..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Trabzon"un Yeni Valisi Nuri Okutan  
M.NÝHAT MALKOÇ
Yöneticilik, hüner gerektiren meþakkatli bir iþtir. Çünkü insanlarý memnun etmek, doðru yönlendirmek, verimli çalýþmalarýný saðlamak sanýldýðý kadar kolay bir þey deðildir. Bu sadece okumakla, yani eðitimle gerçekleþtirilemez. Kiþinin þahsiyeti ve olaylara yaklaþýmý çok önemlidir. Sert mizaçlý olmak her zaman otoriteyi saðlamaya yetmez. Hatta çok kere iticiliðe zemin hazýrlar. Hoþgörünün fazlasý da gevþekliðe yol açar. Bu hususta dengeyi saðlamak gerekir. Ýnsanlara ufuklarýnýn geniþliði hesaba katýlarak yaklaþýlmalýdýr.


:BDEA:
TRABZON’UN YENÝ VALÝSÝ NURÝ OKUTAN

M.NÝHAT MALKOÇ


Yöneticilik, hüner gerektiren meþakkatli bir iþtir. Çünkü insanlarý memnun etmek, doðru yönlendirmek, verimli çalýþmalarýný saðlamak sanýldýðý kadar kolay bir þey deðildir. Bu sadece okumakla, yani eðitimle gerçekleþtirilemez. Kiþinin þahsiyeti ve olaylara yaklaþýmý çok önemlidir. Sert mizaçlý olmak her zaman otoriteyi saðlamaya yetmez. Hatta çok kere iticiliðe zemin hazýrlar. Hoþgörünün fazlasý da gevþekliðe yol açar. Bu hususta dengeyi saðlamak gerekir. Ýnsanlara ufuklarýnýn geniþliði hesaba katýlarak yaklaþýlmalýdýr.

Ülkemizde yaþanan krizlerin çoðu idarecilerin yerinde ve zamanýnda doðru tavýr ve davranýþ gösterememesinden kaynaklanmaktadýr. Türkiye’nin idareci profili aslýnda baþarýsýz deðildir. Bu konuda sürekli serzeniþlerde bulunuruz; fakat çok olumlu idareci örneklerini de görmek gerekir. Ülkemizde örnek idarecilerin sayýsý görmezlikten gelinemeyecek kadar çoktur. Fakat bizler nedense daha çok olumsuz örnekleri dilimize pelesenk ederiz.

Merkezde bulunan genel idarenin taþradaki uzantýlarý vardýr. Bunlarýn baþýnda valiler gelir. Bilindiði gibi iller Türkiye’de merkezi idarenin en büyük taþra teþkilatýdýr. Cumhuriyetin kuruluþunun ilk yýllarýnda 47 olan il sayýsý, 1933’te 57’ye; günümüzde ise 81’e ulaþmýþtýr. Ýl idaresinin baþý olan vali, devlet tüzel kiþiliðinin, hükümetin ve ayrý ayrý her bakanlýðýn temsilcisidir. Vali Ýçiþleri Bakaný’nýn önerisi, Bakanlar Kurulu kararý ve Cumhurbaþkaný’nýn onamasý ile atanýr. Valinin ildeki tüm merkezi idare kurumlarýnýn ve personelinin baþý olmasý nedeniyle oldukça geniþ bir alana nüfuzu vardýr. Bununla beraber adli ve askeri kurumlar valinin yönetim ve denetimi altýnda deðildir.

Ýllerin en büyük mülki idare amiri olan valilerin yetkileri çok olduðu gibi sorumluluklarý da çoktur. Ýþlerin düz gitti zamanlarda göze batmazlar. Bir de iþler aksamaya görsün en büyük hedef tahtasý olurlar. Bunun en bariz örneðini Trabzon’da gördük. Güvenlik zaafý gerekçesiyle Trabzon valisi Hüseyin Yavuzdemir makamýndan oldu. O þimdi merkez valisi olarak Ankara’da görev yapacak. Aslýnda o da iyi niyetle çalýþtý ve bu þehre hizmet etti. Fakat iþler bir anda çýðýrýndan çýkýnca yerinden oldu. Trabzonlular ona hizmetlerinden dolayý teþekkür ediyor. Ona yeni görevinde baþarýlar diliyoruz.

Son Valiler Kararnamesiyle 12 ilimizin valisi deðiþti. Konya Valisi Arif Atilla Osmançelebioðlu ve Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir merkeze alýndý. Vali Oðuz Kaðan Köksal’ýn Emniyet Genel Müdürlüðüne atanmasýyla boþalan Ýzmir Valiliðine Adana Valisi Mustafa Cahit Kýraç atandý. Kahramanmaraþ Valisi Ýlhan Atýþ Adana Valiliðine, Ýçiþleri Bakanlýðý Hukuk Müþaviri Dr. Recep Kýzýlcýk Batman Valiliðine, Batman Valisi Haluk Ýmga Afyon Valiliðine, Van Valisi Mehmet Niyazi Tanýlýr Kahramanmaraþ Valiliðine, Sakarya Valisi Nuri Okutan Trabzon Valiliðine, Merkez Valisi Hüseyin Atak Sakarya Valiliðine, Sivil Savunma Genel Müdür Yardýmcýsý Özdemir Çakacak Van Valiliðine, Kütahya Valisi Osman Aydýn Konya Valiliðine, Giresun Valisi Þükrü Kocatepe Kütahya Valiliðine, Mülkiye Baþmüfettiþi Mustafa Taþkesen Giresun Valiliðine, Mülkiye Baþmüfettiþi Mustafa Toprak ise Çorum Valiliðine getirildi. Valilerimize yeni görevlerinde baþarýlar diliyoruz.

Son kararnameyle bütün gözlerin üzerine çevrildiði Trabzon Valiliðine atanan Sakarya eski valisi Nuri Okutan’a “Trabzon’a hoþ geldiniz” diyoruz. Ýlimizin yeni valisi Nuri Okutan’ý yýllardan beri icraatlarýyla takip ve takdir eden bir kiþiyim. “Bir gün þehrimizin valisi olsa” diye hep içimden geçerdi. Özellikle Gümüþhane’nin Kelkit ilçesinin kaymakamý iken çok sýnýrlý imkânlarla ses getiren iþler yapmýþtý. Ýsminin kamuoyunun vitrinine çýkmasýný saðlayan Kelkit kaymakamý iken yaptýklarýdýr. Bu küçük Anadolu þehrini ayaða kaldýrmýþtý.

Trabzon’a genç ve baþarýlý bir vali olan Nuri Okutan’ýn atanmasý bu þehre verilmiþ en güzel hediyedir. Devletimiz Trabzon’u her zamanki gibi önemsemiþ ve vali atarken titiz ve seçici davranmýþtýr. Çünkü yeni valimizin son derece baþarýlý ve ak bir sicili vardýr. Ben onu yaptýðý cesur ve sýra dýþý atýlýmlarýyla merhum Vali Recep Yazýcýoðlu’na benzetiyorum. Henüz 45 yaþýnda olan ve gelecekte adýndan sýkça söz ettirecek olan Okutan’ýn bugüne kadar yaptýklarý, bundan sonra yapacaklarýnýn teminatýdýr bence.

Peki, nedir Okutan’ýn ak sicili? Yani neler yapmýþtýr geçmiþte? Nuri Okutan, valilik yaptýðý Siirt’te okulöncesi okullaþma oranýný yüzde 4’ten yüzde 64’e yükseltmiþtir. Sakarya Valiliði sýrasýnda da yüzde 7 olan okulöncesi okullaþma oranýný yüzde 80’e çýkarmayý baþarmýþtýr. Eðitime katkýlarýndan dolayý “Vehbi Koç Ödülü”ne layýk görülmüþtür. 100 bin dolarlýk bu ödülün bir kuruþuna bile dokunmamýþ, onu da eðitime harcamýþtýr. O, bu onurlu davranýþýyla geçmiþte Mehmet Akif’in Ýstiklal Marþý yarýþmasýnda yaptýðýný yapmýþtýr.

Yeni valimiz Okutan tam bir eðitim tutkunudur. Soyadýna layýk bir insan olduðunu her fýrsatta göstermiþtir. Özellikle Siirt Valisi iken kýzlarýn okumasý için çok mücadele etmiþ ve bunda da baþarýlý olmuþtur. Emrindeki pahalý mercedesleri satarak elde ettiði kaynaðý ilin kalkýnmasýna aktarmýþtýr. Resmi araçlarýn özel iþlerde kullanýlmasýna asla göz yummamýþtýr. Resmi kurum ve kuruluþlarda israfýn ter türlüsüne savaþ açmýþtýr. Öyle ki açýlýþlara çiçek göndermeyi bile yasaklamýþtýr. Eðitimi esas gündem maddesi olarak hep önde tutmuþtur. Ýþini hakkýyla yapmayan idareci ve memurlarýn korkulu rüyasý olmuþtur. Ýþini güzel yapan memurlarý da ödüllendirerek onlara þevk ve heyecan vermiþtir.

Bana göre Trabzon aradýðý valiyi buldu. Eðer kent olarak ona sahip çýkarsak Trabzon’da çok güzel iþler yapacaktýr. Kýsa zamanda þehrin imajýný ve çehresini deðiþtirecektir. Artýk Trabzon menfi hadiselerle anýlmayacaktýr. Trabzonlular olarak yeni valimiz Nuri Okutan’ýn emrine amadeyiz. Onu baðrýmýza basmaya hazýrýz. Kýymetli valimize tekrar “Þehrimize hoþ geldiniz” diyor bundan sonraki vazifesinde üstün muvaffakýyetler diliyoruz. Haydi, geleceðin aydýnlýk Trabzon’u için el ele, gönül gönüle verelim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.