..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ruhbilim > Hüsnü Menteþeoðlu




17 Ekim 2003
Sizin de Saplantýlarýnýz Var mý  
obsesif-kompulsif bozukluk

Hüsnü Menteþeoðlu


Saplantýsý olan kiþilerde mantýksýz olduðunu bildikleri halde düþünmekten kendilerini alamadýklarý ya da düþünmek istemedikleri halde zihinlerinden uzaklaþtýramadýklarý düþünceler vardýr. Örneðin namaz kýlan bir kiþinin aklýndan Allah’a küfretmenin


:DBJE:

SAPLANTILAR


 
Saplantýsý olan kiþilerde mantýksýz olduðunu bildikleri halde düþünmekten kendilerini alamadýklarý ya da düþünmek istemedikleri halde zihinlerinden uzaklaþtýramadýklarý düþünceler vardýr. Örneðin namaz kýlan bir kiþinin aklýndan Allah’a küfretmenin geçmesi gibi. Bu düþünce  o þahsý çok rahatsýz etmesine raðmen zihninden bu düþüncenin geçmesine engel olamaz. Ya da  yine saplantýsý nedeniyle boy abdestini  bir türlü tamamlayamaz. Kuru bir yer kaldýðý saplantýsý nedeniyle saatlerce banyoda kalýr. Ya da kontrol saplantýsý nedeniyle, otomobilinin kapýsýný kilitleyip kilitlemediðinden emin olamayýp, evinden aþaðý inip tekrar kontrol eder. Evinin her bir köþesini defalarca kontrol etmeden tatile gidemez. Saplantý örnekleri bu þekilde çoðaltýlabilir.
Bu tür saplantýlý düþüncelerin ortaya çýkardýðý huzursuzluðu azaltmak için, bir takým mantýksýz hatta saçma davranýþlarda bulunulur ki bunlara kompulsiyon ya da zorlantý  denir. Örneðin bir sinir krizi anýnda çocuklarýna zarar vermekten korkan bir anne, bu saplantýsýný etkisizleþtirmek için evin içinde attýðý adýmlarý saymaya baþlayabilir. Bunun saçmalýðýnýn farkýnda olmasýna raðmen bundan kendisini alýkoyamaz. Saplantýlar derin bir utanç duygusuna ve toplumdan uzaklaþmaya yol açabilir. Saplantýlarý olan insanlar  genellikle çevreleri tarafýndan onaylanma ihtiyacý hissederler. Basit iþleri normalinden daha uzun zamanda yapabilirler.  Ayrýntýlarýn içinde boðulabilirler.  Küçücük þeylere duygusal olarak beklenmeyen tepkiler verirler. Ýþlerini bitirebilmek için geç saatlere kadar uyanýk kaldýklarýndan kronik bir uykusuzluk sorunlarý vardýr.  Çok yavaþ hazýrlanabildikleri için randevularýna devamlý geç kalýrlar.  Günlük hayatlarý zamanla bir kavga  halini alýr.
Saplantýlarýn nedeni  kalýtýmýn , stresin ve aile içi dinamiklerin bir araya gelmesidir. Serotonin adý verilen bir sinir ileticisinin azalmasýna neden olan bir kalýtýmsal yatkýnlýk saplantýlarýn asýl nedenidir. Bazý deðer yargýlarý ve kiþisel inançlar da rol oynayabilir.
 
SAPLANTILARIN TEDAVÝSÝ
 
Saplantýlar ilaçlarla , grup terapisi ile , aile eðitimi ve desteði ile tedavi edilir.
Korkularýnýn üzerine gitmesi için ve yapmazsa endiþe duyacaðý zorlantýlarýna direnmesi için cesaret verilir. Hastanýn altta yatan korkularý ortaya çýkarýlýp bunlarý yenmesi saðlanýr. Kompulsif  ritüellerini durdurabilmesi için cesaretlendirilir. Katý  ve  rijit düþünce kalýplarý esnetilir. Mükemmeliyetçiliðin yerini  ”olduðu kadar olsun “ düþüncesi almalýdýr. Kararsýz kalmamalý , kararlý olmalýdýr.(kararsýzlýðýnýn nedeni mükemmeliyetçiliðidir.)  Aþýrý kontrollülüðü ve kontrolcülüðü býrakmalý , “her þeyi kontrol etmenin mümkün olmadýðýný kabul etmelidir. Kendisi üzerinde uyguladýðý inhibisyonu kaldýrmalý , rahat ve açýk olmalýdýr.
  
SAPLANTILARIMA KARÞI SÖZ VERÝYORUM
 
           "Bu gün , beni rahatsýz eden düþüncelerime ve davranýþlarýma karþý koyacaðým. Böylece kendime yardým edeceðim.  Çünkü , bu saplantýlý düþüncelere  karþý koyamamak beni üzüyor ve yaralýyor.
Bu gün , dün baþ etmekte zorlandýðým düþünce ve davranýþlarýmý yeniden ve daha büyük bir azimle engellemeye , hiç olmazsa azaltmaya çalýþacaðým. Her gün böyle yaparak hedefime adým adým yaklaþabilirim.
Bu günkü mücadelemi kaybedip yenilebilirim. Ama bu , yarýn da kaybedeceðim anlamýna gelmez.  Bir gün mutlaka kazanacaðým ve   saplantýlarýmdan ve bu saplantýlarýmý etkisizleþtirmek için yaptýðým saçma davranýþlardan kurtulacaðým. Korkularýmdan kaçmayacaðým. Onlarýn üstüne gideceðim.
Korkularýmla baþ edemezsem dostlarýmdan yardým isteyeceðim.
Þunu hep aklýmda tutacaðým ; bu gün ne kadar gayret edersem , yarýn yaþam o kadar güzel ve o kadar kolay olacak.
       "Allah’ým, bana deðiþtirebileceðim þeyleri deðiþtirebilmem için cesaret;
           Deðiþtiremeyeceklerimi kabul edebilmem için huzur; 
         Bu ikisini birbirinden ayýrt edebilmem  için de akýl ver.”

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Söz Veriyorum!
Gönderen: Can Paçacý / Bursa/Türkiye
27 Mart 2008
Saplantýlarýma karþý söz veriyorum!.... Mükemmel! Kocaman puntolarla yazýcýdan çýkarttým ve þimdi çalýþma masamým önüne yapýþtýracaðým. Teþekkürler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiddet Çocuk ve Televizyon

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðanýn 'D’ si [Þiir]
Ýstersen Hepsi Olur [Þiir]
Gün gelir de [Þiir]
Arayýþ [Þiir]
Ýkisi de Beyaz [Þiir]
... [Þiir]
Sadece Sana Yürüdük [Þiir]
Vakti Gelince [Þiir]
Sanki Hayat [Þiir]
Seni Öyle Çok Sevdim... [Þiir]


Hüsnü Menteþeoðlu kimdir?

Gün gelir de, Bir damla yaþ akarsa gözlerinden Yaptýklarýn ve yapamadýklarýn için. Boþ ver. . . Her þey Öyle Olmasý Gerektiði Ýçin Öyle oldu. Sanki hayat beyaz Köpük köpük Bir deniz Mutluluk gün boyu Denizde yüzen bir dalga Ölüm ayýþýðýnda Kýyýdaki kýrýlýþýn Kunsalý okþayýþý gibi

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Necip Fazýl Kýsakürek, Orhan Pamuk, Dostoyevski.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüsnü Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.