..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Hocam Bener Cordan  
M.NÝHAT MALKOÇ
Eðitim çýnarýndan bir yaprak daha düþtü.Öyle ki yeri doldurulamayacak bir yaprak!... Millî Eðitim Bakanlýðý Eski Müsteþarý muhterem hocam Bener Cordan, 15 Aðustos 2004 Pazar günü sabah saatlerinde Ankara’da Hacettepe Hastane


:DDDF:
Eðitim çýnarýndan bir yaprak daha düþtü.Öyle ki yeri doldurulamayacak bir yaprak!...
      Millî Eðitim Bakanlýðý Eski Müsteþarý muhterem hocam Bener Cordan, 15 Aðustos 2004 Pazar günü sabah saatlerinde Ankara’da Hacettepe Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu.
     Epey zamandan beri akciðer kanseriyle mücadele ediyordu.
     1941 yýlýndan beri çalýþan ömür saati bir anda duruverdi.63 yaþýndaydý Hocalarýn Hocasý Bener Cordan!…Peygamber yaþýdýr 63…Resulullah Efendimiz de bu yaþta ebediyete göçmüþtür.Tabiki konumuzla fazla bir ilgisi yok. Sadece bir teþbih veya hatýrlatma…
     Bener Hoca Artvin’in Hopa ilçesindendi.Fakat onu pek çok kiþi Trabzonlu sanýrdý.Çünkü ömrü boyunca Trabzon eðitiminin bir adým daha ileri götürülmesi için gecesini gündüzüne katarak canla baþla çalýþtý.
     O,Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümü’nü bitirmiþti.Okulunu bitirdikten sonra yurdun deðiþik yerlerinde öðretmenlik görevini baþarýyla yerine getirdi.Genç beyinlere Türkçe’nin daha iyi kullanýlmasý için sihirli reçeteler verdi.
     Onun uzun yýllar sürecek Trabzon macerasý Trabzon Fatih Yüksek Öðretmen Okulu’ndaki göreviyle baþladý.O zamanlar yasa gereði bu okullar fakülteye dönüþünce o da Karadeniz Teknik Üniversitesi Eðitim Fakültesi’nin öðretim görevlisi kadrosuna geçti.Burada Türk Dili Bölüm Baþkanlýðý yaptý.
     O iyi bir idareciydi.Sanki öðretmen olarak deðil de idareci vasfýyla doðmuþtu.Ýdarecilik onun her dönemde kaderinin ayrýlmaz bir parçasý oldu.O bildiðimiz sýradan idarecilerden deðildi.Hakikaten kelimenin özünde var olan hususiyetiyle insanlarý kýrmadan,üzmeden,verimli bir þekilde çalýþtýran, idare eden bir idareciydi.
     1992 yýlýna kadar dokuz yýl boyunca Trabzon Millî Eðitim Müdürlüðü yaptý.O dönem içerisinde eðitim adýna Trabzon’umuza çok þeyler kazandýrdý.Zaman zaman ekibiyle köy okullarýný dolaþarak oralarda görev yapan öðretmenlere manevî açýdan destek oldu.Bu okullardaki ihtiyaçlarý tespit ederek gerekli ödeneklerin çýkarýlmasýna önayak oldu.Trabzon Millî Eðitim Müdürlüðü’nde onun kadar uzun süreli çalýþan baþka bir isim var mýdýr?Doðrusu bilmiyorum.Vefakâr Trabzonlu da onun bu gayretlerini ödüllendirerek Trabzon Merkez’e baðlý Aydýnlýkevler’deki bir ilköðretim okuluna onun ismini vererek adýný ebedîleþtirdi.
     Köksal Toptan,Millî Eðitim Bakaný olunca Bener Cordan’ý Müsteþar Yardýmcýsý yaptý.Onun Trabzon’dan ayrýlmasýna çok üzülmüþtük o yýllarda.Fakat Ankara’da yüksek kademelerde görev yapacak olmasýna da sevinmiþtik doðrusu.
     1994’te Nevzat Ayaz, Millî Eðitim Bakaný olunca O da Millî Eðitim Bakanlýðý Müsteþarlýðý’na getirildi.Sekiz yýl gibi uzun bir süre boyunca koltuðunu koruyarak adeta bu alanda da rekor kýrdý. O zamanlar bazý kesimler tarafýndan “herkesin adamý” olmakla itham edildi.Oysa o herkesin deðil,her iþin adamýydý.
     Deðiþik iktidarlar geldi geçtiyse de o yerini muhafaza etti.Siyasetin aðýr ve hantal yapýsýna raðmen çok önemli iþler baþardý.Reform sayýlabilecek icraatlara imza attý.Ortaöðretimde yepyeni bir sistem olan “Ders Geçme ve Kredi Sistemi” ni getirdi.
     Siyasetin çarklarýnda ezilmedi.Herkesle iyi anlaþan birisiydi.
     Bener Cordan hocamdý…
      Trabzon’da görev yaptýðý yýllarda Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nde bir dönem boyunca Eski Türk Edebiyatý dersimize girmiþti.
     O zamanlar aðzýnda diþ kalmadýðý için sözlerini anlamakta zorlanýrdýk.Onun için de imtihanlarda güçlük çekmemek için can kulaðýyla dinlerdik onu.Onun dersleri çok sakin geçerdi.Sanki sýnýfta öðrenci yokmuþçasýna sükûnet hakim olurdu dersliðe.
     Çok müþfik bir insandý Bener Hoca!...Ýmtihanlarda bilgisizliði deðil, bilgiyi ölçerdi her zaman…Bize de, görev aldýðýmýzda böyle yapmamýzý tavsiye ederdi.Kimseyle problemi olmazdý hiçbir zaman.
     Ýþ ehliydi O… “Adama iþ deðil, iþe adam” felsefesinden hareket ederdi.
     Keþke daha uzun yýllar dersimize girseydi.
     Ankara’da yüksek mevkilerde görev almasý, bir öðrencisi olarak beni hep gururlandýrmýþtýr.
     En son Yüksek Öðretim Kurulu(YÖK) Genel Kurul üyeliði ve baþkan vekilliði yaptý.Hastalýðý onu iþ yapamayacak noktaya getirince önceki görevlerini býrakarak daha pasif bir görev olan YÖK Yürütme Kurulu üyeliðine geçmiþti.
     YÖK’teki görevi sýrasýnda da her zaman arabulucu rolü üstlendi.Hiçbir zaman gerginliðe yol açan tarafta olmadý.Zaten muhafazakâr sayýlabilecek bir kimliðe sahipti.Atatürk ilke ve inkýlaplarýna samimiyetle baðlýydý.Yurduna yürekten baðlý örnek bir Türk milliyetçisiydi.
     Eðitim camiasýnýn duayenlerinden olan Bener Cordan,Ankara Kocatepe Camiî’nde kýlýnan cenaze namazýndan sonra,görev yapma fýrsatý olmamasýna raðmen bizlere derslerde aktardýðý kadarýyla o çok sevdiði Ýstanbul’a götürülerek Karacaahmet Mezarlýðý’nda ebedî istirahatgâhýna defnedildi.
     Allah rahmet eylesin.Eðitim camiasýnýn baþý sað olsun.
      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Öðretmenlik Andý'na Sadakat
Hayri Gür"ün Ardýndan…
Þâirlerin Gözüyle Öðretmen
Geleceðe Yatýrým

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.