..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




23 Þubat 2007
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!  
Yalancý Bahar

Kâmuran Esen


Gazetelerdeki gerçek olmayan haberler ve yorumlar üzerine.


:CFGG:
Moraliniz mi bozuk ?
Ýþsiz misiniz ?
Ay sonunu zor mu getiriyorsunuz ?
Türkiye’nin geleceðinden endiþe mi ediyorsunuz ?
Ne olacak bu memleketin hali mi diyorsunuz ?

O halde gazete okuyun.
Hangi gazeteleri mi ?
Ýktidarýn borazaný olmuþ gazeteleri.
Bunlardan o kadar çok ki.
Hele bazý köþe yazarlarý var ki; aðýzlarýndan, - pardon - kalemlerinden bal damlýyor. Onlarý okuyunca, bal þerbeti içmiþ gibi oluyorsunuz.
Siz de okuyun.

Bu gazeteleri okuduðunuzda; ne moral bozukluðunuz kalýr, ne gamýnýz , ne kederiniz. Pesbembe bir dünyaya dalarsýnýz.
Hadi gelin, birlikte okuyalým.
Þöyle yaslanýn arkanýza.
Bir fincan kahveyi yudumlarken, gazetenin tadýný çýkaralým. Sigara kalsýn. O, saðlýða zararlý. Þurada üç kuruþluk keyif yapalým derken, saðlýðýmýza çöp sokmanýn âlemi yok.

Evet ! Baþlýyoruz okumaya:
Bakýn bakýn ! Okudunuz mu ? Her þey ne denli güzel !
Bilmem kim (Bilmem kim dediðime bakmayýn, bir Avrupa ülkesinin dýþiþleri bakaný falan.) “ Türkiye’siz bir Avrupa Birliði düþünemiyorum” demiþ…(Bunu söyleyen kiþiye; “ Aðýzla pilâv piþmez; yaðla pirinç gerek,” sözünü anýmsatmak lâzým.)

Baþbakanýmýz her gün bir tesis açýyormuþ. Bir açýlýþtan baþka bir açýlýþa koþuyormuþ. Yýllar önce açýlmýþ, yýllardýr çalýþýr durumda olan fabrikalarý yeniden açýyormuþ ama, olsun. (Türkiyem kalkýnýyor sevgili okurlar. Birileri bir þeyler yapmasa, neyi açacak sayýn baþbakanýmýz ?)

Gasilhaneleri( Ölülerin yýkandýðý yer.) bile açýyomuþ sayýn baþbakanýmýz.
Alýþveriþ merkezleri, fabrikalar vs açýyormuþ. ( Bunlarý yapan, özel sektör. Yani iktidar veya baþbakan burada ; “ At elin, eðer emanet; bizim de arada bir dahdahýmýz var.” konumunda ama, olsun!)

Bu açýlýþlarý yaparken; “Bizi kimse tutamaz, Ya Allah bismillah deyip iþe baþladýk mý….” gibilerden lâflar ediyormuþ.

“ Baþka ülkeler kalkýnma yarýþýnda yorgunlar ama biz dinamik bir þekilde ilerliyoruz,” diyormuþ….( “ Ellere gözlük verir, kendi kamburunu görmez.” )

Tamamlanmamýþ yollarý, bazý sakýncalarý bulunan tünelleri açýyormuþ. Bunlar da kusur mu canýýým! (“Hiç üzüm yoktur ki, g.tünde çöpü olmaya.” demiþler)
Açýyor da açýyormuþ.

Baþbakanýn, açýlýþlara katýlmaktan çalýþmaya bile zamaný yokmuþ.Meðer ne çok tesis yapmýþmýþýz, Allah nazardan saklasýnmýþ.

Enflasyon düþmüþ.Valla ben okuduklarýmýn yalancýsýyým. ( “ Deðirmenin sesini iþitiyoruz, ununu gördüðümüz yok.” mu dediniz ? )

Vatandaþýn yüzü, bu iktidarýn sayesinde gülüyormuþ. ( “Hocam ! Güzel güzel okuyorsun ama, hasta ölüyor.” diyen atalarýmýzýn aðzýný öpeyim. Cuk oturdu valla.)

T.B.M.M.de baþbakanýmýz, “ Türkiye seninle gurur duyuyor!” sesleriyle onurlandýrýlýyormuþ.
Ýþsiz güçsüz, iktidar yanlýsý bu gençler, baþbakaný böyle alkýþladýklarýna, kendilerini yýrttýklarýna göre; baþbakan ve dolayýsýyla iktidar çok baþarýlýymýþ. (“Bozacýnýn þahidi, þýracýymýþ.” zaten.)

Çocuklarýmýzý ve gençlerimizi uyuþturucu bataðýna düþüren suçluyu bulmuþ sayýn baþbakanýmýz. Ýþte buna çok sevindim: Bilgisayar eksikliði !

Bilgisayarý olmayan çocuklarýmýz, uyuþturucu bataðýna düþüyorlarmýþ. Her çocuða ve gence alýrýz bir bilgisayar, onlarý bu bataktan kurtarmýþ oluruz. Aman ne güzel ! Yýllardýr hiç kimse, nasýl akýl edememiþ bunu? Bu arada kendimle gurur duydum.Çünkü, çocukluðumuzda bilgisayar yoktu. Buna raðmen ben ve arkadaþlarým- yani bizim kuþak-. bu meretten nasýl uzak kalabildik ? Meðer ne asil bir kuþakmýþýz. Demek ki, radyo kurtarmýþ bizi. Ooooooh ! Ýyice moralim düzeldi, kendime güvenim geldi.

Hadi devam edelim okumaya. Bu arada kahveyi de tazelesek mi acaba?

Millet olarak 7’den 70’e yeniden huzurlu günlere doðru yelken açmanýn heyecanýný ve mutluluðunu yaþýyormuþuz. (Çevreme þöyle bir bakýyorum da, herkesin yüzü asýk. Bunlar hiç mi gazete okumuyorlar acaba ?Ýþler kesat diyen bizim kasabanýn esnafý örneðin? Ayol hiç mi gazete okumuyorsunuz? Mutlu olmak sizin de hakkýnýz. Alýn, okuyun bir gazete.)

ABD Dýþiþleri Bakaný Condoleezza Rice, Almanya’daki Türk ve Müslüman çatý kuruluþlarýnýn temsilcileriyle yaptýðý görüþmede, Türkiye’nin AB üyeliðini desteklediklerini söylemiþ. ( Ayyyy! Caným, karabiberim benim ! PKK konusunda yapmalarý gerekenleri bugüne kadar yapmadýklarý için; dýþiþleri bakanýmýzýn karþýsýnda, mahcubiyetten yüzü kýzarmýþtý kendisinin. Bu yetmezmiþ gibi, bakýn neler demiþ þimdi de.)
Bundan daha güzel bir haber olabilir mi?

Enerji ,Çevre ,Tarým Bakanlarý kafa kafaya vermiþler, küresel ýsýnmaya bile çare bulmuþlar.
Diþ fýrçalarken boþa su akýtmazsak,
Çamaþýrve bulaþýk makinesini doldurmadan çalýþtýrmazsak,
Yemekleri düdüklü tencerede piþirirsek,
Akýllý klozet kullanýrsak, küresel ýsýnma semtimize bile uðramazmýþ.
Hele bir de erken mesai yaptýk mý, bize karada ölüm yokmuþ. ( Ben de þu küresel ýsýnmayla nasýl baþ edeceðiz diye boþu boþuna kafa yormuþum. Hay Allah sizden razý olsun sayýn bakanlarým, Allah tuttuðunuzu altýn etsin. Böylece, penguenlerin bile hayatý kurtulacak.)

Nasýl ? Düzeldi mi moraliniz ?
Ýsterseniz devam edelim.
Irak’ta Kürt Devleti kurulmasýna, asla izin vermezmiþiz.
Dýþiþleri Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýsý Abdullah Gül, KKTC'nin tüm dünyanýn gözü önünde artýk kabul edilebilir bir hale geldiðini söylemiþ. Sayýn Gül’ün söylediði, sanýrým þu an olmuþ…( “Almadýðýn hayvanýn kuyruðundan tutma.” demiþler.)

KKTC, inanýlmaz bir ekonomik ilerleme kaydetmiþ. Yani biz ilerlerken, yavru vatan da bizden geri kalmamýþ.

Yetmez mi bu kadar güzel haber ? Hadi gülümseyin artýk.
Valla, “ Bundan iyisi, Þam’da kayýsý.”…Bu sözü de Erman Toroðlu’ndan öðrendim. Yani mutlu olmak ve bir þeyler öðrenmek için, sadece gazete okumak yetmez. Televizyon da izleyeceksiniz. Her þeyi ballandýra ballandýra anlatan, bazý acý gerçekleri kamu oyundan gizleyen tv kanallarýný izleyeceksiniz. Sakýn ola ki yanlýþ kanal açmayasýnýz.

Ýyi ama, Türkiye’de hiçbir þeyin aslýnda hiç de yolunda gitmediðini gözünüze gözünüze sokan ve moralinizi bozan tv kanalýna rastlarsanýz, ne mi yapacaksýnýz?
Meraklanmayýn!
O kanal hakkýnda, gereken zaten yapýlýyor.
Ne demiþ atalarýmýz:
” Deveyle tepiþ olmaz.”

Þimdilik bir gazete yeter. Dünya bir günlük deðil ya. Yarýný da düþünmek gerek.
Hoþçakalýn sevgili okurlar.

Kâmuran ESEN
esenbel @superonline.com



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: teþekkür..
Gönderen: hakan alan / Ýstanbul/Türkiye
26 Mayýs 2007
Bu gibi nedenlerle artýk gazete bile almýyorum. Resmen soðuttular bizi kendilerinden.. Kaleminize saðlýk..

:: muhalefet olmak için muhalefet..
Gönderen: soner soner / Düzce/Türkiye
6 Mayýs 2007
sizin ve levent beyin yazýlarýný okudun(levent beyin yazýnýza yorumunu. Bence eleþtirisel yaklaþým çözümcülüðüde taþýmalý. Geçmiþin aðýrlýklarýný iktidarlar deðil biz yaþýyor ve çekiyoruz. Saygýlarýmla.

:: merhaba sayýn Hocam
Gönderen: levent saral / Ýstanbul/Türkiye
11 Nisan 2007
Yazýyý okurken ara ara güldüm ve büyük keyif aldým yazýdan. Her zaman sayfanýzda hayli zaman geçiren biri olduðum için ilginç geldi bana bu yazý..biraz da farklý. Üniversite yýllarýmda yani ülkeyi kurtarmak için herþeye muhalif olduðum zamanlarda bir hocamla sohbetteydim. Ülkenin gidiþatýndan baþladýk, ihtilalleri konuþtuk, siyasetçileri masaya yatýrdýk, devrim bile yaptýk aramýzda. Hani berber dükkaný ve kahvelerde halkýn bir iktidarý devirip diðerini hemen kurmasý gibi bir tartýþma zeminiydi. Bana bir soru sordu hoca ( gerçi hocanýn camide olduðunu biliyorum ama dil alýþkanlýðý iþte). Þuan ki hükümeti neden beðenmiyorsun diye? Dedim ki iþte bir sürü dýþ borç var, iþsizlik var, herþey pahalý, enfilasyon var, faizler yüksek, birde bizim sorunlarýmýz var..hiçbirine çözüm yok..ondan dedim.. Peki dedi..önceki hükümeti beðeniyormuydun.. hayýr dedim peki dedi ya ondan öncekini.. hayýr dedim.. Peki dedi..bütün bu söylediklerinin böyle olduðunu nerden biliyorsun? Hocam dedim, gazete okuyoz, dergi okuyoz, televizyon izliyoz..herhalde birde yaþýyoruz dedim.. Peki dedi, yaþadýðýný bir kenara býrakalým. Gazete, dergi ve televizyonlardaki yazar ve programcýlarýn tarafsýz bir konumda olduðunu düþünüyor musun.. hýmmmm..bunu düþünmem lazým dedim hocam.. Neden dedi..düþünemden onlarý okuyup izlediðini söylüyorsunda bu konuda düþünmen gerektiði neden söylüyorsun. TAraf olmadýklarýný söylemem dedim. O zaman sende onlara tarafsýn deðil mi. Bir bakýma dedim..çünkü onlarýn görüþ ve önerileridir benim görüþlerimi piþiren.. peki dedi..þimdi de yaþama konusuna gelelim dedi gelelim hocam dedim. Birde yaþýyoruz demiþtin dimi. evet hocam.. Bütün bu inandýklarýna raðmen yaþayarak gördüklerine bakýþ açýnýn þeffaf olacaðýný düþünebiliyor musun diye sorunca.. neden olmasýn dedim..sonuçta ekmeði marketten ben alýyorum Ama dedi baban da daha önce kendi alýyordu. Ýþsizleri sokaklarda görüyorum.. Onlar önceden de vardý. enfilasyon ve faizle yaþýyorum Onlarda önceden vardý.. ama hocam dedim..herþey önceden vardý diyorsun..birþeye de yoktu bu de.. Diyemem dedi..biz millet olarak geçmiþte yaþadýklarýmýzla elimizi vijdanýmýza koyup bugünü deðerlendirmeyi becerdiðimiz anda diyebilirim bunu. Hep þu olmuþtur bu ülkede; bir önceki zýt görüþe hakim iktidar, bir sonraki eleþtiren odaktýr. Ve eleþtiri çerçevesinde olan herkes evet bu eleþtirler doðrudur diye katýlýr ve benimser, kendi eleþtirisi gibi dile getirir. Unuttuðumuz, þuan eleþtirdiðimiz þeylerin bir önceki görüþ iktidarýnda da eleþtirdiklerimizdir. Eleþitiri kutuplaþmalardan uzak kalmadýkça ve belli bir görüþün tekelinde oldukça þeffaf ve adil olmaz. Peki hocam ne yapacaðýz dedim.. Önce kendini eleþtir yavrum dedi ve kalktý gitti. Þimdi düþünüyorumda, neyin iyi neyin kötü olduðundan önce, kimin doðru kimin yanlýþ olduðundan önce bizim neyi ne için yaptýðýmýz ve yazdýðýmýz önemli. Kendimize adil olmadýðýmýz sürece baþkalarýna ne kadar adil olabiliriz. Bu hep kötü yanlarý görmek istememizle alakalý önemli bir sorundur. Aynen þöyle birþey.. Senin kaþýn kara hocam sevmedim seni beni:)) gibi..Ya kaþýn altýndaki göz...ona bakmak aklýmýza gelmez..dimi. Bu ülke çok þeyler gördü. siyasetçisinden, bürökratýna, askerinden, siviline, basýnýna kadar her kesim bu ülkeye çok büyük zararlar verdi.Þimdi þapkamýzý önümüze ( bu þapka bu ülkenin kýrk yýlýný boþa harcayan demirelin þapkasý deðil) düþünememiz gerek. Tüm ideolojik etkilerden uzak, þunun bunun söylediklerinden sýyrýlýp kendi öz vijdanýmýzda eleþtirdiðimiz her ne ise muhakemesini karþýlaþtýrmalý olarak yapmalýyýz. Çünkü çocuklarýmýz bizden daha temiz..üzüm salkýmý olup onlarýda karartmayalým.. Aslolan benim ne düþümdüðümdür beneim için. Birilerinin benim okumam için, siagara ve þarap eþliðinde yazdýklarý deðil. sevgilerimle

:: doðruyu yazýyorsunuz
Gönderen: gürcan erbaþ / Ýstanbul/Türkiye
22 Mart 2007
sayýn hocam, siz doðrularý yazdýkça yüreðimin yað- larý eriyor. Ne güzel yazýyorsunuz. Elinize, gönlünüze saðlýk. Ben de bundan sonra daha çok gazete okurum..mutlu olmak için(!)Esen kalýn, saðlýkla kalýn.

:: Mrb
Gönderen: Öznur Çetin / Ýzmir/Türkiye
8 Mart 2007
Okumaktan zevk aldým, saygýlarýmla...

:: Küçük Bir Ayrýntý
Gönderen: Ali BÝLGÝLÝ / ISPARTA/KARS/Türkiye
23 Þubat 2007
Haksýzlýk etmeyin öðretmenim Dýþiþleri Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýsý Abdullah Gül, KKTC'nin tüm dünyanýn gözü önünde artýk kabul edilebilir bir hale geldiðini söylemiþse doðru söylemiþ sizin halen haberiniz yok Ýngiltere KKTC'nin havalimanlarý ile ilgili baþvurusunu reddetmiþ.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.