..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ömer Akþahan




25 Temmuz 2008
Lozan Barýþýnýn 85. Yýlýnda Türkiye  
Ömer Akþahan
Konuþmacýlarýn üzerinde durduklarý noktalardan biri, toplantýya genç kuþaktan pek az kiþinin katýldýðý yönündeydi. Ayný benzer durumun Ödemiþ ADD toplantýsýnda da dile getirilmesi gösteriyor ki, 12 Eylülcü Paþalar amaçlarýna ulaþmýþlar! Gençliði siyasetten uzaklaþtýrmýþlar. Ya bizim kuþak da giderse ne olacak, bir bilen varsa çýksýn ortaya.


:BGCC:
Ömer AKÞAHAN

Yazýyý kaleme aldýðým gün Lozan Barýþ Antlaþmasýnýn 85. yýldönümü olan 24 Temmuz Perþembe günü Kuþadasý ADD Baþkanlýðýnýn düzenlediði konferansý izledim.

Lozan öncesi ve Lozan sonrasý olarak iki dönemin örneklerle karþýlaþtýrýlmasýný yapan dernek baþkaný Nail Bey, katýlýmcýlara -büyük çoðunluðu aksaçlýydý- okuduklarýný yeniden anýmsatan güzel bir sunum yaptý.

Konferansýn bitimiyle birlikte söz alan emekli bir bayan öðretmen, Nail Beyin yalnýzca tarihsel bilgiler verdiðini oysa günümüzde sorunlar için çözüm önerileri getirmenin önemine dikkat çekti ve konu üzerinde görüþleri olanlara söz verilmesini istedi. Deðinilen nokta önemliydi. Nail Beyin de hakkýný yememek gerek; çünkü, geçmiþi bilmeden geleceði biçimlendiremeyiz.

Konuþmacýlarýn üzerinde durduklarý noktalardan biri, toplantýya genç kuþaktan pek az kiþinin katýldýðý yönündeydi. Ayný benzer durumun Ödemiþ ADD toplantýsýnda da dile getirilmesi gösteriyor ki, 12 Eylülcü Paþalar amaçlarýna ulaþmýþlar! Gençliði siyasetten uzaklaþtýrmýþlar. Ya bizim kuþak da giderse ne olacak, bir bilen varsa çýksýn ortaya.

Kuþadasý konumu itibariyle önemli bir tatil beldesi. Doðasý itibariyle bizlerin olduðu kadar yabancýlarýn da imrenerek baktýðý ve sahip olmak istediði güzel bir yer. Özellikle AKP’nin Yabancýlara Mülk Edindirme Yasasý toplantýda bulunanlarýn yakýn ilgi alaný içerisinde. Bu konuda “Ne yapalým?” sorusuna güzel bir yanýtsa roman yazarý Mucize Özünal’dan geldi. Önerisi: Yabancýlara satýlan mülklerden alýnmasý gereken harçlar konusunda Vergi Dairesine ihbarda bulunulmasýydý. Demek ki ortada sadece arazi talaný yoktu ayný zamanda devletin almasý gereken vergi konusunda da büyük bir kaçak vardý.

Toplantýda öne çýkarýlan bir diðer konu da; Kuþadasý’nda var olan birçok sivil toplum örgütünün oluþturduðu platformdu. Henüz yeni bir oluþum olan platformun Atatürkçü düþünceye sahip, laik, cumhuriyet ilkelerine yürekten baðlý kiþi ve kuruluþlarýn zamanla ilkeli hareket ettikleri takdirde büyüyeceði de dile getirildi.

Bu toplantýnýn bende býraktýðý bir iz de; AKP’nin aldýðý % 47 oyun yarattýðý travmanýn dalga dalga yayýlarak insanlarý bir çaresizlik girdabýna sürüklediðidir. Birkaç kiþinin konuþmasýnda bu noktaya yapýlan vurgu üzerine dayanamayýp ben de söz aldým. 1977 yýlý seçimlerinden örnek vererek, CHP’nin yine bu toplumdan % 42 oy aldýðýný ama bu oyu salt parti örgütüyle elde etmediðini, TÖBDER, DÝSK, Türk Ýþ ve daha nice gençlik derneði ve sivil toplum örgütünün bir umut olarak sarýldýklarý “Karaoðlan Ecevit” sloganýnda özdeþleþen sol deðerlere baðlý bir inançla elde edildiðini dile getirdim.

Fakat bu kitlesel siyasi baþarýnýn daha henüz mürekkebi kurumadan CHP lideri Bülent Ecevit: “Benim TÖBDER’e ödenecek diyet borcum yok.” diyerek verdiði bir demeçle ruh dünyam bir anda karardý. O seçim dönemi her þeyi göðüs gererek yaptýðýmýz çalýþmalar gözümün önüne geliverdi. Hiçbir seçimde CHP’ye oy vermemiþ insanlarý ikna ederek, anlatarak ilk kez seçim kazandýrdýðýmýz Anadolu kasabasýndaki insanlara diyecek bir sözüm kalmamýþtý. O andan itibaren Bülent Ecevit’e olan saygýnlýðým sýfýrlandý. Gönül defterimden silip attým adýný. Bu konuda yalnýz olmadýðýmý gelen olumlu tepkilerden anladým.

Buradan þuna gelmek istiyorum: Bu Anadolu, en zor dönemlerini, yani mütareke günlerini aç susuz demeden, kadýn erkek, çoluk çocuk vataný için kanýný, canýný vererek ve Mustafa Kemal’in ipine sarýlarak Türkiye Cumhuriyetini bir sömürge devleti olmaktan kurtarmýþtýr. Bugün de ayný ateþ Anadolu’da tütmekte: Yapýlacak þey, o insanlarýmýzýn düzeyine inmek, onlara yapýlan yanlýþlarý anlayacaklarý dilde anlatmak.

Tek isteðimiz: Her gün sýrça köþklerinden siyasi fetva vererek muhalefet yaptýklarýný iddia eden parti baronlarý bize gölge etmesinler, baþka ihsan istemez! Bizler yine ayakta çarýk, hiçbir siyasi gelecek beklemeden pekâlâ Anadolu yollarýna düþer, gönül rahatlýðýyla halkýmýza gerçekleri anlatabiliriz. Varsýn onlar, siyasi ikbal peþinde koþan yandaþlarýyla ‘ben varsam var, ben yoksam yok’ deyip dursunlar!

Atatürk Cumhuriyetini kaybediyormuþuz; yaþlarý 70, bindikleri araba sýfýr yaþtaymýþ, ne gam!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Seçim Potporisi
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam
Türkiye Yeni Oluþumlara Ne Kadar Hazýr?
Ýþimiz Yazmak, Gücümüz Okumak!
Deðiþim Geçmiþin Benlerini Yok Eder mi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Tazlar Köyünden Borusan'a
Folklor Þiire Düþman
Kum Torbasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.