..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Aziz DENiZ




6 Haziran 2004
Kýþ ve Hüzün  
Aziz DENiZ
Evimizin çatýsýndaki bacaya yuva yapmýþ leylek ailesinin gökyüzünde helezonlar çizerek bana veda bile etmeden güneye kanat çýrptýklarýný gördüðümde gözlerim dolu dolu olur, ve içimi büsbütün kaplayan yalnýzlýðýn verdiði sýkýntýyla yataðýma girip...


:BBFE:
   Kýþ bu sene erken bastýrdý. Yaðmur damlalarý usul usul kaldýrýmlarý, caddeleri, evlerin damlarýný dövüyor, az sonra insaný hoþ eden toprak kokusu etrafa yayýlmaya baþlýyor. Þemsiyemi açýp yürümeye devam ediyorum. Ýnsanlar hýzla koþturup bir yerlere sýðýnýyorlar, birazdan ben de bir kafenin loþ ortamýna kendimi atýveriyorum, içerde kesif sigara dumaný, boþ bir masa ararken gözlerimin yandýðýný fark ediyorum. Kafenin ahþap masasýna oturup gelen garsondan kendime bir çay söylüyorum.
   Kýþýn habercisi serin rüzgârlar esip, yaðmurlar yaðýp, güneþ yüzünü artýk daha az göstermeye baþladýðýnda içimde tarifini yapamadýðým ve her seferinde boðazýma düðümlenen bir yalnýzlýk ve hüzün hissi beliriverir. Kýþ, daha ben doðarken ayrýlýkla eþdeðer olmuþtu benim için. Büyükannem, kýþýn yaðmurlu bir sabahýnda beni doðururken annemin öldüðünü bana söylemiþ, beþ yaþýndaki çocuk annesinin yokluðunu yüreðinin en derinlerinde bir yerde duyarken, anlamsýz bir suçluluk hissiyle gözleri dolarak pencereden dýþarýyý izlemeye koyulmuþtu.
   Çocukken, büyükannemle yaþadýðým evin penceresinin kenarýna oturur, kýþla beraber rengini yitirmeye baþlayan doðayý izler, kuþlarýn alelacele oradan oraya uçuþup cývýldaþmalarýný dinler, mavi gökyüzüne dolmaya baþlayan gri bulutlara bakar ve artýk, ayrýlýk vaktinin gelip çattýðýný anlardým.
   Evimizin çatýsýndaki bacaya yuva yapmýþ leylek ailesinin gökyüzünde helezonlar çizerek bana veda bile etmeden güneye kanat çýrptýklarýný gördüðümde gözlerim dolu dolu olur, ve içimi büsbütün kaplayan yalnýzlýðýn verdiði sýkýntýyla yataðýma girip, aðlamaya baþlardým.
   Yaz ortalarýnda bizi ziyarete gelen teyzelerim, halalarým hiç gitmesin, bu anlar hiç bitmesin diye dua ederdim; kuzenlerimle yaz boyu koþturur, oyunlar oynar, yaramazlýk yapar, þeftali erik çalardýk ve ne yazýk ki, onlar kýþa yakýn gitme hazýrlýklarý yaparken son gece, birlikte uyuduðumuz yatakta onlara daha bir sýký sarýlýr, kokularýný daha bir içime hüzünle çekerdim. Onlar, arabalarýna binip, nenem arkalarýndan su döker ve hep birden bize döner el sallarlarken ben gözlerimden dökülmeye baþlayan damlalara engel olamazdým ve el sallarken, çocukça bir duyguyla Allah’a, benim için ayrýlýkla eþdeðer olan kýþý yarattýðý için sitem ederdim.
   Kafeden çýkýp ýslak kaldýrýmda yürümeye baþlýyorum, yaðmurun yaðmasýyla beraber caddeler onulmaz bir ýssýzlýða bürünmüþ; yalnýzým, çocukken kendi içimde yarattýðým ‘ben’ bile beni bu düþüncede boðulmaktan alýkoyamýyor. Artýk, kýþa, topaç çeviremediðim, bilyelerimi arkadaþlarýma gösteremediðim, top oynayamadýðým, dondurma yiyemediðim ve bana ayrýlýðý anýmsattýðý, renksizliðiyle boðduðu için sitem ettiðim günler çok uzakta kaldý, lakin ýslak kaldýrýmlarý arþýnlarken anlýyorum ki, bu kýþ yine hüsran, yine bana hüzün...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: kýþ
Gönderen: Duygu Ergun / /
26 Haziran 2004
Kýþý ben bu þekilde tanýmlamazdým. Benim için kýþ, sýcaktýr. Ýnsanlarýn soðuktan kaçarak birbirlerine yaklaþtýðý bir mevsimdir. Kafamda canlanan kafeyse, söylediðinizden daha farklý canlanýr gözümde. Kaldýrýmdan telaþla yürüyen insanlar, ben cafenin sýcak ortamýnda sýcak içeceðimi yudumlarken bir sinema perdesi gibi izlettirir bana kendilerini. Yazýnýzýn betimlemelerine bir kez daha hayran oldum. Yaþadýðýmýz gerçeklerle sizin gerçeðinizi baðdaþtýrýp, ortaya çýkan bu benzerlikleri içtenlikle ve yalýn bir biçimde vermiþsiniz. Kýþýn gerçeði de, sizin gerçeðiniz de ayrýlýk. Kýþý daha önce hiç böyle düþünmemiþtim. Bana yeni bir bakýþ açýsý kazandýrdýnýz. Teþekkürler, tebrikler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðduðum Topraklar

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk ve Ölüm

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tarih, Futbol ve Ýnsan Sevgisi Üzerine Bir Yazý [Deneme]


Aziz DENiZ kimdir?

sade. . . çetrefilli. . . karanlýk. . . aydýnlýk. . . kara. . . ak. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Aziz Nesin, Orhan Pamuk, O'Henry , Paul Auster, Umberto ECO, Gao Xingjian, Salman RUSHDIE, Zadie Smith, Hemingway, Tolstoy, Gorki


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aziz DENiZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.