..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Emir Düzel




29 Mart 2005
Kültür Erozyonu  
Emir Düzel
desenize þuna aptal kutusu aptal olmakta daha ýsrar davranýyor diye...


:BEDF:
Teknoloji her alanda ne kadar ilerlemiþ de çýðýrýndan çýkmýþ. Son 10 yýlda ipin yarýsýndayken aniden sonuna gelmek ne kadar da acý geliyor bana. Ya da ben yanlýþ düþünüyorum. Ama düþündüklerim o kadar mantýklý ki; kararýmýn doðru olduðundan þüphe duymuyorum.

Bu dünyada her iþin yavaþ yavaþ yükselmesi daha itibarlý geliyor. Aceleye gerek yok.

Daha 10 yýl öncesine kadar her þey o kadar yolundaydý ki… Öncelikle hatýrladýklarým bana sevgi ve saygýnýn yolunda gittiðini adeta kanýtlýyordu. Ýnsanlarda dayanýþmanýn olduðunu, geleneksel baðlarýn olduðunu hatýrlatýyordu. Bayramda herkes yakýnlarýna giderdi mesela. Ortamda bir sohbet, bir bütünleþme vardý. Kapýlar çalardý. Ülkemizin kültürleri o kadar çok seviliyordu ki; kimsenin bölemeyeceðini düþünürdük belki de… Ama her þeyi de önceden bilemezmiþiz.

“Vay be” diyorum þu 10 yýla. Þu 10 yýlda neler neler deðiþmiþ. Býrakýn deðiþmeyi, artýk ileride de deðiþeceðini pek sanmam. Bilgisayar teknolojisinde neler neler gelmiþ. Yeni kavramlar öðrenmiþiz. Televizyon teknolojisinde neler neler gelmiþ. Makine teknolojisinde neler neler deðiþmiþ. Deðiþmiþ…

“Artýk yeter” demek geliyor bazen içimden. Bu hýzlýlýk niye? Hýzlýlýktan ne kazanýrýz, ne kaybederiz? Tabii, bazen bunun avantajlarý da var. Ama bilinen bir gerçekle; her þeyin bir iyisi varsa bir kötüsü de var.

Neymiþ ki beni bu yazýya iten? Televizyon… Televizyonun da bu konuyla çok alâkasý var. Ama yalnýz televizyon da deðil; þimdi yaptýklarýmýz, bu yaptýklarýmýzý saðlayan baþrol teknoloji…

Benim küçüklük kahramanlarýmdan biri; Barýþ Manço… Öyle bir insandý ki sadece yetiþkinler deðil, küçük çocuklar bile ona hayrandý. Hatýrlarsýnýz herhalde; “7’den 77’ye Barýþ Manço” programýný, “Dönence” programýný. Sevgili Barýþ Manço her hâliyle çocuk programýný da kurmuþ, katýlan çocuklarla o kadar içtendi ki hâlâ aklýmda gördüklerim. Dýþ ülkelerdeki çocuksu yerleri, eðlence yerlerini gezer, bize bir þeyler öðretirdi. Programýnda çocuklara sorular sorardý, sonra sahnede çocuklar þarký söylerlerdi: “mini mini bir kuþ”, “küçük kurbaða”, “öðretmenim caným benim”, “benim annem güzel annem” vs yaþýtlarýnca þarkýlar söylerlerdi. Hatta Barýþ Manço’nun çocuklar için yaptýðý “Ayý”, “Bugün Bayram” ve “Arkadaþým Eþek” þarkýlarýný söylerlerdi. Dönence programýnda da keþifler yapardý Barýþ Manço.

Þimdi rasgele izlediðim bir çocuk programýnda çocuklar yok “Dudu”, yok “Kuzu Kuzu” yok bilmem ne þarkýlarýný, hatta slow (yavaþ) þarký söyleyen bile vardý. Herhalde arkadan alkýþlayanlardan biri söyler: “Ýþte bu benim çocuðum!”

Eskiden bayramlar dýþýnda sürpriz ziyaretler de olurdu. Misafirler varken televizyon açýlmazdý. Herkes ayný odada oturur, birbirinin suratýný görürlerdi. Þimdi misafire ýsrar ediliyor “gelin” diye, gelmek için þart konuluyor: “Bak ama Kurtlar Vadisi’ni seyredersek gelirim.”. Çok güzel! Hadi diyelim geldi, misafir dizisini seyrederken ne bir konuþmak ne de bir suratýna bakmak olur. Konuþursa da reklâm aralarýnda dizi hakkýnda yorum yapar. Ama ev sahibi, yani karþýndaki bu diziyi seyretmiyorsa! Neyse ki bu olayý ben yaþamadým, baþkasýndan duymuþtum.

Televizyon, farklý ülkelerin kültürlerinin birbirine kaynaþmasýný da saðlýyor. Þimdi bayramlarda tatile çýkmak nerden çýktýysa! Böylece ne oldu; bayramlarda büyüklerimizi ziyaret etme geleneðimiz hasar gördü. Gelenek deðiþti. Ya da diðer ülkelerin kültürlerinden o kadar çok etkilenenler olmuþ ki; o kültürler bizim geleneklerimizin arasýna da girmeye çalýþýr. Misal; haberlerde birkaç kiþinin cadýlar bayramýný kutladýðýný görmüþtüm. Ýþte bu popüler kültür, nam-ý diðer kültür erozyonu bu anlamdadýr.

Ýnsanlarýn belki de baðýmlý olduðu 2. teknolojik araç da bilgisayardýr. Bayramda caný sýkýlan geçiyor bilgisayarýn karþýsýna. Ne de olsa ev sahibinin diðer üyeleri ilgileniyor misafirle.

Daha fazla konu var anlatacak, hatýrlatacak ama bu kadarýna içim cýz etti. Yanlýþ anlaþýlmasýn; bazen ben de kaptýrýyorum kendimi. Fakat suç insanlarda deðil ki; suç teknolojinin hýzla geliþmesinde. Belki de 10–15 yýl sonra modasý olacak eþya, þimdi kullanýlýyor. Böyle gittikçe de yaratýcýlýk kavramýnýn azaldýðýný fark ediyorum.

Tekrar düþünüyorum da; her iyi þeyin bir kötüsü de vardýr. Bu yazdýklarým, yabancýlaþma kavramýný getiriyor, çekirdek aile yapýsýný bozuyor. Artýk insanlar birbirine yabancýlaþmýþ, geleneksel baðlarý çözülmüþ, iletiþim eksikliði hissedilmiþ durumdalar. Bu bir dezavantaj… Bunun iyi tarafý nedir acaba, iþte bunu düþünüyorum.

Bu arada; bu vesileyle çocukluk kahramanlarýmdan biri olan Barýþ Manço’yu da andým. Þimdi bu kadar çok sevilecek adam bulmak zor…

Ve tabii ki kendime de bir yorum getirdim. Bu konuyu enim gibi bir gencin yazmasý ne kadar doðru, ne kadar yanlýþ?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)
Gönderen: ayþegül engin / Ýstanbul/Türkiye
4 Nisan 2005
yazdýklarýný okudum, sonra duygu'nun yorumunu okudum.. sonra on yýl öncesini düþündüm.. sonra yirmi yýl öncesini.. ve sonra bi cesaret deyip otuz yýl öncesini:) orada durdum, çünkü tam oðlumun yaþýndaydým artýk.. sonraa.. hýzla geri döndüm!.. geçmiþin güzelliklerini yanýmda taþýdýðýmý bilerek.. sanýrým sizler de ceplerinize doldurduðunuz bayram þekerlerini bilmem kaç yýl sonrasýna taþýyacaksýnýz.. ve o yýllarýn da yaþama baþka baþka güzellikler katabileceðini görerek:)

:: Merhaba. Tebrikler.
Gönderen: Duygu Ergun / /
3 Nisan 2005
Merhaba. Bir arkadaþýn olarak yazýlarýný takip ettiðimi, ve her yazýný bir öncekinden daha kapsamlý ve güzel bulduðumu bilmeni isterim. Günümüzdeki en büyük problemlerden birine deðinmiþsin. Benim de þiddetle karþýsýnda bulunduðum "kültür erozyonu"... Yazýnýn sonunda "bir gencin bu sorunu anlatmasý ne kadar doðru, ne kadar yanlýþ, bilemem" demiþsin, fakat bence bu çöküþün farkýnda olan ve bu sorunun tam ortasýnda duyarlýlýk kazanmýþ bir gencin bu konuyu ele almasý çok daha etkileyici; ve doðru tespitlerin sunulmasýný saðlamýþ. Anlatým ve deneme yazýsý türü olarak oldukça baþarýlý buldum bu yazýný. Her gün biraz daha geliþtiðin (hatta bayaðý geliþtiðin) gözle görülebiliyor. On yýl öncesini ben de çok net hatýrlýyorum. Bu yazýnla sanki eskiden görmüþ olduðum bir rüyayý hatýrlamýþ gibi oldum. O kadar çok deðiþmiþ ki herþey, eskiden olanlarý düþünmek sanki gerçekten de "rüya" gibi geliyor. Bir kez daha tebrik ederim, yazmayý sakýn býrakma, kalemine saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarýþma Programlarý Üzerine
Tv'nin Yansýttýklarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þanssýz Çiçek [Öykü]


Emir Düzel kimdir?

yaratýcýlýk uðruna herþey.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk,Murathan Mungan, Sait Faik Abasýyanýk,Milan Kunderas,Nazým Hikmet


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emir Düzel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.