..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Y. Kemal Erener




8 Ocak 2005
Dil Terörüne Buyurun!  
Y. Kemal Erener
Bu kampanya ya katýlmak serbesttir... Katliamda sizin de tuzunuz olsun


:CBFH:
ÇAÐDAÞ BÝR YAZI

Okumanýn ve yazmanýn sýnýrý yok. Bilgi, toplumu aydýnlýk ufuklara sürükler. Ancak bu geliþimin de bir kuralý bir tutuculuðu mutlaka olmalýdýr. Dil bir toplumu ayakta tutan en temel unsurlardan biridir.

Türkçe üzerine bir çok tartýþmalar yapýlýyor. Geliþimi için yeni düzenlemeler getiriliyor. Bu tartýþmalar yýllarca sürer gider; ancak bu arada dil de gider. Türkçe, matematiði mükemmel bir dildir. Her türlü cümle rahatlýkla inþa edilir. Diðer dillerden geçen kelimelerde ayrýca bu zenginliðe katký saðlamýþlardýr.

Fakat son on yýlda inanýlmaz bir þekilde türkçe üzerine katliam baþlatýlmýþtýr. Bilinçli ve bilinçsiz dýþarýdan montaj olduðu gibi içeriden uydurma bir takým sözcükler dil terörüne yataklýk yapmaktadýr. Aþaðýda yazýlan metin bakalým dediklerimi haklý çýkaracak mý?

“ Global bir imgenin sardýrýlmýþ bir boyutunu hayata geçirmeye karþýn yanýt sizce olasý bir konsept midir? Sanal bir katýlým, potansiyel bir dürtünün iþlevsel edinimidir. Bu edinim kiþisel bazda küresel bir katýlým realize edebilir. Toplumlar bu devinimi kanýksasalar da yine de kiþisel egolarýna indirgeyememiþlerdir. Outdoor ve indoor görselleri de buna katkýda bulunsalar da bir nevi sterilite yaþam kapsamýndadýrlar. Ýmaj ve getirisi olan reyting bu çabalarý forse eder. Bu bir ekin biçemidir. Bunu yadsýyanlarý kargýmak gerekir. Büyük bir direþkenlikle deðginliðimizi varlamalýyýz”

Bu metin oldukça çarpýcý bir örnek. Yazar anlatmak istediðini anlaþýlmasýný özellikle istememiþ. Çünkü kendisinin anlaþýlamaz olmasýnýn diðerlerinin bilgisizliðinden kaynaklandýðýný varsaymýþtýr. Fakat yazar bu “uydurukçalar kümesi”nin içinde zavallý bir konuma düþmüþtür. Ne yazýk ki, çok okuyup adam olduðunu sanan bu sefiller dil kaosuna neden olmaktadýrlar. Bir çok genç beyin bu uydurukçalarýn içinden çýkabilmek için dil karmaþasýnýn içinde kaybolup gitmektedir.

Dil anlaþýlmamak için deðil tam tersi anlaþabilmek için vardýr. Lisan bilmek çok iyi ve gerekli bir durumdur. Ancak bütün dilleri harman yapýp sunmak hiçte hoþ bir durum yaratmaz. Aksine çok iyi anadil bilgisi deðiþik lisanlarýn daha kolay öðrenilmesini saðlar.

Zaman içerisinde bir çok kelime türkçemize yerleþmiþtir. Arapça’dan, farsça’dan, fransýzca’dan, ingilizce’den vs. ancak bir o kadar da türkçe’den diðer dillere kelime transferi olmuþtur. Ama hiç bir ülke bizim kadar kendi dilini katletmemiþtir.

Kültürümüzü, geçmiþimizi yok etmek için yeni bir yol daha keþfettik. Yazýk... Çok yazýk...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Katýlýyorum
Gönderen: Yusuf / , Türkiye
2 Þubat 2013
Kemal bey söylediklerinize katýlýyorum. Gerçekten de son yýllarda arttý bu durum. "evet" yerine "evt" gibi bir kelime gelebilir mi? Ýnsanýn aklý almýyor. Bir harf daha yazmaya üþeniyor musunuz?Ellerinize saðlýk. Böyle bilgilendirici yazýlarýnýzýn çoðalmasý dileðiyle...

:: üzgünüm
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
13 Ocak 2005
Merhaba Sevgili Kemal Erener; Yazdýklarýnýza - üzülerek- katýlýyorum." Ayyyy!N'oluyoruz falan oldum,"......."Bana kal geldi,"......" Herkes beni görünce Aaaaaaaa! falan oluyo,"...."Çabucak þýttýrýverdim.".....Türkçemiz ne yazýk ki bu hale geldi.......Duyarlýlýðýnýz için teþekkür ederim...Sevgiyle kalýn..........Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kötüye Güvenin! Çünkü Deðiþmezler
Medya'ya Açýk Mektup

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkularýn Ötesindeki Kozmik Boþluk
Ýnandýðýmýz Yalanlar
Ýnsanlar
Kainatta En Büyük Biziz
Hiç'in Traji Komik Öyküsü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aðlayan Zümrüt [Öykü]
Garanti Ahmet [Öykü]
Türklerle Baþa Çýkýlmaz [Öykü]
Düzenli Karmaþa [Öykü]
Þiddete Merhaba [Öykü]
Trafik mi? Allah Baþýmýzdan Eksik Etmesin... [Ýnceleme]


Y. Kemal Erener kimdir?

Uzun bir eðitim birikiminini hayat tecrübesiyle birleþtiren yazar, Türkiye'nin þartlarý gereði birden fazla meslekte uðraþ vermiþ ve bu meslek dallarýnda ileri safhalara ulaþmýþtýr. Karikatür çizmek hobileri arasýndadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Rýfat Ilgaz; Aziz Nesin; Nurullah Ataç


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Y. Kemal Erener, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.