..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Bir Baþkadýr Köprübaþý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon yeþil doðasýyla tanýnan ve sevilen bir diyardýr.Fakat asýl yeþillik Trabzon’un ilçelerinde gizlidir.Kazalarýmýzýn tamamýna yakýný yemyeþil bir görünüm arzetmektedir.Lâkin Köprübaþý ilçesinin doðal güzelliði bir baþkadýr.


:BHEF:
Trabzon yeþil doðasýyla tanýnan ve sevilen bir diyardýr.Fakat asýl yeþillik Trabzon’un ilçelerinde gizlidir.Kazalarýmýzýn tamamýna yakýný yemyeþil bir görünüm arzetmektedir.Lâkin Köprübaþý ilçesinin doðal güzelliði bir baþkadýr.
     Köprübaþý,yetiþtirmiþ olduðu devlet adamlarýyla da meþhurdur.Bunlar arasýnda merhum milletvekili ve bakan Adnan Kahveci,Diyanet Ýþleri Eski Baþkaný ve Milletvekili M.Said Yazýcýoðlu,geçtiðimiz yýllarda bir trafik kazasý sonucu yitirdiðimiz Türkiye’nin valisi merhum Recep Yazýcýoðlu,eski milletvekili Ýsmail Sancak,merhum milletvekili Alaaddin Kurt,SSK eski baþhekimi M.Naci Ýmamoðlu,eski müsteþarlardan Nafiz Ýmamoðlu gibi isimleri sayabiliriz.
     Köprübaþý, 1990 yýlýna kadar Sürmene’nin þirin bir kasabasýydý.Merhum Adnan Kahveci’nin ýsrarlý takibi sonucu 5 Mayýs 1990 tarihinde Bakanlar Kurulu kararýyla ilçe yapýlmýþtýr.
          Köprübaþý’nýn nüfusu merkeze baðlý köyleriyle birlikte beþ binin üzerindedir.Diðer köyleri de dahil edince mevcut nüfus on bini geçmektedir.
     Trabzon’la Köprübaþý’nýn yol mesafesi 52 kilometredir.Köprübaþý-Sürmene arasý ise 14 kilometre civarýndadýr.
     Köprübaþý üç mahalle ve dört köyden meydana gelmektedir.En büyük yerleþim yeri Fidanlý’dýr.Burayý Gündoðan Mahallesi takip etmektedir.
     Köprübaþý dar bir vadi üzerine kurulmuþtur.Art bölgesi yok denecek kadar azdýr.Manahoz Deresi þehri ikiye bölmektedir.Bu görünümüyle cennetten bir köþeyi andýrmaktadýr.
     Yöre insanýnýn çoðunun tarlasý vardýr.Evler genellikle tarlanýn baþýnda inþa edilir.Mýsýr,fasulye,pazý,lahana,arpa,elma,armut,erik,fýndýk,çay gibi ürünler bolca yetiþmektedir.Fakat ekim alanlarý yetersiz olduðu için topraktan elde edilen ürün karýn doyurmamaktadýr.
     Onun için Köprübaþý’nda gurbetçilik yaygýndýr.Aile fertlerinin önemli bir kýsmý ekmek parasý için gurbet ele düþmüþtür.Daha çok Almanya,Hollanda,Belçika gibi ülkelerde çalýþan bu insanlar,ayný zamanda ülkemize döviz kazandýrmaktadýrlar.
     Köprübaþý’nýn çok güzel yaylalarý vardýr.Köþk,Arpalý ve Harmantepe bunlardan bazýlarýdýr.Köþk yaylasý yemyeþil çevresiyle tanýnýr.Arpalý, yayla olmasýna raðmen ayný zamanda bura yaz-kýþ ikamet yeridir.Köprübaþý’na 27 kilometre uzaklýktadýr.Tandýr ekmeði ve tezeðiyle ünlüdür.Harmantepe’de þehitlik vardýr.Ruslarla yaptýðýmýz savaþta yüzlerce askerimiz bu topraklarda þehadet mertebesine yükselmiþtir.Her yýl anma programlarý düzenlenerek yüce þehitlerimiz yâd edilmektedir.Bu bölgede þehitler için son derece güzel ve görkemli bir anýt inþa edilmiþtir.
     Köprübaþý’na baðlý köylerin tamamýnda cami,okul ve su bulunmaktadýr.Fakat köy okullarýnda beþinci sýnýfa kadar okunduktan sonra orta kýsým öðrencileri merkezdeki ilköðretim okuluna taþýnmaktadýr.Þehir merkezinde bir tane ilköðretim okulu ve Çok Programlý Lise mevcuttur.
     Ýlçenin dört tarafý ormanlarla kaplýdýr.Sürmene-Köprübaþý karayolu asfaltlama çalýþmalarý uzun yýllardan beri devam etmesine raðmen henüz bitirilememiþtir.Yol bitince 15 dakikada Sürmene’ye varmak mümkün olacaktýr.Bu da yöre halkýnýn,yýllardan beri devam eden ulaþým çilesini bir nebze de olsa ortadan kaldýracaktýr.
     Köprübaþýlýlar gelenek ve göreneklerine baðlý insanlardýr.Ýlçenin yukarýsýnda Beþköy beldesi bulunmaktadýr.Buranýn hocalarý meþhurdur.Burada çocuklardan yaþlýlara kadar hemen herkes Rumca’yý anadili gibi konuþmaktadýr.Bu yörenin konuþma tarzý (aðzý) diðer ilçelerden farklýdýr.
     Geçtiðimiz yýllarda bir Aðustos ayýnda Köprübaþý’na baðlý Beþköy beldesinde þiddetli bir sel felâketi yaþandý.Akþama doðru kabaran dere sularý Beþköy beldesini yutarak haritadan sildi.Bütün binalar yerle bir oldu.Ellinin üzerinde insan sulara karýþarak hayatýný kaybetti.Çoðunun cesedine bile ulaþýlamadý.
     Köprübaþý’nda büyükbaþ hayvancýlýk çok yaygýndýr.Herkes en az birkaç inek besler.Aileler nüfus planlamasýna riayet etmemektedir.Ortalama çocuk sayýsý 6-7’dir.Kadýnlar erkeklerden daha çok çalýþmaktadýrlar.Her þeye raðmen Köprübaþý doðal güzellikleri,havasý ve suyuyla yaþanabilecek bir yerdir.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Âh Þehir! Rüya Þehir!
Trabzon Büyür Gözbebeklerimde–1
Bir Bað - I Ýrem"dir Trabzon…
Kentin Hafýzasýna Yolculuk...
Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde...
Selâm Trabzon'uma!..
Þehrin Aynasýndan Yansýyanlar...
Yeþil Trabzon Özlemi
Trabzon Atatürk Köþkü
Gel Çýkalým Zigana'ya!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.