..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Salih Zeki Çavdaroðlu




7 Haziran 2020
‘baþkanlýk Sistemi’ne Geçmeseydik, Ne Pkk, Ne Fetö, Ne de Corona Virüs Ýle Baþ Edebilirdik!..  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Baþkanlýk Sisteminin Türkiye' deki 2 yýllýk uygulamasý...


:HBB:
Bilindiði gibi güzel Türkçemizde :“ Nerde çokluk; orda yokluk” gibi bir deyim vardýr. Özellikle toplumu ilgilendiren bir mesele ortaya çýkmýþsa, o meselenin çözümünde, þayet o çözümü yöneten bir dirayetli disiplin, bir otoriter güç yoksa, sözüm ona “demokratik hak” addedilerek, her kafadan çýkacak deðiþik çözüm formüllerinin, býrakýn o meseleyi kýsa vâdede çözmesini, aksine, iyiden iyiye bir soyut tartýþma formatýna dönüþtürmesi kaçýnýlmaz bir durumdur.
Tartýþmanýn da ötesinde, hatta çözülemez duruma getirmesi, yani kangren etmesi, kaçýnýlmaz bir son olmasý, geçmiþte yaþadýðýmýz günlerden, birer ibret niþânesi olarak, hepimizin zihinlerine nakþedilmiþtir.
Bu durumun küçük bir topluluðun ötesinde ; Devlet düzeyinde meydana geldiðini düþündüðümüzde, kaotik durumun , o nisbette bir karmaþýklýk kazananacaðý da ayrý bir gerçektir.
Doðrusu-yanlýþý ve günahý ve sevaplarýyla, 1923-1950 arasý Türkiye’ sinde, fiili bir baþkanlýk sistemi içinde bütün kararlar, sürüncemeye mahal verilmeksizin, alýnýp, uygulatýlmýþtý.
Ne zaman ki; demokrasiye geçildi,Tanzimat’ tan o güne kadar, iyice palazlanan askerî, hukukî ve sivil bürokrasi,devlet yönetiminde, tâbir caizse, seçimlerle siyâsî iktidar’ ýn boynuna asýlan davulun tokmalarýný hep ellerinde tutmuþlar, diledikleri ritim ve tempoda vurmuþlar ya da çoðu kez dokunmamýþlardý bile.
Bunun sonucunda; 1960 ilâ 1997 arasýndaki yaklaþýk 40 senelik zaman içinde, millet iradesine raðmen, defalarca devlet yönetimine el koymuþlar, bu þekilde, deforme hale getirilmiþ olan yetkilerini, yeniden þekillendirerek, hükümranlýklarýný revize etmiþlerdi.
Bu arada, 1980’ den beri, ülkenin en büyük sorunu olan, PKK ile daha sonra ortaya çýkacak olan FETÖ’nün, giderek, bir bekâ sorununa dönüþmelerinde, en büyük yardýmý, devlet bürokrasisinden, özellikle hukuk ve emniyet camiasýndan aldýklarý gizlenemeyecek bir gerçektir.
Ne zaman ki ; 9 Temmuz 2018 günü , Türkiye’ de resmen “ Cumhurbaþkanlýðý hükümet Sistemi “ hayata geçti, iþte o tarih, bürokratik, askerî ve sivil oligarklarýn karizmalarýnýn kýrýlmasýnýn milâdý oldu ve o tarihten sonra, ülkenin bütün meseleleri artýk , þeften genel müdüre kadar masalar arasý havale trafiðinden kurtuldu . Bu tarihten sonra iþler, Baþkan ile ilgili bakan arasýndaki teþrik-i mesai ile, ne zaman, nasýl, kimler eliyle yapýlacaðýnýn kararlaþtýrýlmasý ve bunun ilgil birimlere tebliði ile, hiç bir erteleme ve sümen altý olmaksýzýn þýp diye yapýlmaya baþladý.
Ýki sene içinde, PKK ile FETÖ’ nün tasallutlarýnýn asgari seviye indirilmesi, ülke içinde ve dýþýndaki meselelerin mümkün mertebe çözümleri, hatta ülke güvenliðinin, ABD, Rusya ve Avrupa Topluluðunun rahatsýz olmalarýna raðmen, yeni alanlarýn fiili sýnýrlarýmýza katýlmasýyla daha sýký bir korumaya alýnmasý hep bu sistem marifetiyle olmuþtur.
Son olarak, dünya genelinde yaþanan CORONA VÝRÜS salgýnýn, asgari kayýplarla atlatýlmasýnda en büyük faktör, 18 senedir iyileþtirilen saðlýk sistemimiz yanýnda, bir de, o dakik kararlarýn titizlikle takibi takibi sonucunda meydana geldiði, diðer ülkelerde ödenen aðýr bedelleri gördüðümüzde daha iyi anlýyoruz.
ÝnþaAllah; mevcut hükümetin, 2023’ de yeniden Millet’ in güven oyunu aldýktan sonra, yeni ufuklara doðru daha hýzlý adýmlarla yol alacaðýna inanýyoruz…

Salih Zeki Çavdaroðlu
07 Haziran 2020

https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/07/baskanlik-sistemine-gecmeseydik-ne-pkk-ne-feto-ne-de-corona-virus-ile-bas-edebilirdik/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Yýllýk Baþkanlýk Sistemi Uygulamalarýný Nasýl Deðerlendirebiliriz?
Cumhuriyet Ýle Birlikte Osmanlý Mûsýkîsi de Artýk Yeni Rejimin "Ýnlýlâp" Ajandasýndadýr
‘ Üstad’ 37 Sene Önce Bugün Hakk’ A Yürümüþtü
Mýsýr" Daki Halk Ýsyanýnýn Geçmiþi, Bu Günü ve Geleceðinde Müslüman Kardeþler '' Ýn Yeri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.