..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Kent > Yudum ÞAÞMAZ




26 Kasým 2003
Saat Dokuzu Geçmemeli...  
Yudum ÞAÞMAZ
her gecenin ilk açýlýþ kadehi senin dudaklarýný ýslatýr ..


:BEDD:


saat dokuzu geçmemeli ..
içeri girdiðinde o geceki mesai arkadaþlarýnla biraz þakalaþýr ve ,80lerden kalma tarzý ile alman müdürün aranýza katýlmadan, paraný kazandýðýn barýn arkasýna geçersin ..dolaptan çýkarýlýp dizilmesi gereken meyve sularý, kesilmesi gereken limonlar, taþýnmasý gereken bardaklar,köpüðünün alýnmasý gereken fýçýlar, adlandýrýlmasý gereken adisyonlar seni beklemektedir ..daima senden kýdemli bir insan,bir de karýsý vardýr, kapýda bilet kesençalýþtýðý kumarhane ertesi ..iki çocuk oyuncaklarýndan sýkýlýp, bir araya gelmiþ evcilik için diye düþünürsün ..

ve genelde grup halinde teþrif eden bodyguardlara, gecenin brifingi, alkol servisi yaparsýn ..mutlaka çerez .. ve adisyonlarýna eklenecek en az ikiþer paket sigara ..

iðrenç kahkahasýna maruz kaldýðýn dj bozuntusu da geldi mi, telefon çalar ve birileri gece için rezervasyon yaptýrmaya çalýþýrken, sen dj’in seçimleri de kahkahasý gibi olan þarkýlarýndan saðýr yanlýþ notlar alýrsýn ..ýþýklar kapatýlýr ve mora bulanýrsýn ..saat on biri geçmemeli ..

her gecenin ilk açýlýþ kadehi senin dudaklarýný ýslatýr ..sipariþler baþlar .. ve bitmez ..ama cumartesi geceleri kalabalýðýnýn en üst kafasýný yaþarken,çarþamba geceleri daha bir yorulursun hep ..

ve sen fýçýyý hiç kapatmadan sadece bardak deðiþtirerek iki yüz elliye yakýn bira doldurursun ..

çarþamba geceleri..
nam-ý diðer beleþ fýçý bira geceleri ..yüzde doksanýný, züðürdün rüyasýný yaþamak için metalciler oluþturur ..eh ne de olsa üniversitede okuyan bütün metalciler, ellerine geçen paranýn hemen hepsiyle gitar teli alýr ..üç beþ kuruþ kalýrsa sigaraya gider ..ama mutlaka çarþamba gecesi giriþ bedelini bir kenara ayýrýr .. çünkü bilir ki o gece özünü unutup,hande yener þarkýlarý ile pistin en ortasýnda kalça sallayacak kadar sarhoþ olabilir...ve sen fýçýyý hiç kapatmadan sadece bardak deðiþtirerek 250ye yakýn bira doldurursun ..çünkü anarþik metalciler bi içtikleri kadarýyla da güzellik banyosu yapmaya bayýlýr ..zamanýnda underground barlarda ayný cover gruplarýna headbang yaptýðýn bazý gedikli þahýslarýn, o zamanda yaþamaya devam etmeleri seni þaþýrtýr..ne de olsa zaman club zamanýdýr..pogolu metal devrinden çýkan birkaç dallama da, kýrmýzý pumalarýyla içtimaya çýkmýþtýr.. iþte onlar, arada kotlarýný bufalolarýnýn içine sýkýþtýrmayý da ihmal etmeyen salaklar, bir çaðý kendilerince kapatmýþ ama evrimlerini tamamlayamadýklarý için ikinciye de geçememiþ, ortada sýkýþýp kalmýþlardýr .. mutant olmuþlardýr..

cuma geceleri.. hafta sonu tatilinin start verdiði gece.. verilen ilk randevular için seçilen gece..Pazartesi günü deadline olan projeler için bütün hafta sonunu inekleyeceðini bildiðinden, tüm hafta sonu eðlencelerinin sýðdýrýlmaya çalýþýlacaðý gece.. dýþarý çýkmaktan baþka yapýlacak bir þey olmadýðý düþünülen gece geldiðinde, bodyguardlarý aþabilen müþteriler acele etmeden teþrif eder.. genelde geceyarýsýna kadar daha az bardak doldururken, yeni günün ilk saatleriyle boþlarýn bir an önce toplanýlýp barýn arkasýnda düþlerinin sýðmayacaðý kadar küçük bir mutfaktaki çocuða teslim edilir.. ki yeniden yýkansýn ve kullanýma hazýrlansýn..bana düþen yýkanan bu bardaklarý bara taþýyýp, mümkün olduðunca hýzlý, yeniden kirletmektir..bazen arkadaþlarýn gelir.. arkadaþtan müþteri çýkmaz genelde.. sanki evime oturmaya gelmiþ gibi ikram bekler.. bir-iki kýrmasan da, alýþkanlýk haline getirenlerle iliþkini sorgulamaya baþlarsýn..iþletmenin esas sahibi, big boss da cuma gecesi müþterilerindendir..barýn arkasýnda kaybolduðundan, bir aralýk sesini duyar ve servisini yaparsýn... patronun ikramý bitmez..hep misafiri vardýr, ayný ilgiyi onlara da göstermezsen geçmez boðazýndan içtikleri..aman aman! Ayrýca gecenin sonunda alacaðýný tahmin ettiðin çarþaf çarþaf sterlin tipler, tribe girmene yeter..dükkan sizin!

cumartesi geceleri.. tüm bayanlara sýnýrsýz tekila.. limon katliamý baþlasýn!daha çok sokaðýn yerlisinden hemcinslerimin raðbet ettiði bu gece en eðlencelisidir..kendi topraðý bile sýnýrlanmýþken, sýnýrsýz bir mutluluðu tekila shotlarýnda biriktiren bire sürü cývýr..normalde de anlamaya zorlandýðým dilleri, alkolün etkisiyle içinden çýkýlmaz bir hal aldýðý an london aðýzýyla konuþtuklarý ingilizcelerini daha katlanýlabilir buluyorum.. “cheersssss” deyip bir kadeh de ben yuvarlayýnca karþýlarýnda baþlýyorlar hayat hikayelerini anlatmaya.. þaþýrýyorum hepsi de dün dönmüþ londra’dan.. epilasyonun herhangi bir türeviyle tanýþmýþ her cývýr fýstýk gibidir burada.. bir de dobra.. akýllarýna geleni sakýnmazlar.. iþte bu yüzden çýkan mahalle karýsý tadýndaki kavgalarý damaðýmda kaldý..tanrým, hem gülüyorum hem gözüm korkuyor.. kadýnlar birbiriyle aðýz dalaþýna bile girmemeli.. kadýnlýktan çýkýyorlar.. çirkefleþiyorlar.. çirkinleþiyorlar..

buna raðmen ellerinde bardakla çýkmayý baþaramayanlar, erkek arkadaþlarýnýn tatmini için tekilayý yutmayýp, aðýzlarýnda muhafaza eder ve dýþarýda can çekiþen adama hayat öpücüðü olarak verirler..

tekila saðanaðý sadece bayanlarý kapsadýðýndan, barýn özel bir bölümünde içiyor ve kapýya bir de bodyguard dikiliyor.. buna raðmen ellerinde bardakla çýkmayý baþaramayanlar erkek arkadaþlarýnýn tatmini için tekilayý yutmayýp aðýzlarýnda muhafaza eder ve dýþarýda can çekiþen adama hayat öpücüðü olarak verirler..bir de yalnýz gelen bayanlar var ki, alkole bulandýkça aþýk oluyorlar..ayýlanlar, bayýlanlar.. bize bol sancýlý gülme krizleri olarak yansýyorlar.. halk içinde ,“büyük lokma yemenin” biraz kaba tabiriyle þekillenen bu halleri “ohal” sebebi..

salý geceleri.. var bi de.. sallanýr ya, bizde de durum bu..bazen açýk, bazen kapalý olduk salý geceleri..açýksak, ve þans eseri bunu birileri bilirse gelirler.. ama iki çok düþük ihtimalin bir araya gelmesi yerlerde süründüðü için,bir saate kadar oyalansak da, paydos eder, gelen 3-5 kiþi ile birlikte kapatýrýz dükkaný..gecelerin ayýrdýna vardýktan sonra siz,ucundan týrtýkladýðým insan çeþitlerini biraz daha çomaklayalým..gömlek tayfasý.. tahmin edildiði üzere gömlek, kumaþ pantolon ve kösele ayakkabý giyerler..saçlar výcýk výcýk jöleyle yatýþtýrýlmýþ, sokaðýn kabadayýlarý edalarýnda girerler mekana..genelde türkçe pop dinleyen bu karakter, arada kabadayýlýðý ile dj üzerinde etki de gösterebilir..geldikleri coðrafyanýn etniðiyle bütünleþenleri ise, dancing club diye nitelendirilen bir yerin pistinde horon tepmeye dek vardýrabilir iþi.. genelde vodka-redbull içerler ya da buzlu raký.. çoðunun patronla tanýþýklýðý da vardýr .. bu karaktere genelde kokoþlar eþlik eder.. tahmininiz üzerine, her daim kokoþ olan bu hanýmlarýn uyandýklarýnda yaptýklarý makyaj geceye doðru ton atar.. marka kýyafetler, orijinal parfümler ve dans etmeye geldikleri ince topuklu ayakkabýlarý ile baþka bir siluetidir gecenin.. sýklýkla, erkeklerine uyup vodka redbull ya da hepsi birbirinin ayný olan meyve kokteylleri içerler.. pudra kokularýnýn üzerime sinmesinden korktuðum için daha yakýndan inceleyemedim onlarý.. genellemeyi bu muhteþem ikili oluþturduðu için, az da olsa daha faklý bir tarza sahip olanlara marjinaller diyoruz.. baþka tercih býrakýlmadýðý için gelen marjinalleri erkek-kýz birlikte anlatabiliriz.. zaten en büyük marjinallikleri de cinsiyet ayrýmýný asgariye çekmeleri.. kýlýk kýyafet alt baþlýðýna da yansýyan bu özelliklerinden dolayý hemen hemen ayný þeyleri giyinirler.. sevgililer arasýnda gardrop birleþtirmeye varan bu tercih, bol pantolonlar üstüne dar t-shirtler ve altýna spor ayakkabýlar olarak yansýr..piercing ve dövme sayýsý kiþilerin kýdemini belirler.. yüzleri yerine saçlarýný renklendirmeyi kendilerine görev bilir, soft drink diye tabir edilen meþrubat, bilemedin kola içerler.. kafalarýný alkolle bulandýrmak yerine, kuru kalýrlar.. yengeler de var.. bodyguard ya da patronlarýn uzatmalý ve bir küs bir barýþýk sevgilileridir yengeler..þýmartýlmaya gelirler ve çok içerler.. tekila severler, vodka tercih edebilirler ya da margarita hazýrlatýrlar sürahiler dolusu.. evden alelacele çýkmýþ olacaklar, giyinmeye vakit bulamamýþlar.. metalcileri zaten anlatmýþtým..

ama tercih ettiðimiz içki ortak ; ne olursa !asistanlar var bir de, sýnýftan çýktýðýnda öðrencilerinin arkadaþý olan.. birlikte içen, birlikte dans eden.. bunlar görünüm olarak kokoþlarýn arasýna girerler ve tekila sevdikleri için cumartesi gecelerini iple çekerler..saplar var.. bodyguardlardan ileriye geçemedikleri için gözlemleyemediðim bu grubun insanlarý benim için bir muamma olarak kaldý.. son olarak normalde seninle çalýþan ama o gece off olan servis elemanlarý var.. kýz arkadaþýný alýp, belki de tek çalýþmadýðý günü de barda geçirmek hangi zihniyetin ürünüdür?Ama ben de dahil bunu hepimiz yaptýk.. diðer taraftan nasýl göründüðümüzün meraký belki, belki müþteri de olabileceðimizin ispatý.. çok eðlenceli olmuþtu çok! Üstelik beleþ bira gecesini seçmiþtim.. hatta üþenmeden barýn arkasýna geçip kendi biramý kendim doldurmuþtum.. ama sadece kendi biramý, ekleme yok, çýkarma yok.. off olan servis elemanlarý hep erkek ve gömlek tayfasýndan olup sivil zamanlarýnda tek kýz ve marjinal ben kalmaktaydým..ama tercih ettiðimiz içki ortak ; ne olursa!sana söyledikleri saati çoktan doldurmuþ,ayaklarýn ve kollarýn sýzlamaya baþladýðýnda, kapanýþ þarkýlarý hala bitmemiþtir.. ýþýklarýn yanmasýný beklemeden, gecenin baþýnda çýkardýðýn meyve sularýný ve artan dilimlenmiþ limonlarý buzdolabýna kaldýrýr, son yýkanan bardaklarý dizip, þiþeleri düzeltmiþ ve barý yeni silmiþken yanar ýþýklar.. ama 80lerden kalan tarzýyla alman patronunun black – wonderful life tempolu yaptýðý hesap uzadýkça, gece sonrasý brifingi kadehleri sunmaya devam edersin bodyguardlara.. gece baþýna alýnan paralar daðýtýlmaya tek tek çaðrýlan isimlerin 80lere dönmesiyle baþlar.. kendi adýmý duyduðumda “kapattýk beyler” deyip oradan hýzla uzaklaþýrým.. gecenin yevmiyesi, tiplerle birleþince ve en son tüm ekip bir araya gelince gece benim için yeni biter... dýþarýda hava aðarmýþ bile, ilk taksiyle eve gider ve çoðu zaman üstümü bile deðiþtirmeden yataða girerim.. gözlerim yanar ama ayaklarýmýn sýzýsý yüzünden bir türlü uykuya dalamam.. oysa sabah erken kalkmalý ve gündelik iþler bitirilmeli...

ne de olsa; saat dokuzu geçmemeli..

 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Creamfýelds [Eleþtiri]
Siyah Ýnci Ýstanbul'un Boynunda [Eleþtiri]
Dumanlý Hayal Kahvesi [Eleþtiri]
Tam Bir Karnaval;" Eski Açýk, Sarý Desene" [Eleþtiri]
Görsel Lynch Kılavuzu [Eleþtiri]


Yudum ÞAÞMAZ kimdir?

bir denek gibiyim, hissediyorum. fakat kendini de bu lanet deneye, böylesine kaptýran var mýdýr, merak ediyorum. ne ulaþmam gereken bir beyaz peynir sevdiklerim, ne de bir sarkacýn peþinde gözlerim . . bu arada bir çift can sýkýntýsý diliyorum; her gün baþka bir ihtimalin kýyýsýnda deliriyorum . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yudum ÞAÞMAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.