..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Ahmet Çaylar




3 Þubat 2007
Kýzýma Irkçýlýðý Anlatýyorum  
Tahar Ben Jelloun

Ahmet Çaylar


Cezayirlilerin her þeyini aldýlar Adlarýyla birlikte ülkelerini Ýlahi dilleriyle sözlerini Beþikten mezara giden yolda adým attýran bilgeliði buðday yüklü toraklarýný Sular çaðlayan bahçelerini Aðýzlarýndaki ekmeði ve ruhlarýnýn ekmeðini (…) Her þeyin dýþýna itildi Cezayirliler Yaþadýklarý topraðýn öksüzü Anýsýz ve geleceksiz bir bugünün tutsaðý yaptýlar onlarý


:CJCE:
Çocuklar, hayâl gücüyle sýnýr tanýmayanlar…

Çocuklar, sorularýyla dünyayý anlamaya çalýþan efsunlar…

Çocuklar, anlayamadýðýmýz geçmiþimiz ve geleceðimiz….

“Çocuk merak eder. Bir sürü soru sorar ve kesin inandýrýcý cevaplar bekler. Çocuklarýn sorularýyla oyun oynanmaz, kaçamak yanýtlar verilmez. Fransa’daki göçmenlerle ilgili bir yasa tasarýsý için Paris’te düzenlenen bir protesto gösterisine kýzým da benimle birlikte katýldý ve beni ýrkçýlýk konusunda sorguya çekti. Uzun uzun konuþtuk; ýrkçý doðmadýðýmýzý, sonradan böyle olduðumuzu çocuklar baþkalarýndan daha iyi anlar. Kýzýmýn sorularýný yanýtlamayý deneyen bu kitap, henüz ön yargýlarý olmayan ve anlamak isteyen bütün çocuklara sesleniyor. Bunu okuyacak yetiþkinlere gelince, umarým yazdýklarým, çocuklarýnýn önceden kestirilemeyecek kadar bunaltýcý sorularýný yanýtlamalarýna yardýmcý olur.” diyor arka kapakta yazar. Yazarýn söylediklerine katýlmakla birlikte sadece çocuklara deðil yetiþkinlerinde sorularýna cevap verebilecek, defalarca okunmasý gereken didaktik bir kitap.

Birbirini takip eden, birbirinin tamamlayýcýsý olarak sorulan sorular ve verilen cevaplardan meydana getirilen kitap, 122 soru ve cevabýndan oluþmaktadýr. Sorular ve sorulara verilen cevaplar açýklayýcý anlatýmla, anlaþýlýr bir üslupla kaleme alýnmýþtýr. Kitap sadece çocuklara deðil toplumun her kesimine hitap etmekte ve her kesim tarafýndan da okunmasý gerekmektedir. Özellikle Fransa’nýn “sözde soykýrým” mý inkâr etmeyi suç sayan yasayý kabul ettiði günümüzde bu önem artmaktadýr. Bize “düþünce özgürlüðü, insan haklarý…” gibi deðerlerden bahseden Batý’nýn nasýl bir geçmiþe sahip olduðunu da hatýrlatan okunmasý gereken bir eser.

Yazar “giriþ” bölümünde þöyle diyor: “Her ne kadar 8-14 yaþ arasýndaki çocuklar için düþünüldüyse de, gönlüm yazdýklarýmýn herkes tarafýndan okunmasýndan yana: Ana babalar da okumalý.” Yazara katýlmamak mümkün deðil. Eðitimin ailede baþladýðý ve ailede atýlan temellerin kolay kolay yýkýlmadýðý veya deðiþmediði, deðiþtirilemediði düþünüldüðünde, sadece çocuklarýn sorularýyla köþeye sýkýþtýðýmýz zamanlarda yardýmcýmýz olmasý için deðil, geleceðin sahipleri olan çocuklarýmýzý iyi bir þekilde yetiþtirebilmek için de bu kitabý okumak gerekli ve önemlidir. Özellikle yaþadýðýmýz 21. yüzyýlda bu önem zirveye týrmanmýþ durumdadýr. Dünyanýn her yerinde egemenlik kurabilmek için “süper güç”lerin çekiþtiði tarlada ezilen “çimen”ler olmamak, her ne kadar hayal olarak görünse de “dünya barýþý” için “düþünebilen bir gelecek” yetiþtirebilmek adýna okunmasý gereken bir kitap “Kýzýma Irkçýlýðý Anlatýyorum”.

Yazar sonuç bölümünde þöyle bir cümle kullanýr: “Karýþmak karþýlýklý olarak zenginleþmektir.” Ýþte, ýrkçýlýkla olan mücadelenin sloganý, anahtarý olarak kullanýlabilecek bir cümle bu. Ancak þunu da unutmamak gerekir ki; “karýþýrken kaybolmamak, erimemek” de önemlidir. Çünkü kültürün temelinde öz deðerler vardýr. Öz deðerleri korumak, sahip çýkmak farklý, öz deðerlerini zorla evrenselleþtirmeye çalýþmak farklýdýr. Unutmamak gerekir ki varlýðýmýz ancak kültürümüzün devamýný saðlayabildiðimiz zaman mümkündür. Öz deðerleri korumadýðýmýz, sahip çýkmadýðýmýz sürece evrensel deðerlere de ulaþamayýz; kukla olmaktan baþka!



Kapak Resmi: Siyahlar beyazlarýn oyuncaklarý mý? Kitabýn kapak resmini gördüðümde aklýma gelen ilk soru bu oldu: Siyahlar beyazlarýn oyuncaklarý mý? Sizde bakýn ve düþünün! Oldukça etkili ve düþündürücü bir kapak resmi hazýrlanmýþ. Sizce de “Siyahlar beyazlarýn oyuncaklarý mý?”.

s. 50

Cezayirlilerin her þeyini aldýlar

Adlarýyla birlikte ülkelerini

Ýlahi dilleriyle sözlerini

Beþikten mezara giden yolda

adým attýran bilgeliði

buðday yüklü toraklarýný

Sular çaðlayan bahçelerini

Aðýzlarýndaki ekmeði

ve ruhlarýnýn ekmeðini

(…)


Her þeyin dýþýna itildi Cezayirliler

Yaþadýklarý topraðýn öksüzü

Anýsýz ve geleceksiz bir bugünün

tutsaðý yaptýlar onlarý


Cezayirli Þair, Jean Amrouche

Þiir fazla söze yer býrakmýyor. Bugün bize insanlýk dersi verenlerin dünyaya neyi miras býraktýðýný her alanda tartýþmamýz gerekiyor. Mýchael Köhlmeýer’in Tanrýlarýn Masallarý adlý kitabýndan Avrupa’nýn nasýl kurulduðunun mitolojik öyküsünü – Europa ve Kardeþi Kadmos- okumak gerekiyor. Avrupa’nýn tarihine ve bugününe baktýðýmýzda bakalým siz mitolojik öykünün neresine inanacaksýnýz?


Kitap hacimli deðil. Küçük boyut, 61 sayfa. Konsantre olarak on beþ-yirmi dakikada okuyabileceðiniz kalýnlýkta. Sorularýn ve cevaplarýn anlatýmý oldukça akýcý. Okumaya baþladýðýnýzda bitirince býrakýyorsunuz. Herkese iyi okumalar.


Kitabýn özgün adý: Le racisme expliqué á ma fille

Yazarý: Tahar Ben Jelloun

Fransýzca aslýndan çeviren: Alev Er

1. baský: Ýstanbul, Haziran 1998

Kontiki Eðitim Hizmetleri Ltd. Þti.

Baský: Mart Matbaacýlýk Ltd. Þti.

Ýþte Hayat Kitaplýðý-1

ISBN 975-6903-05-8

Tahar Ben Jelloun Kimdir?



1944 yýlýnda Fas’ta doðan yazar 1971 yýlýnda Fransa’ya göç ederek Paris’te yaþamaya baþlar.Þiir yazmaya ara vermeyen yazar Fransa’ya gittiðinde ilk þiir kitabýný yayýnlar. Kutsal Gece adlý romanýyla 1987 yýlýnda Fransa’nýn en önemli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Goncourt Ödülü’nü alýr. Bu ödülü alan ilk Fas’lý kiþidir. Þair, romancý, denemeci olarak tanýnan yazar 1984 yýlýnsa Mitterand tarafýndan kurulan Fransýz Yazýný Yüksek Konseyi’ne de üyedir.

Yazarýn öðrenim hayatý da önemlidir. Ortaöðrenimini Tanca’da; yükseköðrenimini Rabat’ta görmüþtür. Fransa’da sosyoloji ve psikiyatri okumuþtur.


Türkçe’ye Çevrilen Kitaplarý:

Tanca’da Sessiz Bir Gün, Hata Gecesi, Yoksullar Haný, Bay Ahlak’ýn Çöküþü, Kör Melek, Kýzýma Irkçýlýðý Anlatýyorum.

Ahmet Çaylar



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sol Ayaðým
Pollyanna
Kültür ve Eðitim Tarihimizde Yabancý Okullar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
1981 ve 2005 Türkçe Öðretim Programlarýnda Kullanýlan Gözlem Tekniði Üzerine Kýsa Bir Bakýþ
Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (3)
Baþarý Üzerine Özlü Sözler 3
"Dil" Hakkýnda Birkaç Söz
Türklerde Hâkimiyet Anlayýþýna Kýsa Bir Bakýþ
Türkçe ve Türkçe Dersi
Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (2)
Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (4)
Baþarý Üzerine Özlü Sözler 1
Baþarý Üzerine Özlü Sözler 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gecenin Islak Rüzgarlarý [Þiir]
Aþk'ýn Kýsa Tanýmý [Þiir]
Tütsü Kokan Büyülü Sevdalar Yaþamak [Þiir]
Gitmek Geliyor Ýçimden [Þiir]
Ölümün Ardýndan [Þiir]
Kanadý Kýrýk Martýnýn Gözyaþý [Þiir]
Hasret Coþkun'nun Anýsýna [Þiir]
Ceset [Þiir]
Tutsak Hayatlar Yaþamak [Þiir]
Zamana Asýlý Ölüm [Þiir]


Ahmet Çaylar kimdir?

Amacým yazar olmak deðil. Gerçek anlamda "okur-yazar"olabilmektir. Bu anlamda SADEce deniyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Farkýna varsak da varmasak da sürekli etkileþim içindeyiz. Önemli olan, etkilendiklerimizi özümüze uygun hale getirip bütünleþmektir.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Çaylar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.