..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




23 Haziran 2019
Sultan Murat Þehitlerine!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnançlar ve yüksek duygular için yaþar insan… Bu duygularýn baþýnda gelir vatan sevgisi… Bizler için çok ulvi bir deðerdir memleket severlik… Çanakkale’de, Sarýkamýþ’ta, Dumlupýnar’da, Sakarya’da ve yüzlerce cephede canýný seve seve veren askerimiz, vatan aþkýný merkez alarak ölüm kalým mücadelesi yapmýþlardýr. Yüce Rabbimiz vatanýn ve içinde yaþayanlarýn düþman çizmeleri altýnda ezilmekten, iþgallerden kurtulmasý ve Ýslam’ýn yükselmesi için ölmeyi Cennet’e girmek için vesile saymýþtýr. Bu uðurda ölenlere “þehitlik” payesi vermiþtir. Þehitleri de ölülerden saymamýþ, onlarý diri olarak tavsif etmiþtir. Çünkü þehitlik hayat karþýlýðýnda elde edilen yüce bir mertebedir. Hayatý ölümle takas edip cenneti tercih edenler yüce ruhlu insanlardýr. Allah onlar için yüce makamlar hazýrlamýþtýr.


:HHG:
M. NÝHAT MALKOÇ
     
Ýnançlar ve yüksek duygular için yaþar insan… Bu duygularýn baþýnda gelir vatan sevgisi… Bizler için çok ulvi bir deðerdir memleket severlik… Çanakkale’de, Sarýkamýþ’ta, Dumlupýnar’da, Sakarya’da ve yüzlerce cephede canýný seve seve veren askerimiz, vatan aþkýný merkez alarak ölüm kalým mücadelesi yapmýþlardýr. Yüce Rabbimiz vatanýn ve içinde yaþayanlarýn düþman çizmeleri altýnda ezilmekten, iþgallerden kurtulmasý ve Ýslam’ýn yükselmesi için ölmeyi Cennet’e girmek için vesile saymýþtýr. Bu uðurda ölenlere “þehitlik” payesi vermiþtir. Þehitleri de ölülerden saymamýþ, onlarý diri olarak tavsif etmiþtir. Çünkü þehitlik hayat karþýlýðýnda elde edilen yüce bir mertebedir. Hayatý ölümle takas edip cenneti tercih edenler yüce ruhlu insanlardýr. Allah onlar için yüce makamlar hazýrlamýþtýr.

Yurdumuzun dört bir yaný þehitliklerle doludur. Hemen her servinin gölgesinde bir ulu yürek ebediyet rüyasý görmektedir. Bu millet, inançlarýný göz ardý etmeden, insanca yaþamak için yeri gelince þerefiyle ölmesini bilmiþ þanlý bir millettir. Trabzon’un Çaykara ilçesine baðlý Sultan Murat yaylasýnda topraðýn kara baðrýna gömülen 72 yiðit de vatan için ölmeyi, zillet içinde yaþamaya tercih etmiþ þanlý kahramanlardýr. Þehitlikte 1916 yýlýnda, Rus iþgal kuvvetleriyle yapýlan muharebe neticesinde þehit düþmüþ olan bir subay, bir astsubay ve 70 erin mezarlarý bulunmaktadýr. Onlar bu kutlu tepede cenk rüyalarý görmektedirler.

Günümüzde savaþýn yapýldýðý Sultan Murat Tepesi’nde bu alev yürekli, cengâver ruhlu kahramanlar için güzel bir abide dikilmiþtir. Her yýl 23 Haziran’da onlar için merasim yaparak, maneviyatlarýný tazim ederiz. Gençlere onlarýn destanlaþan mücadelesini hatýrlatýrýz. Ben de þehitlik civarýnda altý yýl yaylacýlýk yapan, o bölgeyi tarihi ve doðal özellikleriyle çok iyi bilen bir insan olarak o büyük insanlarla ilgili hissiyatýmý aþaðýdaki þiirimle yazýya geçirdim. Þehitlerimize “Sultan Murat Þehitlerine!” adlý þiirimle gönül penceremden bakmaya çalýþtým. Onlara olan manevi borcumu bir nebze de olsa yerine getirebildiysem kendimi mutlu sayacaðým. Onlarý anlatabildiysem kendimi bahtiyar addedeceðim:

“Sis çöktü, bulut indi daðlarýn baþlarýna
Engel olmak ne mümkün yürek gözyaþlarýna

Nazar eylerken deðdi, bulutlara bakýþýn
Görülmeye deðerdi yüreklere akýþýn

Bulutlar aðlayýnca meçhul askerlerine
Hüzün çaðlayan olup karýþtý kederine

Fýrtýnalar eserken atlarýn yelesinde
Azamet yükseliyor yankýlanan sesinde

Ey daðlarýn baþýnda destanlaþan kahraman
Döndüremez sizleri yolundan hiçbir ferman

O kýrýk abidende bir tarih yükseliyor
Kýpkýzýl þafaklardan kahramanlar geliyor.

Uzuyor, inceliyor maverada gölgeler
Toprak kanla sulanýr, kurtulurken ülkeler

Gururunuz yansýrken daðlarýn yamacýna
Canlar bedel verildi, eriþtin amacýna

Geceler yorgan olur kabrin mermer taþýna
Yýldýzlarý toplayýp taç edelim baþýna

Bu topraklar uðruna canýnýzdan geçtiniz
Dünyaya sýrt çevirip sonsuzluðu seçtiniz

Uyuyun dalgalanan bayraðýn gölgesinde
Yankýlansýn sesiniz çaðlarýn ötesinde

Fanilik gömleðini gül kokusuna bandýn
Ýbrahim’i yakmayan ateþlerde sýnandýn

Topraða akan kanlar gözyaþýyla silindi
Ülkeme baþtanbaþa gül kokularý sindi

Sultan Murat Tepesi güllelerle dövüldü
Türk’ün þanlý askeri Hak katýnda övüldü

Derelerden günlerce su yerine kan aktý
Þehitlerin acýsý yüreðimizi yaktý”

Þehitlerimizin manevi mertebelerini ve ruh derinliklerini sözlerle tasvir ve tavsif etmek ne mümkün… Yüce Rabbimiz onlarý öve öve bitiremiyor. Onlarýn mertebelerini Peygamberlerden sonra sayýyor. Onlara Cennette köþkler tanzim ediyor. Onlarý ölüler sýnýfýna bile dâhil etmiyor. Bunu þu ayette açýkça ifade ediyor: “Allah yolunda öldürülenleri (þehitleri) sakýn ölü sanmayýn. Bilakis onlar diridirler; Allah’ýn Iütuf ve kereminden kendilerine verdikleriyle sevinçli bir halde Rableri yanýnda rýzýklara mazhar olmaktadýrlar. Arkalarýndan gelecek ve henüz kendilerine katýlmamýþ olan þehit kardeþlerine de hiç bir keder ve korku bulunmadýðý müjdesinin sevincini duyurmaktadýr.”( AI-i Ýmran, 169–170)

Sultan Murat Daðlarý’nda kar ve fýrtýna demeden düþman karþýsýnda destanlar yazanlar, hayatý ölümle takas ederek cennet nimetleriyle ödüllendirilenler, o yörenin insanlarý deðildi þüphesiz... Yurdun deðiþik yerlerinden kalkýp Peygamber ocaðý olarak nitelendirdiðimiz kýþlalara askerlik vazifesini ifa etmek için gelmiþlerdi. Vatan savunmasý için oradaydýlar. O güne kadar nice insan bu yolda mücadele vermiþti. Kimisi gazilik, kimisi de þehitlik mertebesiyle taçlandýrmýþtý kutsal mücadelelerini. Onlar için dünyada da, ahrette de korku ve endiþe yoktu. Þimdi nöbet sýrasý kendilerindeydi. Mukaddes inançlarýn yaþamasý ve vatanýn savunulmasý için ölmek gerekiyorsa ölünmeliydi, yaþamak gerekirse yaþanmalýydý. Zaten kahraman; yaþamasý gerektiði yerde yaþayan, ölmesi gerektiði yerde ölebilen engin ruhlu insandýr. Ölmekten korkanýn onurlu ve hür olarak yaþama hakký yoktur.

Sultan Murat Yaylasý’ndaki þehitlik, Türk’ün her yerde vatan savunmasýnda olduðunun ve bunun için seve seve öldüðünün delilidir. Uzak olsun, yakýn olsun vatan sýnýrlarý içerisindeki bütün daðlar, ovalar, mezralar, köyler askerimizin ve halkýmýzýn korumasý altýndadýr. Buralara düþman çizmesi deðemez. Buralarýn doyumsuz havasýný düþman ciðerlerine indiremez, karþýlarýnda kahraman Türk askerini bulurlar.

2000 rakýmlý bu yaylaya Sultan Murat denmesinin sebebi IV. Murat’ýn 1635 tarihinde Ýran üzerine yapmýþ olduðu ikinci seferi dönüþünde Trabzon’a inerken cuma namazýný burada kýldýrmýþ olmasýdýr. Günümüzde bu büyük padiþahýn anýsýna hutbe taþýnýn bulunduðu yere cami inþa edilmiþtir. Sultan Murat’ýn adý yaylaya isim olarak verilerek yaþatýlmýþtýr. Þehitliðin varlýðý bu yüce dað baþýnýn halk katýndaki önemini artýrmýþtýr. Þehitlerimize rahmet diliyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Ramazan Bereketi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.