..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dil > Kâmuran Esen




24 Mayýs 2004
Fatma Nine / Derleme  
Kâmuran Esen
Komþumuz Fatma Nine bana dert yanýyor:


:CBIC:
Komþumuz Fatma Nine bana dert yanýyor:

Pek sinilliyin ( sinirliyim ) böyün( bugün).....Iþýk kâadý(elektrik faturasý) gedi (geldi ).Gaç milyondu unuttum. Pek çoðudu emme(ama) . Sanký gazino çalýþdýrýyoz. Evde ufecik bi lâmba yakýyoz her odada. Birbirimizi zorunan görüp duruz. Ölü gözü gibi......Tek,(sadece) elâtdirik parasý çok gemesin deye. Gene de dünyanýn elâtdirik parasýný veriyoz.

Emme, elâtdirik sehetine bakan çocuk gözlüklü. Sehedi yanýþ mý okuyo, nepiyo? Kimbili gözlüðünün vakdý geçdi mi ne yapdý. Bi ta gelincesi çekiþeceyin. Oðlum, sen bi göz dokduruna git, menemme(galiba) gözlüklen iyi gösdermeyo deceyin. Zararý bize dutuyo deceyin.Yalan yanýþ okuyup gidiyo besbelli.Yosa(yoksa) u gada elâtdirik parasý olu mu? Atýk(artýk) ýþýk ne yakmayacayýz besbelli.Ye aþamdan yatacayýz toðuk gibi, ye garannýkda oturacayýz. Gý(kýz) dilenem mi? Para dilenip de mi ödeyem ýþýk kâdýný? Töbe töbe. Zatý(zaten) bi dilenmediðimiz gadý. Bu gidiþinen u da olacak besbelli. Allah göstermesin.........

Neyse ki ýrahmetli amcan gömedi bu kötü günneri.U öldü de gurtuldu, gurtuldu da, ben? .. Bana yazýk de' mi(deðil mi) ? Olan bana oluyo.......Su kâadý da öne. Sanký hamam çalýþdýrýyoz. ”Deze (teyze) otuz ton su harcamýþsýnýz,” deyo sehede(saate) bakan oðlan. Pek zýddýma gidiyo(sinirime dokumuyor) u çocuk. Biz u gada su harcameyoz dedim. Su kaçýran musluk vadýr belki deyo.Bak þunun yidiði halta....

Fikele(musluklar) su gaçýrýverecek deye öne bi sýkýyon ku, kilit gibi. Açabilisen aç. Çocuklara da örettim.”Eeeeeece sýkýn, sakýnam sakýn su damlamasýn,” deyon. Geçen fikeyi çok sýkmýþým, açamadým da, sucu çaardým(çaðýrdým) ....Hani az su parasý verecedik ye, su parasýný gýsýn deken, tamirci parasý vedik. He þu baþýma gelen(Bak sen olan iþe.) .......Su da gullanmecayiz besbelli. Yýkanmayam, çamaþýr yýkamayam da, pis pis gezip duram mý? ........ Saksýya çiçek bile diktiðim yok, sulamak omasýn deye.Ta (daha) nepin(ne yapayým) ? Ölüverin de gurtulun atýk.Töbosun canýma tak dedi.Gorkudan elâtdirik yakameyon, su içmeye bile gorkuyon.

Telefonu unudalý zatý iki sene odu. Çalasa açarýn, çalmazsa yanýna bile vaman(gitmem) . Nemel hacatýn(neme lâzým) ! Bi de telefon parasý ödeyemem. Çocuklarý telefonun yanýna bile yaklaþdýrmeyon. Hoþ gene geliyo una da para. Abonman parasý mýymýþ neymiþ, u geliyo. Öne deyip deyip gandýrýyolla bizi. Bilip durun da, nepacan? Elimden bi þe gemeyo ku. Iþýk kâadý, su kâadý, telefon kâadý. Evde her yer kâat...Býkývedim atýk. Arkalandan sölenip duruyon. Kimin habarý va? Öte dünyada yakalandan yapýþacayýn alimallah. Gatiyen(asla) affetmen. Bakam nasýl cuvap(cevap) verecekle. Bu dünya gibi öne altdan üstden oynayamazla ye öteki dünyada...Bi de deyonku(diyorum ki) , burda iþini bilen, öteki dünyada da bi yolunu bulur mu yosa(yoksa) ? Gene olan bize mi olur deyon....Omazdýr de mi andan(deðil mi) ? Gözel Rabbim haklýynan haksýzý ayýrýr birbirinden.Hem de ayýrsýn.Güvendiðim bi urasý va zaten. Bi de urdan elimizi yýkasak(umudumuzu kaybedersek) halimiz nolur?


Elatdirik parsaý çok gemesin deye televizyon bile açmeyon...Bizim çocukla geçen akþam gezmeye gitdile.Televizyonu açývedile bana.”Ana buna bak da oyalan biz yoðukan(yokken) ,” dedile. “Aman, isdemen.” dedim.Saçma sapan þeyleri görünce sinilleniyon.Emme(ama) dinlemedile.Televizyonu açýk býrakýp gitdileeee....

Ah amanin çocukla evden çýkdý çýkmadý, bi gavga, bi döðüþ baþladý sorman gitsin.Edirafý(etrafý) ipnen çevrilmiþ bi yerde iki adam. Birbilleni öldüresiye döyüyolla. Ellene(ellerine) bire eldiven geçirmiþle. Allah yaratdý, yazýk demeyolla. Birbillene atýyolla yumruðu, atýyolla yumruðu. Hem de nerelene gelise. Gaþý mý olu, gözü mü olu, çenesi mi olu, hiç dinlemeyolla. Basýyolla yumruðu, basýyolla yumruðu. Seyircile de döyüþenneri ayýracak yerde, e’ce(iyice) gýzýþdýrýyolla.Ünneþiyolla. Bi þeyle deyolla da annameyon. Gâvurca gonuþuyolla.Menemme(galiba) “vur vur” deye ünneþiyolla. Döyüþenne dersen8 sorarsan) , seyircile ünneþdikce e’ce (iyice) coþuyolla, basýyolla yumruðu. Birinin burnu ganeyo, ötekinin gaþý yarýlýyo.

Beyaz göynek geymiþ bi adam va. Bezi(bazan) aralana giriyo, unnarý ayýrýyo.”Etmen,döyüþmen” deyo besbelli. Emme(ama) dinneyen kim. Ayýran adam acýk(azcýk) öte gidincesi hemen gene baþlayolla döyüþmeye. Unna(onlar) döyüþdükçe içime fenalýkla gedi. Ne va dalaþacak? Ortak atýnýz, arabanýz mý va? .....Çocukla gelince gýzdým. Açýp gitdiniz televizyonu, gapatmayý da bilemedim. Nece döyüþdüle geberesicikle dedim. “Ana o boks maçý........ Hay Allah! Keþke biz de izleseydik,” dedile. Adýnda meymenet yok zatý(zaten) .Boks! ....Boksmuþ.....Baþka isim bulamadýnýz mý goyacak? Öne b.ktan adý olan þey, iþde böne olur.

Hasýlý kelâm, dert çok gýzým çoook.........Allah yardýmcýmýz osun.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fatma Nine'nin Siyasilere Mektubu / Mudurnu Halk Dili
Mudurnu Folklörü / Halk Dili / Pekiþtirmeler
Mudurnu Folklörü / 1 - Yöresel Deyimler
Mudurnu Folklörü / 2 / Yöresel Kelimeler
Eeeeee De Bakam da Annadýverecen
Folklör / Duyarlý Babanne / ( Mudurnu Halk Dili - 3 )
Hala - Yeðen Dialoðu
Eplemguç

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlginç Atasözleri Sözlüðü / Derleme
Ýlginç Atasözleri
Halk Ýnanýþlarý
Kýna Geceleri ve Kadýnlarýmýz
Atasözlerimiz Üzerine
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar- 1
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar- 6
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar - 5
Öne Deme Gaþým / Mudurnu Halk Dili
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.