..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Seval Deniz Karahaliloðlu




21 Þubat 2008
Ruh Çatlaðýndan Sýzan Renkler: Habip Aydoðdu  
Ne diyor ressam “hesaplaþma bittiðinde giden gitmiþtir.”

Seval Deniz Karahaliloðlu


Kendi döngüsü ve kurgusu içinde sýkýþan, boðulan, debelenen ruhlara iyi gelecek ruh çatlaðý. Ruh çatlaðýndan sýzan renkler hayata bir güzelleme. Arada ceee diyen küçük beyaz lekeler. Yaramaz çocuklar gibi siyahlarýn koyu karanlýklarýn ardýndan göz kýrpýþlar, diðer renkleri sobelemeler. Hep þu yaramaz beyaz lekeler. Karanlýk ruhlara iyi gelecek ruh çatlaklarý. Ne kadar çok olurlarsa o kadar iyi. Ne kadar derin açýlýrsa aðýzlarý ne kadar sýzarsa hayata o kadar iyi.


:BDCH:
Ruh Çatlaðýndan Sýzan Renkler: Habip Aydoðdu

Seval Deniz Karahaliloðlu

Ruh çatlaðýndan sýzan renkler. Pembeler, kýrmýzýlar, sarýlar. Artýk duygular hangi yöne akarsa. Kimin yolu kiminle kesiþirse. Kapalý havalarda bulutun ardýndan sýzan ýþýklar gibi. Siyaha doðru gidiþler, kýrmýzýya dönüþler. Hayata iliþtirilen siluetler, gül goncalarý. Hep siyaha olmaz ya, kýrmýzýya, portakal çiçeklerine de durur hayat.

Kendi döngüsü ve kurgusu içinde sýkýþan, boðulan, debelenen ruhlara iyi gelecek ruh çatlaðý. Ruh çatlaðýndan sýzan renkler hayata bir güzelleme. Arada ceee diyen küçük beyaz lekeler. Yaramaz çocuklar gibi siyahlarýn koyu karanlýklarýn ardýndan göz kýrpýþlar, diðer renkleri sobelemeler. Hep þu yaramaz beyaz lekeler. Karanlýk ruhlara iyi gelecek ruh çatlaklarý. Ne kadar çok olurlarsa o kadar iyi. Ne kadar derin açýlýrsa aðýzlarý ne kadar sýzarsa hayata o kadar iyi.

Mesela, karanlýklarý yumuþatacak. Renkleri, duygularý, kim bilir siluetleri deðiþtirecek, dönüþtürecek. Silik olaný ön plana çýkaracak. Hatlarýn o keskin býçak aðzýný yumuþatýp eritecek. Belki býçaklarý deðil ama etkilerini bile yumuþatsa az þey mi þu ruh çatlaðýndan sýzan yaramaz, sobeci pýrýltýlar.

Pýrýltýlar aceleci. Sorumluluklarý var. Çok iþi var pýrýltýlarýn. Daha baþýboþ ruhlarý arayýp bulacak, bir birine baðlayacak, gereksiz safralarý atacak, temizleyecek, yeþertecek. Sonra belki de bir kadýn ve bir erkek silueti öpüþürken kýrmýzýlarla sarmalayacak, fonu yumuþatýp eritip, ýþýtýp ona bir parça rüya katacak. Ah, þu küçük pýrýltýlar. Ne kadar çok iþleri var.

Sonra koyu renkler açýða, umuda, ýþýða duracak. Ruhlarda bir bahar temizliði olacak. Söz gelimi sarý kýrmýzýya göz kýrpacak, alttan alta belki biraz mavi, belki biraz yeþil hafiften kývýl kývýl, kýmýl kýmýl yüreðimizi hoplatacak. Renkler, ýþýk, siluetler karanlýklar arasýndan parça parça daðýlacak, ruh çatlaðýndan hayata süzülecek.

Bir leke, bir çizgi, bir ýþýk. Sen pýrýltýyý takip et. Beyazýn üzerinde gülümseyen renk seni gerçeðe götürecek. Kararmýþ siluetleri boþ ver. Cesur ol. Resmin dýþýna çýk. Kaldýr kafaný. Bak. Bak mavi. Kocaman bir mavi. Ötede hareketli beyaz lekeler. Kanat çýrpan çizgiler. Çizgiler, beyaz lekelere karýþýr. Mavinin üzerinde çýrpýnýr, dalgalanýr, durulur, aheste gezinir, sonra çizgi olur gider. Maviye maceralý bir hat çeker. Ýz düþümleri resme yansýr. Bu iz düþümleri seni beyaza, resme götürür. Orada artýk fazlalýklara, safralara yer yok.

Ne diyor ressam “hesaplaþma bittiðinde giden gitmiþtir.”

Artýk ne karanlýklar, ne lekeler, ne de siluetler var. Orada gördüðün sadece sensin. Senin yüzün. Senin kendi ruh çatlaðýndan yansýyanlar.

Her özgür ruh kendi ruh çatlaðýndan yansýyanlarý, Habip Aydoðdu’nun resimlerinde, Konak Belediyesi Güzelyalý Kültür Merkezi Sanat Galerisinde düzenlenen sergide görebilir. “Ýzler – Ýç Dökümleri” baþlýðý altýnda sergilenen tablolar, sizleri gerçeðin kurgusu altýnda gizlenen “saklý gerçeklere” götürüyor. Bir an sadece bir “yabancýlaþmadan”, “gerçeðin anlýk algýlanýþýna” kayýyor, sonra bir “bozkýrda” hayal ediyorsunuz kendinizi. Belki zaten oradasýnýz ya da “deniz seviyesinde” bir yerlerde. Eðer serin bir yaz akþamüstünde takýlý kaldýysanýz “antik bir yalnýzlýk” sarmalar sizi. Sonra birden apansýz “soluklar bir at olur”, “semaya” uçar. Her þey hayal dünyanýza ve ruh çatlaðýndan sýzanlara baðlý. Ressam sadece küçük bir pýrýltý veriyor size. Pýrýltýnýn ucunu koyuverdiniz mi gerisi kendiliðinden geliyor.

Böylesine güzel bir serginin düzenlenmesini ve deðerli sanatçýlarýn eserlerinin halkla buluþmasýný saðladýðý için Konak Belediye Baþkaný Muzaffer Tunçað’a da teþekkür etmek lazým. Sanatý ve sanatçýyý destekleyenlerin hemen hemen hiç kalmadýðý günümüzde, Muzaffer Tunçað’ýn sanata ve sanatçýya verdiði samimi destek kutlanmaya deðer.

Evet, dýþ dünyanýn boðuþmasý sizi sýktýysa, “kör kursaða bir lokma koþusunda” debelenmekten yorulduysanýz, yorgun ve incinmiþ ruhlar için Habip Aydoðdu’nun “ruh çatlaðýndan sýzan renkleri” size iyi gelecek. 21 Mart 2008 tarihine kadar Güzelyalý Kültür Merkezi Sanat Galerisinde, koþuþturmalý bir günün sonunda, safralarý dýþarýda býrakýp ruhlarýnýzý Habip Aydoðdu’nun resimlerinde dinlendirebilirsiniz.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Kafkas Tebeþir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Uluslarararasý Ýzmir Festivali 20. Yaþýný Kutluyor.
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düþlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasýný Taþýyan Onurlu Bir Sanatçý : Rengim Gökmen
Ýlhan Berk"in Þiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika
Commedia Dell"arte Ýþliði : Michele Guaraldo, Simone Campa ve Korsanlar
Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsýn" : Hakan Gerçek
Aðýr Abla Cecilia"nýn Müridinden Faydalý Hayat Dersleri : Ayhan Sicimoðlu
Romanya Ulusal Tiyatrosundan Bir Baþ Yapýt : Fýrtýna
Shakepeare"den Verdi"ye : Falstaff Operasý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Varmýþ Hiç Yokmuþ
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Þensoy
Ermiþler Ya da Günahkarlar, Ýyilik Ya da Kötülüðün Dayanýlmaz Lezzeti…
Sineklidað"ýn Efsanesi : Keþanlý Ali"nin Ýbretlik Öyküsü
Sahibinden Az Kullanýlmýþ "Ýkinci El" Stratejiler
Tek Kiþilik Oyunlarýn Efsane Ýsmi : Müþfik Kenter
Yaðmur Yaðýyor, Seller Akýyor, Kral Übü Camdan Bakýyor
Efes'li Herostratus ve 'Hukukun Üstünlüðü Ýlkesi'
Tanrýlarýn Takýlarý
Ruhi Su"nun Ýzinde : Köy Enstitüleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.