..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > BÜLENT ÖZCAN




21 Nisan 2004
Sanatçý Kime Denir, Kimdir Sanatçý?..  
BÜLENT ÖZCAN
Bizde sanatçý bukalemun gibidir. Saate göre, güne göre renk deðiþtirir. Bizde sanatçýnýn kiþilik sorunu gibi bir sorunu da yoktur. Kiþiliksizdir. Siliktir. Yitiktir. Aynalara dargýndýr. Aynasýzdýr. Kimileyin taraf tutar, kimileyin tarafsýzdýr!.. Çýkarýnýn


:HCCB:
Sanatçý kime denir, kimdir sanatçý?
Basit anlamda söyleyecek olursak: Sanatçý, sanatý gerçek anlamda özümseyen, önemseyen; sanatý kendi kiþiliðinde eriterek, güzel þeylere dönüþtüren (dönüþtürebilen), "insan olmak" bilincini en üst düzeyde tutan (taþýyan), kendini aþan kiþidir.
Sanatçý, karþýlýk beklemeden, sürekli kendisinden verendir. Yüzyýllar öncesinden yüzyýllar sonrasýna seslenebilendir. Çaðcýldýr. Çaðcýldýr her yönüyle... Yaþadýðý dönem güç anlaþýlýr, anlaþýlamayabilir de... Toplumun üstündedir. Yarýnlara seslenir.
Diðer bir deyiþle; sanatçý, herkesin duyduðunu, herkesin gördüðünü, herkesin hissettiðini, herkesin düþündüðünü; farklý þekilde duyan, farklý þekilde gören, farklý þekilde hisseden, farklý þekilde düþünen, farklý þekilde yorumlayan, farklý þekilde yansýtandýr; duyulmayaný duyan, görülmeyeni gören, olmayaný bulandýr.
Sanatçý üzerine bunlarý söyledikten sonra, gelelim bizdeki sanatçýya:
Bizde sanatçý bukalemun gibidir. Saate göre, güne göre renk deðiþtirir. Bizde sanatçýnýn kiþilik sorunu gibi bir sorunu da yoktur. Kiþiliksizdir. Siliktir. Yitiktir. Aynalara dargýndýr. Aynasýzdýr. Kimileyin taraf tutar, kimileyin tarafsýzdýr!.. Çýkarýnýn gerektirdiði þekilde düþünür. Çýkarcýdýr. Nemelazýmcýdýr. Yaðcýdýr. Yalancýdýr. Palavracýdýr. Elinde bir zilli tefi, yaldýzlý pabuçlarý vardýr!.. Dolap beygiri gibidir. Bir saða, bir sola döner boyuna. Üçkâðýtçýdýr. Sanat hýrsýzýdýr!.. Bizde sanatçý hinoðluhindir. Yüzsüzdür. Görgüsüzdür.
Bizde sanatçý çoktur...
Bizde sanatçý yoktur...
Bizde sanat...
Bizde san...
Bizde s...
Bizde ...
Biz...
Bi...
B...
............... Sanatçý kime denir, kimdir sanatçý ?...


Birlik dergisi, Sayý: 5, 15 Nisan - 15 Mayýs 1993, Gaziantep

www.bulentozcan.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Sanatçý Kime Denir, Kimdir Sanatçý?..
Gönderen: nida / ist
28 Nisan 2004
Kimlerin sanatçý olduðunu öðrenmek için yazýnýzý okudum, ben anlayamadým. Siz aslýnda anlatmýþsýnýzdýr. "Sanatçý, sanatý gerçek anlamda özümseyen, önemseyen; sanatý kendi kiþiliðinde eriterek, güzel þeylere dönüþtüren (dönüþtürebilen), "insan olmak" bilincini en üst düzeyde tutan (taþýyan), kendini aþan kiþidir." Peki; sanat nedir? Tüm yukarýda saydýðýnýz nitelikleri taþýyan kiþilerin meydana getirdiði olgu mudur? Gerçi bunlar 1993 yýlý itibariyle yazýlmýþ düþünceleriniz. Bir deðiþiklik var mý 2004'de... Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiriler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çocuk [Þiir]
Atlarýný Sürdüler Rüzgârýn [Þiir]
Çocuk Nazlý Bir Çiçek [Þiir]
Gül [Þiir]
Babama [Þiir]
Biz Uzaktan Uzaða Bakýþýrýz Seninle [Þiir]
Bir Meteor Yaðmuru Þiir [Þiir]
Aþk Ýnsana Kanatlar Verir [Þiir]
Adý: Gül [Þiir]
Dirilsin [Þiir]


BÜLENT ÖZCAN kimdir?

Þair. 25 Þubat 1973, Sarýz / Kayseri doðumlu. Ahmet Ozan Akgüneþ, Özlem Günay Aytekin, Can Ozan imzalarýný da kullandý. Ýlk, orta ve lise öðrenimini Gaziantep’te tamamladý. Londra’da Southgate, Nottingham’da New Kolejde okudu. Anadolu Üniversitesi Ýþletme Fakültesi’ni birinci sýnýfta iken yarýda býraktý (1995). Gaziantep’te yayýmlanan Doðuþ, Önder, Sizin Gazete, Gaziantep Ekspres ve Arena gazetelerinde sanat yönetmenliði yaptý. Gaziantep 27 gazetesinde felsefe ve kültür sanat üzerine yazýlar yazdý. Doðan ve Þok gazetelerinde yazý iþleri müdürlüðü görevlerinde bulundu. Þiir sergileri açtý. Ýlk þiiri (Yeni Bir Gün), (Türkiye Çocuk dergisinde 18 Aðustos 1989, yýl: 8, sayý: 41) çýkmýþtý. Daha sonra þiirleri, Ana, Aykýrý Sanat, Gülpýnar, Þiir Defteri, Damla, Kuzeysu, Þafak (Yunanistan), Kýrk Merdiven, Hürriyet Kelebek, Müzik Magazin, Hayat, Ses, Berfin Bahar, Çalý, Edebiyat Gündemi, Köþe Taþý (Ýngiltere), Öteki-siz, Dem Gazetesi (Almanya), Wird (Almanya), Demokratik Gündem Gazetesi(Almanya), Avrupa Gazetesi (Ýngiltere), Olay Gazetesi (Ýngiltere) baþta olmak yüzlerce yayýn organýnda yayýmlandý. Çeþitli antolojilerde þiirleri yer aldý. 1988 yýlýnda Türkiye Çocuk dergisi tarafýndan “Yýlýn Araþtýrmacýsý” seçildi. Þiir sanatýna yapmýþ olduðu katkýlardan dolayý 1990 yýlýnda, Müzik Magazin dergisi tarafýndan “Onur Belgesi” ile ödüllendirildi. 1992 yýlýnda Ýsveç’te bulunan Hümanist Enternasyonal tarafýndan Jüri Özel Ödülü’nü, Türkiye dergisi ve Bay Ajans tarafýndan düzenlenen “Barýþ Þiiri” yarýþmasýnda ikincilik ödülünü aldý. Þiirleri Naser Feiz tarafýndan Farsçaya çevrilerek, Tahran’ýn önde gelen sanat edebiyat dergilerinde yayýmlandý. Þiirlerinin bir bölümü Birol Topaloðlu, Cihangir Bostancý, Gül Kansu, Suat Adalar tarafýndan bestelendi. Ýnsanlarýn kimi toplumsal olaylara karþý duyarsýzlýðýný ve aydýnlarýn da susarak kendi kabuðuna çekilmesini eleþtirmek amacýyla, bir dizi protesto giriþiminde bulunma kararý aldý. 8 Kasým 1996'da, Galata Köprüsü üzerinde kitaplarýný denize attý; 25 Þubat 1997'de ise, Gaziantep Asrî Mezarlýðý'nda, ölülere bir þiir dinletisi sunarak, mezarlýklara þiir kitaplarýný býraktý. Türkiye Yazarlar Sendikasý, Edebiyatçýlar Derneði ve Kilis Gazeteciler Cemiyeti üyesi. Mayýs 1997’de Türkiye’den ayrýlarak Londra’ya yerleþti. Þiirleri Ýngilizce’ye çevrilerek Ýngiltere ve Amerika’da yayýmlanan antolojilerde yayýmlandý. Kaynak: M. Halit Umar / Anafilya Ýzdüþüm Serisi I, Derleme, Almanya (2003) : Olay gazetesi, Londra, (7 Aðustos 2003) : Avrupa gazetesi, Londra, (15 Ocak 2004) : Ýhsan Iþýk / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2004)


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © BÜLENT ÖZCAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.