..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Saðlýk > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Veremle Savaþ  
M.NÝHAT MALKOÇ
Hastalýklar insanlarýn yakasýný bir türlü býrakmýyor.Gerçi hastalýklar ilâhî imtihan için bir vasýta ve vesiledir.Allah,bu þekilde insanlarýn sabrýný ve tahammülünü ölçmektedir.


:FGIA:


     Hastalýklar insanlarýn yakasýný bir türlü býrakmýyor.Gerçi hastalýklar ilâhî imtihan için bir vasýta ve vesiledir.Allah,bu þekilde insanlarýn sabrýný ve tahammülünü ölçmektedir.
     Her devrin kendine mahsus hastalýklarý mevcuttur.Bu hastalýklara ilâç bulununca yenileri gelmektedir.Bu silsile böylece devam edip gidecektir.
     Bugün AIDS neyse,bir zamanlar verem de o derece tehlikeli bir hastalýktý.O zamanlar binlerce insan bu illet yüzünden dünyadan göçtü.Týp geliþtikçe verem kader olmaktan çýktý.Sýradan bir hastalýk hâline geldi.
     Vereme halk dilinde “ince hastalýk”,týp dilindeyse “tüberküloz” denmektedir.
     Verem bulaþýcý bir hastalýktýr.Ýnsandan insana ve hayvandan insana rahatlýkla geçebilmektedir.Verem mikrobuna “Koch Basili” ismi verilmektedir.Çünkü bu mikrobu Alman Robert Koch adlý bir týp âlimi bulmuþtur.Onun için de onun soyadýyla anýlagelmektedir.
     Koch Basili, vücuda daha çok solunum ve sindirim yoluyla geçmektedir.Onun için veremli insanlarýn kullandýðý araç ve gereçlerle temas etmemeliyiz;onlardan uzak durmalýyýz.
     Tüberkülozun pek çok çeþitleri mevcuttur.Verem mikrobu hangi organa bulaþmýþsa öncelikle o organý tahrip eder ve o organýn adýyla anýlýr.Bu nedenle týpký kanser gibi veremin de pek çok çeþidi vardýr.Lâkin en yaygýný solunum organýmýzla ilgili olan Akciðer Veremi’dir.Bunun dýþýnda gýrtlak,deri,ilik,kemik veremi gibi türlerine de rastlanmaktadýr.
     Bir zamanlarýn en dehþetli hastalýðý olan verem bugün rahatlýkla tedavi edilmektedir.Ama erken müdahale etmek gerekir.Aksi hâlde önüne geçilmez bir hâl alabilir.
     Bilindiði gibi tüberkülozdan korunmak için çok etkili bir aþý geliþtirilmiþtir.Buna “B.C.G aþýsý” diyoruz.Her yýl verem aþýsý için seferberlikler düzenlenmektedir.Bu aþý bebeklere ve okul çaðýndaki çocuklara uygulanmaktadýr.B.C.G aþýsý,vücuda giren verem mikrobuyla etkin bir biçimde mücadele edecek içeriðe sahiptir.
     Bugün ülkemizde hemen her vilâyette Verem Savaþ Dispanserleri ve Verem Savaþ Dernekleri kurulmuþtur.Israrlý takip ve etkin mücadele sonucu verem vakalarý yurt genelinde asgariye indirilmiþtir.
     Ülkemizin özellikle büyük þehirlerinde verem hastalarý için özel hastaneler yapýlmýþtýr.Bu ihtisas hastanelerine “sanatoryum” adý verilmektedir.
     Verem hastalýðýnýn belirtileri; gece terlemeleri,devamlý yorgunluk,hâlsizlik,ateþlenme ve kesik kesik öksürmedir.
     Beslenme bozukluklarý ve havasýzlýk vereme davetiye çýkarýr.Mümkün olduðunca veremli hastalardan uzak durmalýyýz.Onlarýn kullandýðý eþyalarý asla kullanmamalýyýz.En önemlisi de çocuklarýmýza muhakkak B.C.G aþýsý yaptýrmalýyýz.Alkolden uzak durmalýyýz.Sözlerimi þâir Ý.Hakký Talas’ýn veremle ilgili þu dörtlüðüyle bitiriyorum:
     “Yýkacaðýz yakýnda
      Gizli kalelerini
      Karar verdik,and içtik
      Yok etmeye veremi.”

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn saðlýk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Tiryakinin Son Sözleri
Kanserin Son Kurbaný: Neriman Üçüncü

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.