..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Özgür Yaþamak... Ama Nereye Kadar?  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsanlar belli gayeler için dünyaya gönderilmiþlerdir. Dünyaya geliþimizi ve var oluþumuzu asla tesadüf olarak göremeyiz. Zaten kâinatta tesadüfe tesadüf etmek mümkün deðildir.Her þey belli planlar ve amaçlar çerçevesinde cereyan etmektedir.


:BEEF:
ÖZGÜR YAÞAMAK!.. AMA NEREYE KADAR?..

M.NÝHAT MALKOÇ

Ýnsanlar belli gayeler için dünyaya gönderilmiþlerdir. Dünyaya geliþimizi ve var oluþumuzu asla tesadüf olarak göremeyiz. Zaten kâinatta tesadüfe tesadüf etmek mümkün deðildir.Her þey belli planlar ve amaçlar çerçevesinde cereyan etmektedir.
     Dünyamýzýn yaratýlýþý insan içindir.Bizler olmasaydýk kâinat halk edilmezdi þüphesiz… Ýnsansýz bir dünyanýn ne mânâsý olabilir ki?...Kâinat insan için yaratýldý. Peki insan niçin yaratýldý?
Ýnsanýn var oluþu yüksek gayeler içindir. Rabbimiz kullarýný imtihan etmek ve bu imtihaný kazananlarý cennetle ödüllendirmek için dünyaya gönderdi.Yoksa Yunan filozofu Epikür’ün dediði gibi insan haz peþinde koþmak ve bu hissini tatmin etmek için dünyaya gelmemiþtir.Freud da Epikür gibi düþünür. O bu konuda daha da ileri giderek bu zevklerin bastýrýlmasýnýn insanlarý ruhî bunalýmlara sürükleyeceðini iddia eder.
Ne kadar sefilce bir zihniyet…..Hakk’ý ve hakikati göremeyenler, basiret gözü körelenler ne kadar da komik oluyorlar. Herkes tarafýndan otorite olarak görülen adý büyük, ufku dar bu insanlar, küfürde ýsrarcý olunca mevcut þöhretlerine yalanýn gölgesini düþürüyorlar.
Ýnsan haz peþinde koþmak için yaratýlmýþ!.......Öyle mi?......Ýmamý þeytan olanlarýn kýblesi nefis olur.
Böyle bir fikrî altyapýsý olan kiþiler, bilim adamý olsa da acaba ne kadar inandýrýcý ve güven verici olur? Varýn bir düþünün…
Bazý kendini bilmezlerden sýk sýk þu ifadeyi duyarýz: "Dünyaya bir kez geliyorum, canýmýn istediðini yapamayacaksam neden yaþayayým ki?.." Onlar ölümü yokluk olarak gördükleri için dünyada yapýlan her iþin kendilerine kâr kaldýðýný zannederler.Batý’ da “hedonizm” diye ifade ediliyor haz almak için yaþamak…
Sosyologlara göre Amerikan sinemasýnýn dünyayý etkisi altýna almasýyla birlikte, iyice yayýlan ve kendine taraftar bulan "hedonist" yaþam tarzý çalýþmayan, üretmeyen sadece eðlenceye ve cinsel yaþama odaklanan bir bakýþ açýsýný esas alýyor. Zaten “hedonizm” kelime anlamýyla "hazcýlýk, haz alma" mânâsýna geliyor. Sosyal bilimcilere göre çaðýmýzýn mühim sosyal meselelerinden biri hedonizmdir.
Cinsel yaþamda sýnýr tanýmayanlar zamanla alkol ve uyuþturucu kullanmada da sýnýr tanýmýyorlar. Hayatlarýyla kumar oynuyorlar.Kendilerine zarar verdikleri yetmiyormuþ gibi çevrelerindeki kiþileri de zehirliyorlar.Diskolar,barlar,gece kulüpleri vazgeçilmez mekânlarý oluyor.Körpe zihinleri de bu hayata alýþtýrarak þer halkasýný geniþletiyorlar.
Hayatý eðlence olarak gören ve zevkten baþka hiçbir dünya görüþü olmayan bu hasta ruhlar, parayý bütün deðerlerin üstünde görüyorlar.Peki niçin? Çünkü öyle bir hayat için bol para gerekiyor da ondan…Bu hâl onlarý menfaatperest yapýyor.Zâhirde dinamik bir hayat yaþar gibi görünseler de gerçekte üretmiyorlar. Alýnlarýndan ter akmýyor.Har vurup harman savuruyorlar. Genellikle zengin aile çocuklarý bu hayatýn müdâvimleri…Çünkü bu hýzlý tüketimi kýsýtlý bütçeler kaldýramaz.
Ölüm, hazcýlarýn en büyük düþmanýdýr.Çünkü ebedî hayata dair inançlarý ve ümitleri yoktur.Ölüm her þeyi alýp götüren bir kasýrgadýr onlar için…
Bence en büyük felâket cinsel konularda haddi aþmaktýr.Ýnsanýn cinsel ihtiyaçlarý inkâr edilemez.Fakat bu ihtiyaçlarý meþru yoldan gidermek en doðru olanýdýr.Bunun adý da evliliktir.Evlilik mümini iki cihan saadetine götüren huzur iklimidir.Hayatý haz alma olarak görenler evlenme ve çocuk sahibi olmayý hiç istemezler.Çünkü evlenerek tek eþe baðlanmak bu hayatýn en büyük düþmanýdýr! Bir de çocuk oldu mu, gerisini siz düþünün…
Zevkçilik ve sýnýr tanýmazlýk her hususta felâkete götürür.Yeme-içme konusunda sýnýr tanýmayanlar kýsa zamanda þiþmanlayarak pek çok hastalýða davetiye çýkarmaktadýrlar. Hareket kabiliyetleri azalmaktadýr.
Ýnsanlar cinsellikte sýnýrlarý zorladýkça ve mahremiyeti yok saydýkça hayvanlara yaklaþmaktadýrlar. Çünkü hayvanlarda utanma duygusu yoktur. Onlar için örtünme ve namus kavramlarý da söz konusu deðildir.
Freud’un zehirli balýndan þifa arayan hazcýlarýn sonu hep hüsran olmuþtur. Allah’a kul olmadýklarý için manevî hayatlarýný harap etmiþlerdir. Geçici dünya zevkleri için ahretini satmýþlardýr. En mukaddes deðerleri çýkarlarý olduðu için hayatlarý hile üzerine kurulmuþtur. Hileleri ortaya çýkýnca da yapayalnýz kalmýþlardýr.
Bugünü yaþadýklarý için geleceðe hazýrlýksýz yakalanmýþlardýr. Ellerinde avuçlarýnda ne varsa eðlenceye yatýrdýklarý için yaþlanýnca ele güne muhtaç olmuþlardýr.Evliliði ve çocuk sahibi olmayý düþünmedikleri için de ömürlerinin son demlerini hüsranla geçirmiþlerdir. Kendilerine bir bardak su verecek eþ ve evlât bulamamýþlardýr. Genç ve zengin iken kendisine iltifatta sýnýr tanýmayanlar, zor zamanda terk edip gitmiþlerdir. Buna maddî ve manevî iflas denmez de ne denir ? Allah böyle bir hayattan bizleri korusun.
Hayatý anlamlý kýlmak, zevklerimize teslim olmak deðil, Allah’ýn çizdiði meþru hayat dairesinde yaþayýp sorumlu bir fert olmakla mümkündür.Böyle yaþadýkça her iki dünyamýzý da mamur etmiþ olacaðýz.Zavallý Freud’un dediðinin aksine ruhî bunalým gayesiz yaþayanlarý sarýp sarmalayan,boðan ilâhî bir cezadýr.Ne mutlu Allah’ýn helâl dairesinde yaþayýp son nefeste emanetini sahibine teslim edenlere…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Tek Millet Tek Yürek
Yurdumun Bayramý Nevrûz
Okumama Hastalýðýmýzýn Þifasý: Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
Ýrfan Ordusu Yahut Öðretmenler
Her Eve Bir Kitaplýk
Kusur Aramak
Bugün 23 Nisan Neþe Doluyor Ýnsan

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.