayný karamsarlýk hep ayný müphemlik elzemdi.

     Halbuki biz bu çaðý terk ederken dahi bu çaðýn bize býraktýðý kültürel miraslar üzerinden kendimizi ifade ediyorduk. Neyse bu konuya zaten deðinilecek, ama belirlenmesi gereken bir mesele var ki, taraftar ruhla alkýþladýðýmýz MODERNLÝK VE MODERNÝTE neyin nesi ve kimin fesi,…?

     Bize hep ortaçaðýn karanlýk ve iptidai olduðu aþýlandý yýllarca ve biz karanlýktan aydýnlýða doðru ilerleme fikri doldurulan modern bireylerdik. Modernitenin ötekileþtirici kabiliyeti daha henüz bir baþkasýna gerek duymaksýzýn maziyi ötekileþtirmiþti ki, mazi, hal ve ati içerisinde yalnýzlanmýþ ve yalnýzlaþtýrýlmýþ bireyler topluluðu olarak ancak toplumu var edecektik. Peki bu mesele nerede nasýl ve ne zaman baþladý?

     Esasen bu mesele tam da ortaçaðýn ortalarýnda baþladý. Yani modernleþme ülküsünün aydýnlýða ve bilgiye yol alma serüveni tam da ortaçaðýn en parlak zamanlarýnýn bir ürünüydü. Bir yandan haçlý seferleri ile doðu ile batý arasýndaki etkileþim en üst aþamaya ulaþtý. Diðer yandan batýdaki benedikten, dominiken manastýrlarýnda bilimsel bilgiyi dinsel bilgiden ayýracak faaliyetler artmýþ ve Endülüs ispanyasýnýn kültürel mirasý Avrupa’yý geliþime zorunlu olarak ittiriyordu. Eski dönemden gelen bilgiler çeviri faaliyetleri sayesinde Avrupa entelajasiyasýna kazandýrýlýyor ve bilginin birikimli ilerlemesinin önlenemez yükseliþi Avrupa’da yepyeni bir ideoloji ve isyan tanzim ediyordu.

     Ýþte bu isyan kendisini, her türlü otoriteye karþý çýkma eðilimi ile gösrerdi ve bilinen en büyük otorite ise Tanrý ile onun yeryüzündeki Monarklarýydý. Yeryüzündeki monarklarýn bireysel hayatý ihlal ettiði düþüncesi o dönemlerden bu dönemlere artan bir katsayý ile taþýndý. Böylece günümüz insaný, artýk, bireysel çeperlerinin tek özgürlük olduðu düþüncesinden hareket ediyor.

Hatta bireysel çeperlerimiz dýþýnda geliþecek her toplumsal olay bile sýrf birey olma hakkýndan dolayý bizi rahatsýz ediyor. Kýsacasý atomize bireyler topluluðu olarak ancak toplum adýný alýyoruz. Ve bireyselleþmiþ dünyamýzýn referansý ya gelecek ya hal kavramý oluyor ki, geçmiþle köprüleri koparmayý ilericilik veya geliþmecilik olarak algýlýyoruz. Halbuki, hala kullandýðýmýz lisan tarihin derinliklerinden süzülerek gelen lisan ve aidiyet iddiasý modern dünyanýn, hala ortaçað rasyonalitesinin sýnýrlarý içerisinde…..

Bir düþünün modern dünya temel ve kadim toplumsal ilkelerin temeline hukuk’u yerleþtirirken, bunun olgu olduðu için ve tek gerçeklik olduðu için böyle olmasý gerektiðini ifade ediyor, diðer yandan metafizik olarak tanýmladýðý ahlak ilkelerini ise tanýmsýz býrakýrken onun sergilediði sabýr ve incelik duruþunu sergileyemiyor. Mesela benim çocuðum neden görme özürlü veya benim bacaklarým neden yok sorusuna ahlak ve ahlakýn taþýyýcýsý felsefi dinsel sistemler cevap vermeye çalýþýrken, hukukun halden hareket eden olgusal tavrý bu soru ve sorunlar karþýsýnda sabýrsýz ve tahammülsüz olmaktan öteye gidemiyor.
Acaba ahlaki ortaçað mý, hukuki Modernite mi dersiniz tercihlerinizde…

Mehmet Fatih Doðrucan

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: GÖÇMENLÝK
Gönderen: S.EZELSOY / , Türkiye
19 Ekim 2008
Sayýn DOÐRUCAN'nýn ifade ettiði avrupa tarihi parantezi içinde ise binlerce defa haklýdýr. Yazý; ... ile bitiyor yani devamý var ve devamýný okumadan bu yargýlarý ifade edeceðim, sadece yukarýda okuduðum üzere. Doðunun efsanevi serüvencileri sürekli göçmenleri; zihnilerden göçmenliði atamamýþ olacak ki, batýya inanýlmazca öykünüp durulur, doðuya karþýda haksýz bir böbürlenme ile sýrt çevirilir. Avrupa o Meþhur ORTA ÇAÐINI yaþarken, doðu bütün ihtiþamý bilimsel açýlýmlarý ile yükseldiðini insanlýk biliyor; ama BÝZÝM aydýnlarýmýz,tanýmlamalarýný biz avrupalýymýþýz gibi yapmalarý doðuya vede kendilerine haksýzlýk etmeleri anlamýna gelmiyormu. Bizim tarihimiz batýnýn o dönemki tarihini kapsar ama batýnýn tarihi doðununkini tahrib vede tahrif eder. Göçmenlik zihnimizin merkezinde durduðu sürece Avrupalýnýn geçmiþini, bizim geçmiþimizi irdelemeden, bizim adederiz. SAYGILARIMLA




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilgiye Giden Kestirme Yolda, Demokrasinin Ruhu Olan Eylemselliðe Veda ve Sebebi Olarak Ýnternet Kavramý
Eðitim ve Kast Sistemi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Kýzýl Elma Destaný, Almýla"ya Yürürken [Þiir]
Karýnca Kararýnca Hikayeler [Öykü]
Caným Karýma - Beydeba'dan [Öykü]
Karýnca Kararýnca Hikayeler3 [Öykü]
Karýnca Kararýnca Hikayeler 2 [Öykü]
Türk Modernleþmesinin Öncülleri [Bilimsel]


Mehmet Fatih Doðrucan kimdir?

Lisans FELSEFE Yüksek Lisans FELSEFE Doktora FELSEFE ÖÐR. GÖR.

Etkilendiði Yazarlar:
Umberto ECO, Ýhsan Oktay Anar,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Fatih Doðrucan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.