..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Fikret Dündar




27 Haziran 2006
Ýnsanlýk Ucuzlamýþ Dostlarým  
Fikret Dündar
Ýnsanlýk ucuzlamýþ dostlarým hem de çok. Benim baþýma gelen ders oldu.Sizler de bu nitelikteki açýkgözlerden kendinizi koruyun.


:BGEG:
Sevgili dostlarým,

Merhabalar.

Sitemize ilk yazým bu.

Kýsa bir öyküyü sizlerle paylaþmak istedim.Sanýrým alýnacak kýssadan hisseler vardýr bu öyküden.

Þu insanoðlu var ya. Ne desem , nasýl anlatsam ki.

Günün birinle þiir vesilesi ile orta yaþlarda bir hanýmla sanal ortamda tanýþmýþtýk.Ýlk günlerde duygularda sýcacýk, doðrusunu söylemem gerekirse çok hoþ duygusal paylasýmlar olmuþtu aramýzda. Derken gün geçtikçe bazý özellerin paylaþýlmasýnda da sakýnca görülmedi.

Bu hanýmýn baþýndan iki evlilik geçmiþ. On üç yaþýnda çocuðu olan, evlenme dolayýsý ile yüksek tahsilini yarýda býrakmak zorunda kaldýðýný belirten biri idi.

Anlaþýlan o ki, günümüzün aðýr ekonomik þartlarýnda o da maddi sýkýntýlar çekmekteydi. Yýllar su gibi akmaktaydý.Zamana dur diyebilmek mümkün olsa da bunu dinletebilmek ne mümkün ki. Geçen yýllar onun omuzundaki hayat yükünü azaltmamýþ daha da arttýrýr hale gelmiþti.Kolay iþ deðildi yaþamak günün þartlarýnda.

Bu güne kadar, kendi deyiþi ile ele avuca gelir bir þeyler yapamamýþtý.Kendine yeni bir çeki düzen vermeyi planlamýþ.Hedefi daha iyi yaþam koþullarýna ulaþmak. Yeniden üniversiteye girebilme çabalarý. Ýlköðretim son sýnýfta olan ve lise seçme sýnavlarýna hazýrlanmak için kursa gönderdiðini belirttiði oðluna örnek olma, ona daha da fazla katkýda bulunma arzularý var yüreðinde. Bunu hangi anne, hangi baba istemez ki. Güzel duygular bunlar,etkilenmemek de mümkün deðil tabii.

Derken, bu hanýma kendisinden herhangi bir beklentimizin olmadýðý açýkça belirtilerek hayattaki düþlediði amacýný gerçekleþtirebilmesi , daha iyi bir standardýna ulaþabilmesi için, karþýlýksýz olarak bir çok kalemde maddi katkýlarda bulunuldu tarafýmýzdan. Moral verilerek arzularý taze tutulmaya çalýþýldý.Tamamiyle insani duygularla.Gurur incitilmeden ve karþý tarafýn da hiç bir talebi olmadan !

Tabii bunlar baþtan hep memnuniyetle, sanal tesekkürlerle karþýlanýyor. Her þey yolunda.Sanal ortamda muhabbetler tatlý.Günün birinde ortada bir durgunluk olduðý anlaþýlýyor.Sebebi
sorulduðunda, eve gelen yakýn bir kýz arkadaþý tarafýndan kredi kartýnýn ve bu kartý kullanarak yapmýþ olduðu borcuna karþýlýk yatýrýlmak üzere ayýrdýðý önemli miktarda bir paranýn çalýndýðýný açýklýyor bu haným. Teselli etmeye çalýþýlýyor elden geldiðince tarafýmýzdan bu kiþi. Olayýn gerçek olduðuna inanýlarak tabii .Arkasýnda ne cinlik olduðunu nereden bilebilirsin ki ! Hele insan içten pazarlýklý ise.

Derken bir kaç gün sonra yine benzer bir durum. Bu defa da, bankaya kartýnýn çalýnmasý haberi bankaya bildirilinceye kadar, kartý çalan kiþi kredi kartý ile alýþveriþ yaptýðý söyleniyor tarafýmýza.
Ýnanýyoruz tabii.

Tarafýmýzdan talep edilen herhangi bir yardým vs. olmamakla beraber, biz o önemli miktardaki parayý da kendi kredi kartý hesabýna yatýrýlmasýný saðladýk. Dekontlar da elimizde þu an tabii. Hemen ertesi günü sabahýn köründe kuyruða girilerek yapýlýyor bu iþlemler.Karþý tarafa bilgi iletiliyor.Nezaketle.

Zamaný önemli deðil, eline ne zaman bir fýrsat geçerse banka hesabýma yatýrýrarak iade edersin diye de ekledik. Hesap numaramýzý da ilettik gerektiðinde iþe yarasýn diye.Yine teþekkürlerin ardý arkasý gelmekte gecikmedi tabii.

Bu kiþi ile bir tanýþma, buluþma hiç bir zaman olmadý.Bir çay içme teklifini dahi , türlü, bize göre tamamen mantýksýz bahanelerle atlatýp durdu defalarca.

Aklý sýra o kiþi namusunu koruyacaktý .Oysa ayný kiþi, gönül maceralarýndan da zaman zaman bahsetmiþ, kendisinin bir rahibe de olmadýðýný da bana söylemiþti.

Kýsa bir zaman sonra bu kiþinin bir takým saðlýk problemleri vs. çýktýðý, sýk sýk hastanelere tedavi amacý ile yatmak zorunda kaldýðý belirtildi kendi tarafýndan. Güya çalýstýðý yerde ikide bir fenalýk geçiriyor, tansiyonu düþüyor, iþ yapamaz hale geliyordu.

Ama sebebini de bir türlü anlatmak istemiyordu.Yine de nasýl hareket etmesi gerektiði konusunda
bazý bilgiler verilmeye çalýþýldý.Bu arada iliþkisi olduðunu, sevdiðini belirttiði kiþi ile de zaman zaman problemler yaþadýðý anlaþýlmakta idi.Hatta o kiþi bir gün bunun yolunu kesmiþ, ne olmuþsa olmuþ ve bu haným iþ yerine , aðlayarak, büyük bir moral bozukluðu içinde gitmiþ olduðunu bana
nakletmiþti.

Benim anladýðýma göre bu hanýmýn bir takým psikolojik sorunlarý da vardý.Amma kendisi sanýrým
üzerinde durmuyordu.Ya da durmak istemiyordu.Belki biliyordu da imkanlarý yeterli deðildi uygun bir tedavi yaptýrabilmesi için.

Ortadaki sýcak atmosferin yerinde yeller esmeye baþladý anlaþýlmakta idi yavaþ yavaþ.Sanal olarak da olsa, artýk bizle kati olarak görüþmek istemediðini kararlýlýkla defalarca iletti.Mevsim deðiþmiþti anlaþýlan. Rüzgarýn yönü deðiþmiþti. Zaten daha önceleri sezer gibi olmuþtum bu deðiþimini.

Yazmayý arzuladýðý senaryoyu bu defa bizim üzerimizde noksansýz ve mükemmel bir þekilde yazmayý planlamýþtý anlaþýlan.

Bizler de bu kiþiye nereye gidiyorsun.Aldýklarýn ne olacak.Onlarý iade et ve sonra çekilip de gidebilirsin dedik. Dedik demesine de dinleyen kim, ''minareyi çalan kýlýfý önceden hazýrlar'' derler ya bu haným kýzýmýz da '' ben sizi tanýmýyorum. Ýsterseniz mahkemeye gidebilirsiniz.Benim size borcum yok. Hem dava açmaya da kalkmayý düþünürseniz internetteki kayýtlarýn geçerliliði yok haberiniz olsun'' deyiverdi. Ben avukatýma danýþtým, benim de kullanabileceðim yasal hgaklarým var diye de ekleyiverdi.

Olayýn özeti bu. Bir zamanlar bana, ''sizin yaptýðýnýzý insana babasý bile yapmaz'' diye söyleyen bu kiþi, kendine bu kadar yapýlan karþýlýksýz yardýmý unuttuðu gibi, oldukça yüklü bir miktardaki borç olarak kendisine verilen parayý da gasp ediverdi.Sonra ne mi oldu ? Telefon numaralarý deðiþtirildi.Mail adreslerine blok konuldu.Msn görüþmeleri tarih oldu.

Sonuç olarak, bu kadar insani bir yaklaþýma karþýlýk ,insana yakýþmayacak bir tavýr sergilendi ve maziye gömüldü gitti aldýklarý ile beraber bu haným kýzýmýz.

Bilet satýþ memuru olarak çalýþtýðýn yere geleceðim, orada görüþürüz dediðimde, ''ben sizi tanýmýyorum ki, siz kimsiniz'' deyiverdi büyük bir piþkinlikle.

Boþuna dememiþler.Ýnsan evladý çið süt emmiþtir diye.Ýþte size yaþanmýþ bir olay.Belki bu kiþiye her nedense çok aþýrý bir güven duygusu sahibi olmam, belki de saflýðým, sonucu bu zamane hanýmý çok aðýr bir fatura çýkardý bana. Merhamet duygularýmý rencide etti,

Baþtan, ''istemeseniz dahi ben borcumu ödeyeceðim'' demiþti bana.Daha sonra ''gelin anlaþalým ''diye cep telefonuma mesaj geçti. En sonunda da ''ben o parayý fakirlere daðýttým'' diyerek son noktayý da koyuverdi kendince.

Siz siz olun, yardým edeceðiniz kiþiyi, önce iyi bir þekilde tanýmaya çalýþýn.Sonra elinizden gerekeni yapýn ve unutun.

Ben de unutup giderdim, giderdim amma , benim insani davranýþýma, ancak çok basit kiþilerin yapabilecekleri, bu kadar çirkin bir davranýþla karþýlýk verildi. Demek ki kadir bilir bir kiþi deðilmiþ.Deðmezmiþ bu kiþiye yapýlanlar.Fýrsat düþkünü imiþ. Berrak deðilmiþ düþünceleri.

Yaþadýðým bu olay beni gerçekten çok çok üzdü.Giden paradan çok kaybolan insaný deðerlerin bu kadar ucuz bir þekilde ayaklar altýna alýnmasýna isyan ettim ve bu kiþiyi affedemedim.Vicdaným sýzladý.Günlerce uyuyamadým.Elimde yüzlerce maili vardý.Yatýrýlan paralarýn dekontlarý vardý. Ama
ben yine, yüzünü bile göremediðim, elini bile tutamadýðým, sadece telefondan sesini iþittiðim bu kiþiye, bana yaptýðý bu davranýþa karþý hala kanuni haklarýmý arama yoluna gitmedim.Onu vicdaný ile baþbaþa býrakmayý uygun buldum þimdilik.

Sizlerin de baþýnýza benzer durumlar gelmesin diye bu kýssadan hisseyi sizlerle paylaþmak istedim dostlarým.

Þimdi bu haným kýzýmýz ve benzer kiþiler aramýzda dolaþmaktalar.Sizlere de çok uzakta deðil bilesiniz.Benden söylemesi.

Þimdi ortalarda. Namus abidesi olarak boy gösterip elaleme ahkam kesmekte. Bir takým yazýlar yazmakta, þiirler göndermekte sitelere.

Ben de býyýk altýndan gülüyorum tabii.Yeni bir kurban acaba kim seçildi acaba diye de merak ediyorum þimdilerde.

Demek ki analar neler, neler doðurmuþ da bizim haberimiz olmamýþ dostlarým.

Kalýnýz saðlýcakla.

Fikret Dündar




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Umaqrým hepsi hikâyedir
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
19 Temmuz 2009
edebiyata yakýn olan kiþilerin baþýna bu tür bir olay gelmese gerek diye düþünüyorum. Umarým sadece bir hikâyedir. Fena deðildi. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seviþme Dudaktan Öpüþmeyle Baþlar [Þiir]
Haydi Fýsýlda Dudaklarýma Fýsýlda Bir Þeyler [Þiir]
Hem de Doymamacasýna [Þiir]
Nasýl Doyulsun Sorarým Size [Þiir]
Seni Sevmek Suç Mu [Þiir]
Hay Aksi Þeytan [Þiir]
Yollarýna Güller Döktüm [Þiir]
Ne Güzeller Vardý [Þiir]
Seni Sevmek Suç Mu [Þiir]
Yollarýna Güller Döktüm [Þiir]


Fikret Dündar kimdir?

Ýçinden gelen duygularýný, en güzel dille, sýcacýk bir atmosferde, samimiyetle siz sevdiði dostlarýna aktarma çabasýnda olan bir yazar, bir þiirsever

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli Kanýk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fikret Dündar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.