..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Ramazan Bereketi  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ramazan rahmet ve bereket ayýdýr. Bu ayda zenginler fakirleri daha iyi anlama imkâný bulur. Çünkü ramazanda belli süreler içerisinde aç kalan insan, açlýðýn ne demek olduðunu daha iyi kavrar. Zenginler maddî durumu kýsýtlý olan kiþilerin, ömürleri boyunca bu güçlüklere nasýl katlandýðýný sezerler. Onlara karþý merhamet duygularý geliþir. Elindeki imkânlarýn bir kýsmýný onlarýn istifadesine sunarlar. Böylece zenginle fakir arasýnda örnek bir sevgi ve dayanýþma yaþanýr. Ne fakir zengini kýskanýr, ne de zengin fakiri hor görür. Böylece sosyal hayatta huzurlu bir yaþamýn formülünü bulmuþ oluruz. Hayat zindan olmaktan çýkar huzur sýðýnaðý haline dönüþür. Her iki dünyamýz da mamur olur.


:BGGI:
RAMAZAN BEREKETÝ

                          M.NÝHAT MALKOÇ
     

     Ramazan rahmet ve bereket ayýdýr. Bu ayda zenginler fakirleri daha iyi anlama imkâný bulur. Çünkü ramazanda belli süreler içerisinde aç kalan insan, açlýðýn ne demek olduðunu daha iyi kavrar. Zenginler maddî durumu kýsýtlý olan kiþilerin, ömürleri boyunca bu güçlüklere nasýl katlandýðýný sezerler. Onlara karþý merhamet duygularý geliþir. Elindeki imkânlarýn bir kýsmýný onlarýn istifadesine sunarlar. Böylece zenginle fakir arasýnda örnek bir sevgi ve dayanýþma yaþanýr. Ne fakir zengini kýskanýr, ne de zengin fakiri hor görür. Böylece sosyal hayatta huzurlu bir yaþamýn formülünü bulmuþ oluruz. Hayat zindan olmaktan çýkar huzur sýðýnaðý haline dönüþür. Her iki dünyamýz da mamur olur.

     Ramazanla birlikte þefkat ve merhamet duygularýmýz inkiþaf eder. Unuttuðumuz sosyal dayanýþma ve yardýmlaþma, tekrar amacýna uygun olarak hayatýmýza girer. Açlar doyurulur, mazlumlar kayýrýlýr. Abdullah b. Abbas(ra)'tan rivayet edildiðine göre Peygamber Efendimiz(sav) þöyle buyurmuþtur: "Yaný baþýndaki komþusu açken tok olarak geceleyen kiþi (olgun) mümin deðildir." Böyle bir hadisin varlýðýndan haberdar olup da yanýnda ve yakýnýnda açlýk çeken fakat bunu bir türlü ifade edemeyen, söylemeye çekinen müminleri nasýl olur da görmezden geliriz? Bu vicdana sýðar bir davranýþ mýdýr? Ýnsanlýk bu kadar ayaða düþer mi?

     Ramazanýn maddî bereketlerinin yanýnda manevî bereketleri de büyüktür. Bu ayda dinî duygularýmýz diðer aylara göre daha da ön plana çýkar. Hayata hayat veren Kur'anî hakikatler yaþamýmýzýn her tarafýna siner. Manevî atmosfer bizi dünyaya geliþ sebebimizi sorgulamaya yöneltir. Ýmtihan sýrrýna vakýf oluruz. Varlýðýmýzýn sýrrý üzerine kafa yorarýz.

     Orucun insana verdiði huzur hiçbir þeyle kýyaslanmaz. Orucu þuurla tutan kiþi iç huzuru yakalamýþ olur. Eðer orucu tutma sýrrýna vakýf olamazsak perhizden baþka bir þey yapmýþ olmayýz. Belki orucumuz kabul olur ama ondan beklenen bereketi ve hazzý elde edemeyiz. Allah'a kulluk þuuru içerisinde tutulan oruç kula gönül huzuru verir. Þayet böyle olmasaydý zayýflamak için yemekten uzak durmayla, orucun bir farký olmazdý.

     Oruç bize nimetlerin önemini hatýrlatýr. Diðer zamanlarda pek karþýlaþmadýðýmýz açlýk ve susuzluk gündemimize oturur. Fakat oruç sadece yemeden içmeden kesilme deðildir. Kiþinin sadece midesine oruç tutturmasý yeterli deðildir; diðer azalarýmýza da oruç tutturup onlarý da kontrol altýna almalýyýz. Diðer azalarýn orucu da nasýl olur demeyin. Gözlerinizi harama bakmaktan sakýndýrýrsanýz gözlerinize, dilinizi kötü sözlerden arýndýrýrsanýz dilinize, kötü sözleri dinlemekten sakýnýrsanýz kulaklarýnýza, haram mal elde edip evinize getirmekten sakýnýrsanýz ellerinize, kötü yerlere ve þer odaklarýna gitmekten sakýnýrsanýz ayaklarýnýza oruç tutturmuþ olursunuz. Kâmil bir müslümanýn orucu da böyle olur. Yoksa belli zaman dilimleri içerisinde yemeden içmeden kesilmek kusursuz bir oruç için yeterli deðildir.

Hz. Peygamber(sav): "Oruçla Kur'ân, kýyamet gününde kula þefaat edecektir. Oruç, sabrýn yarýsýdýr." buyurmuþlardýr. Orucun ecri Cenâb-ý Hakk katýnda mahfuzdur. Hâdis-i kudsîde buyurulur: "Âdemoðlunun her amel ve hareketi kendisine aittir. Oruç ise böyle deðil! Çünkü o, benim içindir. (Çünkü ben yemem, içmem ve bütün beþerî sýfatlardan münezzehim.) Dolayýsýyla ben, onun mükâfatýný (hususî bir þekilde) bol bol vereceðim." Bu hâdis-i kudsînin ardýndan Rasûlullâh(sav), þöyle buyurdular: "Oruçlunun sevineceði iki ferahlýk vardýr:1. Ýftar ettiði zaman (Cenâb-ý Hakk'ýn nimetlerine kavuþtuðu için) sevinir.2. Rabbine kavuþtuðunda da orucu bereketiyle nail olduðu yüksek derece için sevinir." (Buhârî)

'Veren el, alan elden üstündür' demiþ atalarýmýz… Þu kesin olarak bilinmelidir ki hiç kimse Allah rýzasý için vermekle fakir olmaz. Aksine elindeki mal ve para daha da bereketlenir. Hayatýmýzda bu bereketin yansýmalarýna hemen hepimiz þahit olmuþuz. Madden geniþ zamanlarýmýzda rýza-i ilahi için tasadduk ettiðimiz için en sýkýþýk zamanlarýmýzda sanki Hýzýr yardýmýmýza koþmuþ, bizi darda kalmaktan kurtarmýþtýr. Mübarek bir rahmet eli bize uzanmýþtýr. Allah'a gönülden inanan ve güvenen kul hiçbir zaman darda kalmaz.

Vermek fedakârlýðýn ve cömertliðin iþaretidir. Bu hasletler herkese nasip olmaz. Bunlar aslýnda üstün ruh meziyetleridir. Ýnancýmýzda zengin insanlarýn konu komþularýný aç býrakmasý haramdýr. Onlarý açlýklarýný giderecek kadar yedirmek, çýplak iseler giydirmek vaciptir. Senelik zekâtýný verenler bile öyle kolay kolay sorumluluktan kurtulamazlar. Onlarýn bile duruma göre baþka birçok vazifeleri daha mevcuttur. Zekât fakirin zengin üzerindeki hakkýdýr. Ýyi düþünülürse fakirlerin varlýðý da zenginler için bir nimettir.

Zenginler zekâtýný hakkýyla ve gönül rýzasýyla verse kimse aç ve biilaç kalmaz. Kiþi bu hakký sahibine ulaþtýrýrsa aralarýnda sevgi ve hoþgörü husule gelir. Hele ramazan içerisinde bol miktarda hayýr hasenat yaparsak sevap defterimizi inci güherlerle doldurmuþ oluruz. Bu ayýn bereketini yaþamak ve yaþatmak bahtiyarlýðýný elde edenlere ne mutlu!... Onlar gerçek saadeti yakalayan þahsiyet abideleridir. Allah sayýlarýný artýrsýn; hayatýmýz onlarla güzelleþsin.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.