..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




9 Mayýs 2019
Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 4 -  
Ýnsan Bilimsel Ahlaki Düþünmezse, Aklýna Gelenler Kadar Soyut ve Saçmalaýklara Yönelip Ýnanan Süperegoist Bir Hayvandýr.

Cemal Zöngür


Ýnsanlarýn birazcýk kendilerine saygýlarý olup tanrý, din, devlet ve kutsallarýn ne için, nasýl var edildiklerini baðýmsýz þekilde inceleseler, her þeyi net olarak anlayacaklar. Eðer tanrý ve dinleri savunup yücelten düþüncenin sahipleri gerçek sosyalistler olsaydý, tanrý ve dinler þimdiye çoktan mükemmel insan yaratmýþtý.


:FDI:

Tanrý ve Dinler, Neden Mükemmel Ýnsan Yaratmadý?

Dünya toplumlarýnýn genel algýlarýna yerleþtirilen en yüce kültür deðeri, tanrý ve dinler olarak bilinir. Ve tanrýnýn tüm alçaklardan hesap soracaðýna inanýlmakta. Ancak her türlü çirkefliði yapanlardan býrakalým hesap sormasýný, namussuzlar artarak milyarlarý buldu. Tanrýnýn buna neden engel olmadýðýný sorgulayacak akýllý kiþilerin parmak sayýsýný geçmemesi, insanlarýn ciddi derecede düþünce yoksunu sýradan varlýklar olarak yaþadýðýný ifade ediyor.

Tanrý ve dinler kutsaldýr, sorgulamak insan haklarýna aykýrý gibi evrensel deðerlere sýðýnýlmasý, insanlýktan çok þey alýp götürdü. Özellikle kutsallýða sarýlan toplum ve ülkelerde, insanlýðýn tamamen ayaklar altýna alýnmasý, kutsallýk adýyla bilinçli bir uygulama gerçeðini ortaya çýkarýyor. Örneðin Türkiye gibi ülkeler tanrý ve dinine son derece baðlýyken, diðer taraftan tecavüz ve türlü namussuzluðun sýnýrlarý aþmasý, kutsanan tanrýyý çoktan öldürmedi mi? Onca çocuk, kadýn, kýz, erkek ve hayvanlara tecavüz edilip katliamlar devam ettiði halde, tanrýyý dilden düþürmemenin ne faydasý oldu? Ayný þekilde dünya insan haklarý, akademik çevreler, evrensel tanrýcýlar, temiz din ve imandan bahsedenler daha ne kadar susacaklar? Hiçbirinin sesi çýkmaz, çünkü hepsinin birtakým çýkarlarý var. Gerçekten dünya toplumlarýnda yozlaþma (Dejenerasyon) görünenden daha kötü ve aðýr bir noktada. Bu kötü gidiþatýn birazcýk farkýnda olan kiþiler, iðne ucu kadar yaþattýðý insani deðerlerinden neler kaybettiði endiþesiyle, her þeyi sorgulama ihtiyacý duyuyor. Ýþte sorgulanmasý gereken deðerlerden birisi de tanrý ve dinlerdir. Çünkü tanrý, din kültürleri küresel çapta etkin ve kabul görmüþtür.

Bu sorgulama da amaç tanrýya, dinlere inananlarý rencide etmek olmadýðýný herkesin bilmesi gerekir. Sadece insan psikolojisinden hareketle bu eleþtiriler yapýlmaktadýr. Doðal olarak inançlý her insan yüceliðine ve kudretine güvendiði maddi manevi güçlerden somut destek veya pratik yardýmlar bekler. Gerçekten tanrý ve din kültürleri her türlü haksýzlýðý önlemiþ veya en aza indirmiþ olsaydý, bunu sadece inananlar deðil, ateistler bile severek yücelttirdi. Ama nafile beþ bin yýldýr bir tane arsýz cezalandýrýlmadýðý gibi, üstelik çýð gibi büyümeye devam ediyor. Bunun sürekli toplumda çoðalarak nüfuz etmesinin þöyle bir diyalektik baðlantýsý vardýr.

Bizdeki þu ata sözüyle baþlamak konunun daha net anlaþýlmasýný saðlýyor. “Baþ nereye giderse ayaklar onu takip eder”. Her toplumda onursuzluklar devlet yönetimleri baþta olmak üzere, zenginlerin pratik ve uygulamalarýna bakýlarak yükselip taban bulur. Devlet Yönetimi ve bunlarla iþ tutan zenginler gerçekten dürüst olsalar, istisnalarýn dýþýnda her insan dürüst olmak için adeta birbiriyle yarýþacaktýr. Unutmayalým ki, bireyler, devlet ve zengin sýnýftan cesaret alarak türlü alçaklýklara baþvuruyorlar. Bu yüzden arýsýzlýk, hýrsýzlýk devlet, birey, tanrý ve dinler iç içe geçtiði için, gerçek insani deðerler bitmiþ durumda. Bu anormalliklere raðmen, en ufak maddi ve siyasi politikaya bulaþmadan yaþatýlan inançlarýn daha farklý bir yeri olduðunu da belirtmek gerekir.

Siyasal, ekonomik ve din tüccarlýðýna bulaþmadan, doðal þekilde tanrý ve de dine inanan insanlara saygý duyduðumuzu belirtmek isterim. Tanrý, din vb. soyut olgulara inanmak, her þeyden önce kiþilerin psikolojik ruh yapýlarýndaki korku ve þaþkýnlýðýn cevabýný bulamamýþ halidir. Doðal bu inançsal düþünceler kimseyi kendileri gibi inanýp yaþamaya asla zorlamazlar. Ancak kendinden öncekileri batýl gören Monoteist Gök Tanrýcý dini kültürlerde þu ikiyüzlülük hep görülmeye devam ediyor. Her þeyin mükemmel yaratýldýðýný iddia edip, sürekli direk ve dolaylý hýrsýzlýk yapanlarý, tecavüz edenleri desteklemesi veya göz yumulmasý, kendilerine olan saygýyý çoktan bitirmiþtir.

Esasýnda tanrý; mükemmel ne insan ne de baþka bir varlýk yaratmýþ deðil. Çünkü tanrýyý yaratan insanýn kendisidir. Bahsedildiði gibi tanrý var olup her þeyi istediði gibi yapýp yaratacak güce sahip olsaydý, geçmiþte ve günümüzde çocuklara, kadýn ve kýzlara, yoksullara, mazlumlara, emekçilere yapýlan her türlü taciz ve tecavüzlerin intikamý çoktan alýnmýþtý. Namussuzlar bugüne kadar gerçek anlamda cezalandýrýlmayýp hesabý sorulmuyorsa, bu þu anlama geliyor. Mevcut tanrý, din ve devlet düzenini icat eden güçler, üç beþ çýkarcý zengin tüccar ve peygamberlerin kendisidir. Bunlarýn kendi kurduklarý düzenden hesap sormasý asla beklenemez. Ve düþünün ki.! sözde tanrýnýn yarattýðý insan, koskoca dünyayý yaþanamayacak noktaya getirdiði halde, tanrý buna seyirci kalýyor. Diðer bir üzerinde durulmasý gereken noktaysa, kutsanýp her þeyi en güzel þekilde yarattýðý düþünülen tanrýnýn, peygamberliði icat etmesiyle gerçek yaþamýn baþladýðýna inanýlmasý.

Bilindiði gibi M.Ö.2500 yýllarýndan itibaren Tek Tanrýcýlýk ve peygamberlik sistemi Hz. Ýbrahim'le baþladýðý halde, Hz. Ýbrahim'in dini yoktu. O sadece tek tanrýcý bir Deistti. Hz. Ýbrahim döneminden en az bin yýl sonra Yahudilik adýyla tek tanrýcý din düzeni baþlamýþ oldu. Arkasýndan yine yaklaþýk 1000 yýl sonra Hristiyanlýk ve bundan da 600 yýl sonra Ýslam dini ortaya çýkmýþtýr. Her üç tek tanrýcý din ayný mantalite üzerine varlýklarýný ve düzenlerini sürdürdüler. Bu dönemler içerisinde meþru görülen en az 317 peygamber yaþadýðý belirtilir. Ayný zamanda peygamberlerin hayatý ve toplumu yönetme þekilleri incelendiðinde, insanlýða ve peygamberliðe atfedilen deðerden tamamen uzak, tülü çirkinliklerle doludur. Her birinin yüzlerce karý ve cariyeye sahip olmasý, kutsal savaþ adýyla kendilerine inanmayanlara katliam, esir alýnan kadýn, çocuk ve erkeleri köle olarak satmak vb...

Günümüzdeki devletlerin çoðunluðunun adalet sistemi, aile düzeni, cinsel iliþkilerden, zenginlerin korunmasýna kadar hepsi kutsal peygamberlik düzeninin kopya edilmiþ þeklidir. Örneðin köle yerine modern yoksul emekçi sýnýflarýn çýð gibi büyümesi. Ailede hâlâ dine göre evlilik ve namus kavramýnýn yaþatýlmasý. Cariye ve harem yerine, gerek resmi nikahla gerekse dini ya da çaðdaþlýk adýna istediði kadar kadýna sahip olmak. Ve bunun sadece erkelere tanýnan meþru, resmi ve gayri resmi hak görülmesi. Sermaye sýnýfýnýn sürekli korunmasý için devlet yönetimlerinin maddi manevi her türlü desteði sunmasý. Bunlar peygamberlerin feodal Aþiret Aðalarýna ve tüccarlara tanýdýðý haklarýn aynýsýdýr. Sadece isim, zaman ve þekil bakýmýnda birtakým deðiþimler söz konusu.

Tanrý ve dinlere inanmayanlarýn yaptýklarý talanlarý bir kenara býrakýrsak... Her þeyi yüce tanrýnýn emir ve taktiri olduðuna inanarak yaþayan insanlarýn durumu içler acýsý. Bu topluluklar sürekli kendi içlerinde savaþ, çatýþma, hýrsýzlýk, ýrza, mala tecavüz, yalancýlýk gibi iðrençlikleri yaþadýklarý halde, tanrýlarýndan bunun hesabýný soramayacak derecede fobiktirler. Tanrý; kendine inananlarýn bunlarý yaþamasýna müsaade ediyorsa, o zaman tanrýnýn kendisinde de büyük bir sorun var demektir. Tanrýnýn gerek varlýðý ile ilgili, gerekse haksýzdan hesap soracaðýný gösteren somut en ufak bir iþaret bugüne kadar gösterilememiþtir. Öyleyse.! ya tanrý yoktur, varsa neden kendi yarattýðý insanlara sürekli iðrençlikleri layýk görüyor? Eskiden hep söylendiði gibi, yaþananlar tanrýnýn bir sýnavýdýr saçmalýklarýnýn modasý çoktan geçtiðini hatýrlatmak isteriz. Aslýnda soyut güçlere çoðu insan inanmadýðý halde, sadece maddi çýkar ve yalnýzlýk korkusu gereði inanmýþ gibi yaptýklarýný tüm dünya biliyor.

Dünyadaki bütün insanlar tek bir güce inanýyor. Oda maddi varlýklarla birlikte cinsel egoizmdir. Ýnanan insanlarýn elinden bu iki varlýk alýnsa, ne inançlarý kalýr ne de imanlarý. Çoðu intihar ederek yaþamýna son verir. Maddi ve cinselliðin gücünü peygamberlerde dahil hiçbir insan açýktan itiraf edemedikleri için, adýný yüce tanrý, din ve kutsallýk koyarak, süperegolarýný tatmine çalýþmýþlardýr. Bu psikolojideki amaçsa, tüm bencil güdüleri tatmin etmektir. Fakat bugüne kadar üst düzey dini temsilci, zengin ve devlet yönetimine hakim kiþilerden birisinin dahi tatmin olduðuna rastlamamýþtýr. Bu sýnýflar sürekli daha fazlasýna sahip olma maymun iþtahýyla, tanrý ve dinleri sonsuza kadar savunup, toplumu oyalayýp uyutmak için en büyük felsefe yapmýþlardýr. Ýnsanlarýn birazcýk kendilerine saygýlarý olup tanrý, din, devlet ve kutsallarýn ne için, nasýl var edildiklerini baðýmsýz þekilde inceleseler, her þeyi net olarak anlayacaklar. Eðer tanrý ve dinleri savunup yücelten düþüncenin sahipleri gerçek sosyalistler olsaydý, tanrý ve dinler þimdiye çoktan mükemmel insan yaratmýþtý.

Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 -
Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði
Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý)
Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir?
Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.