..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




1 Haziran 2019
Elveda Ey Þehr-i Ramazan Elveda!  
M.NÝHAT MALKOÇ
Zamanýn çok çabuk geçtiðinden hep þikâyet eder dururuz. Bu konuda haksýz da sayýlmayýz. Gerçekten de zaman su gibi akýp geçiyor. Fakat zamanýn geçiþ hýzý, onun içini doldurmayla alakalý bir mevzudur. Siz zamaný dolu dolu yaþarsanýz, zaman sanýldýðý kadar çabuk geçmez. Zamaný boþ meþgalelerle geçirirseniz ondan hiçbir þey anlayamazsýnýz.


:EIB:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Zamanýn çok çabuk geçtiðinden hep þikâyet eder dururuz. Bu konuda haksýz da sayýlmayýz. Gerçekten de zaman su gibi akýp geçiyor. Fakat zamanýn geçiþ hýzý, onun içini doldurmayla alakalý bir mevzudur. Siz zamaný dolu dolu yaþarsanýz, zaman sanýldýðý kadar çabuk geçmez. Zamaný boþ meþgalelerle geçirirseniz ondan hiçbir þey anlayamazsýnýz.

     On bir ayýn sultaný, üç aylarýn sonuncusu olan ramazanýn son günlerini yaþamaktayýz. Doðrusu bu ayýn bitiyor olmasýndan kaynaklanan bir hüzün var içimizde. Çünkü çabuk alýþmýþtýk ramazana. Oruçla birlikte bir kýsým alýþkanlýklarýmýzý da deðiþtirmiþtik. Önceleri yatsý namazýný kýlar kýlmaz yatanlar, ramazanla birlikte sahura kadar oturmaya baþlamýþlardý. Günde iki öðün(iftar-sahur) yemeye iyice alýþmýþtýk. Laf aramýzda bu durum kadýnlarýn da iþine geliyordu. Önceleri namazlarýný evde kýlanlar, ramazan nedeniyle camiye gider olmuþtu. Camide cemaatle kýlýnan namazlar manevî bereketin gönül heybemize dolmasýný saðlamýþtý. Teravihler büyük küçük hepimizin tutkusu haline gelmiþti. Mevlitler, camilerin havasýný daha da güzelleþtirmiþti. Çocuklarýmýz camilerin manevî atmosferini teneffüs etmeye baþlamýþtý.

     “Allah’ým! Recep ve þaban aylarýný bizim için mübarek kýl ve bizi ramazan ayýna ulaþtýr” diye dua etmiþtik. Rabbimiz dualarýmýzý kabul etti. Bizi ramazana ulaþtýrdý. Fakat o da, geçmiþte kalan her þey gibi mazi oldu bizler için… Rahmet, bereket ve þefkat iklimini doyasýya teneffüs edip bayrama göz kýrptýk. Çok þükür ki bu güzel günlere de saðlýkla eriþtik.

     Ayrýlýklar hüznü çaðrýþtýrýr bizlere. Ramazanýn bitiþi de biz müminleri doðrusu hüzünlendiriyor. Fakat bu ay’ý layýkýyla misafir edip, içini ibadetlerle doldurabildiysek ne mutlu bize… Böyle yapanlarýn üzülmesine hiç gerek yok ki… Asýl üzülmesi gerekenler, ramazanýn içini dolduramayanlar, onu hakkýyla aðýrlayamayanlardýr. Onlar ne kadar üzülseler de ellerine bir þey geçmeyecektir. Zira son piþmanlýðýn fayda vermeyeceðini hepimiz biliriz.

Bir ramazaný daha geride býrakmak üzereyiz. Fakat ömrü olanlar için ramazanlar yine hanelerimize misafir olacaktýr. Geçen sene ramazanda olup da bu yýl dünyadan göçtükleri için bu seneki ramazaný yaþayamayanlar olduðu gibi, bu yýl ramazaný idrak ettiði halde gelecek ramazan ayýnda aramýzda ol(a)mayacak kiþiler de söz konusu olacaktýr. Müslüman kiþi, kýldýðý namazý son namazý, tuttuðu orucu son orucu, hatta aldýðý nefesi son nefesi olarak farz edip hayatýný ona göre tanzim etmelidir. Çünkü ömrümüzün ne zaman, nerede son bulacaðý hiç belli deðildir. Hiçbirimizin ömre dair senedi yoktur. Hayat her an son bulmaya namzettir.

Ramazanýn son 15 günü veda ve hüzün rengindedir. Onun içindir ki bu son günlerde camilerimizde söylenen ilahiler de hüzün yüklüdür. Ýþte bu ilahilerden birinin sözlerini ramazanýn bu son günlerinde sizlerle paylaþmak istiyorum: “Ey Mübarek Kur’an ayý/Saimlere gufran ayý/Müminlere ihsan ayý/Þehr-i Mübarek elveda!//Gündüzlerin rahmet idi/Gecelerin nimet idi/Âþýklara vuslat idi/Þehr-i Mübarek elveda! //Hakkýyla kadrin bilmedik/Pek çok kusurlar eyledik/Nâdim olup tövbe ettik/Þehr-i Mübarek elveda!”//Biz Ümmet-i Muhammed’iz /Lütf-u Nebîyi bekleriz, /Hakk’tan saadet dileriz, /Þehr-i Mübarek elveda!”

Biz ramazaný çok sevdik, ondan hoþnut kaldýk. Onun içindir ki ‘ne zaman bitecek’ diye gün saymadýk. Ýnþallah o da bizden razý olmuþtur. Alýþmýþtýk ramazanýn iftarýna, sahuruna, mukabelelerine, teravihine, davetlerine, davetlilerine, ilahilerine, mevlitlerine, davulcularýna… Ramazanda ruhlarýmýz huzura erdi. Ramazanýn tadý damaðýmýzda kaldý.

Ramazanýn nuranî atmosferinde kötülüklerden uzak durduk. Bu mübarek ay, bizi kulluðun zirvesine taþýdý. Fakat kulluk bir aylýk ramazan ayýndan ibaret deðil ki… Rabbimiz bizi son nefesimizi verinceye kadar sýnayacak. Onun içindir ki ‘ramazan bitti’ diye kendimizi camilerden çekmeyelim. Kur’an-ý Kerim’i duvara asýp, örümceklere yuva yaptýrmayalým. Teravih namazlarýna nasýl büyük bir arzu ve iþtiyakla devam ettiysek vakit ve Cuma namazlarýna da öyle devam edelim. Unutmayýnýz ki camiler ruhunuzun en çok rahat edeceði yerlerdir. Rabbim cümlemizi gelecek ramazanlara saðlýk ve afiyet içerisinde ulaþtýrsýn.(Âmin)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.