..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




6 Þubat 2007
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa  
Hayalden kim ölmüþ!

Kâmuran Esen


Herkesin hayatýnda yazýlmaya ve okunmaya deðer birçok þey vardýr.


:CCJI:
Bir gazetede okuduðuma göre, sayýn baþbakanýmýzýn eþi Emine Erdoðan’ýn hayatý kitap olmuþ. Hiç þaþýrmadým. Ýnsan baþbakan eþi olunca; hayatý kitap olur, giydiði moda olur, söylediði her cümle vecize olur.

Haberi okuyunca þöyle bir düþündüm , acaba benim hayatým da kitap olur mu diye. Þeytan dürttü iþte.

Gazetede, kitaptan alýnmýþ bazý cümleler vardý. Emine Haným, 29 yýl önce giydiði gelinliði kimsesizlere vermiþ. Yani o kadar yardým severmiþ. ( Bu da bir þey mi? Ben, evlendikten sadece bir yýl sonra gelinliðimi bir akrabamýza verdim. Üstelik, daha hatýrasý çok taze iken. Neredeyse, gelinliðimin ütüsü bozulmamýþken. Hem de eþimden habersiz. Ola ki, vermemi engeller belki diye. Düðünde, eþim gelinliðimi tanýyacak diye ödüm patladý.)

Emine Erdoðan, annesine çok iyi bakmýþ. ( Ben de anneme – babama çok iyi bakýyorum. Çünkü görevim. Üstelik zevkle yapýyorum bunu. Hatta kayýnvalideme de çok iyi bakýyorum. Üstelik kayýnvalidemi ölümsüzleþtirdim yazdýklarýmla. ” Çok Þeker Bir Kayýnvalidem Var ” baþlýðý altýnda, seri yazýlarým var. Daha da yazacaðým. Edebiyat sitelerinde beðeniyle okunuyor yazdýklarým. Anneme- babama, kayýnvalideme uðramadýðým bir tek gün yok . Her iþlerine koþuyorum. Oldukça yaþlýlar çünkü; sevgiye ve ilgiye ihtiyaçlarý var. Ha ! Bu arada toruna da bakýyorum. Kendisiyle körebe oyna bakalým, saklambaç oyna bakalým, yakalamaca oyna bakalým derken caným çýkýyor. Hatta bazen güreþ bile tutuyoruz. N’aparsýnýz! Eþeðin sýpaya uyduðu devirdeyiz.)

Emine Haným çok fedakârmýþ. ( Öðünmek gibi olmasýn ama, ben de çok fedakârým. Hatta aþýrý derecede. Çoðu zaman beni sýkýntýya düþürecek kadar hem de.)

Asla emrivaki yapmazmýþ. (Aynen ben de. Hiç sevmem, insanlarý kendi isteðim doðrultuda kullanmayý. Onbeþ günde bir evime gelen temizlikçi hanýma bile iþ buyurmam. O, kendi bildiðine yapar ne yapacaksa . Bugüne kadar, “ Þunu þöyle yap, bunu böyle yap” demedim hiç.)

Çok duygusalmýþ. ( Ya ben? Yüreðim her an titrer, kavak yapraðý gibi. Baþkalarýnýn en ufak bir derdi, benim de derdim olur. Gözümün yaþý hazýrdýr her an akmaya.)

Çok üretkenmiþ. (Siz gelin, beni görün. Evde öyle bomboþ otururken kimse göremez beni. Kahvemi piþirirken bile boþ durmam. Piþinceye kadar mutfakta bir þeyler yaparým. Çoðu zaman da kahveyi taþýrýrým bu yüzden. Kahvemi içerken bile birþeyler yapmalýyým. Yapacak hiçbir iþ bulamasam, gazete okurum ya da bulmaca çözerim….Diþlerimi bir elimle fýrçalarken, diðer elimle lavabonun aynasýný silerim, banyonun uzanabildiðim raflarýný düzeltirim. Televizyonda film izlerken eliþi yaparým. Bir güzel lavanta keseleri örüyorum ki, görmeye deðer. Renk renk , þýkýr þýkýr boncuklu keseler. Çok yakýnýmda oturan annemlere gidip gelirken de, sokaðýn çöplerini toplarým. Pazar yerinde, tezgâhlardan yere düþen sebze ve meyveleri alýp yerine koyma alýþkanlýðýmý býrakamadým bir türlü. Kimbilir, görenler gülüyorlardýr bana.Üretkenlik deyince bir þey daha geldi aklýma. Akþamdan sonralarý, bir kursa gitsem diyorum. Hadi gündüz toruna bakýyorum da, akþamdan sonralarým boþ.Örneðin, þöyle tiyatro çalýþmasý falan…Kasabamýzýn yöresel aðzýyla parodiler yazýyorum. Seneye kitap haline getireceðim. Birkaç yýl önce birincisini yazmýþtým. Ýkincisi, geç bile kaldý aslýnda.)

Kafasý hep meþgulmüþ. (Benim de öyle. Ýki gündür, altýn yumurtlayan telekomu neden sattýlar diye düþünmekten bir hal oldum. Çok uzun zamandýr düþünüyordum zaten de; þehir içi konuþmalara zam yapýlýnca, hele hele telefon konuþmalarýmýzýn yüzde sekseninin þehir içi olduðunu öðrenince, hiç aklýmdan çýkmaz oldu þu Telekom. Sadece Telekom mu kafa yorduðum? Daha onlarca konu var.Televizyonda kadýnlara yönelik saçma sapan sabah programlarý var ya; hani hemen hemen tüm kadýnlarýn izlediði…Kadýnlarýmýzý bu programlarý izlemekten alýkoymanýn yollarýný düþünüyorum uzun zamandýr. Ama hâlâ bulamadým.)

Hastaya oturur, üzülürmüþ Sayýn Emine Erdoðan. (Herkesin derdini kendime dert edinmekten, herkesin hastasý için kendimi periþan etmekten helâk oldum yýllardýr. Bundan dört yýl kadar önce annemi götürdüðüm hastanede, kansere yakalanmýþ bir genç kýz görmüþtüm. Durup durup o kýz aklýma geliyor. Yoksa diyorum, yenildi mi o iðrenç hastalýða?Ya da saðlýðýna kavuþup evlendi mi, çoluk çocuða karýþtý mý? Bu aralar da, sürekli bir arkadaþýmý düþünüyorum.Yakalandýðý hastalýðý atlatmýþ görünüyor ama, belli mi olur!...Yýllar önceydi. Bir öðrencim baþka bir okula nakil gitmiþti . Akþam yemekte, öðrencim geldi gözlerimin önüne. Çantasý elinde, sýnýfýn kapýsýndan aðlayarak çýkmýþtý .Sonra geri dönüp boynuma sarýlmýþtý. Birden bire baþladým aðlamaya. Eþim – haklý olarak – kýzdý bana. ” Eeeee?Çocuk, okuldan mezun olunca ne yapacaktýn?” dedi. Ben de yemekten sonra , duþ alacaðým diye banyoya gittim. Duþun altýnda dakikalarca aðladým.)

Kafasýna birþey koyarsa mutlaka yaparmýþ. ( Kafama koyduðum þeyi yapamazsam, hasta olurum.Ve eminim, birçoðumuz için geçerlidir ayný durum. Aslýnda önemli olan, kafaya ne taktýðýmýz. Herkesin kafasýnda birçok þey vardýr da, kimlerin kafaya taktýðý þeyler ne kadar kayda deðerdir. Önemli olan bu.)

Araba kullanmayý çok severmiþ. Gençken ben de çok severdim. Ama, eþimin arabasý varken ikinci bir araba alacak kadar maddi durumumuz iyi olmadý gençlik yýllarýmda . Aldýðýmýz vereceðimize ancak yetiyordu, hatta yetmiyordu. Kaçmaktan kovalamaya zamanýmýz olmadý sizin anlayacaðýnýz.Araba alabilecek duruma geldiðimizde de, benim hevesim geçti…” Bayramda olmayan kýnayý ……..na yak,” hesabý.)

Velhasýl, Sayýn Baþbakanýmýzýn eþinin hayatý kitap olunca, ayraným kabardý.
Birisi çýksa da, benim hayatýmý yazsa. Dolu dolu geçmiþ 52 sene. Aslýnda yazýlacak öyle çok þey var ki!

Ýlkokul yýllarýný küçük bir köyde geçiren ürkek köylü kýzý.
Susuz, elektriksiz, yolsuz bir köyde geçen yýllar.
Annemin rahatsýzlýðý, neredeyse býçak sýrtýndan yaþama dönüþü.
Kasabaya göç ve þehir yaþamýnda bocalama devresi.
Baþarýyla, zevkle, özveriyle geçen 28 yýl öðretmenlik.
Birçok sosyal etkinlik.
Kýsa bir dönem radyo programcýlýðý.
Kýsa dönemlerle, yerel gazetelerde köþe yazarlýðý.
Küçük bir kasabada, bir kadýn olarak belediye baþkanlýðýna aday olma cesareti gösterme.
Yayýmlanmýþ dört kitap ve hemen hemen basýma hazýr iki kitap dosyasý.
Ve sonra büyük bir acý. Otuz bir yýl ekmeðini bölüþtüðün diðer yarýmýný yitiriþ.
Ardýndan hayata küsme.
Kitaplara, kaleme- kâðýda küsme.Ve barýþmanýn yolunu bir türlü bulamama.
Daha neler neler.

Tüm bunlar yazýlsa, mutlaka kitap olur.Ve eminim ki; herkesin hayatýnda yazýlmaya ve okunmaya deðer birçok þey vardýr. Herkesin hayatý bir kitap olur bana kalýrsa . Dolayýsýyla, beni hayatým da kitap olur.
Keþke biri çýksa da benim hayatýmý yazsa. Açýkçasý , Emine Haným’a özendim.

Þimdi bana “ Sen kim, Sayýn Emine Erdoðan kim?” diyeceksiniz.
Haklýsýnýz. Benimki neye benziyor, size söyleyeyim.
Bir atasözü der ki: ”At’ a nal çakýldýðýný görmüþ de, kurbaða da ayaðýný uzatmýþ.”…Ýþte o kurbaða gibiyim ben. Üstelik, “ Altým hasýrda, gözüm Mýsýr’da.”

Bu yazýyý okuyunca, sakýn ola ki; “ Bacaðýnda donu yok, baþýna fesleðen takar,” demeyin. Gönül bu ! Caný çekti iþte. Padiþahýn kýzýna aþýk olan zavallý çoban gibi. Hacc’a gitmeye kalkýþan karýnca gibi.

Hoþçakalýn sevgili okurlar.Yine de düþünün bir ara. Hayatýmý yazmak isterseniz, ben buradayým. Ýnciðini cinciðini anlatmazsam sayfalar dolusu, adým namert olsun! Ancak; satar mý, satmaz mý, orasýný Allah bilir.

Kâmuran ESEN
esenbel@superonline.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: elifsu su / Ankara/Türkiye
5 Haziran 2007
bir tarihte ÝLYAS SALMAN'ýn söylediði bir cümle beynime kazýnmýþtý."babam malatya halinde hamallýk ediyordu.200 kiloyu sýrtýnda taþýrdý ve kimse onu evlat edinmedi"... yüreðinize saðlýk.hayatýnýzý yazan olur mu bilmiyorum ama ben kýsa süre önce tanýþtýðým bu güzel kalemi okumaya devam edeceðim..

:: Hayaller gerçekleþtirmek için vardýr.
Gönderen: Ali BÝLGÝLÝ / ISPARTA/KARS/Türkiye
9 Þubat 2007
Eðer Allah ömür verirse sizin gibi birinin hayatýnýn kaleme alýnacaðýna inanýn hiç þüphem yok. Saygýlarýmla

:: süper kamuran hocam..........
Gönderen: che... / Manisa/Türkiye
6 Þubat 2007
Zevkle okudum ama e.erdoðan'lý kýsýmlarý deðil.Ardýndan sizli kýsýmlarý.Valla bu zat'ý muhteremin hayatý kitap olduysa bnde eminimki sizin hayatýnýzdan daha güzel þeyelr çýkar hem naðmrt olayým gizlersem dediðinize göre süper olur acýlarýnýzda sevinçlerinizde daha yalýn olur hocam.Bikere üstlerde mercek altýndaki kiþinin hayatý söz konusu hep sükseli güzeli sunarlar peh derim bnde sadece buna. Biraz imla çalýþayým hocam ben zevkle dinlerimde yazarýmda:)Ama biliyosunuz benim çok çalýþmam lazým çok. Kamuran hocam'a.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Gençlik Kirez Mevsimi Gibi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.