..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Cengiz Özder




6 Mart 2008
Kuantum Felsefesi  
Kuantum Felsefesi nedir?

Cengiz Özder


Bugünlerde kimse ne olduðunu pek bilmese de, insanlarýn dillerinde olan o çýlgýn Kuantum fiziði(Parçacýk Fiziði), onun teorisini kuran ünlü fizikçilerin bulgularýnýn sonucunda ortaya attýklarý felsefi sorulardan kaynaklanan bir felsefi akýma yol açtý. Ýþte aþaðýdaki makalede, bu felsefe hakkýnda kýsa bir giriþ bulacaksýnýz!


:CIBI:
KUANTUM FELSEFESÝ ÜZERÝNE GÜNCELLEME


Geçtiðimiz yýl ‘Kuantum Felsefesi ve Mutluluk’ kitabým yayýnlandýktan hemen sonra, yine kuantum felsefesinden esinlenmiþ olan ve okuyucuya ruhsal geliþimin sýrlarýný vaat eden bir kiþisel geliþim kitabý yayýnlandý ve piyasalarý kavurdu geçti. Doðrusuya reklâmý ve lansmaný yapýlmadýðý için pek satmayan benim kitabýmýn yanýnda bu ve bunun türdeþi kitaplarýn çýlgýn sayýlarda satmasýna gýpta etmedim deðil.
Ama ne zaman merak edip bu kitabý aldým ve okudum, bu kitaplarýn nasýl olup da bir fenomen haline geldiklerine þaþýrdým. Kuantum fiziði ve felsefesini benden bile daha yüzeysel olarak takip etmiþ birilerinin onca gürültüyü nasýl çýkarabilmiþ olmalarýna þaþtým. Ben akademik bir çevreden deðildim, kuantum felsefesi ile besleneceðim zihinsel açýdan zengin bir çevreden gelmiyordum, izoleydim, bütün öðrendiklerimi kendi çabamla okuyarak elde etmiþtim. Bu durumda bile ben Kuantum felsefesinin insanlara kiþisel geliþmelerini saðlamak için hap gibi yutulacak çözümler veremeyeceðini, öyle rejim kitabý yazar gibi insanlara hazýr reçeteler vermenin mümkün olmadýðýnýn farkýndaydým.

Konuya girersek, kitabýmda anlattýðým gibi Kuantum felsefesinin temel kuramlarýndan birisi ünlü belirsizlik kuralýdýr. Bu kurala göre bütün alternatiflerin ayný anda ve birlikte gerçeklikleri olasýdýr. Schrödinger’in kurgusal deneyinde kutunun içindeki kedinin ayný anda hem ölü hem canlý olmasý olasýlýðý gibi.
Bu konuda Scrödinger olayý daha iyi anlatabilmek için kafasýndan kurgusal bir deney uydurmuþ ve bu deney bir fenomen haline gelmiþtir.
Bu deneyde içinde ne olup bittiðini dýþarýdan gözlemlememiz olasý olmayan bir kutunun içine, bir kimyasal zehir ve bu zehirin bulunduðu sýrça þiþeyi belirsiz bir zamanda kýracak olan radyoakif bozunmalý bir tetik düzeneði ve de bir kedi konulmuþtur. Scrödinger bu kurgusal kutuyu üniversite kürsüsüne getirir ve sorar: ‚Bu kutunun içindeki kedi canlý mýdýr, ölü müdür?’
Beklediði doðru cevap, kutunun içindeki kedinin durumunun belirsiz olduðudur. O an için zehir aktif olup kedi ölmüþ de olsa veya yaþýyor da olsa, onun durumunu görmeden gerçekleyemeyiz!
Açýlmadan önce o kutunun içinde biz dýþarýdakilere göre, hem canlý hem de ölü kedi birlikte mevcuttur!
Ancak kutuyu açýp kediyi gördüðümüzde kedinin canlý veya ölü olan varlýklarýndan sadece biri gerçeklenir!
(Kuantum Felsefesi ve Mutluluk’ kitabýndan)

Olasýlýklar belirsizliði büyütür, Werner Heisenberg’in belirsizlik kuramýnda artýk klasik bilimdeki neden- sonuç iliþkileri, nedensellik kabul görmez. “Gözlemlediðimiz þey doðanýn kendisi deðildir; yalnýzca doðanýn yönelttiðimiz soruya verdiði yanýttýr” der Heisenberg.
Adýný ünlü Kuantum fizikçilerin bir araya gelip yaptýklarý efsanevi Kopenhag toplantýsýndan alan Kopenhag yorumu; dünyanýn bizim onu gözlemlememizden baðýmsýz bir varlýk olduðu fikrini sona erdirmiþtir. Burada tartýþýlan konulardan birisi de gözlem ve gözlenen iliþkisiydi. Gözlem sonucu konusunda þöyle demiþlerdi:
Ancak içine bilinç girmeyen bir gözlem; özgür, baðýmsýz ve tam objektif nitelik kazanabilir. Aksi halde zihin ne istiyorsa netice bu istekten etkilenecek, hatta “zihnin çaðrýsý” olacaktýr!

Baþka bir deyiþle insanýn niyeti, fiziksel dünyanýn yapýsýný etkilemektedir. Bu da, biz onu kavramasak da, dünyanýn devam ettiði þeklindeki klasik nesnellik görüþünü destekleyen her günkü dünya deneyimimiz ile çeliþmektedir.(sayfa 34)
Kopenhag yorumunun felsefi açýlýmlarý, kaderimizin deðiþken olup olmadýðý konusunda çok ciddi sorular ortaya çýkartýr.
Ama gözlemin nesnel gerçekliði deðiþtirdiði konusundan daha önce gelen olgu ise: öz, varoluþ ve idrak kavramlarý arasýndaki iliþkidir. Yani gözlemlerin idraki deðiþtirebildiðini kabullenince, varoluþ sorununun idrakin sonucu olduðunu baþtan kabullenmiþ olmamýz gerektir! (sayfa 36)
Yukarýda Heisenberg’in belirsizlik kuramýnýn nedensellik kavramýný iþlevsizleþtirdiðini belirtmiþtik. Bunun sonucunda kuvvetle arzuladýðýmýz kendi kiþisel beklentilerimizin gerçek olmasýný nasýl bekleyebiliriz ki? O kitaplarda verilen reçeteler, baþarý formülleri nasýl gerçek olur ki? Kuantum felsefesi toplumsal ölçüde çok büyük taleplerde bulunan ideolojik düþüncelerin, istenen arzu edilen durumun tam tersini ortaya çýkardýðýný söylemektedir. Yakýn politik tarihe baktýðýmýzda, bütün politik ve sosyal hareketlerin pratikte teoride amaçlananýn aksi bir sonuç vermiþ olduðu görülür! Bireysel idealizminde sürekli hayal kýrýklýðý ile sonuçlandýðý edebiyat tarafýndan iþlenmiþtir. Ýþte bu paralelde, bireysel güçlü beklentilerin de bazý kitaplarýn verdiði çerçevede ve sihirli formüllerle gerçekleþmesini beklemeli miyiz? (Yoksa bu durumda basit ve beklenti düzeyi düþük yaþamlar daha reel olmaz mý?)

Ýþlevsiz bulduðumuz popüler kiþisel geliþim kitabýna yazan ve Kuantum felsefesine ilgi duyanlarýn ikonu haline gelen; Mr.Quantum yani Fred Alan Wolf bile güncesinde:
‘‘Ben þahsen insanlara potansiyellerini artýrmalarý için hazýr teknikler öneren fikirleri öðretmiyorum.(!) Ruhsal bir diyet kitabý gibi sunulan bütün çalýþmalarýn sonunda yürümediðini gördüm. Bir sürü ruhsal geliþim tekniði bu konuda ciddi çalýþmalar yapmadan, kuantum fiziði prensiplerinin derinliðine inmeden, para yapmanýn sýrlarýnýn derinliðini düþünen ve birbiri ardýna gelen bütün o imitasyon ‘Düþün ve Zengin Ol!’ türünden kitaplara karþýyým’’ demektedir.
(‘Hocanýn dediðini yap, yaptýðýný yapma!’ derler ya, acaba Alan Wolf günah mý çýkarmaktadýr? O kitapta hazýr reçete yazan o deðil miydi? Prof. Wolf devamla, þunlarý söylüyor:
‘’Çekim gücü dedikleri, kuantum alaný ruhsallýðý konusunda bir kitap kulaða iyi gelebilir ama alan denilen þeyin size her istediðinizi vereceðini sanýrsanýz, yanýlýrsýnýz!
Bir kere kuantum alaný bir enerji alaný deðildir. Ýki, farkýndalýk güç üretmez! Farkýndalýk enerji de deðildir. Ýkisi birlikte de bir þey deðildir. Üçüncü olarak eðer herkes bu varsayýmsal kuantum alanýnýn frekansýný tutturabilseydi ve sonucunda her istediklerini elde edebilir olsalardý, dünya þimdi olduðundan daha berbat bir yer olurdu!’’
A.Wolf'un bu dediklerini beðendim! Tümüyle katýldýðýmdan, sizlerle de paylaþmak istedim.
Cengiz Özder-Þubat 2008

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kuantum Felsefesi
Gönderen: Taner / , Türkiye
26 Temmuz 2009
'Ama ne zaman merak edip bu kitabý aldým ve okudum, bu kitaplarýn nasýl olup da bir fenomen haline geldiklerine þaþýrdým. Kuantum fiziði ve felsefesini benden bile daha yüzeysel olarak takip etmiþ birilerinin onca gürültüyü nasýl çýkarabilmiþ olmalarýna þaþtým. ' Günümüz deðer anlayýþý hiç de hak etmediði halde bazý karalamalarý ön plana çýkartabiliyor. Bu durumda bir eserin deðeri ona gösterilen ilgi ile ölçülmemeli. Kuantum fiziðini bilimsel dergilerden kavramaya çalýþan ve konuya ilgi gösteren biri olarak, kuantum felsefesi nin geliþmeye açýk olduðunu ve bu alanda paradigma yaratacak geliþmeler olacaðýný düþünüyorum. Diyalektik felsefeyi geliþtiren Hegel ile onun öðrencisi Marks'ýn karþýlýklý þöyle bir söylemi vardýr. Hegel der ki : 'Beni sadece Marks anladý ama o da yanlýþ anladý.' Hegel'in diyalaktiðine materyalist boyut kazandýran Marks ise þöyle der:'Hegel'in diyalektiði tapesi aþaðý duruyordu,Ben ayaklarý üzerinde durmasýný saðladým' Bu söylemleri birebir kelimeleriyle hatýrlayamamýþ olmama raðmen anlatým olarak demek istediklerini vermeya çalýþtým. Bir gün biri çýkar ve günümüz felsefi anlayýþýný geliþtirme anlamýnda yepyeni bir açýlm kazandýracak bir geliþme saðlar. Güzel bir yazý okudum. Tebrik ederim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuantum Felsefesi ve Mutluluk
Zaman Üzerine Düþünceler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haiku [Þiir]
Kuala Lumpur Yolu [Öykü]
Kuzeyde Sonbahar [Öykü]
Ýstanbul-Bodrum [Öykü]
Sevgi Öyküsü [Öykü]
Atlantik sahili, Fransa [Öykü]
Ýspanya Yolu [Öykü]
Manifesto [Deneme]
Memorabilia [Deneme]
Anneler Biraz da Kendinizi Düşünün! [Eleþtiri]


Cengiz Özder kimdir?

Gördüklerini,yaþadýklarýný baþkalarý ile paylaþmak için kalemi eline aldý. Özellikle ayrýntýlarýn içinde gizli salt gerçeðe dikkat çaekmek istiyor!

Etkilendiði Yazarlar:
Remarque,Hemingway


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cengiz Özder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.