..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Hacý Bayram Veli ve Tasavvuf  
M.NÝHAT MALKOÇ
Tasavvuf dinimizde Hakk’a ve hakikate götüren yollardan biridir.Tasavvufta sohbet mühim bir akidedir.Þeyhler,sohbet kanalýyla müritlerin kalbine sirayet eder.Dinî ve tasavvufî hakikatleri bu yolla muhataplarýna iletirler.


:BHGD:
HACI BAYRAM VELÝ VE TASAVVUF

M.NÝHAT MALKOÇ

     Tasavvuf dinimizde Hakk’a ve hakikate götüren yollardan biridir.Tasavvufta sohbet mühim bir akidedir.Þeyhler,sohbet kanalýyla müritlerin kalbine sirayet eder.Dinî ve tasavvufî hakikatleri bu yolla muhataplarýna iletirler.
     Bilindiði gibi Hacý Bayram Veli,Türk tasavvuf kültüründe ve mistik þiir sahasýnda çok önemli bir isimdir.14.yüzyýlýn ikinci yarýsýyla 15.yüzyýlýn ilk yarýsý arasýnda seksen yýllýk ömür süren bu büyük Allah dostu az ama hafýzalarýmýza kazýnan þiirler kaleme almýþtýr.Bu þiirlerden pek azý elimizin altýndadýr.Zamanýn hoyrat eli bu güzel manzumeleri bizden koparmýþtýr.Onun þu þiiri çoðumuzun belleðinde canlýlýðýný muhafaza etmektedir:
     “N’oldu bu gönlüm,n’oldu bu gönlüm
Derd ü gamýnla doldu bu gönlüm
      Yandý bu gönlüm,yandý bu gönlüm
      Yanmada derman buldu bu gönlüm”
     Yanmada derman bulacak kadar manevî sahada yol kat eden Hacý Bayram Veli,tasavvuf dünyasýnda da bir ekol olmuþtur.Ona göre asýl zenginlik mal,mülk ve servet biriktirmek deðildir.Gerçek zenginlik manevî sahada tekâmül etmektir.Bu demek deðildir ki maddî zenginlik kötüdür.Servetimiz helâl yoldan kazanýlmýþsa bunda beis yoktur.Zengin mümin fakir müminden daha hayýrlýdýr.Çünkü zengin müslüman elindekilerle hayýr hasenatta bulunur;düþkünlerin elinden tutar.Malýmýz olabilir fakat gönlümüzde mal mülk sevgisi ve tamahkârlýk barýnmamalýdýr.
Hacý Bayram Veli,zamanýna göre bir hayli yüksek maaþlý bir vazife olan müderrislik(profesörlük) görevini býrakarak geçimini çiftçilikle idame ettirmiþtir.Kimsesiz ve fakir insanlar için zenginlerden zekât toplayarak onlara daðýtmýþtýr.Yani fakirle zengin arasýnda bir çeþit sevgi,muhabbet ve dayanýþma köprüsü olmuþtur.
     Kelâbâzî adlý mutasavvýf “Et-Tearruf” adlý eserinde Allah’a akýlla deðil kalple ulaþýlabileceði tezini ileri sürmektedir.Hacý Bayram Veli Hazretleri de bu görüþü kendisine esas kabul etmiþ bir mutasavvýftýr.
     Gerçekten de akýl bir noktaya kadar bize yol göstermeye muktedir olmaktadýr.O noktadan sonra akýl acziyetini göstermektedir.Onun için manevî alanda tekâmül ederken aklý deðil,gönlü kýlavuz olarak tayin etmek daha isabetlidir.
     Kalp,yüce Allah’ýn tecelligâhýdýr.Bir hadiste þöyle denmektedir: “Ben yere göðe sýðmadým ancak mümin kulumun kalbine sýðdým.” Bu da gösteriyor ki her þey kalpte olup bitmektedir.
     Bilindiði gibi Hacý Bayram Veli’nin görüþlerini esas alan “Bayramîlik” tarikatý vardýr.Fatih Sultan Mehmet’in hocasý Akþemseddin ,Eþrefoðlu Rûmî,gibi isimler de Hacý Bektaþ Veli’nin manevî tezgâhýndan geçerek seyr ü sulûk etmiþlerdir.
     Bütün mutasavvýflar gibi o da sünnete dört elle sarýlmýþ bir Hakk dostudur.O hiçbir zaman Þia mezhebine sýcak bakmamýþtýr.Sünnî olarak yaþamýþ ve müritlerini de o doðrultuda yetiþtirmiþtir.
     Osmanlý’nýn ilk yýllarýnda Arapça ve Farsça yaygýn olarak kullanýldýðý için Türkçe’nin esamisi okunmuyordu.Hacý Bayram Veli bu akýma kapýlmayarak Türkçe’nin tekrar görkemli günlerine dönmesi için mücadele vermiþtir.Talebeleri de týpký kendisi gibi Türkçe yazarak bu dili millî birliðin tesisi için canlandýrmýþlardýr.
     Hacý Bayram Veli engin tecrübesiyle kendisine teslim olanlara Hakk ve hakikat yolunu göstermiþtir.O,bu mânâda iyi bir pedagogdur.Öðütleri hayat tecrübelerinin yansýmasýdýr.Yazýmý bu büyük insanýn sözlerinden bir kýsmýný sizlerle paylaþarak bitirmek istiyorum:
"Ýnsanlarýn fitnesinden kurtulmak istiyorsanýz, çarþý ve pazarlarda sýk sýk bulunmayýnýz."
"Hiddet ve kin, hakîkatleri gören gözleri kör eder. Öfke, iyi düþünmeyi daraltýr, yanýltýr."
"Allah'a isyân yolunda, hiçbir kimseye yardým etmeyiniz."
"Küçük çocuklarý seviniz, baþlarýný okþayýnýz. Onlarý sevindiriniz ki, Peygamber Efendimizin emrini yerine getirmiþ olasýnýz."
"Çarþýda ve câmi avlusunda bir þey yemeyiniz. Yol ortasýnda durmayýnýz. Ticâret erbâbýnýn dükkânlarýnda uzun müddet oturmayýnýz."
"Hiçbir günâhý küçümsemeyin, çok çalýþýn. Boþ gezenler, zengin bile olsa, arkadaþlarý þeytan, kalpleri þeytanýn konaðý olur."
"Helâlinden kazanýp, ondan fakirlere cömertçe veriniz."
"Ölümü çok hatýrlayýnýz. Ölüm gelmeden hesâbýnýzý yapýnýz. Tövbe ediniz ki, affa kavuþasýnýz."
"Dünyâ gamýndan, nefsin sýkýþtýrmasýndan hafifleyip kurtulmak istiyorsanýz, kabristanlarý sýk sýk ziyâret ediniz."
"Ayýp ve kusurlarýný gördüðünüz arkadaþlarýnýzýn, komþularýnýzýn, sýrlarýný ifþâ etmeyiniz. Çünkü gördüðünüz bu sýrlar, size emânettir. Emânete hýyânet ise, çirkin bir harekettir."
"Âlim ve velîlerin kabirlerini ziyâret ediniz. Zîrâ o büyükler, kendilerini ziyâret edenlere þefâat ederler."



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.