..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Toplumcu > Abdullah Çaðrý ELGÜN




9 Ekim 2008
Murat Duman"ýn Kitabý (Aþkýn Düðümü)  
Abdullah Çaðrý ELGÜN

:AICH:
MURAT DUMAN’IN KÝTABI (AÞKIN DÜÐÜMÜ)

Abdullah Çaðrý ELGÜN
cagrielgun@hotmail.com
Hayatý:
15 Þubat 1955 yýlýnda Yozga’ta Kürkçü köyünde doðdu. Oðuz neslinden olduðunu söyleyen þair, sekiz kardeþ olup adý ezanla konuluyor.

“Yýl bin dokuz yüz elli beþ
Doðum günüm on beþ þubat,
Anam, babam sekiz kardeþ,
Dedikten sonra:

“Ezan ile konmuþ adým”
“Yeþili bol Kürkçü köyüm” Diyerek de kendi köyü hakkýnda bilgi veriyor.
Ankaralý bir iþ adamý olan þair, bir çok dergi gazete ve antolojilerde þiirleri ve yazýlarý yayýnlanmaktadýr. Þiirlerinde Hacý Bektaþî Veli, Hz. Muhammed, Mehmetçik, Polis, Öðretmen, Dýþ Türkler, Vatan, Ankara, Türkiye, Mehmetçik, Çanakkale, Bayrak, Atatürk, ayrýlýk, hasretlik, kavuþma, sevgi, aþk gibi konularý oluþturur.

Ýþlek, âhenkli, besteli, Türkçe söyleyiþin hakim olduðu þiirlerde kendi duygularýndan yansýmalarý hayat felsefesi ile birleþtirmiþ gibidir.Halk edebiyatýnýn koþma tarzýný kullanan þair, güzelleme, aðýt, türkü tarzýnda da þiirler yazmýþtýr. Bir þiiri de Orhan DOÐANAY tarafýndan bestelenmiþtir.

Bir çok þairi örnek almak, bazen þairlerin þekillenmesinde bir karmaþa meydana getirebilmektedir. Þair için yazýlan ve Hayrettin ÝVGÝN imzalý yazýda bu durum açýkça ortaya konmamýþ olsa da Murat DUMAN bence kendi çizgisini arayýp bulmak istemektedir. Þiirde buna “uslûp” deniyor. Bir çok þair bunu yakalayabilme uðrunda ömür tüketir. Tarzýný belirleyemeyen þairi zaman yutar. Yýllara ve asýrlara direnemez.
Bir çok þair ile haþýr neþir olmak bazen çok þiir yazmayý ve uslûp belirsizliðini doðurur. Böyle bir yanlýþlýða düþmemek için, bütün þairlerin þiirlerinden ve uslûp tarzýndan yararlanmak gereklidir; fakat kendi yolumuzda ilerlemeyi sürdürmeliyiz.

Hayrettin ÝVGÝN, Âþýk Þeref TAÞLIOVA, Ýsa KAYACAN, Osman Nuri SEZER, Mustafa CEYLAN gibi þair, halk âþýðý; ve yazarlarýn, hakkýnda görüþ bildirdikleri ve Ahmet Tufan ÞENTÜRK, Cemal SAFÝ, Hüseyin YURDABAK, Vedat FÝDANBOY, Âþýk Þeref TAÞLIOVA gibi usta þairlerden ders aldýðý da belirtilen þairin þiirlerinde saðlam ve teknik bir yapý dikkate deðerdir.
Þair Murat DUMAN, þiirlerinde teknik bilgileri saðlam, kafiye kuruluþu mükemmel, ölçü ve mýsra kuruluþlarýnda kolaylýk elde etmiþ bir þair olarak görünüyor. Bu bakýmlardan ele alýndýðýnda bu övgüleri yazdýklarýyla çoktan hak etmiþ görünüyor.



Edebî Þahsiyeti:
Þair ünlülerden ders almýþ onlarýn bellettiklerini kendi doðrularýyla sentez etme fýrsatý yakalamýþtýr. Bütün bu ustalarýn þiirlerinin tesirini Murat DUMAN’da görmek çok tabiidir. Duyuþ düþünüþ ve heyecanlarý Yunus’tan Mevlâna’dan, Hacý Bektaþ’dan vatandan, bayraktan, millet, Mehmetçik’ten almýþ olduðunu görmekteyiz.

Murat DUMAN, kafiyeli, duraklý duraksýz, hecenin yedili sekizli ve on birli kalýplarýnda oldukça baþarýlý bir durum sergiler.

Murat DUMAN’ýn þiirleri tek tek incelendiðinde çoðunda teknik yönden bir saðlamlýk kafiye diziliþleri yönünden bir saðlamlýk, ölçünün uyum konusunda ise mükemmeliyetlik göze çarmaktadýr. Þairin þiirleri bütün olarak incelendiðinde ise de parça parça DUMAN görmek mümkün iken, þiirde duygu, melodi, assonas, ritmik deðerlerle duygu eksikliði göze çarpar.

Þairler þiirlerinde üç þeyi dikkate almak zorundadýrlar. Bunlar þiirin âhenk araçlarýdýr. Þiir, musiki, raks(dans). Eski Türklerde þiirin kopuz eþliðinde söylenmesi, eski Yunan’da þiirin “Lir” çalarak okunmasý, günümüzde tüm ezgilerin, güftelerin þiir olmasý, aðýt ve türkü sözlerinin þiir olmasý söylediðimiz fikri ispat eden en güzel örneklerdir. Bana kalýrsa bir kýsým þairler gibi Murat DUMAN da þiirde “müzik, ritim, heyecan” yani biraz da duygu ile âhengin, hangi ögelerle saðlandýðýný belirlemesi þiirdeki ses akýþýný fark etmesi gerekmektedir.

Þair, þiirde ritmin önemini ve ritmin nasýl saðlandýðýný açýklýða kavuþturmak, söyleyiþ tarzý, kafiye, redif, iç kafiye ve þiirde aliterasyon, assonans gibi ses benzerliklerinin þiirdeki iþlevini ortaya çýkararak onu þiire verebilmek farklýlýðýný gösterecektir.

Her gerçek þair, “ses”in peþinden gider. Þair için dil, bir anlam unsuru olduðu kadar da âhenk unsurudur. Sese, hiç olmazsa mânâ kadar yer vermek mecburiyetindeyiz. Böyle olmasa þiir, anlam yönü ne derece önemli olursa olsun, dilin mûsýkî imkânlarýnýn iyi kullanýlmamasýndan dolayý boþluk doðar. Bu sebeple þiire dair her deðerlendirmede, âhenk, önemli bir þiir unsuru olarak ele alýnmalýdýr. Þiir, mûsýkînin kendisi deðilse de, kelimeleri, ses bloklarýný ve hatta tek tek sesleri seçerek kullanma özelliðinden dolayý, müzikal bir metindir. Þair, dil birliklerini yani kelimeleri seçerek kullanýr; kelimeleri öyle bir hattat titizliði ile yerleþtirir ki, þiir mücevhercinin mücevheri gibi parlamaða, ýþýldamaya baþlar. Her edebî eser için geçerli ve gerekli olan bu seçicilik, þiir için kaçýnýlmaz bir mecburiyettir. Vezin, kafiye; alliterasyon, armoni… Þairin bu tasarrufundaki seçimin ayrý ayrý tecellisi olarak karþýmýza çýkar. Bu unsurlarýn yalnýzca biri bile, þairi seçici olmaya iten en önemli unsurlarýn baþýnda gelir. Murat Duman þiirde oldukça seçici hareket etmiþ, teknik yapýyý saðlamlaþtýrmýþ; ama duyguyu ihmal etmiþ gözüküyor.

Dilin þahsî tercihlerle kullanýlmasý o þairin üslûbu meydana getirir. Ýki üstat bir þairin veya bir araþtýrmacýnýn þiir tahlili ve þiirler arasýnda farký görmesi ayýrt edebilmesi bu sebepledir. Uslûp sanatçýyý sanatçýdan ayýran belirgin bir farktýr. “Akif’in, Yahya Kemal’in, Emrah’ýn; Aþýk Hasan’ýn, Fuzûlî’nin üslûbu, Bâkî’nin, üslûbu” tabirleri, bu sanatçýlarýn dili, kendi tercihleri doðrultusunda kullanmasý ile meydana gelmiþtir.“Üslûp, bir sanatkârýn bütün eserine mýsra mýsra yerleþen ve onun tamamýna tesir eden, ona kendi olmanýn sýrrýný veren bir þahsiyet damgasýdýr. Bir Kiþilik mührüdür. Herhangi bir þairin eserini incelediðimizde seslerden baþlayýp eserin, bütün derinliðine nufuz eden mýsra mýsra þiirin bütününde, þiir tamamlanana kadar, þairin bu mührünün iþaretlerini taþýr. Murat Duman’ýn þiirlerinde bu mührü bulmaya devam ediyor.

Þiir yazanlar þunu kesin olarak dikkate almalýdýrlar: Þiirde en önemli unsur, þiirin bir âhenk sanatý olduðu ve þiirin ritim dilini, kelimelerin raks dilini, mûsýkî dilini, ve bütün olarak bu armoniyi bu müzikali yazdýklarý þiirlerde yakalayabilmektir. Bundan sonra þiir hece, aruz veya serbest ölçü ile de yazýlsa þiir þiir olur, gerisi yalan olur.
Bunun için özel gayret göstermek þairin asýl amacý olmalýdýr. Þiirde teknik yapý, kafiye, aliterasyon, redif, þekil, lisan vesaire muvaffakiyeti; bir sanatkâr için fazla meziyet sayýlmaz. Bunlar þiirde kendiliðinden veya biraz çalýþma ile meydana gelen tabii þartlardýr.

Þairlerin vazgeçemeyeceði ve ýsrarla üzerinde durmasý gereken þey þiirdeki âhenktir. Bu durumun þiirin vazgeçilmez, tabiî þartý olduðunu kabul etmek ve ondan asla vazgeçmemektir. Bu anlayýþ içinde, bir taraftan geleneðe baðlanan, bir taraftan da yeni arayýþlara açýlan þairlerin, þiirlerinde âhenk temini için deðiþik þairlerin güzel þiirlerini denemek; bu denemeler sonucunda da hususî bir âhenge ulaþmak ve kendi uslûbunu oluþturabilmek var olmakla yok olmak arasýnda bir mücadele olacaktýr.
Murat DUMAN, kimi þiirleri bu musiki mayasýný þiirlerine katarken, kiminde de bunlarý ihmal etmiþtir.


Baþlýca ritm unsurlarý vezin ve kafiyedir; fakat özellikle bazý þairler için muhtelif seviyelerdeki tekrarlarýn da önemli bir ritm unsuru olduðunu görüyoruz. Vezin ve kafiyenin biraz da hazýr ve basmakalýp sayýlabilecek ritmik özelliðine karþýlýk, bu tip tekrarlarýn, daha hususî ve tema ile daha yakýndan ilgili bir ritmin doðmasýnda önemli bir rol oynadýðýna dair, bir hayli örnek gösterilebilir.

Þiiri ölçü, uyum, denge olarak anlarsak, hece, aruz veya serbest vezin sadece bir þahsî tercih meselesinden ibaret kalýr. Bir þair için, ayný kýtada muhtelif duraklar kullanmak suretiyle saðlanan kýsmî ritim deðiþikliðinin yanýnda saðlam bir teknik yapý ölçü olsa bile ritim, musiki, anonans bir þiirde yoksa o þiir saðlam bir yapýya sahip olsa bile cýlýz kalýr. Okuyucuyu tatmin etmez. Yani tuzsuz yemek gibidir.

Serbest þiir, aruzun ve hecenin hazýr âhengini kullanmak gibi bir imkâna sahip olmadýðý için daha zordur. Bu zorluðu gidermek, þairin duygu yüklü, heyecan verici ve güçlü bir ritm duygusuna sahip olmasýyla mümkün olacaktýr. Serbest þiir, alt alta yazýlmýþ satýrlardan ibaret bir nesir olmaktan ancak böyle kurtulabilir.

Bence bir þiirde musiki, ritmi tek tek mýsralarda deðil, bütün þiirde yaratýlmasý gereken bir düþünüþtür. Bütün þiire yayýlan bir kafiye âhengi, sesi de anlamý da belli aralýklarla bir ortak ses etrafýnda toplamak gibi çok önemli bir görevi üstlenmiþ olur. Böyle bir þiir bestelenmeden besteli gibi gözükür.

Halk aþýklarý, irticalen(kendiliðinden) hazýr cevap olarak, hemen orada, bir konuya uygun yakýþtýrma ile sazýyla þiir söylerken, þiiri saza, notaya uydurup, nasýl ritim veriyorsa, þair de öyledir. Yazdýðý þiire duygu, heyecan, ruh, ritim musiki, armoni vererek onu þiir yapar. Böylece þiir þairin ruh dünyasýný, duygularýný düþüncelerini, kýsaca þairi yansýtan ve þairin kendisini olan bir çocuðu, eseri, olur. Karacoðlan, Dadaloðlu, Köroðlu, Erzurumlu Emrah, Seyrânî, Aþýk Hasan da böyle olduðu için yüz yýllar sonra bu þiir falan kiþinin diye bilmekteyiz. Yani biz onlarý genetik yapýsýndan, atalarýmýzn deyiþiyle kanýndan tanýyoruz. Þair iþte böyle bir teknik yapýdan ve eðitimden geçtikten sonra usta þair oluyor. Murat Duman’ý da böyle tanýmak için önümüzde bol bol zaman var.

Kafiye, esas itibarýyla, bir ses tekrarý olduðuna göre, yakýn veya uzak aralarla ayný sese dönüþ, þiirin ritmik dokusunu oluþturan en önemli faktörlerden biridir. Þiirde kafiye, hem bir ses unsuru, hem de anlam unsuru olarak yer alýr. Gerçek þairler, kafiyeyi þiir dilinin tabiî bir parçasý olarak kabul ederler ve onu, her iki göreve uygun bir düzenlemeye tâbî tutarak hem mýsra ile, hem de bütün metinle (bütün güzelliði) kaynaþtýrýrlar.

Yahya Kemal’in “En güzel kafiyeler mýsra ile samimî olarak kaynaþmýþ olan kafiyelerdir” sözü, iðreti ses benzerliklerinin ve hattâ, ne kadar kuvvetli olursa olsun, þiirle çok yönlü bir kaynaþma temin edemeyen kafiyelerin yeterli olamayacaðýný ortaya koymaktadýr. Þiirde kafiyeyi taþýyan kelime veya kelime grubu, en az ait olduðu mýsraýn diðer kelimeleri kadar mânâya hizmet etmelidir.

Þairin tam kafiyeyi daha çok tercih ettiði görülmekle beraber, bazý þiirlerinde kafiye, yok denecek kadar gevþetilmiþ, yakýn seslerin uyandýrdýðý kafiye intibaý ile yetinilmiþtir. Þiir boyunca devam eden kafiye geleneðe baðlý kaldýðý koþmalar dýþýnda çok deðildir.

“Büyük þairler çoðaldýkça ve giderek þiir tekniði ilerledikçe, tekrar þekilleri de geliþmektedir. Þiirin diðer ses araçlarý ile yakýndan baðlantýlara sahip olmasý, þiirin varlýk bütünlüðünü oluþturmada görevler yüklemekte þiirdeki tekrar gruplarý, aranýp bulunmaktadýr. Bunun içindir ki Türk þiirinde tekrarlara önem veren büyük þairler de doðmuþtur. Dede Korkut ve Oðuznamelerde oldu gibi sonraki dönemlerde de kafiye, ses tekrarlarý, aliterasyon, nesirdeki secî dediðimiz bu tekrarlar , bugün de Türk þiirinin önemli ses ve anlam araçlarý olmuþtur.



Þiirlerinden Örnekler:

CAHÝLE SÖZ DÜÞTÜ
Þuara meclisinde bir cahile söz düþtü
Bilenle bilmeyenler bir kulvarda koþar mý?
Bilginin kalemine yangýnlardan köz düþtü,
Cahilin sofrasýnda ârif olan yaþar mý?

Âlemin ahvalini kimler bilir kim yazar?
Yýldýzlarýn sýrrýný birer birer kim çözer
Âlim sanýr kendini sözleri gülü ezer,
Cahilin tuzaðýna ârif olan düþer mi?

Âlimlerin uykusu sayýsýz cahil eder.
Duygular yaðmur olur, damlalar sele gider
Hicabýmdan susarken nefretim bedel öder
Cahilin mekanýnda ârif olan aþar mý?

Cahil kitap okumaz ondan böyle yalaka,
Boþ laf eder bilgisiz, duymaz ilme alâka
Zehir sunar sözleri, olur aya falaka
Cahilin yollarýnda ârif olan þaþar mý?

Ýnsan toprak misâli yaþarken gül açmalý,
Duygunun ýrmaðýndan kana kana içmeli
Saygýnýn siperinden sürünerek geçmeli
Sebreder Murat DUMAN, ukelâya taþar mý?

CEZA VERDÝLER
Gönlümün baðýna sem yeli deðdi,
Elemi, kederi öze verdiler
Kalbim isyanlarda boynunu eðdi,
Aþkýn acýsýný bize verdiler

Unutup baharý girerken güze,
Gönlüm esir oldu bir yeþil göze,
Yýllarca yalvardým vefasýz kýza
Gizlenen sýrlarý söze verdiler

Kalmadý ümidim yaþamak zarar,
Biçare kalmýþým kim beni arar?
Duydum ki ömrümü istiyormuþ yâr,
Alevlere atýp köze verdiler

Kesilir mi bilmem içimden sýzý?
Yükselen nabzýmýn dinmiyor hýzý
Gitmiyor gözümden o masum yüzü
Aþka hüzün katýp göze verdiler

Dilimde feryadým attýlar nâra
Tükendi mecalim, çektiler dara
Telefonla olsun bir kere ara
Böyle güzel aþka ceza verdiler


EDÝRNE KUÞATMASI
Saldýrdý Bulgarlar serhat boyuna,
Selimiye öksüz gör Þükrü Paþa’m
Ateþkes emriyle geldin oyuna,
Hesabý küffara sor Þükrü Paþa’m

Devletli Âli’den diledim derman,
Beþ ayýn sonunda çýkmadý ferman
Tabyalar üstünde dönersin kirman,
Bulgar ordusuna vur Þükrü Paþa’m

Þeytan’la birlikte Bulgar tarafý,
Bir þüphe, bir kuþku sardý etrafý
Sardý Edirne’yi valinin gafý
Yoklukla savaþmak zor þükrü Paþa’m

Artýk rahat uyu kabrinde Paþa’m
Gülistan’a döndü yurdunda yaþam,
Mustafa Kemaller bitmeyen neþem,
Örnek oldun bize sen Þükrü Paþa’m

Müzeyi kuranlar dilde yâd olsun
Bu asil millete aydýnlýk yolsun,
Murat cemalinde kendini bulsun,
Þimdi gönüllerde yâr Þükrü Paþa’m


HACI BEKTAÞ VELÝ’YE
Kývrýlan yollarý aþarak geldim,
Yüce hünkâr Hacý Bektaþ Veli’ye
Gülen cemalinde huzuru buldum
Eller sundum Hacý Bektaþ Veli’ye

Gönül sarayýnda esen bir yeldim
Ýlim almak için daðlarý deldim
Yýllarýn sýrrýný çözmeðe geldim
Seller sundum Hacý Bektaþ Veli’ye

Bir olalým diye meþale yakmýþ,
Ýnsanlýk adýna yurdundan çýkmýþ
Ýlmin dergahýný bozkýra dikmiþ
Haller sundun Hacbektaþ Veli’ye

Maziye dalarak çoþtum çaðladým
Gönül gülzarýna gönül baðladým
Ýlmiyle tutuþtum yürek daðladým
Ballar sundum Hacýbektaþ Veli’ye

Güler misin Murat halini bilmez?
Aklý ziyan olmuþ hiç ibret almaz
Bir daha cihana Veliler gelmez
Güller sundum Hacý Bektaþ Veli’ye

KAYNAKÇA :

1. Mimar Nihat KIYAT, Edebî Âbideler: Altýncý Kýsým, II.Baský, Ýstanbul-1937.
2. Mehmet Behçet YAZAR, Edebiyatçýlarýmýz ve Türk Edebiyatý, Ýstanbul- 1938
3. Mehmet KAPLAN, Cumhuriyet Devri Türk Þiiri, Baþbakanlýk Kültür Müsteþarlýðý Yayýnlarý:7, Ýstanbul-1973, s.5-8
4. Ýlhan GEÇER, Cumhuriyet Döneminde Türk Þiiri, Kültür ve Turizm Bakanlýðý Yayýnlarý. 785, Ankara-1987, s. 140-143
5. Mehmet KAPLAN, Tevfik Fikret ve Þiiri, Türkiye Yayýnevi, Ýstanbul-1946, s.149
6. Abdullah Çaðrý ELGÜN, "Türk Dili”, (Geniþletilmiþ Ýkinci Baský) Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001;
7 (Edebiyat Üzerine Düþünceler (Çev. Sevim Kantarcýoðlu), Kültür ve Turizm Bakanlýðý Yayýnlarý, Ankara-1983, s.145)
8.(KAFÝYE, Edebiyâta Dâir, Yahya Kemal Enstitüsü Yayýnlarý, Ýstanbul-1971, s.135)
9. Abdullah Çaðrý ELGÜN, "Edebî Sanatlar”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2000);
10. Murat DUMAN, AÞKIN DÜÐÜMÜ, 1. Baský, Kültür Ajans Yayýnlarý Yay. Nu.37,Ankara,2008
11Abdullah SATOÐLU, “ Edebiyat Dünyamýzdan Hoþ Sedalar”, Akçað Yayýnlarý Yay.Nu 897 , 1.Baský Ankara, 2008,
12.Þakir SUSUZ, “Leylaklarýn Gölgesinde”, Kültür Ajans, BRC Ofset, Ankara, 2008





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
An - Der 2007 Þiir Antoloji Kitabý Hakkýnda
Ali Rýza Navruz, Öksüz Uykular Býraktým Yataðýma
Duran Tamer'in Hayatý ve Þiirleri
Ulviye Savtur'un Hayatý ve Eserleri
Abdullah Satoðlu'nun Kitabý
Afet Kýrat'ýn Þiirleri Hakkýnda
Lütfü Develi (Lutuf Veli) 'Nin Eserleri Üzerine
Vatan Aþký
Âþýk Sezinî Ali Baþ'ýn Þiir Kitabý
Muhammet Ali Ecevit ve "Gülistan" Þiir Kitabý Üzerine

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ankara Sevdam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýlyas Ali Daþtan, Hayata Can Suyu (Abdullah Çaðrý Elgün [Öykü]
Geleceðin Türkiyesi [Eleþtiri]
Kerim Özbekler Hakkýnda [Ýnceleme]
Þafak Sahipli’nin Özkan Hüseyin Hakkýnda Yazdýðý "Ölümün Üstüne Yürüyen Adam" Kitabý Hakkýnda Birkaç Söz Abdullah Ça Ðrý Elgün [Ýnceleme]
Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 37. Yýlý Kutlu Olsun [Ýnceleme]
Ýsa Kayacan ve Eseri, "Bana Yazýlan Þiirler" [Ýnceleme]
Songül Dündar'ýn Hikâye Kitabý "Þoför Aða" [Ýnceleme]
Topyekün Eðitim [Ýnceleme]


Abdullah Çaðrý ELGÜN kimdir?

Abdullah (Çaðrý) ELGÜN HAYATI HAKKINDA BÝLGÝLER Kayseri’de dünyaya geldi. Kayseri Atatürk Ýlkokulu, Fevziçakmak Ortaokulu, Kayseri Lisesini bitirdi. Ankara Gazi Eðitim Fakültesi'nde LÝSANS, Erciyes Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitülerinde Türk Dili ve Türk Dilleri üzerine MASTER yaptý. Ýlk Yaz Dergisi, Gevher Nesibe Dergisi ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Türk Ocaðý Dergisinin Kurucularýndan ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Gevher Nesibe Dergisi ve Türk Ocaðý Dergilerinin Genel Yayýn Yönetmenliðini yaptý. Erciyes, Gülpýnar, Hakses, Doðuþ Edebiyat, Küçük Dergi, Çýnar, Töre, Kayseri Ýl Yýllýðý, Kayseri’de Saðlýk, Yeþilay, Laçin, Geçit, Çemen, Yeniden Diriliþ, Kayseri Kültür Ocaðý, Türk Ocaðý, Aydýnlar Ocaðý, Türk Yurdu, Türk Edebiyatý, Türk Dünyasý Tarih, Artý Eðitim, Anasam, Orkun, Kurultay, Gökkubbe, Ýlesam Haber, gibi çeþitli gazete ve dergilerde eserleri ve hakkýnda yazýlar yayýnlandý. Kayseri Hakimiyet, Kayseri Haber, Kayseri Anadolu Haber Gazetelerinde uzun yýllar köþe yazarlýðý yaptý. Kayseri Özvatan Haber Bülteni, Saðlýk Sen Haber Bülteni, Kayseri Devlet Hastanesi Haber Bülteni, Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi Haber Bülteni, gazete, dergi ve haber bültenlerinde yazýlar yazdý. Kayseri Halk Aþýklarý Gününü organize etti. Elif Televizyonunda Salý ve Perþembe günleri, Baþak Televizyonunda Salý ve Pazar Akþamlarý dört yýl boyunca þiir, edebiyat ve aktüel konularda, Erciyes Televizyonunda Üniversitenin akademik personeli ve konusunda uzman olarak tanýnmýþ kiþilerle kültür üzerine sohbet programlarýný yaptý ve yönetti. DENEYÝMLERÝ ve GÖREV YAPTIÐI YERLER: GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ ve ERCÝYES ÜNÝVERSÝTESÝ SOSYAL BÝLÝMLER ENSTÝTÜLERÝNDE ayný anda MASTER YAPTI; Bildiði Yabancý Diller : ÝNGÝLÝZCE, RUSÇA, TÜRK ÞÝVELERÝ (Kazakça, Kýrgýzca, Özbekçe, Azerice) bilen ELGÜN; Ankara, Saðlýk Bakanlýðý, Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünde ÖÐRENCÝ ÝÞLERÝ ile DEÐERLENDÝRME ÞUBESÝ MEMURLUÐU, Ankara, Keçiören Çevre Saðlýk Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði, Kayseri, Ýl Saðlýk Müdürlüðü, Tayin ve Atamalarý DEÐERLENDÝRME MEMURLUÐU, Kayseri, Ýl Saðlýk Müdürlüðü, Genel Ýdare Þefliði, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Müdür Yardýmcýlýðý, Kayseri, Saðlýk Meslek Lisesi'nde Müdür Vekilliði, Kazakistan, Abay Devlet Üniversitesi'nde DOÐU DÝLLERÝ DOÇENTLÝÐÝ, Kayseri, Erciyes Üniversitesi Türk Dili Dersleri Hocalýðý, KAYSERÝ, SAÐLIK EÐÝTÝM ENSTÝTÜSÜ'nde TÜRK DÝLÝ DERSLERÝ HOCALIÐI, Kayseri, Saðlýk Eðitim Enstitüsü MÜDÜR YARDIMCILIÐI Kayseri, Saðlýk Eðitim Enstitüsü MÜDÜRLÜÐÜ Kayseri, Kocasinan Grup Baþkanlýðý Ayniyat Saymanlýðý, yaptý. Halen Ankara’da Saðlýk Bakanlýðýnýn, EÐÝTÝM UZMANI olarak görevini sürdürmektedir. SOSYAL HAYATI: Kayseri’de Elif TV. Baþak TV. Erciyes TV’lerinde Tarihten Günümüze Türk Þiiri, Genel Kültür, Sohbet Programlarý Yaptý Öðretim Üyeleri ve Aydýn Kesim ve konunun uzmanlarý ile GRUP SOHBETLERÝ ile AÇIK OTURUMLARI yönetti. ERCÝYES TV’de 26 BÖLÜMLÜK “ATA YURDUNDA GEZÝNTÝ” belgeseli yayýnlandý. SHOW TV’DE EÞEKLÝ KÜTÜPHANE FÝLMÝ yayýnlandý. Bir çok programlarý yöneten ve sunuculuðunu gerçekleþtiren ELGÜN, Cumhurbaþkaný Süleyman DEMÝREL, Baþbakan Mesut YILMAZ ve hanýmlarýnýn açýlýþ konuþmalarýnda da sunuculuk yaptý. Kayseri Hakimiyet Gazetesinde “ Gesi Belgeseli ” ve “Belgelerle Ermeni Günlüðü” adý ile fotoðraflý belgesel yayýnladý. Ayný gazetede “Ufuklarýn Ötesi” adý ile köþe yazarlýðý yaptý. Kazakistan, Kýrgýzistan, Özbekistan, Yakutistan Türk Cumhuriyetleri ile ilgili yirmi altý (26) bölümlük “Ata Yurdunda Gezinti” adlý Televizyon Filmi yayýnladý. Erciyes Üniversitesi Sabancý Kültür Sitesi’nde “Fotoðraflarla Türk Dünyasýndan Görüntüler” adý ile bir Fotoðraf Sergisi düzenledi. Kazakistan Almatý Televizyonunda “Türkiye’deki Cirit Oyunlarý” konulu bir konuþma yaptý. Kazakistan’ýn Taldýkargon þehrinde, Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesi ile “20. yy Klasik Türk Edebiyatçýlarý” konulu yirmi sayfalýk bir Teblið sundu. (Abay Devlet Üniversitesi Tarafýndan Rusça olarak yayýnlandý. ) 1 Nisan Dünya Þiir Günü Koordinatörlüðü, Erciyes Üniversitesi Nisan Kültür ve Sanat Haftasý Þiir Koordinatörlüðü yaptý. FAALÝYETTE BULUNDUÐU DERNEK ve KURULUÞLAR: 1) Kayseri Ju Do Spor Kulübü(Yönetim Kurulu; 2) Kayseri Hilâl Ay Kung Fu Spor Kulübü(Yönetim Kurulu Üyesi), 3) Kayseri Teak Wan-Do Bölge Ajanlýðý, 4) Kayseri Kültür ve Turizm Derneði(KTKD), 5) Kayseri, Akkýþla ve Yöresi Türkmenler Derneði, 6) Ankara, Gazi Eðitimliler Vakfý (GEMVAK), 7) Yörük Türkmenleri Vakfý (YÖRTÜRK), 8) Ankara Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði Genel Merkezi, 9) Türkiye Makedon Dostluk Derneði Genel Merkezi, 10) Aydýnlar Ocaðý(Baþkan Yardýmcýsý), 11) Türk Ocaklarý(Yönetim Kurulu Üyesi, Baþkan Adayý), 12) Ankara Mekadonya Türk Dostluk Derneði(Üyesi) 13) Ankara Türkiye Yazarlar Birliði Genel Merkezi(Yönetim Kurulu),(TYB), 14) Ankara, Saðlýk Sen Genel Merkezi (Üye) 15)Ankara Ýlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliði Genel Merkezi(ÝLESAM) … vb dernek kuruluþ ve vakýflarda yöneticilik ve üyelik görevlerinde bulundu. ÝLGÝ ALANLARI: Kazakistan Abay Devlet Üniversitesi'nde görev yaptýðý sýrada hazýrladýðý yirmi altý bölümlük "ATAYURDUNDA GEZÝNTÝ" adlý Televizyon Dizisi ERCÝYES TV’de beþ ay süreyle yayýnlandý. Uzun yýllardýr, KUNG-FU(SÝYAH KUÞUK I. GIP), JUDO(SÝYAH KUÞUK) ve TEAK WAN DO (II. GIP) Uzakdoðu sporlarý yaptý. 1982 yýlýndan 1986 yýlýna kadar KAYSERÝ Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüðü Teak Wan-Do Bölge Ajanlýðý görevi sýrasýnda, Bölge Ajanlýðý Bütçesini düzenledi. SPOR OKULLARINI ve SPOR müsabakalarýný KOORDÝNE ETTÝ. KAYSERÝ’deki TÜM UZAKDOÐU SPOR OKULARINDAKÝ öðrencilerin baþarý belgeleri ve diplomalarýný düzenleyip imza attý. Kayseri/Develi’de, bütün Develi halkýnýn katýldýðý, ERMENÝLER ve TEHCÝR OLAYI konulu bir konferans tertipledi. Develi’de, “Göcekler Göðerince” “Bir Ölüm Trafik”, “Çanakkale Geçilmez” adlý piyesleri, Kayseri’den ordu komutanlarýnýn da katýldýðý büyük bir davette sergiledi. Kayseri Valiliði ve Ýl Saðlýk Müdürlüðünün iþbirliði ile düzenlenen 21 Mart 2000 Nevruz Kutlamalarýný yönetti ve sunuculuðunu yaptý. . ALDIÐI ÖDÜLLER: 1) 1982 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ EÐÝTÝM METODOLOJÝSÝ ve TEKNOLOJÝSÝ” BAÞARI BELGESÝ; 2) 1984 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ REHBERLÝK ve DANIÞMANLIK” BAÞARI BELGESÝ; 3) 1984 Yýlý TC. Gençlik ve Spor Bakanlýðý Beden Terbiyesi Genel Müdürlüðü Kayseri Bölge Baþkanlýðý Cumhuriyetimizin 60. Yýlý münasebetiyle ÜSTÜN HÝZMET ve ÞÜKRAN BELGESÝ; 4) 1991 Yýlý Saðlýk ve Sosyal Yardým Bakanlýðý Saðlýk Eðitimi Genel Müdürlüðünün Düzenlediði “ TÜRK DÝLÝ ve EDEBÝYATI HÝZMET ÝÇÝ EÐÝTÝMÝ ” BAÞARI BELGESÝ; 5) 1994 Yýlý Erciyes Aylýk Fikir ve Sanat Dergisinin 200. sayýya ulaþmasýnýn anýsýna TEÞEKKÜR BELGESÝ; 6) 1995-1997 Yýllarýnda Kazakistan Cumhuriyeti Eðitim Bakanlýðý Almatý Abay Devlet Üniversitesi REKTÖRLÜÐÜ DOÐU DÝLLERÝ BÖLÜMÜ, TEÞEKKÜR BELGESÝ; 7) 1995-1997 Yýllarýnda Kazakistan Cumhuriyeti Eðitim Bakanlýðý Almatý Abay Devlet Üniversitesi TARÝH FAKÜLTESÝ DEKANLIÐI, TEÞEKKÜR BELGESÝ; 8) 1995 Yýlý Bizim Gençlik Aylýk Kültür ve Sanat Dergisinin düzenlediði “ÞAÝRLER ANTOLOJÝSÝ” TEÞEKKÜR BELGESÝ; 9) 1999-2000 Öðretim Yýlýnda“CUMHURÝYETÝN 75. YILI” Çerçevesinde düzenlenen Öðretmenler arasýnda yapýlan Makale Yarýþmasýnda “ATATÜRK ÇAÐDAÞ EÐÝTÝM ve ÖÐRETMEN” konulu makâlesiyle ÝL BÝRÝNCÝLÝÐÝ; 10) 2000 Anadolu Ýlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliði (ANASAM) “KAYSERÝ ÞAÝRLER GÜNÜ”, TAKDÝR BELGESÝ; 11) 2000 Yýlý, Kayseri Kültür ve Turizm Derneðinin düzenlediði “1. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 12) 2000-2001 Yýllarýnda “OSMANLI DEVLETÝNÝN KURULUÞU’NUN 700. YILI” çerçevesinde düzenlenen makâle yarýþmasýnda “OSMANLI ve VELÝAHT TÜRKÝYE” konulu makâlesiyle ÝL BÝRÝNCÝLÝÐÝ ve Türkiye Genelinde MANSÝYON ve PARA ÖDÜLLERÝ; 13) 2001 Yýlý, Kayseri Kültür ve Turizm Derneðinin düzenlediði “2. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 14) 2001 Yýlý, Erciyes Üniversitesi’nin düzenlediði “ 2. KAYSERÝ ÞAÝRLER GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 15) 2002 Yýlý, Kayseri Turizm ve Kültür Derneði’nin düzenlediði “9. DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 16) 2002 Yýlý “ERCÝYES AYLIK FÝKÝR VE SANAT DERGÝSÝNÝN 300. SAYIYA ULAÞMASINI SAÐLAYAN YAZARLARINA” TEÞEKKÜR BELGESÝ; 17) 2005 Yýlý “Kayseri Turizm ve Kültür Derneði”, “Erciyes Aylýk Fikir ve Sanat Dergisi”, “Çemen Þiir Dergisi”, “Yeniden Diriliþ Kültür Dergisi” Yönetim Kurulu Baþkanlýðýnýn “AHMET’ÝN AKKIÞLASI” kitabýnýn çýkýþýna TEÞEKKÜR BELGESÝ; 18) 2007 Yýlý Mustafa Kemal Ýlköðretim Okulu’nun düzenlediði ÞÝÝR DÝNLETÝSÝ’ne katkýlarý için TEÞEKKÜR BELGESÝ; 19) 2007 Yýlý, Türkiye Yazarlar Birliði Kayseri Þubesinin düzenlediði Kültür Sanat Ödülleri çerçevesinde “2007 YILI KAYSERÝ KÜLTÜRÜNE HÝZMET ÖDÜLÜ” ; 20) 2008 Yýlý, Kayseri Turizm ve Kültür Derneði’nin düzenlediði “3. Dünya Þiir Günü” dolayýsý ile TEÞEKKÜR BELGESÝ; 21) 2008 Nisan 28 “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ BAÞKANLIÐI”,’nýn katkýlarýyla yapýlan “Bizim Çocuklarýmýz Hikâye ve Þiir Yarýþmasý” dolayýsý ile “Ýl Sosyal Hizmetler Müdürlüðü ve Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði” desteðinde Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný Köksal TOPTAN tarafýndan verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 22) 2009 Mart 14, “Sakarya Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý ile Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði ve Sakarya Gönüllü Eðitimciler Derneði ” tarafýndan düzenlenen “SAKARYA ÞAÝRLER BULUÞMASI” na katkýlarý dolayýsý ile verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 23) 2009 Nisan 27 “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ BAÞKANLIÐI”,’nýn katkýlarýyla yapýlan “II. Bizim Çocuklarýmýz Hikâye ve Þiir Yarýþmasý” dolayýsý ile “Ýl Sosyal Hizmetler Müdürlüðü ve Türkiye Gönüllü Eðitimciler Derneði desteðinde Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný Köksal TOPTAN tarafýndan verilen TEÞEKKÜR BELGESÝ; 24) 2009 Temmuz 13, “TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ”,’nýn “ÜSTÜN HÝZMET ÖDÜLÜ” nü, (TYB) Türkye Yazarlar Birliði Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Meclis Toplantý Salonunda, Meclis Baþkaný sn. Köksal TOPTAN’ýn elinden ; plaket ve ödülleri almýþtýr. ÇEKTÝÐÝ DÝZÝ FÝLÝMLER: 1) Ata Yurdunda Gezinti (Yirmi Altý Bölüm) Erciyes TV. de Yayýnlandý. 2) Eþekli Kütüphane (Dokuz Bölüm) Show TV. Gösterimi Yapýldý. YAYINLANMIÞ ESERLERÝ: 1)ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Düþten Öteye”, (Þiir, Aslýmlar Matbaasý, Ankara 1983); 2) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Türk Edebiyatýnda Söz Sanatlarý, Ýmlâ ve Noktalama”(Servet Yayýn Daðýtým, Ýstanbul 1988); 3) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Kültür Ýstilâsý”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1990); 4) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Ýlk Kýble”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1991); 5) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Þiirlerle Hemþire”, (Bizim Ofset, Kültür Basýn Yayýn Birliði Yayýnlarý, Ankara 1991); 6) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Mehmet Âkif”, (Kültür Basýn Yayýn Birliði, Ýstanbul 1992); 7))ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Türk Dili” (Geçit Yayýnlarý, Kayseri 1999); 8) ELGÜN, Abdullah Çaðrý,"Edebî Sanatlar”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2000); 9) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Duran Karakuþ’un Þiirleri”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 10) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Türk Dili”,( (Geniþletilmiþ Ýkinci Baský) Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 11) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Gesi Belgeseli”, (Akýn Günlük, Kayseri 2001); 12) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Çanakkale (Piyes)”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 13) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Belgelerle Ermeni Günlüðü”, (Araþtýrma), (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2001); 14) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Kazak Þairleri Antolojisi”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 15) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Özel Öðretim Metodlarý I”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 16) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Özel Öðretim Metodlarý II”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2002); 17) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Türk Dilini Öðrenmenin Metodlarý”, (Laçin Yayýn Daðýtým, Kayseri 2003); 18) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, "Akkýþla Yöresi ve Aðýzlarý”,(Büyükþehir Belediyesi Kültür Müdürlüðü, Kayseri 2005); 19) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Eþekli Kütüphane” (Bizim Gençlik Yayýnlarý, Kayseri 2005); 20) ELGÜN, Abdullah Çaðrý, “Ahmet’in Akkýþla’sý”(Bizim Gençlik Yayýnlarý, Kayseri 2005) adlý eserleri bulunmaktadýr. ESERLERÝNÝ YAYIMLANDIÐI ve ÜYESÝ OLDUÐU ÝNTERNET SÝTELERÝ: 1)http://kitap. antoloji. com/kisi. asp?CAS=116889 2)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?CAS=116889&SID=820626336162 3)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?P=2&SER=&CAT=&CAS=116889&PUB=&liste=&SID=517183642810&ara=&yer= 4)http://www. antoloji. com/siir/sair/sair. asp?sair=56366 5)http://www. ideefixe. com/kitap/urun_liste. asp?kid=11707 6)http://bozok. org/modules. php?name=News&file=article&sid=3884 7)http://www. tumkitaplar. com/kitap/index. pl?yazar2=31546 8)http://www. hikayeler. net/arama-sonuclari. asp?cx=partner-pub-9067201929723412%3Agu73my-qrwo&cof=FORID%3A10&ie=ISO88599&q=Abdullah+%C7a%F0r%FD+ELG%DCN&sa=Ara#902 9) http://www. asilkan. org/ (On iki dilde yayýnlanan bir site) 10) Zemge Yayýnlarý 5 24. 07. 2008 Aktif 11) Yüreðimizden damlayanlar. . . 42 24. 07. 2008 Aktif 12) Yýldýzlar Salonu 186 31. 07. 2008 Aktif 13) Yetkili Þairler 4563 26. 05. 2008 Aktif 14) -TÜRK SANAT MÜZÝÐÝ Tutkunlarý- 256 24. 07. 2008 Aktif 15) Türk Edebiyatý 67 03. 06. 2008 Aktif 16) TÜRK DÝLÝ ve EDEBÝYATI SEVGÝSÝ 2 01. 06. 2008 Aktif 17) 'Trabzon Þiir Grubu' 29 24. 07. 2008 Aktif 18) Þiirleri Ayarlama Enstitüsü 15 24. 07. 2008 Aktif 19) Þiiri Sevenler 12 24. 07. 2008 Aktif 20) Þiir Gurubu 211 24. 07. 2008 Aktif 21) Þair Sofrasý 173 24. 07. 2008 Aktif 22) Sakaryanýn Genç Kalemleri 11 24. 07. 2008 Aktif 23) Medcezir 4 24. 07. 2008 Aktif 24) Maviye Aþýklar 28 05. 06. 2008 25) Mavibulvar Boydanboya 478 24. 07. 2008 Aktif 26) Mavi Güller 16 24. 07. 2008 Aktif 27) KAYSERÝLÝ ÞAÝR ve YAZARLAR 3 03. 06. 2008 Aktif 28) Ýzmir Þairleri 185 24. 07. 2008 Aktif 29) iSTANBUL SEVDALILARI 4 24. 07. 2008 Aktif 30) HARMAN Þiir ve Edebiyat Dergisi 21 24. 07. 2008 Aktif 31) HAK ve HAKÝKAT'E GÖNÜL VERENLER. . 7 24. 07. 2008 Aktif 32) Güneþ Topla Benim için 146 24. 07. 2008 Aktif 33) Gülümsemek Bir Sihirdir 205 30. 07. 2008 Aktif 34) Felsefe ve Düsünce Tarihi 25 24. 07. 2008 Aktif 35) Es Radyo Siir Gurubu 15 24. 07. 2008 Aktif 36) Elazýða Ses Ol 129 24. 07. 2008 Aktif 37) EKÝN. Doðan Deniz 39 24. 07. 2008 Aktif 38) Ege de Þiir Molasý 124 24. 07. 2008 Aktif 39) Edep Dairesi Ýçinde Ýnsana Dair Herþey 174 24. 07. 2008 Aktif 40) Divan Edebiyatý 29 24. 07. 2008 Aktif 41) Dipsiz Kumbara 23 24. 07. 2008 Aktif 42) DiKeNSiZ GüLLeR 364 24. 07. 2008 Aktif 43) Bursa 123 03. 06. 2008 Aktif 44) Baþkent Genç Sanat Edebiyat 45) Bal ve Gül Edebiyat Sofrasý 22 24. 07. 2008 Aktif 46) Aziz Türkçemiz 16 24. 07. 2008 Aktif 47) Azerbaycan Türklerinin Edebiyyatý 62 24. 07. 2008 Aktif 48) Aydýnlý Þairler ve Þiir Dostlarý 58 24. 07. 2008 Aktif 49) Ay Karanlýk Þiir Grubu 546 24. 07. 2008 Aktif 50) Aþka Sevdalýlar 380 31. 07. 2008 Aktif 51) Ankaralý Þairler ve Edebiyatçýlar 245 03. 06. 2008 Aktif 52) ANKARA RÜZGARI YÖNETÝM GRuBU 53) Ankara RÜZGARI 248 24. 07. 2008 Aktif 54) Ankara Dusler Sokagý SakýnlerÝ 2 24. 07. 2008 Aktif 55) ankarA alT kültüR - tutunamayanlaR 3 24. 07. 2008 Aktif 56) Anka Kültür ve Edebiyat Grubu 4 24. 07. 2008 Aktif 57) Anilarda Yasarken 43 24. 07. 2008 Aktif 58) 'Anahtarcýyým,Çilingirim 2 24. 07. 2008 Aktif 59) Anadolu Aþýklarý 78 24. 07. 2008 Aktif 60) Amatör Yazarlar Kulübü 5 24. 07. 2008 Aktif 61) 'Altýncý Þehir' 4 24. 07. 2008 Aktif 62) Alperen Ocaklarý 13 24. 07. 2008 Aktif 63) Almanya Þiirdostlarý Grubu 7 24. 07. 2008 Aktif 64) Almanya da Yaþayan Þairler 8 24. 07. 2008 Aktif 65) Ali Akça - Ýlham Perileri Þiir Grubu 61 24. 07. 2008 Aktif 67) _PaPÝLLoN_ 5 03. 06. 2008 Aktif 68) ALACA KARANLIK ve AÞÝKLARIN MEKANI AYRILIK 4 03. 06. 2008 Aktif 69) ' NE Olursan OL GEL' 108 03. 06. 2008 Aktif 70) -' Mahzendeki Þaraplarý Kahve Diye Deviren Sarhoþ Kediler' 48 24. 07. 2008 Aktif 80) ' Balkan Türkleri, Batý Trakyalýlar ve göçmenler 44 03. 06. 2008 Aktif 81) ' 6630 - Nokia ' Program, oyun, tema, klip, vs, vs. . . 7 03. 06. 2008 Aktif 82) ' ¯`°²¤ Aþk Þiirleri Antolojisi ¤²°`¯ ' 68 24. 07. 2008 Aktif 83) ' ¯`¤ Birikinti. . . Kenar Köþede Kalanlar ¤`¯ ' 13 24. 07. 2008 Aktif 84) ' ___Gizli Kalmýþ Gerçekler ___' 113 24. 07. 2008 Aktif 85) ' '-' Ulaþýlmaza Uzanmak ' '-' 200 24. 07. 2008 Aktif 86) ' ' 'Sinema ve Sinema Kitapsýz da Olmaz Haberleþme Telefonu: 00 90 532 233 14 13 Emeil: cagrielgun@hotmail. com

Etkilendiði Yazarlar:
Yazar, Araþtýrmacý, Þair


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Abdullah Çaðrý ELGÜN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.