..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > erkan þahin




22 Aðustos 2008
Çakýr Reis  
erkan þahin
...Fýrtýnanýn vahþi sesi koyun sarp kayalýklarýnda yankýlanýyordu.Gökyüzünü kat kat kara bulutlar kaplamýþtý.Güneþ yüzünü gizlemiþti bu sabah...


:AIDI:


“ Tak ! Tak ! Tak ! ”
Son çekiç darbelerini vurmuþ , ýskambozlarý da takmýþtý artýk . Yeni kalafatlanmýþ tekne , yaþ aðaç ve macun kokusunun büyülü atmosferinde , titiz iþçiliði ve görkeminden kaynaklanan gururla ustasýnýn gözlerinde yansýyordu .
“ Var mý Karadeniz’de böyle bir tekne ? “ diye geçirdi içinden . Titreyen nasýrlý parmaklarýyla cigarasýný sararken , bir yandan da derin düþüncelere dalmýþ gibiydi:
“ Çakýr ‘ ýmý þimdi mi getirsem ? Ama yok , olmaz ; motoru takalým hele , boyasýný da vurayým , ondan sonra …Tastamam görsün. “
Teknenin önüne ilerleyip , küpeþteye sert bir yumruk indirdi :
“ Hey be ! Ýnsan bu tekneyle en azgýn fýrtýnalara kafa tutar . Ne karayel korkutur , ne yýldýz ne de poyraz …”
Yedi metrelik bu genç teknenin dalgalarý nasýl yarýp gideceðini zihninde canlandýrdýðý anda , hemen ardýndan duymuþ olduðu sesle , o anlýk hayallerini sonlandýrýverdi . Motorcu Necmi ‘ ydi gelen :
“ Hay ellerine saðlýk Salim Usta . Yýllardýr bu iþle uðraþtýn amma , en iyisini kendin için yaptýn . Ne yalan söyleyeyim , gördüðüm en þahane tekne bu . “
“ Onu Çakýr ‘ ým için yaptým . Çakýr bununla denizdeyken görenlerin gözü kamaþacak . Eþi benzeri yapýlamayacak bir daha . Haydi , bir an önce takalým þu motoru . “
Vakit kaybetmeksizin iþe koyuldular . Önce motorun oturacaðý ayaklara matkapla vida yuvalarý açýldý . Koca motor , bir iki denemenin ardýndan bu kalýn meþe ayaklara yerleþtirilerek sýkýca monte edildi . Sonra tekrar tekrar yapýlan ince hesaplamalarla þaftý ve pervaneyi taktýlar . Bükülen her vidanýn , yerine konulan her parçanýn peþine Salim Usta ‘ nýn gözlerinde bir zafer ýþýðý parýldýyordu . Gençliðinden bu yana hepsi birbirinden güzel onlarca tekne yapmýþ , ancak hiç birinin bitiminde böylesi bir zafer sarhoþluðu yaþamamýþtý . Çünkü bunun yeri ayrýydý ; bu tekne , hayattaki tek varlýðý , henüz on yaþýndaki oðlu Çakýr içindi . Çakýr ‘ ý yaþama döndürecekti bu tekne .
Batmakta olan güneþin yorgun ýþýklarý uykuya hazýrlanan denizi bir yorgan þefkatiyle sarmalarken , Motorcu Nemci ‘ nin iþin sonlandýðýný müjdeleyen sesi duyuldu :
“ Tamamdýr usta , geçmiþ olsun . Çalýþtýr da bir bakalým . “
Salim Usta motorun kolonuna bir çýrpýda dolayýverdi ipi ve “ bismillah “ deyip hýzla asýldý . On üç beygirlik lombardin , tüm köyü zelzeleye vermek istermiþ gibi gürleyip sarsýlmaya baþladý . Kulaklarý yýrtarcasýna yankýlanan bu ses , Salim Usta ‘ nýn ayaklarýný bir köy düðününde çekilen halay gibi hoþ bir tempoyla ritme dönüþtürmüþtü . Gaz koluna yüklenip te motoru delirttikçe , zamaný ve mekaný aþýyormuþçasýna bir duyguya kapýlýyordu . Yorgun yüreðine yeterince güç depolayan motorun saðlamlýðýna kanaat getirince , önce gazý rölantaya indirdi , sonra da istop düðmesine bastý . Hayýr dua eþliðinde gönderdiði Motorcu Necmi ‘ nin ardýndan takým hýrdavatý toplayýp kendisi de evinin yolunu tuttu .

Salim Usta ‘ nýn gecekondusu , balýkçý sýðýnaðýný destekleyen koyun gerisinde , yaþlý kestane aðaçlarýyla örtülü bir tepenin yamacýndaydý . Kendini bildi bileli baba yadigarý olan bu harabede yaþamýþ , askerlik görevinin hemen ardýndan evlendiðinde yuvasýný da yine burada kurmuþtu . Elinde saðlam bir sanatý olduðundan , ailesini geçindirmekte pek zorlandýðý söylenemezdi . Evliliðinin ertesi yýlý bir de dünyalar güzeli , deniz gözlü bir oðlu olmuþtu ki , Rabbinden daha ne isteyebilirdi ?
Çakýr bereketini de yanýnda getirmiþ , ustanýn aldýðý sipariþler daha bir artmýþtý . Bazý günler geceli gündüzlü çalýþtýðý olurdu . Karadeniz ‘ in en uzak sahillerinde dahi onun hünerli ellerinden çýkmýþ bir tekneye rastlanýrdý . Salim Usta , ömrünün en mutlu anlarýný iþte o dönemlerde yaþadý . Ama mutluluk , durmak bilmeyen bir akýntýdan çok , esip geçiveren bir yele benzerdi . Bu yüzden onun mutluluðu da fazla sürmedi .
“ Eðer yüzün güldüyse “ demiþti rahmetli babasý , “ aðlamaya da hazýr ol . Çünkü gülmenin bedeli aðlamaktýr . “ Ve gün geldi aðladý Salim Usta . Yakalandýðý kör bir fýrtýnada , teknesiyle birlikte karýsýný dalgalara verdi . O zamana dek karþýlaþtýðý her durumun bir Tanrý yazgýsý olduðunu savunan bu adam , bu kez kaderci anlayýþýnýn masumiyetine bürünemedi . Yaþadýðý bu olay yüzünden baþta kendisi olmak üzere her bir þeyi suçladý ; denize küstü , insanlara küstü , hayata küstü …Yalnýzca kadehlere sýðýnýverdi . Yüreðini kavuran ateþi boþalttýðý þiþelerle söndürmeye çalýþýrken , sahip olduðu deðerleri de bir bir yitirmekteydi . Titreyen elleri yüzünden tek bir tekne sipariþi almaya cesaret edemedi ; ve bir gün vurup kilidi üstüne atölyesinin kapýlarýný kapadý .
Ancak ýzdýrap , yavrusunun nazýna dayanamayýp yüreði yumuþayan bir babaya benzemezdi . Salim Usta , çektiði çilelerin yeter olduðunu düþünüp gizliden gizliye gelecek güzel günlerin umudunu taþýsa da , mutluluk ve keder mevsimler gibi , gün ile gece gibi peþpeþe bir sýra gözetemezdi . Bir bedel iþiydi bu , ve anladý ki gülmenin bedeli henüz ödenmemiþti . Kader , iþte tam bu dönemlerde Salim Usta ‘ya son darbesini de vurmaktaydý . Hayattaki tek varlýðý biricik oðlu Çakýr , amansýz bir hastalýðýn pençesine düþüverdi . Elinde avucunda neyi kaldýysa bu uðurda harcayýp tüketti , ama olmadý . “Kanýnda bozukluk var “ dediler . “ Allahtan umut kesilmez “ deyip köyüne geri gönderdiklerinde , Salim Usta ‘ nýn dýþýnda herkes umudunu kesmiþti .
“ Asýl doktorlarýn kaný bozuk ! Tek amaçlarý para yemek . Hiç bir þeyi kalmayacak Çakýr ‘ ýmýn , çocuktur iþte . Hele bitsin þu tekne , hele gelsin palamut zamaný bak nasýl iyileþecek . Deniz yavrumu yeniden ayaða kaldýracak . “
Salim Usta her ne kadar gönlünü hoþ tutmaya çalýþsa da , görüyordu ki her geçen gün Çakýr ‘ ý biraz daha tüketmekteydi . Yavrucaðýn yýllar var ki babasýndan tek bir dileði olmuþtu ; anasýný kendilerinden koparýp alan teknenin yerine bir yenisine sahip olmak . Baþka ne istemiþ olsa bir dediðini iki etmez karþýlardý Salim Usta . Ama denizi bir düþman bellemiþ olduðundan uzun bir süre yavrusunun bu isteðine karþý çýktý . Ne zaman ki oðlu hasta düþtü o vakit daha fazla diretmedi inadýnda ; ve oðluna hayat vereceðini düþündüðü tekneyi yapmak üzere yeniden kollarý sývayýp iþe koyuldu . Soluk almaksýzýn çýlgýnlar gibi çalýþtý . Çünkü biliyordu ki , zaman en acýmasýz rakibi olarak karþýsýna dikilmiþ , en deðerli varlýðýný elinden almak üzere kendisiyle amansýz bir yarýþa tutulmuþtu .

Yorgun elleriyle gecekondunun kapýsýný araladýðýnda , Çakýr ‘ ýn cýlýz ama o tatlý sesi okþadý kulaklarýný :
“ Baba…Bitti mi ? “
“ Yalnýzca boyasý kaldý yavrum . Yarýn bitecek . “
Çocuk eski bir yün yatakta , mavileri aðarmýþ bir çarþafýn üzerinde uzanmaktaydý . Dal gibi incelmiþ boynunda baþýný çevirecek kadar gücü olmadýðý belliydi . Salim Usta nasýrlý parmaklarýyla , incitmekten korkar gibi usul usul yavrusunun saçlarýný okþadý . Yarý açýk göz kapaklarý arasýndaki solgun maviler içinde yüreðine su serpecek bir umut pýrýltýsý aradý . Neredeydi o çakýr gibi gözler ? Bu sönük bakýþlar ne kadar yakýþýksýzdý …
Karþýsýndaki mecalsiz bedenden en azýndan bir ses iþiteyim düþüncesiyle her gece sorduðu soruyu tekrarladý :
“ Hele anlat Çakýr ‘ ým . Nasýl boyayacaktým ? “
“ Masmavi olsun baba . Her yaný deniz mavi…”
“ Olacak oðlum . Gözlerin gibi mavi olacak . “
Ardýndan iki yorgun beden birbirlerine sarýlýp derin bir uykuya gömüldü .
Gün açar açmaz yavrusunu her zamanki gibi komþu kadýna emanet etti ve atölyesinde aldý soluðu . Biraz tinerle sulandýrdýðý boyaya , fýrçasýný daldýrýp daldýrýp sürdü . Çakýr ‘ ýn gözleri gibiydi fýrçadan dökülenler ; belki biraz daha parlaktýlar o kadar . Baktýðýnda gözleri kamaþýr da yeniden eski canlýlýðýna kavuþur düþüncesiyle mavileri taze tahtaya kat kat vurup yediriyordu . Her bir kat biraz daha ýþýltý demekti .
Güneþ bugünlük benden bu kadar deyip eteði avucunda gitme hazýrlýðýndayken , artýk yapýlmasý gereken tek bir iþ kalmýþtý . Titreyen elini bir diðeriyle destekleyerek ince uçlu fýrçasýyla ÇAKIR REÝS diye yazýverdi teknenin önüne .
Eve döndüðünde komþu kadýn kapýda karþýladý :
“ Çok kötüledi , sayýklýyor . “
Endiþesini güçlükle oluþturduðu tebessümünün ardýnda gizleyerek sesleniverdi içeriye :
“ Çakýr ‘ ým , ben geldim . “
“ Tamam…oldu…mu ? “
“ Oldu oðlum , boyasý da tamam oldu . Kurur kurumaz denize açýlacaðýz . “
“ Dümeni…ben tutacaðým…deðil mi ? “
“ Elbette , senin teknen deðil mi o ? Elbette sen tutacaksýn . “
Çakýr ‘ ýn çatlak dudaklarýnda belli belirsiz bir gülücük oluþtu . Ardýndan baygýnlýkla uyku arasý bir sessizliðe gömülüverdi . Salim Usta yavrusunun minicik ellerini avucunda tutarken , yaðmur yüklü bir buluta dönen gözlerine daha fazla hakim olamadý . Aylardýr bedenine gömüp çoðalttýðý kederler beyninde þimþekler gibi çakýyor , yüreðinden saðnak gibi boþalýyordu . Yüzü yýpranmýþ bir yastýðý aðzýna týkayarak hýçkýrýklarýný gýrtlaðýnda boðmaya çalýþtý . Bir müddet bu vaziyette ürkek çocuklar gibi içini çeke çeke aðladý . Parmaklarýyla yaþlarýný silmeye çalýþtýðý gözleri duvardaki takvime takýlýverdi . Ýki üç ay yaþar demiþti doktorlar ; ama iþte dördüncü ay da bitiyordu . “ Onlarýn dediði gibi olacak deðil ya . Gelsin de görsünler , nasýl dayanýyor yavrucak . Bir açýlsýn denizlere , yesin poyraz rüzgarýný , hele yaksýn denizin tuzu tenini , nasýl ayaða kalkacak bak . Görecek herkes , ölmeyecek benim oðlum , ölmeyecek ! “

Fýrtýnanýn vahþi sesi koyun sarp kayalýklarýnda yankýlanýyordu . Gökyüzünü kat kat kara bulutlar kaplamýþtý . Güneþ yüzünü gizlemiþti bu sabah .
Dýþarýdaki rüzgarýn uðultusuna kesik kesik iniltiler karýþtý :
“ Baba…tekneme götür beni . “
“ Ama fýrtýna…”
“ Çabuk…baba. “
Salim Usta bir kez daha “ama “ demedi . Islak gözlerini gizlemeye çelýþýrken bir yandan da yavrusunu gocuðuna sarmaladý . Ve kundakta bir bebe gibi göðsüne bastýrýp , düþe kalka sahile , teknenin yanýna iniverdi . Çakýr göz kapaklarýný güçlükle aralayýp baktýðý vakit , teknenin maviliði gözlerine yansýdý .
“ Nasýl Çakýr ‘ ým ? Çok güzel deðil mi ? “
“ Denize…denize açýlalým. “
Salim Usta ne tenini acýtan yaðmura , ne de kendisine karþý koyan rüzgara aldýrýyordu . Çakýr ‘ ý aceleyle teknenin kýç üstüne yatýrdý . O anda yanlarýna yaklaþan iki balýkçý çocuk bu giriþime engel olmaya çalýþtýlarsa da baþaramadýlar .
“ Heyy bee ! En eskisiyim ben bu denizlerin . Gevezelik yapacaðýnýza el atýn da tekneyi suya verelim . “
Koca tekne koyun kýsmen durgun bir kýyýcýðýndan denize sürüldü . Uzaktan olayý görüp barakalarýndan çýkan yaþlý balýkçýlar telaþla haykýrmaya baþladýlar . Ama Salim Usta kulaklarýný týkamýþtý . Onun tek bir amacý vardý artýk ; Çakýr ’ ýn dalgalara kavuþmasý .
Kudurmuþ yýldýz rüzgarýnýn coþturduðu deniz , koyun hemen çýkýþýnda kana susamýþ bir canavar gibi kükremekteydi . Birbirini aþmak için yarýþan dalgalar , sýðýnaðý koruyan dev beton bloklarý dövüyordu . Çekip çalýþtýrdý motoru Salim Usta . Dümeni kontrol ederken bir yandan da dudaklarýný Çakýr ‘ ýn kulaklarýna yapýþtýrdý :
“ Hah hah haa…Nasýlmýþ Çakýr ‘ ým ? “
“ Dýþarý baba…dalgalarla oynayalým. “
Bu ürperti verecek dilek karþýsýnda bir an bile tereddüt etmedi . Dümeni kýrýp koyun dýþýndaki o azgýn dalgalarýn içine yol aldý . Tekne bir fýndýk kabuðu gibiydi artýk . Bir dalganýn sýrtýnda göklere çýkýyor , sonra derin kuyular içinde kayboluyordu . Teknenin küpeþtesini aþýp içeri sýçrayan sular , Salim Usta ‘ nýn sakallarýndan Çakýr ‘ ýn sarý saçlarýna akýyordu .
“ Al yavrum , sen tut hadi dümeni “ diyerek yekeyi çocuðun zayýf parmaklarý arasýna tutturmak istedi . Ancak her seferinde düþüyordu el . Ve ardýndan minik baþý da babasýnýn kollarý üzerine devriliverdi . Salim Usta ‘ nýn “ Çakýýýr ! “ diye atmýþ olduðu feryat katlanýp gelen bir dalganýn içinde yitip giderken , sahilde toplanmýþ kalabalýk yalnýzca beton bloklara çarparak parçalanan bir tekne görebildi .


Mayýs-2003



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve arkadaþlýk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kalbin Hep Çocuk Kalsýn

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hako (Bir Zavallý Deli)
Kendi Kendine Konuþan Ýsmail

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Kavak Fidaný [Þiir]


erkan þahin kimdir?

1971 Zonguldak doðumluyum. Sanat tarihi ve Türk Dili ve Edebiyatý bölümlerini bitirdim. Halen öðretmen olarak çalýþýyor,fýrsat buldukça da öykülerimi yazýyorum. Edebiyat,sanat ve felsefe dýþýnda doðaya özellikle de denize aþýðým.

Etkilendiði Yazarlar:
Sait Faik,Halikarnas Balýkçýsý,Dostoyevski,Oskar Wýlde.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © erkan þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.