..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




14 Mayýs 2008
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak  
Kâmuran Esen
Bir erkeðin birkaç eþinden biri olmayý , hiçbir kadýn istemez.


:DAAF:

Hatýrlayacaksýnýz; Tekbir Giyim ’in sahibi, “ Üç eþim var. Rahat , mutlu yaþayýp gidiyoruz. Bundan kime ne ? “ demiþti.

Bir tarihte gazetelerde bu kiþinin , “ Türkiye’de daha çok kadýný kapatmak istiyoruz. ” gibi bir arzusunun olduðunu okumuþtum. Daha çok kadýný kapatmak isteðinde olan birinin üç eþli olduðunu öðrenmek, beni hiç þaþýrtmadý. Hatta, “ Tabi canýýýýýým ! ” bile dedirtti. Çünkü; bir erkek kadýnlara hangi gözle bakýyorsa, diðer erkeklerin de ayný gözle baktýðýný düþünür. Ýþte o nedenle, kadýnlarý sarýp sarmalamak gerektiðini söyler. Oysa ki amaç, sadece para kazanmaktýr din üzerinden.

Bu haberi gazetelerde okuyunca, bakýn aklýma ne geldi: Ne zamandý hatýrlamýyorum. Bir özel günde Çelenk Koyma Törenine katýlmýþtým. Ne yazýk ki, törendeki tek kadýn bendim. Hemcinslerimden hiç kimsenin törene gelmemiþ olmasý beni üzdü. Ama, erkekler içinde tek kadýn olmamýn rahatsýzlýðýný duymadým hiç. Çünkü ben , Atatürk’ün manevi huzurundaydým. Etrafýmdakilerin cinsiyeti beni hiç ilgilendirmiyordu. Sað tarafýmda, tanýmadýðým bir bey vardý. Törendekiler, yanýndakine oldukça yakýn durduklarý halde, bu bey benden uzak durmaya çalýþýyordu. Bir kadýna yakýn olmaktan rahatsýzlýk duyduðu belliydi. Oysa ki ben ona sarýlmayý falan düþünmüyordum. Sol tarafýmdaki hemþehrime, bu kiþinin kim olduðunu sordum.Yanýtýmý aldýktan hemen sonra saðýma baktýðýmda, o beyin baþka bir sýraya geçmiþ olduðunu gördüm. Sonra öðrendim ki, bu kiþi iki eþliymiþ. Kýssadan hisse. Yorum sizindir sevgili okurlar.

Þimdi gelelim “ Üç eþim var. Bundan kime ne? “ sorusunun yanýtýna. Kendisinin üç eþli olduðundan kime ne ? Öyle mi ? Bu sorunun çok yanýtý var da, bana göre birinci sýradaki yanýt, EÞLERÝNE .
Acaba eþleri ne düþünüyor, ne hissediyorlar ? Bir an için kendimi, o kadýnlarýn yerine koydum. Onlarýn yerinde olsam; neler düþünür, neler hiss ederdim ?

Önce, ilk eþin yerine geçtim. Eþim bana sevgiyle bakarken, kulaðýma aþkýný fýsýldarken, ellerimi tutarken hiç mutlu olmadým. Acaba üstüme ne zaman bir kuma daha getirecek diye düþündüm.Ya benden daha güzel birini bulursa diye kahroldum. Ýkinci, üçüncü eþine gittiði akþamlar kýskançlýktan uyuyamadým. Acaba þu anda ne yapýyorlar, bana söylemediði hangi güzel sözleri ona söylüyor, ne gibi fanteziler yaþýyorlar diye düþünmekten sabaha kadar uyuyamadým. Üstelik iki kýzýmýz var. Ya ikinci veya üçüncü eþi oðlan doðurursa diye nöbetler geçirdim. Erkek çocuk doðurmayan kadýn, kadýn mý olur ? Yuh olsun bana!

Sonra ikinci eþin yerine geçtim: O - güya - kocam olacak adam yanýma gelip bana sarýldýðýnda buz gibi oldum. Daha dün gece ilk eþiyle deðil miydi ? Yarýn akþam üçüncüye gitmeyecek mi ? Bana sarýldýðý gibi ona sarýlmayacak mý ?... Kocam mýydý bana sarýlan, yoksa bir kazma mý; anlayamadým bile.

Gelelim üçüncü yani son ( þimdilik) eþe. Kocamýn – þimdilik - son eþiydim. Ama buna raðmen hiç rahat deðildim. Çünkü, yýllar önce radyo tiyatrosunda dinlediðim bir cümle kulaklarýmda yankýlanýyordu: Bir genç kýz , evli bir erkeði seviyordu dinlediðim radyo tiyatrosunda. Annesi ise, kýzýný bu yanlýþtan döndürmeye çalýþýyordu. Kýz , erkeðin karýsýndan boþanacaðýný söylüyordu. Dedi ki annesi kýzýna : “ Senin için karýsýný býrakan bir erkek, bir baþkasý için de seni býrakýr ”… Üçüncü kadýný alan, neden dördüncüyü de almasýn diyordum...Üstelik kocamý, kullanýlmýþ eski bir eþya gibi görüyordum. Giysilerim baþkasýnýn, ayakkabým baþkasýnýn gibiydi. Baþkasýnýn giydiði bir giysiyi neden giyiyordum ? Acaba ne zaman üstüme kuma getirecek sorusu, beynimi týrmalýyordu.
Yanýma gelip bana her sarýldýðýnda; kendi kendime “ Hiç aldanma bu yalancý sevgi gösterisine. Sana verdiklerinin hepsini diðer iki kadýna da veriyor. Onun gözünde hepiniz aynýsýnýz. Ha sen, ha Ayþe, ha Fatma. Belki yakýnda Emine olur bir de, daha sonra da Hayriye. Bir imam nikâhý , hoþafýn yaðýný hemen keser.

Sonra silkindim, kendime geldim.
Paramý, bilgimi, ekmeðimi, emeðimi, sevincimi, üzüntümü bir baþkasýyla paylaþabilirim.
Ama, hayat arkadaþýmý, yani kocamý ASLA !
Hiçbir kadýn böyle bir paylaþýma razý olmaz.
Bu paylaþýma razý olan bazý erkekler olabilir. Ýþte onlar da böyle üç – dört karý ( onlarýn tabiriyle yazýyorum ) alýrlar.
Sonra da “ Türkiye’de daha fazla kadýný kapatmak istiyoruz. ” diye demeç verirler.
Siz önce, kadýnlara bakýþ açýnýzý deðiþtirin .
Cýk cýk cýk !

Kâmuran ESEN



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Baþarýlar baþaranlarýn yol göstermesi ile olur
Gönderen: Hasan Pamuk / , Türkiye
23 Aralýk 2012
Kamuranhaným bahsettiðiniz konu Türkiye'nin içler acýsý durumunun en güzel göstergesi.CEHALET.Ama þöyle bir ters durumda vardýr ki kendi ekmeðini kazanankadýnlarýn olduðu bir toplumda da tam tersi br olay yaþanmaktadýr.Yani kadýnýn evinde resmi eþi ama dýþarýda istediði ve birlikte olduðu bir baþka eþ.Yazýlarýma yaptýðýnýz yorumlar önümde o kadar güzel bir ýþýk oldu ki.Bu gün bir yerlerde sýralamada yazým varsa sayenizdedir.Benden büyük iseniz ellerinizden hürmetle öpüyorum.Küçük iseniz ayakta alkýþlamak lazým sizi.Her þey için teþekürler.

:: Bazen laflar yetmez
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
13 Temmuz 2010
Laf olsun, satýrlar dolsun diye bir eleþtiri yazmak deðil niyetim. Daha önceden benzerlerini okumuþ olduðum halde baþka bir yönü ile kaleme aldýðýnýz bu konu okunup ta çöpe atýlacak türden deðil. Yine de gelelim fazla yenen fasulyenin nasýl da gaz yapabileceðine (burada, dünya genelinde kadýnlarýn yer yer baský altýnda olup ne zorluklar altýnda yaþadýklarýný tartýþmak niyetinde deðilim): Kadýnlar ile erkekler arasýnda yaþama dair bir fark olduðunu ben þahsen – kiþi olarak – þimdiye dek ne anlayabildim, ne de benliðimde bunu böyle görebildim. Dünyanýn ve yaþamýn güzellikleri ve çirkefliklerinden her iki cins sonuna kadar sorumluyuzdur. Lakin (iþte bu lakinler olmasa), “ya benden daha güzel birini bulursa” diyor sunuz . Nedir kadýnlarýn bu güzellik, naziklik veya buna benzer – hiç te öyle olmadýklarý halde - hassaslýk takýntýlarý? Halbuki ben, kocasýnýn kafasýna sandalye geçirmesini bilen kadýnlarý görüp tanýmýþýmdýr. Hakkýndan gelemeyeceðini bildiðinden akþam uyurken kocasýnýn kafasýný bir çekiç ile parçalayan kadýnlarý. Hatta hatta zulme uðradýðýndan kocasýnýn çükünü kesenleri. Yani ikide bir bu tür konularý nezaketen dile getirip kadýnlara bir þeyler öðretmeye çalýþacaðýnýza, bir sandalyenin hýyarlarýn kafasýnda nasýl da parçalanacaðýný öðretin onlara. Kadýnlar, bir çocuk doðurma riski ve cesaretini gösterebiliyorlar ise, bunu hay hay yapabilirler. Halide Adývar’ýn bir þatoda geçen ve kadýnlarýn erkeklere sadece bir tokat atma ile yetindikleri bir roman hayatý deðildir yaþam. Gerekirse masayý yerinden kaldýrýp geçireceksin o zýndýklarýn kafalarýna.

:: selam..
Gönderen: Vecdi Murat SOYDAN / , Türkiye
28 Mart 2010
Toplumsal bir soruna parmak basmýþsýnýz.Kutlarým. çok haklýsýnýz, hiç bir kadýn eþini bir baþkasýyla paylaþmak istemez.Erkek açýsýndan da durum böyledir. Ýslamda tek eþlilik esastýr. Olaylarý tarih sözgecinden geçirdiðimiz zaman kendi zamaný ve koþullarý içinde deðerlendirmek en mantýklýsýdýr.Ýslamiyetin ilk dönemlerinde dört eþten fazla kiþiyle evlilik yapýlýyordu. Sýnýrlama olarak 4 'e inmiþtir bu rakam. Çünkü, yapýlan savaþlar sonucu erkekler ölmüþ ve kadýnlarýn sayýsý erkeklerden fazla olmuþtur. kendi dönemi içinde deðerlendirdiðimizde, kadýný korumak için 4 ten fazla evlilikler yapýlmýþ, ancak yüce peygamberimiz bu sayýnýn 4 ü geçemeyeceðini belirtmiþtir. durum bundan ibarettir. Yoksa tabiiki tek eþle evlilik idaeladir ve yasal olaný da budur. saðlýcakla kalýnýz.

:: Merhaba,
Gönderen: H Müþerref Bayhan / , Türkiye
30 Aðustos 2009
Yazýnýzý okudum. Size katýlmakla birlikte biraz katkýda bulunmak isterim. Bana göre hiç bir kadýn-kýz çocuðu kendi iradesiyle ikinci-beþinci vs. olmak istemez. Kuma olmayý da kuma gelmesini de istemez. Bunu sebebi ya baský ya çýkardýr. Çok azý isteyerek seçmiþtir üzülerek ve okuyanlarda özür dileyerek söyleyeyim ki onlar da asalaktýr. Onlarýn gözlerine bakýn asla kadýnca bir ýþýltý göremezsiniz. Bir baþka konu istedikleri rejim için toplumu dizginleme aracý olarak kullanmak ya da çökertme amaçlýdýr. Analar akýl ile ayakta deðilse toplum ayakta olamaz. Mutlu bir toplum da olamaz. Maalesef çok eþlilik sadece bu kesime ait bir durum deðildir. Meþru olmasa da örneðin devrimci olduðunu söyleyenler de kadýna cinsel obje-eþya-mal gibi bakmaktadýrlar. Ortalýk salkým saçak her iki kötü örnekle de doludur. Dostlukla.

:: selam öðretmenim...
Gönderen: asivemavi36 / , Türkiye
20 Aðustos 2009
müsadenizle ve affýnýza sýðýnarak öðretmenim ben o þahsa pezevenk demek istiyorum...

:: Hocam Merhaba...
Gönderen: Ýnan ARSLANBOÐAN / , Türkiye
3 Ocak 2009
Yazýnýzý daha önce okumuþtum. Sizi gördüðüme sevindim. Varlýðýmdan haberdar olun diye yazýyorum.

:: Gerçekten güzel...
Gönderen: perikizi nurperi / , Türkiye
14 Temmuz 2008
Hocam düþüncenize saðlýk.Birçok kadýnýn düþünüp de dillendiremediði bir hususta güzel bir yazýydý okuduðum.Eliniz,yüreðiniz dert görmesin.Tebrikler... Perikizi Nurperi

:: :)
Gönderen: BÝNNUR EDÝSAN / ,
18 Haziran 2008
Yârin yanaðýný paylaþmak...En zoru bu galiba bir kadýn için Kamuran ablacýðým...Çok güzel ve çok anlamlý bir yazý.Seviyorum sizi ...Saygýlar Binnur Edisan

:: tebrik ederim
Gönderen: Gülçin / , Türkiye
4 Haziran 2008
Bu kadar yalýn, bu kadar güzel bir anlatým olabilir. Ýzniniz olursa baðlý bulunduðum gruplara, derneklere ve e-postalara sizin adýnýzla beraber yazýnýzý göndermek isterim. Tekrar tebrik ederim, kaleminize ve klavyenize saðlýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.