..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Ramazan Bayramý Düþünceleri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bayramlar huzur ve sükûnun en yüksek seviyede cereyan ettiði zaman dilimleridir. Kültür ve medeniyetimizde bayramlarýn apayrý bir yeri ve önemi vardýr. Birlik ve beraberliðin çimentosudur bu müstesna vakitler… Milli bütünlüðümüzü bu gibi ortak deðerlerimize borçluyuz. Deðerlerini yaþayan ve yaþatan milletler geleceðe emin adýmlarla ilerlerler.


:CBGG:
RAMAZAN BAYRAMI DÜÞÜNCELERÝ

M.NÝHAT MALKOÇ


     Bayramlar huzur ve sükûnun en yüksek seviyede cereyan ettiði zaman dilimleridir. Kültür ve medeniyetimizde bayramlarýn apayrý bir yeri ve önemi vardýr. Birlik ve beraberliðin çimentosudur bu müstesna vakitler… Milli bütünlüðümüzü bu gibi ortak deðerlerimize borçluyuz. Deðerlerini yaþayan ve yaþatan milletler geleceðe emin adýmlarla ilerlerler. Türk milleti zor badirelerden geçerek bugüne gelebilmiþse bunu milli ve manevi deðerlerine borçludur. Onun için çocuklarýmýza deðerlerimizi anlatmalý ve benimsetmeliyiz. Özellikle dini bayramlarýnýn manevi hazzýný çocuklarýmýza doyasýya yaþatmalýyýz. Onlarýn da gelecekte çocuklarýna anlatacaðý bayram hatýralarý olmalýdýr. Bayramlar herkeste derin duygu ve düþünce çaðlayanlarý oluþturur. Bir zamanlar Ramazan Bayramýnýn þair gönlümde meydana getirdiði duygu ve düþünceleri “Ramazan Bayramý Düþünceleri” adlý þiirimde kafiyelere dizerek þöyle ifade etmiþtim. Bu bayram hissiyatýmý sizlerle paylaþmak istiyorum:

Muhabbetin gölgesi düþerken can evine
Sýladan uzaktaki yürek neye sevine?
Zaman bildiðin zaman arife ne, bayram ne?

Kurulsun yüce mizan, haklar yerini bulsun
Þen ola gönül köþkü, bayramlar bayram olsun

Yanar yürek daðlarý giryenin ateþinden
Sayýlý gün tez geçer, uyanýrsýn düþünden
Gelir bayram neþesi ramazanýn peþinden

Gururlanma ey insan sen de bir garip kulsun
Þen ola gönül köþkü, bayramlar bayram olsun

Kul çekmezse müþkülât ulaþamaz menzile
Huzur damlacýklarý akar durur gönüle
Þeker bayramý gelir lezzeti deðer dile

Gönül bahçelerinde gül açsýn, zakkum solsun
Þen ola gönül köþkü, bayramlar bayram olsun

Þairlerin dilinde bayram aþk güftesidir
Çaðlarý aþýp gelen Itri’nin bestesidir
Bayram yetime kucak, gariplerin sesidir

Mümin bayram ederken müþrik saçýný yolsun
Þen ola gönül köþkü, bayramlar bayram olsun

Dursun bozuk saatler, çekin gönüle ayar
Sevgi coðrafyasýnda dolaþýn diyar diyar
Girsin düþlerimize mübarek gül yüzlü yâr

Zalime balyoz yumruk, mazluma ayak kolsun
Þen ola gönül köþkü, bayramlar bayram olsun

Zihinlerde ateþten heyulalar örülür
Arasat meydanýnda suretimiz görülür
Fanilerin defteri elbet bir gün dürülür

Sevap çeþmelerinden amel kabýmýz dolsun
Þen ola gönül köþkü, bayramlar bayram olsun

Gönül penceresinden girsin cennet kokusu
Kuþ uykusuna dönsün müminin kýþ uykusu
Sarsýn hücrelerimi vahdet, vefa duygusu

Ey sýrat-ý müstakim sen ne mübarek yolsun!...
Þen ola gönül köþkü bayramlar bayram olsun

Feyiz ve bereket ayý olan ramazanýn sonunda bayram sevincini doyasýya yaþýyoruz. Gönüllerimiz taptaze bahar rüzgârlarýyla doluyor. Pörsüyen ruhlarýmýz bayram müjdesiyle diriliyor. Vicdanlar kirli duygulardan arýnýyor. Keþke bu güzide ve mübarek zaman diliminde bütün Müslüman milletler ümmet þuuru içerisinde özgürce yaþayabilseler. Iraklý kardeþlerimizin baþýna akýllý bombalar yaðmasa… Filistinliler sürgünlere mahkûm olmasa… Çocuklarýn tatlý uykularý bomba sesleriyle bölünmese… Barut deðil, huzur solusa bebeler…

Ýslam’ýn yanlýþ tanýtýldýðý, Müslümanlarýn sabýr ve tahammüllerinin fazlasýyla zorlandýðý bu dönemde ne kadar bayram edilirse biz de o kadar yaþýyoruz bayram düþüncelerini. Bayramlarda içimiz gülse de suretimiz kan aðlýyor. Bayramýn yankýsý cevap bulmuyor gönüllerimizde. Günümüzde atlastan cepkenli yiðit akýncýlarýn ruhu topraðýn derinliklerinden ses vermiyor. Eski bayramlarýn tadý hayallerimizi süslüyor. ‘Nerde o eski bayramlar…’ sözü dudaklardan düþmüyor. Ramazanlar ve bayramlar mahzun geldi, mahzun gidiyor. Fakat bizler yine de gelecekten ümitliyiz. Güneþ battýysa tasalanmaya gerek yok. Zira güneþ doðmak için batar. Bizler o kutlu doðuþun intizarýyla yaþýyoruz. Her þeye raðmen ramazan bayramýnýz mübarek olsun; þeker bayramý Türk-Ýslam âlemine hayýrlar getirsin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..
Ramazan Bereketi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.