..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > bee_bee




15 Nisan 2004
Özgürlük Nedir Biliyor Musunuz?  
bee_bee
“Özgürlük” kavramýnýn toplumun farklý kesimleri tarafýndan farklý algýlanmasýyla baþlýyor karmaþa. Anlamýný tam olarak bilmedikleri kavramlarýn içini kendi dünya görüþlerine uygun fikirlerle dolduruyor insanlar.


:AHIFA:
Hür olmadýklarý halde, kendilerini hür sananlar kadar hiç kimse esir olamaz.
Goethe


Özgürlük Nedir, Biliyor musunuz?

Bir ülke düþünün ki 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü'nde baþbakaný, üniversiteye baþörtüsüyle, burkasýyla, çarþafýyla, peçesiyle giremeyen kadýnlarýn acýlarýndan bahsediyor. Kadýnlarý örterek özgürleþtirmekten söz eden bir adam düþünün. Bir ülke düþünün, hayatýnýn baharýnda bir genç kýz, özenle taradýðý güzelim saçlarýný sýmsýký örten baþörtüsü ile üniversiteye giremediði için okul kapýsýnda özgürlük sloganlarý atýyor.

Bir ülke düþünün halký aydýnlatmakla yükümlü bazý köþe yazarlarý umursamazlýktan, duyarsýzlýktan ya da düpedüz cahillikten kaynaklanan bir akýl karmaþýklýðý ile özgürlük kavramýnýn bu denli yanlýþ kullanýmýna göz yumuyor, destek veriyor ve hatta kimi zaman ayný yanlýþa kendisi de düþüyor.

Bir ülke düþünün, her türlü önyargýdan uzak bilimsel çalýþma yapma ve bilgilerini gelecek nesillere aktarma sorumluluðu olan üniversite elemanlarý içinde dahi, hiçbir bilimsel dayanaðý olmayan öðretilerin açýkça tehdidi ve zorlamasýyla örtünen kadýnlarýn, bu davranýþlarýnýn özgürlükle baðdaþtýðýný savunan insanlar olabiliyor.

Sizce bu insanlar özgürlüðün tanýmýný biliyorlar mý?

“Özgürlük” kavramýnýn toplumun farklý kesimleri tarafýndan farklý algýlanmasýyla baþlýyor karmaþa. Anlamýný tam olarak bilmedikleri kavramlarýn içini kendi dünya görüþlerine uygun fikirlerle dolduruyor insanlar.

Bu sebeple gerici diye nitelendirilebilecek insanlar, kadýnýn, burka, çarþaf ya da türbanla örtünmesini “özgürlük”, “özgür irade”, “bireysel tercih” gibi kavramlarýn arkasýna sýðýnarak savunuyor ve yine bu yüzden aydýn diye nitelendirilebilecek kesim arasýnda dahi, kadýnýn baþörtüsünü sýradan bir aksesuar gibi algýlayan ve “bireysel özgürlük” gibi ifadelerle böyle bir aksesuarý kullanma hakký olduðunu savunan insanlar olabiliyor.

Siz, özgürlük nedir biliyor musunuz?

Türk Dil Kurumunun hazýrladýðý sözlükte bakýn özgürlük nasýl tanýmlanmýþ;

Özgürlük;

Herhangi bir kýsýtlamaya, zorlamaya baðlý olmaksýzýn düþünme veya davranma, herhangi bir þarta baðlý olmama durumu, serbestî:

Her türlü dýþ etkiden baðýmsýz olarak insanýn kendi iradesine, kendi düþüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet.

Þimdi, yukarýdaki tanýmlarý dikkatlice okuduktan sonra, din, töre, gelenek gibi insaný doðduðu andan itibaren çevreleyen ve hem fikrini hem de eylemini doðrudan etkileyen dýþsal faktörlerin yoðun hissedildiði ortamlarda yetiþen bir insanýn özgür olduðunu savunabilir misiniz?

Afganistan’da burka giymeye ya da Ýran‘ da baþýný örtmeye zorlanan kadýn için örtünmenin kiþisel bir tercih olduðu iddia edilebilir mi?

Herhalde günümüz Türkiye’sinde yaþayan en tutucu vatandaþ bile bu tarz bir uygulamanýn özgürlük ya da demokrasi ile baðdaþmadýðýný kavrayacak durumdadýr. Öyle midir acaba?

Açýkçasý bu yazýnýn odaðýna yerleþtirmeyi düþündüðüm insanlar dinci, gerici, gelenekçi, tutucu gibi sýfatlarla nitelendirilebilecek insanlar deðil, aksine bir biçimde aydýn sýfatýný taþýyan insanlardýr. Din kurallarýyla yönetilen ülkelerde, kadýnlarýn, ilkel yasalarla örtünmeye zorlanmasýnýn özgürlükle baðdaþmayacaðýný çok iyi bilen kimi aydýnlarýn ya da özel olarak bazý liberallerin Türkiye’de üniversiteye baþý kapalý giremeyen kadýn söz konusu olduðunda aldýðý tutum birdenbire farklýlaþmaktadýr. Birdenbire bu mesele, nasýl oluyorsa, bireysel özgürlük meselesi olmaktadýr.

Bu konudaki kafa karýþýklýðýnýn sebebi nedir?

Özgürlüðün tanýmý birdenbire deðiþmekte midir?

Diyelim ki kadýnlarýn baþý devlet eliyle ve zorla örtülmüyor, bu durumda bireyler kendiliðinden özgürleþmiþ mi olur? Peki ya devlet kendi eliyle kadýnlara bu yönde baský yapacak beyinler üreten bir sistemi bünyesine katmýþsa ve dolaylý olarak kadýnlarýn örtünmesini saðlýyorsa, bu uygulama özgürlükle baðdaþýr mý?

Kadýnýn baþýný örtme meselesini bireysel özgürlükle baðdaþtýrýp meseleyi “býrakýnýz yapsýnlar” yaklaþýmý ile þýp diye çözen bazý sözde aydýn ya da liberal dostlara yukarýdaki özgürlük tanýmýný tekrar tekrar okumalarýný öneriyorum.

Bu noktada özgürlük tanýmýna karþý çýkacak kafasý son derece karýþýk bir sürü insan çýkabileceðini de tahmin edebiliyorum. Þöyle diyebilirler mesela “ sizin özgürlük anlayýþýnýz ile bir baþkasýnýn özgürlük anlayýþý birbirine uymayabilir”. Ya da biri “efendim mutlak doðru diye bir þey yoktur, yani siz düþüncenizin doðruluðuna nasýl bu kadar güvenebilirsiniz?” gibi bir itirazda bulunabilir. Zaten sorun da bu ya. Demogoji...

Buna verilecek tek cevap “doðaya ve onun eðittiði insanoðlunun geneline bakýn” olacaktýr. Doða insaný sürekli eðitir. Üþüyünce giyinir. Sýcaktan bunalýnca soyunursunuz. Doðanýn bu yönlendirmesiyle savaþmak anlamsýzdýr. Özgür olduðunda nasýl davranacaðýný bilmek istiyorsanýz bir kadýný ormanda tek baþýna düþünün. Hiçbir insan, kitap ya da yasanýn yönlendirmesi olmadan nasýl davranacaðýný düþleyin. Sizce saçlarýný örter mi? Ben hiç sanmýyorum...

Dünyanýn geneline bakýldýðýnda baskýcý rejimlerin hükmettiði müslüman ülkelerin dýþýnda her yerde kadýnlarýn doðaya uygun olarak sýcak havalarda açýk, soðuk havalarda kapalý giyindikleri görülür ve sadece baskýcý rejime sahip ülkelerin kadýnlarý doðanýn ürettiði ve bir nevi doðal örtü olan saçýnýn üzerine ikinci bir örtüyü örtmeye zorlanýr.

Tutucu bir çevrenin içine doðmuþ, eðitimden mahrum kalmýþ ya da din öðretilerinin dayatmacý üslubunu kullanan bir eðitim almýþ, sindirilmiþ, korkutulmuþ, hayata farklý pencerelerden bakmasý engellenmiþ bir genç kadýnýn baþörtüsüyle üniversite kapýsýna dayandýðýnda attýðý “özgürlük” sloganýna destek vermek o insana doðduðu andan itibaren yapýlan eziyete destek vermektir.

Bugün “kendi inancým ve kendi kararým doðrultusunda baþýmý örtüyorum” diyen ve kendini özgür zanneden kadýnlarýn hiçbiri hayatýnýn hiçbir aþamasýnda özgürlükle karþýlaþmamýþtýr ve özgürlüðün tanýmýný bile bilmez. Bilseydi din öðretisinin etkisiyle ya da aile fertlerinin baskýsýyla baþýný örtmezdi. Çünkü özgür olmak demek hiçbir etki ve baský altýnda kalmamak demektir.

Etki altýnda kalarak davranmaktan söz etmiþken bir kadýný baþýný örtmek için etkilemeye çalýþmakla baþýný açmak için etkilemeye çalýþmanýn ayný þey olduðunu da söyleyebilir bu kafasý iyice karýþmýþ insanlar. Çünkü akýllarý o kadar karýþmýþ ya da karýþtýrýlmýþtýr ki “doðruyu savunmakla, yanlýþý savunmak” arasýnda hiçbir fark görememektedirler. Doðru ile yanlýþ kafalarýnda yer deðiþtirmiþtir. Oysa doða doðruyu söyler. Önemli olan doðayý dinlemek ve ne söylediðini anlamaktýr.

Bazý kadýn köþe yazarlarý mesela, asýl inanamadýklarým onlar, kendileri son derece modern bir hayat yaþarken hayatýn dýþýna itilen kadýnlara kendileri gibi modern hayatýn bir parçasý olmak konusunda destek vermek yerine, tam tersi bulunduklarý noktada yerinde saymalarýný hatta daha da geriye gitmelerini saðlayacak biçimde baþörtüsüne destek vermektedir. Ýnanýlacak gibi deðil. Madem o tarz bir hayatý yaþamalarýný istiyorlar kendileri neden ayný biçimde davranmýyorlar, ya da eðer inanmýyorlarsa bu fikirlerini beyan etmek yerine neden onlara kapanmalarý için destek veriyorlar, bir türlü anlayamýyorum. Bu insanlar ya iki yüzlü ve kötü niyetli ya da sadece kafasý karýþýk, ben ikincisine inanmak istiyorum.

Bu kafa karýþýklýðýnýn en önemli sebeplerinden bir tanesi karþýt görüþlü insanlarýn çok iyi demogoji yapmasýdýr. Bu konuda ne kadar yetenekli olduklarý, iþlerine gelince özgürlük, demokrasi ve laiklik kavramlarýný kullanarak önce kendi kendilerini, sonra etrafýndakileri ve maalesef kendileriyle ayný fikirde olmamasý gerekenleri de pek güzel kandýrmalarýndan bellidir.

Onlarýn bu kavramlarla iþi bittikten sonra kafasý karýþmýþ sözde aydýnlarýn elinde içi boþ özgürlük, demokrasi ve laiklik kavramlarýndan baþka bir enstrüman kalmayacaktýr. Bizim için hala bir anlamý varken bu enstrümanlarý doðru dürüst kullanarak anlamlý sesler çýkartmak her aydýn bireyin sorumluluðudur.

Bu sebeple en azýndan kendine aydýn diyen insanýn, dogmatik sebeplerle, ya da çevresinin baskýsýyla örtünmek sorunda kalan kadýnýn sýrtýný sývazlayýp “ben seni destekliyorum” demeden önce bir kez daha düþünmesi gerekir. Ýyice düþünüp taþýndýktan sonra hala baþörtüsünü desteklemekte karar kýlan kiþinin ise en azýndan özgürlük söylemini kullanmaktan kaçýnmasýný öneriyorum.

Ýnsanlarýn sürekli ilerlemeyi hedef aldýðý bir toplumda bazýlarýnýn çaðdýþý davranma ya da geri kalma özgürlüðü bulunduðunu düþünmek ve buna izin vermek toplumun ya olduðu yerde saymasýna ya da gerilemesine sebep olacaktýr. Bu tarz bir gerileme akýl ve bilimin gerilemesine ve buna baðlý olarak insanlýðýn gerilemesine sebep olacaktýr. Tarihte bazý toplumlarýn belli bir uygarlýk seviyesine ulaþtýktan sonra bilimi unutup geriledikleri bilindiðine göre aklýmýzý kullanmadýðýmýz taktirde bunun bizim baþýmýza gelmeyeceðinin de hiçbir garantisi yoktur.


b.e.e

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: özgürlük çok basittir.
Gönderen: YETER ÖZHAL / , Türkiye
2 Ocak 2009
Zeynep'e verdiðin cevap aslýnda senin özgürlük çizginin açýk göstergesi.Her ne kadar çoðuna katýlsamda,benim de okuduklarýmdan öðrendiðim kadarýyla insanlar tarih boyunca inançsýz yaþamamýþlar.din olmadan önce de,doðadaki nesnelere,ya da doðanýn kendisine inanýyorlar.güneþe,aya,topraða,suya...vb.topluluk halinde yaþamak insana birþeyler öðretti.bunlardan biri de ortak paydada buluþmaktýr.milyarlarca insaný ortak paydada buluþturmak ve sapkýnlýðý önlemek adýna,özgürlüklere ket vuruldu.kanunlar,yasalar,örf,adet,din...vb baðlayýcý unsurlar konuldu.özgürlük sonu olmayan birþeydir.insaný aþýrý özgür býraktýðýnda,birlikte yaþanýlan toplumlarda huzursuzluklar çýkacaktýr.herkes istediðini yapabilme serbestine ulaþacaktýr,milyarlarca insanýn,kendilerine özel kurallarý ve yasalarý...dünyaya ve doðaya haksýzlýk deðil mi?din konusunda da,bence onu bireylerin kendi ÖZGÜR iradelerine býrakmak en doðrusu.sorduðun sorularla sen zaten biraz düþünmeye sevk etmiþsin,bence çok iyi de etmiþsin.

:: teþekkürler
Gönderen: deathalone / , Türkiye
1 Kasým 2008
güzel uslup ve tutarlý düþüncelerin bir araya geldiði yazýlarý okumak en büyük zevkim:) teþekürler

:: ÇOK BAÞARILI..TEBRÝKLER
Gönderen: Nurcan Öztürk / , Türkiye
11 Temmuz 2008
Saçlar vardýr bebeklerin baþýnda Saçlar vardýr genç kýzlarýn süsüdür Günah diye saklayamam onlarý Onlar benim baþýmýn örtüsüdür..BEN BUNA BAYILDIM:)

:: saygýlar..
Gönderen: zeynep / Ýstanbul/Türkiye
9 Ocak 2007
Allah'a inanan bir müslüman bu dünyanýn bir sýnav olduðuna (sýnavlarda özgürlük olmaz) öbür dünyanýn da sýnav sonucuna göre gelen bir özgürlük olduðuna inanýr... Ve müslüman bir haným baþörtüsünü sadece onu yaratan için takar ve bu bir erkeðin kendisini beðenmesinden ya da rüzgarýn saçlarýný uçurmasýndan daha harikadýr... Baþörtülü bir kýz olarak söylemekten en çok hoþlandýðým sey: bu dünyada ben örtünün altýnda piþiyor olabilirim ama bu dünyayý yaratan Allah cenneti kim bilir nasýl yaratmýþtýr, ben orada özgürce dolaþýrken buradaki kýsýtlý! güzellikleri yaþamýþ olan insanlara gelecek özgürce piþme sýrasý... Doðadan bahsediyorsunuz her hayvanýn ya da bitkinin bir yaþam biçimi bir amacý ve bir düzeni var. Allah bunlarý onlarýn içine koymuþ oysa insana "tepki" vermesi için irade vermiþ ve bir de kitap.. ki ne yapmalarý gerektiðini bilsinler.. *************CEVAP************ Sevgili Zeynep, Öncelikle yazýmý okuma zahmetine katlandýðýn için teþekkür ederim. Yorum yazma inceliðin için de ayrýca teþekkürler. Kendini ifade ediþ tarzýndan eðitimli ve görgülü biri olduðun anlaþýlýyor. Ben de kendimi bilimsel alanda yetiþtirmeye ve fýrsat buldukça edebi alanda konumlandýrmaya çalýþýyorum. Öncelikle sana inanç, tanrý ve din ile ilgili kendi düþüncemi açýk bir biçimde belirtmek isterim. Bana göre; 1. Herkesin inançlarý vardýr. 2. Herkesin inancý parmak izi kadar kendine özeldir. Yani biriciktir. 3. Tanrý bilinmeyendir. Yani bütün bilinçlerin üzerindedir. 4. Tanrý bütün bilinçlerin üzerinde olduðuna göre. Özellikleriyle tanýmlanamaz. Dolayýsýyla da ne varlýðý ispat edilebilir, ne de yokluðu. Var olduðuna inandýðýn sürece kavram, ya da anlam olarak vardýr. Ancak bu kavram ya da anlamýn fiziksel bir karþýlýðý olup olmadýðýný bilemezsin. 5. Tanrý bilinmeyen olduðu için hiç kimse tanrýyla senin kurduðundan daha farklý bir iletiþim kuramaz. Yani kimse tanrýya senden daha yakýn olduðunu iddia edemez. Onunla daðda bayýrda buluþup görüþemez, sohbet edemez, ondan -senin aldýðýn mesajlardan farklý- mesajlar alamaz. 6. Tanrý ile peygamberler arasýnda var gibi görülen iliþki tek taraflý olarak, peygamberlerin tanrýyý iþaret etmeleriyle oluþur. Tanrý peygamberleri iþaret etmemiþtir. Din kitaplarýnda anlatýlan mucizelere inanmak için hiçbir nedenimiz yoktur. Nitekim yaþayan hiçbir insanoðlu hiç birine þahit olmamýþtýr. Olmasý da mümkün deðildir. Evrendeki her olay neden sonuç iliþkileri ile birbirine baðlýdýr. 7. Tanrýya inanmakla, peygambere, daha doðrusu tanrýyla özel bir iletiþim kurduðunu iddia eden birine inanmak ayný þey deðildir. Ýnsanlarýn çoðu tanrýya olan inançlarýný, peygamber ve kitaplara olan inançlarýyla - farkýnda olmadan- özdeþleþtirmiþlerdir. Oysa bu ikisi arasýnda bir iliþki deðil tam tersine bir çeliþki vardýr. 8. Peygamberlere inanmak aslýnda tanrýnýn bilinmezliðini, bütün bilinçlerin üzerinde olduðunu yani olaðanüstülüðünü reddetmek demektir. Bu aslýnda tanrýyý reddetmektir. Ýnsanýn tanrý ile arasýna bir kiþi ya da bir kitabý sokmasý kaçýnýlmaz olarak peygamberi ve kitabý tanrýlaþtýrýr. Ýnsan artýk tanrýnýn kendisine bahþettiði duygu ve düþüncelere göre deðil, bir insana ve bir kitaba baðlý olarak yaþamaya baþlar. Bunlar benim bu konudaki fikirlerim. Üzerinde çok düþünülmüþ olduðundan emin ol. Bu benim, ulaþabildiðim bütün din kitaplarý dahil, hakkýnda pek çok þey okuduðum bir konu. Zamanla oluþturduðum bu düþünce yapýmý sana empoze edebilmem mümkün deðil. Sana yalnýzca sorularýmý býrakabilirim. Sana güneþle, aðaçla, çiçekle, böcekle ve içinden gelen sesle hitap eden tanrýya göre mi yaþayacaksýn, yoksa 1450 yýl önce yaþayan ve tanrýyla diðer insanlarýn kurduðundan daha farklý bir iletiþim kurduðuna inanýlan bir insana dayanarak, ölümünden sonra kurulan bir komisyonun kaleme aldýðý bir kitabýn deðiþmez hükümlerine göre mi? Ya tanrý inandýðýn gibi kimseye aracýlýk görevi vermediyse? Ya kitaplar tanrý esiniyle ama insanlar tarafýndan yazýldýysa? Ýçindekiler tanrýnýn sözleri deðilse... Ya 200 yýl önce din kitaplarýnýn insanlar tarafýndan yazýlmýþ olduðunu kabul ve tasdik etmiþ batý haklýysa? Ya tanrý baþýný örtmek için, senin baþýný saçla donattýysa ve o saçlarýn da týpký bütün canlýlar gibi güneþe ve oksijene ihtiyacý varsa? Ya bu dünyada boþuna piþiyorsan? Ya öbür dünya diye bir þeyin varlýðý, týpký tanrýnýn varlýðý gibi bilinemez ise? Ya öbür dünya ile ilgili cehennem düþüncesi aslýnda seni yönetmek için uydurulmuþ ürkütücü bir masalsa? Söyler misin Zeynep, sen baþkalarýnýn doðrularýna göre yaþadýðýn bu yaþamý özgürce yaþamýþ olduðunu iddia edebilir misin? Baþörtüsüyle piþtiðini itiraf eden sen gerçekten özgür müsün? Sevgiyle b.e.e

:: Özgürlük Nedir Biliyor Musunuz?
Gönderen: Eymur Musal / Ýzmir
30 Nisan 2004
Ne güzel anlatým. Ýnsan baþýný önce bir takkeyle saklar bu yetmiyormuþ gibi sýkýca sarar,üstüne aðýrlýk veren, yerlere kadar uzun parltosuyla yazýn sýcaðýnda yürürse, bunun adý nasýl özgürlük olur. Özgürlük: saçlarýný rüzgarda uçurmak, denizde mayoyla yüzebilmek, Tanrýmýn yarattýðý güzellikleri deneyimlemek yaþamaktýr. Yaratmadýðýn özgürlüðü ben neden kýsýtlýyayým. Ben umreye gittiðimde kýyafetimiz çok modern bir kýyafetti Ýranlý kadýnlar modern Türkler diye etrafýmýzý sardýlar.Hala onlar için üzülürüm. Size Saçlarýmýz þiirimden bir dörtlük yazmak istedim. Saçlar vardýr bebeklerin baþýnda Saçlar vardýr genç kýzlarýn süsüdür Günah diye saklayamam onlarý Onlar benim baþýmýn örtüsüdür. Sevgilerimle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi Yaþamýn Temeli / Dinlerin Doðayla Savaþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kadýnca! [Þiir]
Havada Sergül Kokusu [Þiir]
Sahiplenmek Üstüne [Þiir]
Bana Meydaný Göster [Þiir]
Dünya Düz Olsaydý [Þiir]
Bir Avuç Hayalperest [Þiir]
Çoktan Sýrt Sýrta Vermiþ Olmalýydýk [Þiir]
Biliyoruz [Þiir]
Korkunun Elleri Yapýþ Yapýþ [Þiir]
Kendini Sevdirmelerine Kýzgýným [Þiir]


bee_bee kimdir?

Yazmayý konuþmaktan daha çok seven biri, araþtýrmayý, öðrenmeyi ve öðretmeyi seviyor, geçimini sevdiði bu iþleri yaparak saðlýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Aklýna gelen ilk iki isim Oðuz Atay, Nazým Hikmet Ran


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © bee_bee, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.