..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




6 Haziran 2006
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah  
Acaba ne iþ yapsam?

Kâmuran Esen


Son zamanlarda çok caným sýkýlýyor. Çünkü yapacak þöyle diþe dokunur, hatýrý sayýlýr bir iþim yok.


:CGGG:



Merhaba Sevgili Okurlar!
Son zamanlarda çok caným sýkýlýyor.
Çünkü yapacak þöyle diþe dokunur, hatýrý sayýlýr bir iþim yok.
Yetiþmem gereken bir yer yok, üstlendiðim bir görev yok.
Ali’yi everdik, Güllü’yü gelin ettik. Hoþ, Ali’miz yoktu da zaten, lâfýn geliþi iþte.
N’olacak böyle, ‘’Göz derya, seyir bedava.’’ misali?
Ne yapýp edip, bir iþ bulmam gerek.
Genç yaþta emekli olmak ne kötüymüþ!
Yaþým henüz ellibir ve altý yýllýk emekliyim. ( Sakýn ‘’ohaa’’ demeyin, gücenirim.)

Oysa ki, yeni bir iþe baþlasam; ikinci kez emekli olmayý hak edecek kadar çalýþacak enerjiye sahip olduðumu hissediyorum. Hissetmek ne kelime! Eminim, emin. Enerji fýþkýrýyor her yanýmdan. Hani tutmasalar, daðlarý devireceðim. O kadar enerji doluyum. Öyle bildiðiniz gibi deðil.’’ Gurbette öðünmek, hamamda türkü söylemeye benzermiþ.’’ diye düþünmeyin. Öðünmek deðil, gerçek bu.

Bir iþ bulmalýyým. Hýýýmmmm! Acaba ne iþ yapsam? Öyle her iþi yapmam, ya - pa -mam. Þöyle hatýrý sayýlýr bir iþim olmalý. Demem o ki, ‘’Attýðým taþ, ürküttüðüm kurbaðaya deðmeli.’’… Örneðin masa baþý iþ, bana göre deðil. Benim iþim hareketli olmalý. Hem, masa baþýnda oturursam, kilo alýrým. Durup dururken, giysi masrafýna giremem. Çat orada olmalýyým, çat burada. Ýþ gezilerine çýkmalýyým. Yüzlerce insanla muhatap olmalýyým, binlerce kiþinin elini sýkmalýyým. Ki, enerjim onlara da geçsin. Ýnsanlarý karþýma alýp, onlara hitabetmeliyim. Memleketi düzlüðe çýkarmanýn yollarýný anlatmalýyým. Her gün bir tv ekranýnda konaklamalýyým. Programcýnýn eline tutuþturduðum ve kendim hazýrladýðým ayrýca günlerce üzerinde çalýþtýðým sorulara þakýr þakýr(!) yanýt vermeliyim. Ýzleyenleri, performansýmla ( Þimdi çok moda bu kelime.) hayrete düþürmeliyim. Vatandaþlarýma, sahip olduðum vizyonumu sunmalýyým. Vatandaþlar beni dinleyince; ‘’ Hýhhh! Ýþte liderimizi bulduk!’’ demeliler. Bu memleket, benden yararlanmalý…’’Altým hasýrda ama, gözüm Mýsýr’da’’ sizin anlayacaðýnýz. Ýnþallah ileride altým hasýrda deðil; kasýrda olur. (Nasýl? Þiir gibi oldu di’mi? Zaten, serde þairlik var bir de, öðünmek gibi olmasýn. Allah vergisi iþte.)

Hal böyle olunca, düþündüm taþýndým ve siyasete atýlmaya karar verdim. Hem de en tepe noktasýndan. Çok genç olsaydým, önce parti üyeliðinden baþlar, yavaþ yavaþ yükselirdim. Ama , önümde çok uzun zamaným kalmamýþ olabilir.Yaþýmýz altmýþa merdiven dayadý. Partide yükseldiðimi, büyüklerimin beni keþfedip tepelere doðru týrmandýðýmý göremeyebilirim. Yarýn ne olacaðýmýz belli deðil ki. Hastalýk var, kaza var, ölüm var Allah gecinden versin. Ýþte o nedenle siyasete, en tepelerden baþlamalýyým.Ya bakan olmalýyým, ya baþbakan .

Þimdi diyeceksiniz ki, o kadar kolay mý? Kolay iþe talip olmam zaten. Kolaylýk, þahsýma yakýþmayan bir kelime.

Ýyi de, hadi bakan - baþbakan oldun diyelim; ekonomi alt- üst gelirse, enflasyon yükselirse vatandaþa ne diyeceksin mi diye soruyorsunuz? Derim ki ben de: Zaten enkaz devraldýk. 30- 40 yýldýr kimsenin el atmaya cesaret edemediði sorunlara eðildik, yeni düzenlemeler getirdik. Merak etmeyin, her þey kontrolümüz altýnda…( kih kih kih)

Avrupa Birliði’ne giremezse Türkiye, ne mi yaparým? Vatandaþa ne cevap mý veririm?Yanýtým çoktan hazýr: Ananýzýn karnýndan Av.Birliði’yle mi doðdunuz be kardeþim? Hem zaten bir Hýristiyan Kulübü orasý. ( Yaa! Gördünüz iþte yanýtýmý.)

Vatandaþ; dolar ve euro yükseldi diye baðýrýrsa ne mi yaparým? Ne iþiniz var dolarla, euroyla hýýýýýý? Ne iþiniz varrrr? Siz kim, dolar kim? Türk parasýnýn suyu mu çýktý ha, suyu mu çýktý? Dolarla borçlanýrken bana mý sordunuz, derim. ( Kendileri kaþýndýlar. Ýþte böyle yaparým ben adamý.)

Ýnsanlar petrol fiyatlarýnýn yüksekliðinden yakýnýrsa, ne mi yaparým? Caným, politikacýnýn aðzý lâf yapacak. Hemen yapýþtýrýrým cevabý. Þöyle çatýp kaþlarýmý, milleti sanki dövecekmiþ gibi kýzgýn bir yüz ifadesiyle þunu derim: Petrolün fiyatýný biz mi belirliyoruz kardeþim? Dýþarýya baðýmlýyýz bu konuda. Bir de yalan atarým: Dünyada en ucuz petrol benim ülkemde. (Yalandan kim ölmüþ ki, ben öleyim.)

Sanayiciler, iþ adamlarý, bilmem ne sendikasý yöneticileri; kötüye giden ekonomi nedeniyle seni topa tutarlarsa ne cevap vereceksin mi dediniz? Ayol, çocuk oyuncaðý buna yanýt vermek. Öðrendim artýk ustalardan. Hemen hemen her hükümetin baþý sýkýþýnca sýðýndýðý mazerete ben de sýðýnýrým: Tabi ya topa tutacaklar! Bazýlarýnýn hortumlarýný kestik de, efendiler rahatsýz oldular. (Ne yalan ama!)

Vatandaþlarý dolandýran ve belli bir görüþe hizmet eden kuruluþlardan yakýnanlar olursa ne mi yaparým? Onlara para verirken bana mý sordun kardeþim, derim. Hem de boru gibi ses veririm. Madem o kadar çok dolarýn var; al dolarýný, git Amerika’ya bile derim…(Ben de lâf çooook.)

Ülkedeki olasý kutuplaþmalardan, devlet birimlerinin birbirleriyle ters düþmesinden yakýnýrlarsa, ne mi olacak? Þimdiye kadar ne oldu ki? Parti meclisimde, her ne söylersem söyleyeyim beni alkýþlayan omuzdaþlarýmýn karþýsýnda veririm cevabýmý aslanlar gibi: Ýktidarýmýzý yýkmaya yönelik komplolar bunlar. Çetelerin uydurmasý be!

Bazý milletvekilleri hakkýnda yolsuzluk iddialarý olursa, yüce divan yolu falan açýlýrsa ne yapacaðým, öyle mi? Baþlarým verip veriþtirmeye: Bizim, kimseye verilemeyecek hesabýmýz yoktur. Kimseden korkumuz da yoktur, Allah’tan baþka. Alnýmýz açýk açýýýýk!...Zaten, dokunulmazlýklarý da kaldýracaðýz.(Gördünüz iþte, mangalda kül býrakmadým. Herkes sus pus. Nasýl da inandýlar.)

Yaaaa!Ýþte böyle. Çoktan girdim siyasetin havasýna. Ancak, bir sorunum var. Hangi partiden gireceðim siyasete? Ýþte en büyük zorluk burada. Þu anda, sayýsý neredeyse beþyüze(!) çýkmýþ parti arasýnda, vizyonuma uygun bir tane bile parti yok. O halde, önce bir parti kurmayalým. Düþündüm de, bizim sülale kalabalýk. Hýsým, akraba, eþ- dost derken; sayýyý tamamlarýz. ‘’ Demokrasilerde çareler tükenmez,’’ dememiþ miydi Demirel! Buluruz çaresini, önemli olan niyet.

Artýk bitireyim yazýmý da, kuracaðým parti için adam toplamaya baþlayayým ufak ufak. Hem, ’’Azardan azardan, çok olur birazdan.’’ demiþ atalarýmýz. Ýþte aynen öyle olacaðýz. Çoðalacaðýz çoðalacaðýz, çoðalacaðýz. Her partinin hayal ettiði ve salakça inandýðý gibi – sözüm meclisten dýþarý - , tek baþýmýza iktidar olacaðýz. Allah yardýmcým olur inþallah! Þurada memleket hizmeti yapacaðýz, mahalle takýmý kurmayacaðýz ya.

Beni destekleyin sevgili okurlar. Bir aya kalmaz bitiririm parti kurma iþini. Ya gerisi mi? Bekle ve gör politikasý canýýýým! Sabýrlý olun biraz. Ananýzýn karnýnda dokuz ay nasýl durdunuz? Cýk cýk cýk!

06 / 06 / 2006 / Mudurnu



not: Yazýmý okuyan kardeþim, þöyle bir ileti çekmiþ bana:
''Ablacým Selam,
Harika bi yazý...Yanlýz ben de kurucam bir parti. Hýsým akrabaya fazla güvenme kýs kýss kýsss kihh kihh kihh...''

Sizin anlayacaðýnýz, iþin baþýnda keyfim kaçtý.






.Eleþtiriler & Yorumlar

:: eðlenceye hazýrým yuppiiiiiiiiii
Gönderen: ilknur / Ýstanbul/Türkiye
12 Aðustos 2006
Ablacýðým merhabalar, Çook uzun zamandan beri izzedebiyat ile ilgilenemediðimden bura ile ilgili bilgi sahibi deðilim ancak senin nasýl olduðunu merak ediyordum gördümkü bomba gibisin çok sevindim. þimdi merak ettiðim bir soru var:? bu parti EÐLENCELÝ olacak mý? Merak iþte soruyor insan, bu parti grubu bir zincirin halkalarý þeklindemi görev alacak, yoksa zincir önce kim kaparsa onun mu olacak yada yoksa bir sað bir sol derken zincir halkalarýný mý zorlayacak. Ýnsan ne çok þeyi merak ediyor, ama suç bende insan geveze olmayýversin. Ablacýðým sana kolay gelsin diyorum ama eðlenmeyi severim haberin olsun ben de senin þu an olduðun gibi her an aktifim öpüyorum ellerinden. :)

:: :)
Gönderen: Ýlke ERSOY KIBRISCIKLI / Ýstanbul/Türkiye
18 Temmuz 2006
:)Performans fena halde yerinde! Bana da maaþallah demek düþer! Saygýyla selamlýyorum hocam, ee þeyy... ben de girebilir miyim partiye? :)

:: Aþk olsun!
Gönderen: düþgesu / istanbul/
12 Haziran 2006
E ne diyim ben þimdi size? Pes! Benim iþimi elimden almaya ne hakkýný var yahu? Niye ekmeðimle oynuyorsunuz? Cýk cýk cýk hüngür þakýr Not: ciddi bir sansasyona ihtiyacýnýz var, en kýsa sürede edinmenizi dilerim. Baþka türlü bu iþ olmaz! Sevgiyle!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme
Evli Bayanlara Öðütler
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4
Sinir Olduðum Tipler - 1
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 11

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.