..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




29 Mayýs 2019
Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 6 -  
Medeni Hukuk Ýsanileþmeye Yetti mi?

Cemal Zöngür


Ýslam ile medeni hukuk ilkeleri, entegrasyon ve sentez adýyla asla bütünleþtirilemez. Entegrasyon ve sentezleme, pozitif bilimsel ilkelerle somut deðerlere dayanarak gerçekleþir. Hem Ýslam hem Avrupalý gibi görünüp ikisi arasýnda kalmak, soysuzlaþarak nihilizme gidiþtir.


:FFD:

     
Makaleye Nazým Hikmet'in “Ben babamdan ilericiyim benden doðan çocukta benden ilericidir” deyimi ile baþlamak daha anlaþýlýr kýlacaktýr.

Tanrýlarda dahil insan iradesiyle var edilen her þey boþuna deðildir. Maddi, manevi, somut, soyut þekilde icatlarýn hepsi, içerisinde bulunulan þartlarýn diyalektik evrimiyle oluþur veya icat edilir. Medeni hukuklarda kendisinden önceki Poloteist, Dualist ve Monoteist tanrýcýlýklarýn toplumsal yaþamý idare edememesi neticesinde, ortaya çýkan doðal bir zorunluluktu. Bu bakýmdan Nazým ustanýn belirttiði gibi ilericilik düþüncesiyle icat edildi. Ancak ilericilik ve gericilik gibi anlayýþlarý her birey, toplum ve düþünce kendi sosyal kültürel, siyasal yapýsýna göre deðerlendirdiðinden, bir görecelilikte ortaya çýkmýyor deðil. Tüm çeliþki, tartýþma ve göreceliliðe raðmen þunu rahatlýkla ifade edebiliriz.

“Medeni Hukuk, Dini Þeriat Hukukundan” her noktada ilerici özellik taþýr. Medeni Hukuka inanýp samimi þekilde uygulayan toplumlarýn yaþamýnda, bunu daha net görebiliyoruz. Türkiye gibi bazý ülkeler menfaatleri için medeni hukuku zorunlu olarak kullanmaya çalýþsalar da, hiçbir etkisi görülmez. Bu yüzden medeni hukuka inanan toplum ve ülkelerdeki uygulamalarý daha yakýndan incelersek, insanileþmeye hizmet derecesini de anlamýþ oluruz.

Diyalektik evrimsel açýdan, dini düþüncelerin uyguladýðý tüm çaðdýþý mantýðýn modasý çoktan geçtiðini ifade etmiþtik. Çünkü dini idealist düzen sahipleri, insan doðasýnda kendiliðinden geliþen insani duygu ve kültürle oluþturulan insanlýðý bozmaktan baþka bir iþe yaramdýlar. Her þeyi tanrý en iyi þekilde yarattýðý iddiasýyla, insaný sadece akþam sabah tanrýya ibadet edip yalvarmasýný yeterli görüp, asalak ve canavar insan yetiþtirdiler. Ýþte medeni hukuk, bu düþünceye alternatif olarak icat edildi. Medeni hukuku uygulayýp yaþatan toplumlar arasýndaki farklýlýklarla birlikte, birtakým olumsuzluklar görülse de, evrensel ilkelerin varlýðý insan olmaya yeterlidir. Bu ilkelerin özeti kýsaca þu þekildedir.

Dünyanýn her yerinde kiþi, grup ve insan topluluklarýnýn dil, din, cinsiyet, etnik, renk, düþünce, aile, özgürlük ve doðal insani tüm haklarý bir baþkalarý tarafýndan esaret altýna alýnýp engellenemeyeceði. Bu haklar direkt ve dolaylý þekilde çeþitli bahanelerle asla asimilasyona uðratýlamaz. Ve insanlarýn yaþadýðý çevrenin baþkalarý tarafýndan istila, iþgal edilemeyeceði gibi birçok temel hak ve adalet ilkelerinden ibarettir. Ýfade edilen temel insan hak ve özgürlüklerinin yok edilmesine çalýþan herkes, insanlýk düþmaný sayýlýr. Bu vb. evrensel insan haklarýný, tek tanrýlý dinlerin hiçbirisi bugüne kadar hoþ karþýlamamýþtýr. Her zaman en kutsal din, kültür, düþünce ve yaþamýn kendileri olduðu, baþkalarýný yalan ve geçersiz görüp, sürekli saldýrganlýkla cevap verdiler. Medeni hukuk bu yüzden, dini vb. düþüncelerden ilericidir her zaman.

Bilindiði gibi Din Þeriat sistemleri, metafizik felsefeyle en yüce güç olan tanrýcý idealistlikle var edildi. Sözde tanrý sayesinde her türlü kötülükler rahatlýkla defedecekti. Ama ne oldu? Býrakalým dinlerin kötülükleri defetmesini daha çok kötülük yarattýlar.

Medeni Hukuk; Arapça þehirli yaþamdan türetilen terimdir. Bunun Ýslam'a göre içeriðine çok fazla girmeye gerek yok. Çünkü Ýslam þehirciliði de yine dinin uygun gördüðü çizgilerle sýnýrlandýrýr. Ne kadar þehirli olunup olunmadýðý ayrýca tartýþma konusu. Esas gerçek medeni yaþam (Çaðdaþ) olarak görülen ilkelerin uygulandýðý toplumlarýn tarihçesi ve geldiði noktaya bakarak, insanlýða hizmet edip etmediðini daha net anlayabiliriz.

Ýlk medeni yaþam düzeni, M.Ö.400 ile 300 yýllarýnda Helenler döneminde Ana Tanrýça Themis'in düþünce ve uygulamalarýyla ortaya çýkmýþtýr. Ayný zamanda demokrasinin beþiði yine Helen ülkesi olduðundan, her iki evrensel düþünce ilk önce Avrupa ülkelerinde uygulanma þansý buldu. Daha sonra yavaþ yavaþ diðer kýtalardaki bazý toplumlar tarafýndan benimsenmeye baþlandý.

Helen ve Avrupalý felsefecilerin, Medeni hukuka yükledikleri esas anlam, temel insan haklarýna saygýlý modern çaðdaþ düþünerek yaþamaktý. Bu içerikte en ufak bir sorun yok. Ancak batýlýlar medeni hukuku isteyerek kabul edip uygulamaya koyduklarý halde, sömürgeciliði sürdürmeleri, medeni hukuku sakat baraktý. Türkiye gibi hem dini þeriat hayraný hem de bazý medeni hukuk kurallarýný uyguluyormuþ gibi görünen ülkelerse, medeni hukuku doðmadan öldürdüler.

Avrupalýlar 1500'lerden itibaren, Yahudilik ve Hristiyanlýðýn tüm baskýlarýna raðmen, reform, rönesansla çaðdaþ medeni hukukta ýsrarcý olmalarý, Avrupa'nýn geliþmesini saðladý. Bunun genel çerçevesini seküler, laik ve demokratik yönetimlerle belirlediler. Fakat Sermayeci aygýrlar din ve maddiyatýn insan psikolojinde yarattýðý tahribatla, emperyalist duygularýndan hiçbir zaman vazgeçmedikleri için, medeni hukukun uygulanmasýnda birtakým sorunlar yaratmýþ oldu.
Dinci ve medeni burjuvazi her zaman þuna inanmaya devam etti. Ellerindeki her türlü varlýðý kendilerine tanrýsal kutsal hak görüp, nasýl elde edildiðini hiçbir þekilde tartýþma konusu yaptýrmadan, sürekli emperyal amaçlarýný canlý tuttular.

Diðer taraftan Avrupalý emekçi sýnýf çetin mücadeleler sonucunda, temel insan haklarýný emperyalistlere de kabul ettirmeyi baþarmalarý, Avrupayý medenilikte örnek konuma getirdiler. Yeterli midir? Elbette deðil. En azýndan Avrupa'daki haklarýn dünyanýn her yerinde uygulanmasý için, tüm dünya emekçileriyle birlikte hareket etmeleri büyük bir önem arz ediyor. Birlikte hareket dilmezse þayet, Avrupa'daki haklarýn budanma tehlikesi de vardýr.

Sözde medeni hukuku uygulayan Türkiye'ye gibi ülkelere baktýðýmýzda, derin bir Ýslam Þeriat hayranlýðý görüyoruz. Þeriatla bir halt edemeyeceðini düþünüp, zorunlu bazý medeni yasalarý uygulamalarý ikiyüzlülüðü de aþmaktadýr. Bir devlet ve düþünce ya medeni hukuku bütünüyle kabul eder ona göre toplumsal nitelik kazanýr; veya Ýslam'ý tam olarak uygular sonucuna katlanýr. Türkiye her konuda olduðu gibi medeni hukukta da, tam bir adalet katliamcýsýdýr. Toplumun çoðunluðu bu yüzden medeniyetin ne olduðunu dahi kavramýþ deðil. Ýslam ile medeni hukuk ilkeleri, entegrasyon ve sentez adýyla asla bütünleþtirilemez. Entegrasyon ve sentezleme, pozitif bilimsel ilkelerle somut deðerlere dayanarak gerçekleþir. Hem Ýslam hem Avrupalý gibi görünüp ikisi arasýnda kalmak, soysuzlaþarak nihilizme gidiþtir. Sonuç olarak batýlýlarýn emperyal emellerinden vazgeçmemesi insanlýðýn geliþmesini yavaþlatýrken, Türkiye gibi devletlerin dine ve maddiyata gereðinden fazla önem vermesi, hayvani güdünün ötesinde canavarca bir yaþamdýr. Bu yüzden dünya ve Türkiye'de insanlar gerçek anlamda insanileþemedi.

Cemal Zöngür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 -
Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði
Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý)
Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir?
Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.