..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Haziran 2019
Orda Bir Þehitlik Var Uzakta Yahut Harmantepe Þehitlerine  
M.NÝHAT MALKOÇ
Tarihte baþýmýza musallat olan milletlerin baþýnda Ruslar gelmektedir. Ruslarla hemen hemen her zamanda ve mekânda karþý karþýya gelmiþiz. Sürekli gözleri topraklarýmýzda olmuþtur Ruslarýn… Ruslarla yaptýðýmýz amansýz savaþlarda yenildiðimiz de olmuþtur yendiðimiz de… Fakat zaferlerimizin sayýsý hezimetlerimizden çok fazladýr. Günümüzde Köprübaþý ilçesinin Harmantepe Yaylasý’ndaki þehitlik, Türk-Rus savaþlarýna þahitlik etmektedir.


:IBG:
M. NÝHAT MALKOÇ

Tarihte baþýmýza musallat olan milletlerin baþýnda Ruslar gelmektedir. Ruslarla hemen hemen her zamanda ve mekânda karþý karþýya gelmiþiz. Sürekli gözleri topraklarýmýzda olmuþtur Ruslarýn… Ruslarla yaptýðýmýz amansýz savaþlarda yenildiðimiz de olmuþtur yendiðimiz de… Fakat zaferlerimizin sayýsý hezimetlerimizden çok fazladýr. Günümüzde Köprübaþý ilçesinin Harmantepe Yaylasý’ndaki þehitlik, Türk-Rus savaþlarýna þahitlik etmektedir. Bu þehitlikteki eski bir levha bu mücadeleyi þöyle anlatýyor:

“26 Haziran 1916’da Türk kuvvetleri hücuma geçerek Aðaçbaþý Yaylasýndaki Rus kuvvetlerini Soðuksu’ya çekilmeye mecbur etti. 29 Haziran 1916’da Harmantepe Kabanbaþý hattýnda 36 saat süren muharebelerde 60. alayýmýz topçu atýþý ve süngü hücumu ile Rus kuvvetlerini periþan ederek Avulota kadar püskürttü. Bu çatýþmalarda 60. Alay 7 zabýt, 150 nefer zayiat verdi. 15 Temmuzda Bayburt Ruslar tarafýndan iþgal edildiði için Türk kuvvetlerine geri çekilme emri verildi. Türk kuvvetleri Harmantepe’yi þehit Bayram Çavuþ ve arkadaþlarýna emanet ederek çekilirken tepeyi Bayramtepe olarak selamladýlar.”

Burada ifade edilenlerden öðrendiðimize göre bu tepede tüyler ürpertici savaþlar olmuþtur. Kuþ uçmaz, kervan geçmez bu daðlarda askerlerin naralarý yeri göðü tutmuþtur. Vatanýmýza tasallut eden Ruslar, Türk askerinin gösterdiði mücadele azmi ve ölme hevesi karþýsýnda küçük dillerini yutmuþlardýr. Zira onlarda vatan sevgisinden ziyade maddiyat ve paranýn hükmü geçerlidir. Oysa Türklerde vatan sevgisi her þeyin üzerinde bir deðerdir. Vaktiyle Harmantepe Þehitleri’nin destanlaþan mücadelesini “Harmantepe Þehitlerine” adlý þiirimde þöyle dile getirerek manevi sorumluluðumu bir nebze de olsa üzerimden atmýþtým:

“Daðlarýn kucaðýnda uyuyan yiðit erler
Mübarek kanýnýzla vatanlaþtý bu yerler

Harmantepe þahittir þaþalý zaferine
Ne dünyalar sýðdýrdýn gözlerinin ferine

Bir elde kutsal kitap öbür elinde kýlýç
Mukaddesattan aldýn savaþacak onca güç

Hilalin hatýrýna canýnýzdan geçtiniz
Hayat karþýlýðýnda sonsuzluðu seçtiniz

Teslim olurken Hakk’a kýrpmadýn gözlerini
Altýn yaldýzla yazsak mübarek sözlerini

Sonsuzluða kanatlan yüce dað baþlarýnda
Acý var annelerin süzülen yaþlarýnda

Rüzgâr hatýran için gece gün söyler aðýt
Þehidim efkârlanma, arþa gülücük daðýt

Bu ýssýz tepelerde sevdiklerinden ýrak
Düþlerini zamanýn saðanaðýna býrak

Alýr mý mermer taþlar teninin ateþini?
Çoktandýr arþ-ý âlâ görmedi bir eþini”

Vatan için canlarýný ortaya koyan, sað kalýnca gazi, ölünce þehit olan kahraman insanlar sayesinde bizim oldu bu topraklar… Vatanýmýzda gözü olanlar her türlü hileyi denediler cennet vatanýmýza konmak için. Fakat zor zamanlarda bir ve beraber olan milletimiz bu þer odaklarýna geçit vermedi hiçbir zaman. Her seferinde imanýyla, irfanýyla ve destanlaþan mücadeleleriyle püskürttüler hain düþmanlarý. Hangi milliyetten olursa olsun hepsine karþý tek yürek ve tek yumruk oldular. Köle gibi yaþamaktansa, izzetini kaybetmektense ölmeyi tercih ettiler. Düþmanlarýn; kadýnýmýza, kýzýmýza, bayraðýmýza, mukaddesatýmýza el ve dil uzatmalarýna müsaade etmediler. Biri ölünce öbürü, kalan boþluðu seve seve doldurdu. Zira onlar Hüseyin Nihal Atsýz’ýn aþaðýdaki dörtlüðünde tarif ettiði kahramanlardý:

“ Kahramanlýk ne yalnýz bir yükseliþ demektir,
Ne de yýldýzlar gibi parlayýp sönmektir.
Ölmezliði düþünmek boþuna bir emektir;
Kahramanlýk; saldýrýp bir daha dönmemektir.”

Þerefli Türk tarihi Türk’ün vataný, iffeti ve namusu için neler yapabileceði gösteren ibret dolu örneklerle doludur. Bu örnekler imanýn ve mücadele ruhunun nelere kadir olduðunu göstermektedir. Savaþa katýlmak ölüm beratýný kolunun altýna koymayý da zorunlu kýlýyordu. Zira “gitmek var dönmek yok” sözü en çok savaþlar için geçerli olan bir ifadeydi. Nice insanýmýz gidip de dönememiþtir yuvasýna. Bebeler yetim kalmýþtýr, eþler dul olarak devam ettirmiþtir geri kalan hayatlarýný. Hatta gidenlerin naaþlarý bile geri dönmemiþtir. Bizler dedemin babasýnýn mezarýný bilmiyoruz. O da Birinci Dünya Harbi yýllarýnda askere alýnmýþ, bir daha geri dönmemiþtir. Hemen her ailede buna benzer gerçek hayat öyküleri vardýr.

Ne mutlu vatan aþkýyla cepheye koþup yüce Allah’ýn üstün kýldýðý þehitlik mertebesine eriþenlere… Hayatýmýz bir þekilde sona erecek, hepimiz bu fani hayattan çekileceðiz. Kimileri ibadetlerini hakkýyla yerine getirdiði için galip dönecek geriye, kimileri de dünyanýn þatafatýna aldandýðý için amel heybesinde bir þey götüremeyecek Hak’ýn huzuruna… Onlar da þüphesiz ki maðlup ayrýlacaktýr dünya denen imtihan sahasýndan. Rabbimiz þehitleri öve öve bitiremiyor. Onlara özel bir muamelede bulunacaðýný ayetlerinde zikrediyor. Þu ayet her þeyi ortaya koyacak açýklýktadýr: “Allah yolunda hicret edip öldürülen veya ölenlere gelince muhakkak Allah, onlarý güzel bir rýzýkla rýzýklandýracaktýr. Þüphesiz Allah, rýzýk verenlerin en hayýrlýsýdýr. Ancak (savaþ) sizleri birbirinizle denemesi içindir. Allah yolunda öldürülenlerin ise; kesin olarak (Allah) amellerini giderip-boþa çýkarmaz.” (Hac Suresi, 58)

Her dönemde iman ve küfür vardý, bugün de var, yarýn da olacaktýr. Bu içerde ve dýþarýda da aynýdýr. Uluslararasý arenada dostumuz az, düþmanýmýz çoktur. Gerçi ülkelerarasý iliþkilerde salt dostluklar yoktur, çýkar iliþkileri vardýr. Ötesi yalan ve hileden ibarettir. Sözlerimi bitirirken, tenha tepelerde ve dað yamaçlarýnda ölerek þehitlik mertebesine yükselen Harmantepe Þehitlerini bir kere daha rahmet, minnet ve saygýyla anýyorum. Onlar için yazdýðým þiirimin son bölümünü dikkatinize sunmak istiyorum. Ruhlarý þad olsun.

“Ey daðlarý inleten gür sedalý askerim!...
Tecelli eyler sana rahman, rahim, hak, kerim

Ey ufkun ötesinde huzura eren yiðit!...
Nöbette bekleyenler olmak istiyor þehit

Ey umudun çaðrýsý, hakikatin gür sesi!...
Gökte yankýlanacak zaferinin bestesi

Dönmediler geriye önden giden atlýlar
Bu dünyada çilekeþ, orda saltanatlýlar

Silah kuþanan erler söylüyor türkünüzü
Yaþatýyor bu millet mukaddes ülkünüzü

Ölüm size yakýþtý bir gülün kucaðýnda
Kanla destan yazdýnýz peygamber ocaðýnda”





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
100. Senesinde Bir Milletin Uyanýþý Yahut Samsun'dan Doðan Güneþ
23 Nisan Coþkusu ve Çocuklarýmýz
Çanakkale Ýçinde Vurdular Beni!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.