..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > demir can




24 Temmuz 2012
Sanat Sepet Ýçindir...  
deneyiþ

demir can


sanata panoromik bir bakýþsal açý türlü sübjektibvite vü at gözlülükten sýyrýlým.. aþýrý þiþnmenin zararlarý felan fýstýkl..


:BFBG:
ohþ.. muihtiþam olmuþ.. yürekinize saðlýk.. yürek sesiniz hiç susmasýn.. kaleminiz daim olsun.. bana þiir zevki yaþattýnýz..

.. iþte biz bu þiirler ile muassýr medeniyet seviyesi yakalayýp.. bu þiirler ile gümrük birliðine gireceðiz..

yok bonomo yedinci olmuþmuþ.. efendim.. þairlerimiz birinciliðe oynuyor.. dünya bizim çeviri þiirlerimizi okuyacak.. adýmýzdan söz edecek.. ülke tanýtýmýna katký saðlýyacak.. þair gibi þair.. þairlerimiz yetiþiyor siz nelerden bahsediyorsunuz..
.. þükür melmeketin ekonomik.. saðlýk.. hukuk.. eðitim meðitim.. ulaþým terör merör.. iletiþim gibi sorunlarý çözüldü.. nirvana noktasýndayýz.. sayýn baþefendimiz bile... þiir okuyarak ülke yönetiyor..

iþte bu çalýþma azmini.. bu bu þevki.. bu ruhu veren ana arter.. edebiyat sanat.. ustalarýmýz müthiþ eser çýkarýyor ortaya.. tabak gibi ortada.. emek çaba..

..dün akþam bir ayý aþkýn süre kentten kopukluk ardý.. þehre ineceðim sevinci.. ne orman içre toplayýp.. sapýný kopardýðým.. sonra ters çevirip.. köz üstüne oturttuðum meþe mantar.. ne o ocak üstü sulandýðýnda..
.. çaký ile usta bir yarýk.. domatesten sýktýðým birkaç damla.. þapkasý içre kaynayan meþe mantar suyuna sepelediðim tuz.. ne bandýðým ekmek..

közlenmiþ yeþil biber bile beni bu þiir denli bahtiyar kýlmadý.. el deðmemiþ doða.. yeþilin kýrk bin tonu.. her yanda ötüþür envai kuþ dahi.. içimde bitevi kopan fýrtýnayý nebze dindirmedi..
odamda.. hangi çeyiz zamanlarýnýn hangi genç kýz eli nakþetti.. beyaz kýlýfýnda rengarenk lebalep bahar.. iþlemesi ile.. iki yanýndan kadife yüz fýþkýran baþýmý gömdüðüm yastýk bile acýlarým zerre azaltmadý.. ben bu þiir ile bu gün bu saat hayat buldum..
baþta seçici kurul olma üzre.. bu þiire layýk olduðu methi geçen yorumcularý ve yazan büyük usta þairi kutluyor alkýþlýyorum.. iþte þiir bu yaa.. duygu seline gark oldum .. gözyaþlarým deniz oldu.. bi þiir beni sarstý kendime getirdi.. teþekkürler bu duyarlý çalýþma için..

bu ara derede.. kýytýrýk üç otuz paralýk.. sözüm ona þiir adý altý.. naciz karalamamý.. günün þiiri seçen.. seçici kurul baþta olma üzre..

o her yanýndan výcýk výcýk.. duygu sömürüsü akan.. okurun gözüne gözüne..

-gördünüzmü dizüstü bilgisayarý yokmuþ kýz ayol garibin.. fikri enjekte eden.. yazmasam delirirdim adlý ucubemi günün þiir varsayýp yorumlayan herkese þükran sunar.. þakþaklarým..

þakþaký yaðcýlýk yalaklýk ile bir tutmama gerektir.. çünki..
..diðeri menfaat çýkar.. al gülüm ver gülüm iliþkisi içre hayat bulurken..
diðeri beklentisiz.. samimi içten.. türk þiirinin geliþimi.. yeni þair adayýnýn.. þevki.. modivitesi için harekete geçer mekanizmadýr..

þak þak esnasýnda..kas harekete geçer.. vücut ýsýnýr..ter yolu ile zararlý organizmalar dýþarý atýlýr.. baþta sindirim sistemi olmak üzere bedenin diðer organlarý faliyetini rahat yürütür.. enzim üretir.. çünki..

þiir safra kesesi ile yazýlýr..

daha önce defalarca yazýlmaktan.. adeta sakýz haline gelmiþ.. laçkalaþmýþ.. sözcükler.. dile geldiðinde.. safra kesesinden gelen salgý...kusma hissine sebebiyet verip.. o þiirin kaðýda yazýlmasýna.. izin vermezler..

þiir eskilerin iþkembei kübra dediði mide ile yazýlýr..

iþkembei kübra ile bulunan her sözcük.. vücudun savunma mekanizmasý.. safra kesesinin tüm uyarýlarýna raðmen.. bu cümle kokuþmuþ bayat bunu þiire katma demesine raðmen.. siz onu yazmakta israr edin.. adamýn midesi olacak bulanacak ki onu yazmýyacak..

ben þairi nefes alýþýndan.. adým atýþý .. aksýrýþý öksürüþünden tanýrým..

þairin gölgesi olmaz.. þair tabureye oturup sað bacaðýný sol bacaðý altýndan geçiip.. amiyane tabir bacak bacak üste atýp.. sað ayaký ileri uzatýp.. sað ayak serçe parmaðý týrnaðýný.. sol ayak serçe parmaðýna sürtüþtürerek yazar þiiri..

ben þiir yazacak adamý bilirim.. en vasat þaiirin bile alnýnda 135 kýrýþýk olmalý þiir yazma için..

þiir kürek kemiði ile yazýlýr.. kürek kemiði kol kaslarýný harekete geçirir baþ parmak ile iþaret parmaðýnýn kalemi kavrýyabilmesini saðlar.. bunun için enerji sarfýna dolayýsý ile gýda alýmýna ihtiyaç vardýr..

.. þiir oniki parmak baðýrsaðý ile ve ince kalýn baðýrsak ile yazýlýr.. yediðimiz gýdalardan þeker yað su karbon hidrat alan bu iç organlar bunu kana zerk edip.. beyine kan pompalayacak kalbi harekete geçirir...

þiir kalp ile yürekle yazýlýr.. þiir dalak ile yazýlýr.. þiir þaiir boþu boþuna beygir gibi koþtuðunda.. dalak þiþer yavaþ ol yiðidim sinyali gönderir beyine.. beyin çalýþmýyorsa o þiir beyinsiz ise.. o þiir þiir deðildir.. ben þaii gözünde çakan þimþekten bilirim ben þairi giydiði þalvardan tanýrým..

þaiin kuyruðu olur ve her zaman dik duran kuyruðu.. topluma ayýp olmasýn diye þalvar içre hapseder.. adap budur edeb budur.. þiir kuyruk ile tüy telek ile yazýlýr.. vücudu saran tüy olmasýn o beden üþür.. organlar çalýþmaz.. kýl tüy telek deriyi muhafaza eder.. þiir saðlam kafa saðlam beden saðlam ruh ile yazýlýr..

ben þiir yazacak adamý.. çok afedersiniz su döküþünden bilirim.. kubura ayaktan beygir gibi þor þor þor.. olmaz.. ayýptýr.. edeb edebten gelir..

çýkarsýn.. kuburu çevreleyen hela taþýna kýrkbeþ derecelik açý ile tutturum.. þor þor sesini keser þair adam..

þair adam organýun biri çalýþmýyor.. diyelim iki kolu yok.. ordan birine rica eder.. ayak parmaðý arasýna kalemi sokturur.. diyelim kaðýdý yok.. kulaðý arkasýna yazar yine yazar..

þiir yazacak adam ister bir kaç organý olmasýn ister kör olsun.. ister saðýr.. ister.. iki kol iki bacaðý olmasýn.. ordan geçen birine rica eder.. yeterki dili olsun þunu yazabilirmisiniz der.. kaðýdý yok ise bacaðý yok ise göbeðine yazdýrýr yine yazar..

ben yazacak adamý bilirim.. ben þairi kokusundan.. ben þairi sesinden beþ duyu organýmdan tanýrým.. beþ duyu organý iþ yapmaz ise.. þair iç organý iþ yapar.. bu deli saçmasý bu zýrva yýðýný bu manasýz sözcükler... laçkalaþtý bayatladý desin beyinden gelen sinyal..

þair gibi þair.. beyni dinlemedi eli ile dokundu daðýlýverdi o söz gözü ile baktý rengi soluk.. burnu ile kokladý.. kötü leþ kokusu geliyor.. haala o0 sözleri o cümleleri kullanmakta ýsrarlý ise.. safra kesesini dinlemedi mideyi dinlemedi o þiiri yedi yazdý ise.. yeterki baðýrsak çalýþsýn o þiiri atar savunma mekanizmasý.. þiir.. böbrek ile böbrek üstü bezlerle yazýlýr.. pankreas ile yazýlýr þiir.. þiir kulakla yazýlýr.. þiirin musikisi olur.. akademisyen abi abla iþitmez ama kulak sahibi kemancý þair yere düþen bardak do mu dedi lamý dedi bilir.. ben þairi kulaðýndan tanýrým.. kulak çanak anten vazifesi görür sesleri çeker.. en alelade merkep kýrk günlük yoldan merkebi kulak ile görür.. merkep þiir yazmaz yazamaz.. bizim þairlerimiz.. iþte böyle güzel þiir yazar alkýþlýyor þakþaklýyorum..

sonra yazýceksinde noolucek.. levi lobisi bununda kolayýný bulmuþ.. o stüdyosunu açtýðý tiviðciye önceden þart koþuyo.. bak diyo dünyada dünya kadar filim çevriliyor ama sen sadece.. benim hulivuttaki üstat biraderleriminkini yayýnlýyacak.. sadece.. bizim lobinin bireyi filanca þarkýcýyý lanse edicen.. haa sizdende birine pantolon giydirin bi gece koþsun meþhur olsun mirkelam pürkelam þart koþuyor..

önce balon gibi þiþiriyorlar.. sonra sünger gibi emdir gitsin türk tivi izleyicisi radyo dinleyicisine..

nasýl her on film kareleri arasýna foka mola resmi koyuyorlar.. biz görmeden bilinç altý serinletici içme fikri enjekte ediliyor.. biz görmeden.. ahanda.. hande yener þarkýcý ahanda.. filanca yapýmcý ahanda þoonla þooda þair fikri enjekte ediliyor.. bize göre hülya ile sibel en güzel kadýn ötekiler çirkin..

beyin yýkama havuzlarýnda.. ozon suyuna yatýrýyor.. dünya medya devi..karteli senin adýna lanse ediyor aha bu yazar diðeri yazarda ne yazar.. illa arkan olacak hacý aha þucu aha bhucu aha.. cemaat ferdi ayaðýna kendini bi süre daha yuttur ne zamana kadar..
bi yerde týkanýr insan.. þükür böyle þair böyle þiir yetiþiyor imdada.. hakkýný vererek.. enfes ötesi.. bu çalýþma mükeerrer kutlarým saygýlar ile.. alkýþlarým çatlayana dek avuçlar.. yürek sesiniz hiç susmasýn.. çok güzel olmuþ çok..

þiir zincir ile yazýlýr þiir takoz ile yazýlýr þiir çekme halatý ile.. daha neler..
yazacak adam çýkar.. erkek gibi.. kalemi yoksa odun kömürü ile.. oda yoksa dudak boyasý ile salon aynasýna.. traþ köpüðü ile banyo aynasýna.. þiir okul duvarýna.. þiir çöp konteynýrýna.. þiir apartmanýn merdiven boþluðuna yazýlýr..

ben þiir yazacak adamý bilirim yazýcak adam çýkar adam gibi ben þiir yazmk istiyorum ama kalemim yok der.. karlý kýþ günü kardan adamý yer.. idrarý çoðalsýn diye.. yediði kardan adam ile karýn üzerine gider sað ayaðýný kaldýrýr yazar yine yazar..

yazamayacak oynayamayacak aha yerim dar aha çok yorgunum kývýrmasýn çevirmesin ben yazacak adamý amortisöründen tanýrým.. yazacak adamýn menteþeleri yaðlý olur.. gýcýrdamaz.. keman gýcýrdar.. yazacak adamýn süt diþi dökük olur.. sað alt çenede yirmi yaþ ile üst çenede bir kaç köpekdiþinden baþka diþi olmaz þairin..

ben þairi ýsýrýþýndan.. ben þairi cýrmalayýþýndan bilirim.. þairin.. burnu küçük olur.. þairin burnu aya deðmez.. yoksa burun baskýsýndan ay pestil olup ezilir..

þiiri berbat eder.. þiir beyin ile yazýlýr.. beyini çevreleyen.. kafatasý ile yazýlýr.. þiir saðlam kafa saðlam beden saðlam ruh ile yazýlýr.. tuz ruhu nane ruhu lokman ruhu bunlar þiirin aksesuarlarý kendisi deðil..

ben þiir yazacak adamý.. yerde kývranýþýndan karným aðrýyo deyiþinden tanýrým.. nasýl ki dilenci beni ikna edemedi.. git çalýþ kazan utanmýyormusun diyor isem duygu sömürücü þair beni ikna edecek.. hangi aza noksan delikanlý gibi çýksýn desin kafam bozuk motorum þanzýmaným bozuk sorun bu desin.. segman daðýldý balata sizlere ömür lastik patlak desin.. bu gerekir.. organý ölü þair organsýz.. midesiz akciðersiz þiir olmaz.. þiir de ruh olur þairde ruh olur.. bu var ise.. þiir þiir.. yok ise.. zýrva.. bu kadar basit. hepsi bu..
yürekininize saðlýk bu baþ yapýt bu þaheser için þakþaklarým ile.. kalem sesiniz hiç susmasýn atardamarýnýz aortunuz kalp kapakçýðýnýz daim olsun.. adem elmanýza gerdanýnýza saðlýk..

ekinler baþak açtý
ahýrda at eþek açtý
eþeði saldým çayýra
at attýðým taþa kaçtý..

..þiir böyle yazýlýr.. ardarda makineli gibi car car car gereksiz kuru gürültü olmaz.. insanlar yaþamaktadýrlar ve mutsuzdurlar.. mutsuzluðun temel sebebi ilk dizede belirtilir.. dünyada nimetler o denli bol iken.. birileri açtýr.. giriþ segmesi..

fakat üzülmemek gerekir.. dünyada ne kadar kötü var ise iyiler eksik olmaz film mutlu son ile bitecek.. eþek çayýra salýnýr.. geliþme segmesi..

.. fakat kötü niyetli at.. filmin kötü adamýdýr.. o ekin baþaklarýna aþýk olmuþtur onlarý yemek ister.. nasibine düþen çayýr onu tatmin etmez.. kahramanýmýz mücadelesini verir ata taþ atar.. kötü gider iki, iyi baþ baþa kalýr.. sonuç segmesi..

þiir budur.. filim budur.. þimdi ortada bir sevgili var.. bak aktör ve kötü adam var.. aradan iyimi çekilsin yani.. sanat.. doðadaki güzelliði tuale fýrça ile yansýtmak.. notadaki güzelliði kulaða mýzrap ile.. yay ile.. üfleyip nefes ile vermek ise.. þiir de.. hayatýn güzelliklerini okura yansýtma aksettirme hikaye etme olayý.. gözünde canlandýrma.. dejavu etme bende buna benzer þey yaþamýþtým ah keriman beni terketmiþtin dedirtme olayý.. olgusu.. ön koþulu da.. anlaþýlýr yalýn sade.. ve ölçülü.. dil..

sevgilim seni görmesem ölecekmiþ gibi olmuþ oluyorum..
sen bana sürahi ol ey yar. ben sana dökülüp doluyorum..

iþte ben böyle iki dize istiyorum.. kim nerde ne zaman.. olay ne.. basit anlaþýlýr sade..

ben þiir olduðu iddia edilen nesnenin baþlýðýndan bile onun ne olduðunu sezinlerim.. gel gör ki vicdaným beni rahat býrakmaz..
- ön yargý toplumsal hastalýk.. mühim olan iç güzelliði.. seninde faça bozuk ama.. karekter nispeten iyi idi vicdan sahibi idin baþlýkla yetinmez okurdun gitgide karekterin bozuluyo.. der.. o sebeb týpký pazardan aldýðým elma çok parlatýlmýþ ise.. lezzetsiz olabileceði gibi.. pek ellenmemiþtir ama evde beni þaþýrtýr ya.. iki dizeye bakarým.. þiir olup olmadýðýný iki dize ele verir.. ustalarým altý yedi saniye diyor ben onlardan daha kýsa süre üç saniyede anlarým neyin ne olduðunu.. bir þiþeyi kafaya dik sumu.. çocuk zýrzopluk yaptý idrarmý anlamak kaç saniye çeke..r en çok üç saniye.. haa onlar benden usta baþlýktan anlýyabilir saygý duyarým.. ama dizede ben onlardan öndeyim..

ben sadece iki dize istiyorum þiir gibi iki dize.. altýna az diþini sýkýp iki dize daha eklesin.. ama dörtlük tamamlanýp kýta olduðunda.. hah bu bir þiir kýtasýdýr diyeyim.. ben doktor isem neren aðrýyor diye sorduðumda.. en basit edebiyat bilgisinden yoksun hasta..

- ahanda garnýmdan keklik kibin sesler geliyor
yürekte yaralý tohtur bey.. aþk acý.. baðrým deliyor..

þeklinde kýsa öz derdi sýkýntýsýný anlatsýn.. kalkýp bana..
-dün ireçil yidim yataða girdim garabasan gibi bi aðrý üstüme çöktü sanký omuzumdamý gumbar baðpursuðumdamý disem garýncalanma gibi yil gibi biþiy saplandý gibi oldu tür aðýz oyunlarý kelime þaklabanlýklarý.. sözcük hokkabazlýðý ile þiir olduðu iddia edilen nesneyi þiþirip sonuçta..
þizofren tanýsý için hastane hastane dolaþmasýn.. hepsi bu..

sen avukatsýn beni savunama.. sen hastasýn derdi anlatama.. sen doktorsun hastayý bilgilendireme.. sen sunucusun eee sayýn izleyiciler.. nasý desem sayýn vatandaþ bi olay oldu ama nasýl anlatsam böyle habercilik olurmu yaa.. kekeme adam maç sunar.. þebekler hava durumu verebilirmi.. þiiir dil ile yazýlýr.. dilini daldýrýrsýn mürekkep hokkasýna.. þiir okurun baðrýna baðrýna yazýlýr.. þiir destan þeklinde.. þiir.. segah þiir koþma þiir hiciv þiir güzelleme.. þiir divan þiiri þiir aruz þiir serbes þiir hece.. ön koþul þiiir þiir gibi yazýlýr..

milli hislerime hitap ettiði denli.. duygu yoðunluðumu açýða çýkarýp beni yesie garkeden.. bu.. büyük vatan þairi.. bu büyük halk ozaný.. bu ulvi þair deðerimizi.. tebrik ediyor baþarý devamý diliyorum.. nerdesin ey sevgili..gözyaþýmý paspas ile siliyorum..

abacý daðýna saldým sýðýrý
sýrtlarým baðladý nasýr yaðýrý
insaf edip aðla akýt gözyaþýn
sevgilim ben sana açsam baðýrý..

iþte ben böyle bir þiir istiyorum.. yoksa rahmetli ebemde yazardý..

karlarmý yaðmýþ yirmilinin daðýna
dostlarým kýna yaksýn eline
palaskaný.. sýkýþþ baðla biline
çetindir zabidin.. döver a yavrum..

.. yazardý dediðime bakmayýn okumasý yazmasý yoktu ebemin.. dil ile söyler aklýnda tutardý.. biri birine haksýzlýk yapsýn haksýzlýk yapan.. garip biri hakkýnda kötü söyleyen horlayan kimse az varlýklý ise.. ineði ölmüþ bi fakir için iyi olmuþ nalete dedi ise..

bir gün olur seninde.. çarkýný.. kýrarda felek
ya kalbur satarsýn yada elek..

a gavur köpeeðnin kýzý diye iki dizeyi anýnda uydurur anýnda söylerdi.. o da þair olamadan ayrýldý bu fani dünyadan rahmetli dedemde.. her araba ile geçene baktý baktý..

aaah dedikçe baðrým kütüüür kütür kütüier
merkebin iyisine bindi bizden kötüler.. dedi durdu.. o da þair olamadan göçtü fani dünyadan..

þair olma baþka.. þair adam.. kýrk adým öteden.. iki sineðe bakar..aþk ile birbirlerine sevgi sözcüðümü fýsýldýyor.. kavgamý ediyor bilir.. öyle keskin göz olur þair adamda..

þair adam.. kýrkpýnarlarda.. yaðlý serbes grekoromen.. kulaklarý kýrýk olur.. ben kulaðýna bakýnca bilirim o adamýn þairlik yapýp yapamayacaðýný..

ses en basit taným ile.. akciðere alýnan havanýn... gýrtlak borusundan .. ses telleri ile titretilip.. dilin tezene gibi mýzrap gibi kullanýlmasý sureti ile.. nameli hale getirilen.. molekül haldeki oksijen nitrojen 0nbinde bir diðerin.. bir verici gibi boþluða salýnýp..

kulakta bir verici gibi toparlanýp..örs çekiç östaki borusu kanalýndan süzülen bu ince küçük hava zerreciklerinin.. kulak zarýnda oluþturduðu etki ise.. siz kalkýp adamýn kulaðý dibinde kese kaðýdý patlatabilirmisiniz..

adamýn kulaðý dibinde.. borozan çalýp dinamit atýp el bombasý sallayabilir.. ulu orta kiþneyebilirmisiniz..

iþte þiirde.. mürekkep vasýtasý ile harf formuna dönüþtürülmüþ.. ses özlerinin.. kaðýt adý verilen.. zara çarpýp.. okur gözü ile temas anýndan itibaren..

sýrasý ile.. baþlýk.. düzen þekilce önce gözüne hitap edecek.. giriþte kötü koku barýndýrmayýp bilakis okur iþtihasý açar.. giriþ geliþme sekmeleri arasý bol bol gül çiçek esans yayýlýp.. sonuçta.. börtü böcük ile sonuç sekmesi þiþirilirken.. börtü iken börtü böcük iken böcük bu þiire doluþmuþ ben niçin nektarlanmayým ana fikri anfaje edilip.. okuma arzusu kamçýlanacak..

bu yapýlýrken.. çatlak sesler.. kakafonik.. kulak týrmalar gürültüden kaçýnýlýp.. aþk sevgi sözcükleri fýsýldanýp okur cezbedilecek.. onu çok az ölçekte gerilime tabi tutup akabinde gevþetecek sözcük masajlarý çekeceksin.. bir rüya aleminde.. bir hisseli harika kumpanyasýnda dolaþtýracak attaya bindirecek.. deveaynasýnda.. komik görüntüsüne güldürüp dönen salýncaklarda uçurucaksýn.. yoksa ebemde yazar..

a nýn öldüðünemi yanýyýn hay yavrum
b nin iki kolu yandý onamý yanýyým
suriyemin bacaklarýný kestiler onamý aðlayým..

þair adam çýkar.. adam gibi.. ne söyleyecek sözü ne özetler.. þiir kuralý kaidesi içre.. onlarý kalýba yatýrýr.. üzerine aðýrlýk kor bi gece bekletir düp düzgün.. bu dergahtan içeri yamuk odun sokmuyacaksýn kardeþim.. benim aklým ona erer..

bu güzel bu güzide bu düzgün.. bu devenin gýpta ile baktýðý enfes çalýþmayý tebrik eder.. þuraya kýrk günün baþý tütün almaya geldim akþam dönecektim köye bu enfes þiir yüzünden.. gidemedim.. mesaj çektim hocam yarýn gelecem diye.. bu harkulade çalýþmayý kutlarým ne desem az.. nasýl yazdýnýz bu enfes þiiri dokuzuncu harika olmuþ bu aday gösterilmeli.. alkýþlýyorum..

aah pardon... dalmýþým.. þimdi güzel yorumlarýnýz okurken farkettim.. Kemal beyciðim.. berhüdar olun.. bilakis ben sizleri ziyadesi ile özlemiþim daha doðrusu hep aklýmdasýnýz.. ah iþte þu güzelim þiirin güzellik yokmu beni benden aldý mest oldum.. bi selam sabah hasbihal edemeden dalmýþým.. otoban ankara çeltikci yol ayrýmý 5 kilometre öte abacý jeositi civarý sýðýr güdüyorum doða ile baþ baþa bi yol düþerse hele þu sýra meþemantar zamaný çayda demlerim.. doðal güzellik kirmir çayý.. enfes.. akþam kendim yerde yatar misafir aðýrlarým köy odamda yol düþerse.. bi mukabele herkese çok selam çok teþekkür hüsnü karþýlama.. hüsnü niyetiniz çün.. selam arap naci bey selam lara haným.. osman bey nerdeler.. abdülillah beyler çokca selam ederim.. bugün kaçýrdým otoposu bu güzel þiir yüzünden.. soranlar herkese çok cok selam büyükler eli küçüðk gözlerinden öperim.. efendim.. berhüdar olun hepiniz..
yok sanat bünyede güç takat içinmiþ.. yok özürlü sakat içinmiþ.. bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

üç beþ bremen mýzýkacýsýmý karar vericek neyin ne olduðuna..

'' sanatý ne kadar sanýrsan san at.. onu tutabilmesi ve binmek sanat..
akþam arpasý çok gelmiþ ise.. sabahýn yemi az noksan at..'' hee..

yok pýnar çeþme gibi hayýr hasenat.. yok topluma sadaka fitre zekatmýþmýþda.. bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

neymiþ efendim..

'' sanat sanat gel beni yak kül et.. parçala vur cilet.. deþ baðrýmý kanatmýþmýþ..'' peeeh..

onu þurda az eli makas tutar kasaplýða öykünen.. asgari ilköðretim mezunu bir berberde yapar..
az okuma yazmayý sökmüþ cerrahta..

esasen içini yakmadan.. kavurup dilini kabartmadan.. amele yanýðýna çevirmeksizin sok solaryuma.. bronz ten yap.. bakýr renk ver çek cila parlat.. sanat buu..

doðayý olduðu gibi al.. resmet bumu yani.. onu potuðraf makinesi de yapar.. sen sanatkarsan kendinden güzellik katacaksýn.. hepsi bu..

el deðmemiþ doða da.. amorf'a (non figüratif.. no þekil..) biçem vericen.. o fýrça o sivilceyi silip.. o fýrça gamze konduracak yanakýn iki yana..
koyun gibi bel bel bakan göze.. güçlü bir fýrça darbesi az zeka pýrýltýsý.. az ýþýk vericek..

dudakýn en matah kývrýmý yakalayýp.. en güzele yakýn güzellik katacak.. gözbebeðin atardamarý solda.. toplardamarý saðda olacak..
kýlcal damarlar að gibi sarýcak her yaný.. sanat buu..

yoksa ebemde bilir.. hüsnü mutlaka yakýn güzelliðin ilahi güzellik olduðunu.. henüz en güzel þiirin yazýlmadýðý en güzel resmin yapýlmadýðýný..
orta düzey dini bilgiye vakýf biride bilir.. taþrada rasgele imamda..

senin güzelliðe katacaðýn güzellik.. altýn oraný geçmiyecek.. yazý ile bir bölü üç.. en çok.. bir bölü üç buçuk..

yoksa.. dedemde yapar.. koy oraya m harflerini.. arkalara ufak ufak.. önlere büyük büyük.. çek koyu maviyi.. al sana deniz..
en yukarý açýk mavi gökyüzü.. bir kaç m martý.. tepeye yuvarlak o ohhooo al sana güneþ.. bumu yani..

sen o denizi öyle bir resmedeceksinki.. gemi baðlantý halkalarý hayli yukarda.. deniz aþaðýda.. palamar koptu kopacak.. gemi düþtü düþecek..

insan þapþal olsa.. o denizde bir noksanlýk olduðunu anlýyacak.. mantýk yürütecek..

'' ben þehriye çorbasýnýn taneyi süzer iken.. yahut hoþafa saldýðýmda kaþýk..tanesini yer suyu býrakýrsam su azalýr.. öyle ise deniz az.. eþittir..
bu denizin balýðý yok.. midye karides noksan.. hee balýk çýkýnca içinden su çekildi.. ise eþittir..bu güzellik içinde ki güzellik bölü mana derinliði eþittir..
doðayý yok etme bilinçsiz avlanmaya dikkat çekme'' diyebilecek..

ak deniz ise m koyu ak fon süt beyaz.. karadeniz ise m kara fon kapkara olup.. yalnýz köpükler gökkuþaðý renkleri barýndýracak..

sen o heykeli öyle yontacaksin ki.. her iki kesik eli yerde.. kelepçesi ayak dibinde.. özgür kalmýþ tutsaðýn kollarý sevinç ile havada açýlacak..
aðýz neþe ile kulaklara varýp.. karþýsýnda cellat þaþkýn durucak.. bakan hürriyete bir kez daha aþýk olucak..

yoksa laf ebeliði yüksek okulunu baþarý ile bitirmiþ ortalama bir yazarda yazar.. Ulucanlarda amedi memedi astýlar diye..
sen yazarsan sanata dönüþtüreceksen bu iþi..
''urgan için yirmi teneke yað almýþtý cellat.. sabaha kadar kururmu bu yað'' diye..milli serveti iç eden.. devlet malý deniz yemiyen domuzcularý..
öyle bir yedireceksin ki o metnin içine..

tipik bir ev kadýný mentalitesine sahip vasat memur bile.. sistemin çarklarýndaki gýcýrtýnýn sebebinin aþýrý yaðsýzlýktan deðil.
.ödeneklerin böyle yaðmalandýðýndan kaynaklandýðýný sezebilecek..

þairsen el deðmemiþ doðada.. glikoz þerbetsiz.. kekik geven kestane çam.. bilmem ne bilmem ne bilmem ne.. halis püren.. kaðýt gibi beyaz..
kendi peteðin kendi etmiþ genç oðulun balý süz tülbentten.. çek dolma kalemine.. yazdýnmý.. okur o þiiri okur o kaðýdý yalar..

dize aralarýna az eroin serpiþtirki.. okur baðýmlý olup.. hep senin þiiri okusun.. tat damakta kalsýn heee..

ortak paidesi.. müþterek faide imiþ..
iþte þarkýcý cozefin.. iþte fare ulusu.. iþte meþgalesi yat kalk meserret.. her günü bayram kelaynak kuþlarý..

adamý þeytmesinler.. aptal yerine koymasýnlar.. ben þiir yazýlý kaðýdý elime alýnca.. haþýrt huþurt ediþinden bilirim..
gerçek þiir yazýlý kaðýdý 52 lik deste içine ko.. kar.. aç masaya desteyi.. 52 kaðýt içinden.. maça papazý kupa kýzý içinden..

'' yandým anaaaaam.. çýkarýn beni burdaaan.. ben bir þiiriiiim'' diye.. baðýrýp fýrtar..

þiir yazýcak adam bir oturuþta.. dört ekmek.. iki kasa sardalya ýzgarayý götürür.. balýkta fosfor olur.. fosfor beynin karanlýkta kalmýþ..
örümcek baðlamýþ ücra köþelerini aydýnlatýr.. bilinç üstü olur.. çok güzel olur çok..

aþk þiirini çýkaran etmen.. istenen doygunluða eriþememe.. açlýk ne denli uzar ise þiir o denli besleyici olur..
yok zigmondmuþ.. yok froytmuþ.. bilmem ne bilmem ne bilmem ne.. benim elma yememe nevtonmu karar vericek..

yoksa kamyon þoförüde yazar..

'' sollama beni.. severim kayýn valideni'' diye.. bumu sanat..

batýda aþk þiiri yazýcak adam elli sene manastýra kapanýr.. dünyadan el etek çekip.. þiir baþarýsýz olursa '' er çýktým galiba'' der..
sen güveç yeme aþký yanýp tutuþma.. güveç piþirme sanatý yapabilirmisin..

þiir aþkla yazýlýr.. þiir þevk.. þiir zevkle.. þiir iþtahla yazýlýr..
þiir amuda kalkarken.. þiir havada palente düz takla.. þiir elim sende piþpirik oynayým esnasý.. birdirbir yakan top uzun eþþek bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

þiir alafýranga helana kurulmuþ.. sabah gazeteni okurken.. sol köþeye lavabo kenarýna tabaký.. kahve fincanýný kor.. ara ara yudumlarken..
þiir gerdan kýrýp bel bükerek.. þiir uyur.. þiir uyanýkken yazýlýr..

þair adamý silkelediðin zaman.. ceplerinden akrep dökülür.. koynundan yýlan çýkar.. paçalarda çýyan oynaþýr.. þair duya duya.. hissede hissede..
kývrýþa kývrana yazar.. 3 dakikayý geçmez.. beþ on þiiri yazar.. sonra akrebe yýlana sokturduðu yerleri emip emip tükürür..
'' bugünde ölmedim anne buba'' der.. ne olacaktý.. bir þiir için 40 yýlmý uðraþacak.. 60 senemi kaybedecekti..

þairin dýþ deriyi sarmalayan hugh bozonu.. ilahi parçacýk.. ýþýn hýzý ile sözü hýzlandýrýr.. muhteva tankýndan aldýðý cümleleri.. þekil mengenesinde kalýba sokup presler..
ýþýk hýzý.. o üç dakika okuma.. imal hatasý varmý ona bakma.. getirisi ne götürüsü ne inkisap kýsmý.. okuru baðlamaz..

yoksa kahvehanecide yazar kor oraya..

'' teklif etme veresiye.. döverim seni bekçi polis gelesiye'' diye

yoksa.. marangoz kalfalarýda.. umum hela kapýlarýna yazarlar..

'' yazý yazma buraya..sokarlar seni sýraya.. ekip otosu bindirirler.. kaldýrýp kaldýrýp indirirler copu'' diye.. bumu sanat..

yemiþim sanatýný.. sen bana kanat ver.. kanatla besle beni..
kanat iþi mangalý yak.. at közün üstüne.. arada çevir ki yanmasýn kazýn kanat deðil..

kebab iþini zenaat edinmiþ biri ciðer kebab yapýcaksa.. sinirlerinin alýnmasý gerektiðini bilir.. diðer ciðer kebab zenaatkarýndan ayrýlýp..
ciðer kebabý sanatcýsý olarak arzý endam edicekse.. kuþbaþýndan büyük doðranmýyacaðýný.. aksi takdir içi aþýrý sulu çið kalacaðýný..
tersi çok küçük olursa kýtýr kýtýr yanýcaðýný bilir..

öyle tavuk mavuk ciðerinden tirit çýkmýyacaðýný..hakiki dana tosun bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

kanat dediðin öyle kýrk günlük civcivi besiye çek þiþir piliç diye kökle gitsin deðil..anacýndan iri tavuk ön çýkýntýlarý.. bir gece evvelinden..
pul biber kara biber domates ve kýzýl biber salçasý.. kekik döðülmüþ sarmýsak zeytinyaðý bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

terbiye þart.. köz çok harlý iken coplama yapýp çok kýsa sürede daðla ki.. su borucuklarý lifler kapanýp.. kývam kaçmasýn.. sonra al orta har yanar közlü kýsma... içli dýþlý hepsi bu..

oturt köze domatesi.. közle yeþil biberi.. dýþ zarý soy.. tencerede köpürdete köpürdete tereyaðýný kýzdýr.. kabuðu soy kaþýkla domatesi yay köz yeþil biberi maydonozu kýy..
az sirke tuz.. kaynat.. ýsýtýlmýþ porselen tabaða çek kanadý.. bir kaþýk sos tepesine.. iki kaþýk sað kenara.. bandýrsýn bandýrsýn yesin okur..

sen berbersen leylek yuvasýný andýrýr o baþa makasý öyle indir ki..
'' bir gelin baþýda benmi yaptýrsam'' desin.. genci yaþlýsý.. o týrnaða öyle bir pedikür çekiceksin ki..nalbant dediðin o toynaðýn birini eyfel.. birini pizza.. birini olimpos birini..bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

iþte adam dövme sanatý..
'' elinize saðlýk azizim.. kulunçlarýma bir iyi geldi ki sormayýn.. size zahmet þu menisküslü bacaðýmý kývýrýp büker.. þu fýtýklý beli kütürdetirmisiniz'' desinler.. sanat bu..
iþte dayak yeme sanatý.. inlemeden aðlamadan sindire sindire.. sinsi sinsi içinden kýzma.. bozuntuya vermeden ince ince giydirme sanatý..

tüm tiþört istihsalcileri.. ellese mellese ay em bed may em bed.. yazarken senin..

'' akýl akýl come my back takýl'' yazman.. gerçek þiir süt süzme tülbentinden geçtiðinde.. ardýnda bir tek gübre kýl tüy kalmaz tertemiz olur..

bana herifcioðlu gelip çinden capunyadan.. telefon kol saati bilmem ne bilmem ne bilmem ne..
bana kalkýp kaliforniyadan.. pirinç.. filoridadan ayna tarak.. ýraktan petrol mýsýrdan mercimek nohur hollandadan peynir..
bana elin oðlu hýrvatistan zýrvatistan kanada arabistan her bi þey ihraç eder.. satar.. bana þiir satamaz..

þiir anadolu baðrýndan kopacak..bu ülkenin atmosferini soluyacak.. bu ülke gölünde ördek kaz olup dalýcak.. þair dediðin bana annesi portekiz babasý tayvan deðil..
bu ülkenin tarhanasýný tavuksuyuna þehriyesini içecek..

'' ey tavuðunun.. kanedi buduna.. suyuna salýnýr çorbasý pilavýna kurban olduðum..
doyduðumda.. ve yastýða baþý koyduðumda kendimi bulduðum vatan'' diyecek..

'' tedbiri býrakma elden.. kývranýrken pençesinde illet..
ilacýn ecel imiþ.. çekinmeden.. bi tereddüt iç.. ey aziz ve sevgili millet..'' diyecek..

'' tuzluðundan billur gibi saf halde tuzlar akar ya.. öyle akardým sana ey dumlupýnar sakarya'' diyecek..

bu vatanýn baðrýný demir çarýkla..(kendileri içi yünlü gonçlu deri bot giyip.. bize kauçi aðacýndan özsuyu negri dediklerri zencilere toplatýp..
lastik yapýp þambiel yapýp satar.. o þambieli bizim ustalar demir çarýða çevirir.. ucu kývrýk kývrýk..) adým adým yarýp.. hasat vakti anadut ile..
kaðnýya sap atýp dýrmýk çekicek týrpan sallayacak..

harman yerinde buðday saplarýný dövenle sürerken.. kölük yerde afedersiniz.. boglaa denir.. az kasketi gömleði kirli olana
'' öküz boglaasý gibi olmuþ git yýka þunu'' denir.. öküz kuyruðu kaldýrýnca bu kýsa saplý eski kürek altýna tutulup.. mayýs buðdaya karýþtýrýlmaz..
boglaa sayesi.. o kol pazu yapýcak.. o el yaba gibi olacak..

kalem öyle kazma sapý tutar gibi.. kalem öyle kürek sapý tutar gibi tutulmaz..
kalem o parmaklarýn arasýnda.. kendi gidip kendi gelicek.. kendi kendine yazacak..

kimi tavuk yumurtasýný delip tadýna bakar.. yumurta yapar ama kendi arzusu ile deðil.. þair adam tavuk gibi þuursuz bilinçsiz..
folluða oturur gibi masanýn baþýna oturur.. sadece kalem tutar.. kalem ýkýnmadan gýdaklamadan cooorruk gok gok gok gudaak demeksizin gider gelir..
kalem durunca.. kimi þair kalemi býrakýp kaðýda bakar güzel olmuþmu diye..

þiir yatarken þiir kalkýþta.. þiir havuzda þiir denizde yaðmur yaðýþ kurakta.. þiir kaþýnýr esner þiir böðürür kiþnerken yazýlýr.. þiir hayal alemi dalýþta
þiir rüya düþ görürken yazýlýr.. ön koþul: þiir þiir gibi yazýlýr..

þiir þiir gibi yazýlmazsa ne olur.. anasýnýn nikahý olur.. o nikah kaðýdýna belediye memuru zevcin adýný soyadýný doðum yeri göbek adýný yazar..
þiir okumuyacak düz yazý okuyacaksa.. gitsin o nikah senedini okusun.. öyle deðilmi ama..

imam nikahý ise.. imam gelir dua okur.. þiir okumayacak dua okuyacak 32 farzý öðrenecekse.. ilmihal alsýn namaz hocasý alsýn amenna..
ama þiir okuyacam diye direten adamýnda.. þiirin naýl olduðunu bilmesi gerekir..

gerçek þiir yazýlý kaðýdý ateþe tut.. kaðýt yanar ama þiire bir þey olmaz.. sadece sahte þiirler yanar..

sahte þiir ben öznesinden anlaþýlýr.. ben öznesi bir tane ise o þiir sehte ve kötü.. ben öznesi iki ise sahte ve çok kötü
üç ve daha fazla ise hem sahte hem berbattýr..

gerçek þiir yazýlý kaðýdýn öznesi biz siz o onlardýr.. gerçek þiir yazýlý kaðýdý katla gemi yap.. üstüne taþ ko.. suya batmaz..

ben gerçek þiir yazýlý kaðýdý ýþýða tutup filigraný görmesemde.. hatta gözümü baðlasýnlar.. pütür pütür dalgalý kabartmalý yüzeyinden yine bilirim..
þiir adamý þiir yazacak þair adam her harfi yelken yapýp seni edebiyat ummanýnda gezdirir.. kanatlandýrýr bu alemden gayrý..
yedi kat arþý ala.. berzah alemine götürür getirir..

Türkler þiir yazmýya baþladýðýnda.. fransuva kýralý lui henüz sarayýnýn bahçesinde keçi güdüyordu..
övünmek kibin olmasýn ben þairi kokusundan tanýrým.. gerçek þairin açlýktan nefesi kokar..

havlamaya hazýr bir köpek gibi papuçlarýn ön tarafýnýn kösele ile irtibatý kesilip..ökçeler aþýnýp..çivilerden bir kaçý ayak topuðuna saplanýr..
þair dediðin mýh yemiþ katýr gibi yürür..

gerçek þair sað iken.. hain mürted dinsiz yamyam vampir gomonis gammaz her þey olur.. þair olamaz.. þair olma baþka..



o ancak ölümünden sonra verilen paye.. çam sakýzý çoban armaðaný iadei itibar giriþimidir..
sanat yokluk içinde sefalet içinde geliþir..ya anti demokratik yada çok çok ileri demokrasilerde türer sanat..
yok öyle üç kuruþa köfte.. þair ot kökü ile çalý dallarý ile beslenir.. yalýn ayak baþ kabak münzevi hayat þiiri orta yere çýkaran..

þair dediðin þurda yazacak bir þey bulamadý.. sokar gübre yýðýnýna kolunu.. iþaret parmak yýðýn içine yazar..
herkes okuyamaz.. yalnýz kalp gözü açýk olan okur.. burnuna gözlüðü oturtur eþeler okur..

'' iþte ben böyle gübre yýðýný içinde yazýyorum
uzak dur iliþme buradýr kabrim kendime kazýyorum'' yazar orda.. arif olan anlar.. eþelediði yeri kapatýpii okur okumaz þairi rahat býrakýr..

öyle evkaf dairesinde mümeyyiz.. öyle yangel yat osman þiir yazamaz.. sabah iþ akþam ev.. beeele evde.. komþu kadýnlarý güne çaðýr..
börek bohça kanepe týkýn ye iç.. þiþince.. aaah kalbim çarpýyor aþk acým galiba.. þiirim geldi kýz ayol..

özüm tözüm mözüm.. yandým kaldý geride közüm.. sevgili geçmez sana sözüm.. aðladým þiþtið gözüm.. ey kaþý langa salatalýk gözü üzüm..
sana kavuþmak ereðim aah kavruluyor yüreðim sen sandal ben küreðim.. vah caným kalmadýmý gereðim..

zembereði salýnýverildiðinde.. sevgili nerdesin pilavda zerdesin.. katarakt oldum gözde perdesin baþ kafam serdesin bilmem ne bilmem ne..

kokuþmuþ bayat.. çiðne çiðne sakýz olmuþ laçkalaþmýþ.. bumu sanat..

öyle yýlbaþýnda fidanlarý süsle müsle felan fýstýk deðil.. onu dedemde yapar.. dört yanda kesip biçip noel baba yakýcaksýn ki..
ýþýl ýþýl çam ormaný olsun her yanda sanat bu.. ben buna þapka çýkarýrýrým..

yoksa pýnar inþaasý çalýþan amelede yazar.. ustasý malasýný yýkarken çaktýrmadan taze betona çivi ile..

'' bu çeþmecik efendiler su içme tasý yok
attýrma kafamýn sigortayý takacak ustasý yok'' diye nedir yani bu mu sanat..halbuðsem durum baþka..

sanat sepet içindir..

çamaþýr sepeti.. çilek sepeti karamürsel alýþveriþ zeppelin sepeti.. bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

sanatçýya lazým olan hepi topu iki sepet.. biri çöp sepeti.. biri sanat sepeti..
yaz eserini.. kývýr kývýr buruþtur.. çöp sepetini yakýna ko sanat sepetini az uzaða.. basket et at..
az aðýr oturaklý.. aðýr okkalý olaný sanat sepetine at.. gerisini hafif ileri gidecek durumda olmayaný yakýnýna.. çöp sepetine..

ileri tek tük düþen içinde.. iþe yarayaný halk karýþtýrsýn.. var ise bir kaç baðýra basýlacak.. yaraya tampon edilecek.. o karar versin..

onun sanat eseri olup olmadýðýna.. sanat müziði diye bizim výttýrývýzzýklarýn.. kaçý kulaðýna girdi halkýn..
doktor ise reçete yazsýn.. þiir baþka.. þiiri þair yazar.. hekimse beste yapsýn güfte onu aþar..

þiir çinli için þiir capon için þiir ingiliz alman bilmem ne yazýlmaz.. þiir türk halký için yazýlýr...

Türk halký neyin ne olduðunu bilir..nice zengin var arabasý az çizilince çöpe atýyor..
ne zenginler var yemek döküyor paltosuna çöpe atýyor cüzdaný ile metresine aldýðý elmas taþlý yüzük ile ceketi pantolu çöpe atýyor..

büyük þeherlerde çöp evlere sýnýrlama getirilsin..adam panka emeklisi çöp karýþtýrýyor..
adam valilikten tekaüt olmuþ ihtiyacý yok tamah sebeb çöp ev yapýyor.. çöp karýþtýrmak fakir halkýn hakký.. verilmez alýnýr.. kota uygulanmalý..
varlýklý kesim yaklaþtýrýlmamalý o mahale..

Türk halký çöp sepetinde para bulur götürür karakola verir gelir.. altýn beþi bi yerde karakola teslim eder..
pýrlanta elmas yakut zümrüt bilmem ne bilmem ne bilmem ne..
Türk halký çöp sepetinde þiir bulsun.. öpüp baþý üstüne kor.. baðrýna basar.. onu patislere sarar.. asýrlar boyu el üstü tutar..
türk halký kendi karar versin þiirmi deðilmi bassýn baðrýna..

bunu gavurda demiþ..

'' aah o yeþil cüppe ak sarýklýlar olmasa biz sizin ülkenizi alýrdýk'' diye..

kýbrýsta jetini sürerken pilot subayýmýz.. ansýzýn omzuna bi el dokunmuþ..

'' oðlum rotaný þu yöne çevir.. lövyeni az yukarý kaldýr.. hah tamam þimdi dalýþa geç.. yavaþ hýz kes þimdi.. '' diye talimatlar vermiþ..
sonra bir yere gelince..
'' haydi tas tamam þimdi at bombayý'' demiþ subayýmýz atmýþ.. arkasýný dönmüþ ak sakallý dede kaybolmuþ.. biz kýbrýsý öyle almýþýz..

özne o.. tasvir uçan jet ve içinde pilot.. ne zaman ansýzýn.. nerede kýbrýsta.. kim yeþil cüppeli
geliþme.. oðlum rotaný deðiþtir.. sonuç harbi kazandýk..
anafikir.. muhtaç olduðun kudret ve kuvvet bazen civarýnda olabilir..

hacý bayramýn arksaýnda gülbaba türbesini yýkacak olmuþ dozerci aygýtý sürememiþ.. belediye baþkaný kýzmýþ in aþaðý demiþ.. kendi sürecek olmuþ..
dozerin býçaðý kýrýlmýþ.. dozer devrilmiþ baþkan son anda ezilmekten kurtulmuþ.. sonra býrakmýþ gülbabayý yolun ortasýnda..
yol iki yanýndan geçecek þekilde yapýlmýþ..

iþte kýsa öz giriþ geliþme.. sonuç.. al sana realist akým.. destanlaþmýþ gerçek halk edebiyatýný yalýn sade duru.. yediden yetmiþe sular seller gibi ezbere..
kim nerede nasýl.. domuz bulunmuþ üniformalý.. depremden sonra.. israilden dansöz getirilip oynatýlmýþ.. duru sade akýcý.. kýsa öz..

iþte best seller olmuþ halk baðrý taht kurmuþ gerçek edebiyat gerçek sanat.. bunlarý destan hali türk okuruna aktarmak.. iþte sanat bu..

'' yoðurt koydum dolaba dillere vay
bu gün baþým galaba dillere vay
seni doðuran ana dillere vay
olsun bana kaynana dillere vay''

iþte dinlediðinde insan ciðer iç yaðýný þýpýr þýpýr eriten.. halk baðrý taht kurmuþ gerçek þiir..
yoksa davar keçi gibi böðür.. kar çimentoyu dök betonu kalýbýn içine .. güya heykel diye ver.. içine tüküriiim öyle sanatýn..
halktan kopuk bir avuç zümreye bir avuç sözüm ona elite.. caz maz elektro saz.. operet moperet.. bunlarý dinletme bana kerpetenle bünyemden kopart et

yoksa adliyeden emekli beli az kambur arzuhalcide yazar..

'' davalý alirýza kýzý kezban evcimek
davacý vecdi oðlu necmi mercimek '' diye.. bumu sanat..sanat yapacak adam çok afedersiniz sifonun þamandýrasý bozuk ise.. lüle lüle onu
öyle bir kývýrýr ki.. öyle bir çevirir ki.. manastýr dö la sümela.. sen basili katedrali.. mýsýr piramidi haline getirir..

kendisinden sonra oraya giren.. saygý ile eðilir..
'' ben buraya ne için gelmiþtim hatýrlýyamadým ama böyle bir eser ile müþerref olmak baþlý baþýna bahtiyarlýk'' diyebilsin..

'' bende yandým hatca gýzýn mor fistanýnaaaa'' dizelerini iþittiði vakit.. ciðerlerinin yaðý cýkýr cýkýr erisin.. þýpýr þýpýr aksýn..
'' eðer hatca kýzýn mor fistanýna böyle yandý ise.. hatcanýn kendine kavruluþunu sen düþün'' diyebilsin.. iþte sanat bu..

yoksa üç otuz paralýk emlak komisyoncusu da yazar kor oraya..

'' kiralýk daire.. çocuksuz evliye yahut bayan ozan þaire'' diye bumu sanat..
iþkembeden salla uydur uydur at.. nur topu gibi evlat adýný koydum sanat hee..

yoksa telefon operatörü de gönderir..

'' Aylýk 499 kuruþa caným türkiyem paketini týkla
tokturunu ara dert yan.. kalma lumbago belde fýtýkla'' diye.. nedir yani..

o yumurta o tereyaðý unun içinde eriyecek.. yoðura yoðura taþ gibi bi hamur.. yaðla fýrýn tepsisini..
kýzarýp köpürüp cozurdasýn.. pooðça dediðin aðýzda daðýlacak.. damakta lezzet patlamasý yapýcak.. sanat bu..

o þiir kornet dondurmasý gibi olucek.. dýþýnýn külahý hamur kalmýyacak.. çok kavrulup yanmýyacakta..
çýtýr gevrek olacak.. en baþta kapak altý çukulata olduðu gibi en diptede çukulata ile bitecek þölen..

okur onu ýsýrsýn bol kaymak yoðun süt.. iri antep küçük küçük pralinler..okur onu yalasýn.. okur onu emsin..sanat bu..
soðuk soðuk hararetini alsýn..yürek yangýnýný söndürsün.. hepsi bu..

türkler atý sever.. at kiþner.. at teper.. ak köpüklü boyunlarý heykel olur þehir meydanýný süsler..
sen.. '' uzun kulaklarýný son bir kez salla'' dedimmi baþka dostlar baþka aþklar hatýrlansýn sanat bu..

kaþmýþ gözmüþ aðýz burun oda yüz buda.. sen o yüzü tabloya çeviricen..üst kirpik hafifçe yukarý..
alt kirpik aþaðý kývrýk olacak.. rimel çekip tercihen maviye boyamalý..
ikinci kýta buruna hýzma.. üçüncü kýta dudaða ruj öyle kasap dükkanýnda et sergiler gibi olmuyacak..
incecik bir hat..etekler pileli yaka fýrfýrlý kol aðýzlarý dantelalý olacak..

kulaklara küpe ayaklara manikür bacaka epilasyon bilmem ne bilmem ne..
sen oraya kýrýþ kýrýþ bakýmsýz yüz getirebilirmisin..

kulakmýþ saçmýþ kýlmýþ.. oda adam buda.. gidip adam gibi banyo.. sinek kaydý bi traþ.. surata çektimmi losyonu..
o cilt kendini bi toparlasýn.. hatlar çizgiler dizeler orta yere dökülüp saçýlsýn.. gerekse saçý boya..
kulakta burunda kýlmýþ tüymüþ bilmem ne daðla gitsin..

þiir musakka deðil ki.. þiir karnýyarýk..patlýcan kabuklarýn sütun gibi boyuna boyuna soyulduðu görülecek..
saltanat kayýðý gibi sofraya kurulduðunda.. üste dilim domates.. saðýnda yeþil biber..
bir kýymaya daldýracan çatalý.. bi patlýcaný dola gitsin..

yýmýþacýk pambýk kývam.. hepsi bu.. senin orda ruhun.. senin orda özverin emeðin çaban tabak gibi çýksýn ortaya..
iþte sanat desinler.. türk yemek sanatýnda..yok grammýþ dirhemmiþ yarým kaþýkmýþ miligrammýþ olmaz.. göz kararý..
az pul biber az tuz biraz salça haline vaktine göre kýyma.. o maydanoz yapraðýnýn serpiliþi göze hitap edecek..
o oklava ince ince açacak pazýyý.. o cevizin dýþ kabuk alýnýp döðe döðe.. senin orda hünerin senin orda sanatýn..
senin orda höþmerimin ekmek kadayýfýn paklavan bilmem ne..

ben þiir ekspertiziyim.. þiiri duman duman nemli.. ýðýl ýðýl çið..yabangülü iðde çiçeði kokusundan bilirim..
þelale sesi.. yaðmur ormaný serpintisi.. ara ara özenle serpiþtirilecek dize aralarýna..

lepistesler rengarenk.. tatlý su karidesleri duyargalarý ile saçýlacak kýtalara.. ateþ böceði yakamoz yapýcak..
gerçek þiir üç gün öncesinden okurun rüyasýna girer..iki tavus kuþu gagalarý arasýna aldýðý gerçek þiir yazýlý kaðýt rulosunu..
getirir.. sonra biri sýký sýký tutarken.. diðeri süzülüp kaðýdýn ucunu açar.. rüyada siyah beyaz deðil rengarenk yakut
zümrüt harflerle.. incik bonuk bilmem ne..

yoksa huysuz vircinde yazar..
'' kýz ayol ayak topukun ne gadder güzel
ya bu eteklik ne demeli.. diktirttinmi kendine özel ..'' diye.. nedir yani..

herkesin zeka ileri gidecek diye bir þey yok.. þiir zeka geriliði olan okur içinde yazýlabilir.. þiir onun en doðal hakký..
sýk sýk yinelenen kliþeler kullanýlýp.. algýlama ezberde tutma saðlanýr..zeka geriliði olan þiirde..
dikkati daðýtýr hece aruz gibi vezinler yerine..o an için zihinden geçen sözcükler geliþi güzel saçýlabilinir..
aslolan þiirin kendisinin geri zekalý olmamasýdýr.. þairin geri zekalý olmamasýdýr..

geri zekalý þiir ekolünü baþlatan süreç.. þiirin iþitsel ve görsel sanatlar karþýsýnda zayýf düþmesi idi..
özellikle yetmiþli yýllarda baþgösteren.. evde tivi karþýsýnda hapsolmuþ bireye.. sinemayý tekrar cazip kýlma..
tiyatorayý þirin gösterme amaçlý..
okullardan beher öðrenci baþý yirmi lira söðüþlenip.. belediyehotoposlarýna týkýþtýrýlan biçareler.
.ali babanýn bir çiftliði var sloganý ile þaklabanlýk sergileyenlerin.. tiyatora endüstrisini besledikleri denli..

sinemacýlar konusu banyoda yatak odasý salonda geçen filimlerini yem olarak atarken.. genç delikanlýlarý keþfettiler..
ayný yýllar plastikler kalýba dökülüp.. naylon biblolar.. naylon hamurundan heykelcikler.. ucuz fiyatlar ile evlere servis edilirken..
kullan at kullan at tihniyeti ile..traþ býçaklarýna plastik saplar..ankrajlandý..mýktar çakmaðýnýn papuç dama atýlýp..
kauçuk meme.. silikon dudak.. plastik sidi kaset naylon çakma çakmak plastik saat bilmem ne.. plastik çocuk plastik adam..

20. yüzyýlýn son çeyreði.. edebiyat sýnaine.. geri zekalý kurgu.. gerizekalý fantastik.. ile ayakta kalma realitesini dayatýrken..
þiir iþletmeleri bu süreçte.. okur için geri zekalý þiir akýmý baþlatma lüzumu duydular..

öyle ya..makineleþmiþ.. duyguyu kaybetmiþ.. mekanik bir topluma.. kalkýp kerem ile aslý leyla vü mecnunmu verecektiniz..
realist katý gerçekçilikmi enjekte edicektiniz..

pencere kenarýna týkaç.. sayfadan yýrtýlýp külah eylediðinizde kabak çekirdeði leblebi doldurabileceðiniz argüman
3. hamur kaðýda basýlýp maliyeti düþük tutulurken.. beklenmiyen kontrikasyonu.. kaþýntý deride döküntü..
þairin kendini tatmiðn ihtiyacý denli.. okurunda benzerini yazmýya þairliðe öykünmesi..
taklit.. beraberinde ezeli bir tekrar..sürgit ve akut olma sorunu ortaya çýktý..

þükürki.. posta gazetesi gibi ciddi bir müessesenin dört kýtayý geçmeme kotasý..
yurdum þairlerini frenler bu dahiyane buluþu takdire þayan iken.. 21. yüzyýlýn ilk çeyreðindede bu ekolün kitleleri etkisi altýna alacaðý aþikardýr..

kaldý ki.. nazýmdan sonra en büyük þair diye 2012 de inceyi gösterebilecek denli küstahlaþabilen..
medya devlerinin spekülasyon uðraþýsý.... þiir pazarlamanýn.. þair pazarlamanýn..
rant elde edim getirisinin halen küçümsenmeyecek boyutta olduðu
tabak gibi ortadadýr..

geri zekalý þiir ekolünün son temsilcilerinden ersöze göre.. þiirin muhtevasý anlamsýzlýk üzerine kurulu iken..
þekilden simetriden söz etmek çok saçmadýr.. þiirde þekil dikdörtgenden ibarettir..

buda geliþi güzel sallanýlan sözcüklerin.. üstüste istifi ile saðlanmalýdýr..
karþý görüþcüler ise.. üçgen pentagram yamuk daire küre piramit prizma ýsrarcý iken..
hepsinin karýþýmýndan.. potpori ekolü yakýndýr..

kitleleri a poltize ettiði denli.. deþarz kanallarýndan biri olduðu yadsýnýlamaz bu türde..
küçük sorunlar büyütülerek.. abartýlý bir kavrulma yanma acýma üçgeninde..

yer yer isyankar.. yer yer sitemkar serzeniþler ile aþk sevi çerçevesinde.. gevelenip..sevgilinin dönmesi için temenni dile getirilip..
yokluðunda kendi zavallý pejmürde biçareliðinin artýþa geçtiði.. aksi takdir dönmedi..
kendine karþý yada ona karþý eylemle sonuçlanacaðý dillendirilmektedir..

ya benimsin ya topraðýn ana fikri yer yer.. ya herrooo ya merrooo gibi deðiþik nüanslar versiyonlar türevler ile þekil bulmaktadýr..

konservatuarlara.. trt bünyesi ve devlet tiyatoralarý ile opera ve balesine.. orkestýra þefi..
balet darbukacý oyuncu gibi ad adý altý kimi haybecinin alýnýp.. santçý diye lanse edilmesi..
devletin süreðenliði için kaçýnýlmazdý.. doðru olanda bu idi.. çünki devletin olmadýðý bir ortamda sanattan bahsedilemezdi..

ancak buda sanat kavramýnýn içinin boþaltýlmasýna.. izleyicinin dinleyicinin kafasýnda.. sývamacýlýk döþemecilik..
ototamirciliði kalaycýlýk gibi meslek ve zenaat dallarýnýn.. sanat olarak algýlanmasýna sebeb oldu..
bilhassa ekonomik darboðazlar müsebbib faktör.. sanat kolda altýn bilezik diye eti senin kemiði benim teslim edilen evladý bülentler..
kente göç ve tüketim toplumu olgusunu beraberinde getirdiler..

buda ne üretsem yer.. ne dayatsam yutar mentalitesinin ana dinamiðini oluþturdu..
nitelikten ziyade nicelikce artýþ müteakip.. kitle iletiþim aygýtlarý ile bilinçlenen fert.. kollarý sývayýp..

'' kendi filmimi kendim çeker korum yu tuba.. kendi þiirimi yazar asarým foruma..'' bilmem ne bilmem ne bilmem ne..

doðrusu hanedanlýk sistemi.. geçmiþin kavuklularýnýn yeþilçam figüranlarýnýn torunlarý dizilere senaryo yazýp..
oynuyor.. baðrýþýp çaðrýþýp duruyor.. ama gerçek yazarýn varoþ bebesi içinde olduðu.. hayatý içinde yaþýyan ile..
dýþ dünyayý sezgi yolu tanýmýya.. tanýmlamýya çalýþanlarýn ayný baþarýyý gösteremeyeceði tabak gibi ortadadýr..

kaldý ki peruk takýp erkekken kadýn kýlýðý girmiþbiri.. abartýlý karadeniz þiveli saf adam figürü..aþiret aðasý maraba þarklý
basmakalýbý kliþesinden kurtulamama kýsýr döngüsü.. dýþ dünyada ulu orta akýp giden hayatý..
paattis soðan yoðurt bozacýdan ibaret gibi algýlayým.. sanatý dar çerçevede.. kendi kendine ket vurur hale getirmekte..

bir umar bir çýkýþ kimse ses edemez.. nede olsa ulvi uhrevi kavram..öte yana gitme gelme duman bulutu içre hödük tip tipler..
burada dönüþü olmadýk yerdesiniz.. bilmem ne bilmem ne..
yetmedi reklam olur.. alma sigara görüntüsünü kapat.. hedef kitle sýfýr altý yaþ unutma.. bilmem ne..

kendi sanatýný kendin yap fikri bile sanat bence..
ki gerçek sanatçýnýn sivrisinek olduðu tabak gibi ortada.. adamý mest eden harika sesi ile.. kendinden geçirtip..
ücreti bir kaç damla kaný alýr.. týnmaz.. alkýþlama kucaklama istersin.. ama o

'' laubalilik istemez '' der sývýþýr.. sanat vantilatör kayýþý deðil ki.. vantilatörün ta kendisi.. püfür püfür..
o kayýþta o kemerde o ayna.. incecik beli sarýp sarmalarken.. kem gözün dikkat kemer nakýþýnda..
aynasýnda toplanýp kiþiye nazar deðdirmeyecek sanat bu..

saçmalamak kiþinin en temel hak ve hürriyetlerinden birisidir..
hiç kimse diðer kimseyi saçmaladýðý için suçlayýp baský altýna alamaz.. ancak bu tür þiirinde ''zýrva'' baþlýðý altýnda verilmesi gerekir..
sanat kadar içi boþaltýlmýþ kavram yok.. aslolan içi boþaltýlmamýþ kavramla gel.. sanat bu..

yoksa büyükþehirde sýradan bir iþportacýda yazar..
'' ayna tarak.. ustura býçak.. çaký çakmak..kayýþ kemer.. boya cila ile sünger.. radyo pil bide fener..
tesbib ipi don lastiði.. çek asýl fýstýk kibin süner.. mum al belkim gece lamba söner'' nedir yani..

saçma sapan absürt bir film.. geri zekalý dizi senaryosu.. vasat bir zeka ile yazýlabilir.. çünkü hedef kitle..
tam olgunluða kavuþmasý zaman alýr.. ancak nüfusca çoðunluk 0 6 yaþ gurubu dahil ve küçük bir asil azýnlýk iken..
þiir öyle deðil..en az +18 yaþ gurubu.. dolayýsý ile vasat üstü þart..

sýnaatlý bir þiirde.. cümle sonlarý uyaklanmalý.. yer yer zorda kalýndýkça.. ses uyumu daha cýlýz olan redife yönlenmeli..
sýnaatlý söz söyleme sanatýnda..kulakta hoþ intiba býrakýr..okyanus dalgasý.. ordan oraya koþuþturur sincaplar..cýrýldaþan çekirgeler..
beyaz ak köpükler felan fýstýk..
yutulabilir milyonla baloncuk..suda erir karbon dioksit glikozlu kabarcýklarla.. mineralize edilip besin deðeri artýrýlmalý..
kakafonik kulak týrmalar sesler nötrolize edilmelidirlerdir.. yoksa dedemde yazar..

'' ben arpa ekiyom komþum yulaf ekiyor
yar sana bakmayým caným karpuz çekiyor'' diye nedir yani.. edip dediðin sözcükleri alýp kývýrýr kývýrýr ip eder.. dilinin altýndan geçirir..
o çene zig zag zig zag dantel eder o cümleyi.. güpür yapar.. aralýklarýndan gün ýþýðý sýzar..
gece tabak gibi mehtabý seyret.. martý çýðlýðý dolsun odana.. o gözeneklerden saten renk.. süt gibi ak..
oku oku doyamazsýn.. oralarda kar gibi beyaz kokain zerrecikleri.. okuma baðýmlýsý eder..

içine çeke çeke sindire sindire okur elinden býrakamazsýn.. sahte þiirin baþlýðý görsen kaþýntý baþlar..
bir dize okusan kafandan aþaðý kaynar su dökülür.. ikinci dize karabasan afakan bilmem ne bilmem ne..


gerçek þiir okurun eline yapýþýp kalýr.. ovalarsan ufalanmaz.. kaygan ve yaðsýz olur.. gerçek þiirde doðal þeker yaný sýra aromatik ve egzotik tatlar olur..
gerçek þiir anutçu basýn emekçisi köþe yazarýnýn..

'' yeni bir þiir kitabý okudum pek güzel olmuþ'' çýðýrtkanlýklarýna ihtiyaç duymaz..

gerçek þiir forum köþelerine yerleþtirilmiþ naylon þakþakcýlara.. zembereði boþalýnca..

'' arkadaþ yakýnýmdýr ben beðendim sende beyen '' çýðýrtkanlýklarýna itibar etmez..
bu tür çýkýþlara gebe kalma zarureti hasýl olmaz.. sanat sinei millette filizlenir.. halk baðrý yeþerip serpilir.. çok güzel olur çok..
sanatlý bir þiirde harf þekercikleri kristal halde kalmaz... þair ciðeri yaðýnda diþ ile týrnak ile sözcüðü eritip yüreði harýnda cümleyi kavurur..
iþlenmiþ tel tel dizeler piþmaniye piþmaniye dökülür..

þiir helvasý kabýna tane tane daldýr çatalý ýýh çatala yapýþmaz.. sok altýna çatalý üzerinde durur.. döðülmüþ fýstýký ile sanat bu..
yoksa ninemde yapar kavur unu dök pekmezi bumu sanat.. sen ona azmini sen ona sabrýný sen ona yüreðini..
bir þey üretme çabaný paylaþma arzunu.. sen ona gündüzü geceni.. ömrünü gözlerinin aynasýný bu lazým bu çok güzel çok..

sahte þiirde yüklem m harfi ile biter..
yanmýþtý(m) kavrulayazdý(m) öleceði(m)

gerçek þiirde ise n r z sesleri ile biter..

yanmýþý(n) kavrulayazýyo(r)la(r) öleceði(z)

sahte þiir ben merkezli döngüsünde kendi iç dünyasýný dar çerçeve yansýtýrken..
gerçek þiirde.. geniþ perspektif ile ele alýnacak þair haricinde bir dýþ dünya vardýr..gerçek þair bu dýþ dünyada..
ferdin.. tek baþýna ferdin kararmýþlýðýný saymazsak..sahte þairin gökyüzüne kondurduðu toz pembe fonun aksine..
daha gerçek renklerin hakim olduðu..

yer yer sararmýþ otlar.. yer yer yeþil fonda.. gökyüzü yer yer gri.. bulut yer yer karabuluttur..

bu karabulutun menþeinde.. hiroþimada önüne çýkan herþeyi yerle bir eder dev yangýnlar olduðu gibi..
küresel ýsýnmaya götüren sanayi bacalarý.. eksoz gazlarý yanýsýra.. dikkatsiz yada bilinçli..
arazi rant amaç çýkmýþ çýkarýlmýþ yangýnlarda dahil.. alev alev bir dünya.. iiçre siyah renk sarý sarý yalým arasý..
kýzýl tonlar çevresi küçük bir detaydýr..

sahte þiir karamsarlýðýna hafif bir optimizm katma arzusu taþýdýðýnda.. geçmiþ baþarýlar ile böbürlenip..

'' payidar olsun cihanda þanlý jet uçaðý filomuz'' derken.. gerçek þiir..

'' söz ola kese savaþý'' der..

ve saatte yüzbin dolar yakýt yakan uçaðýn bir günlük keyfi harcamasý önüne geçilse..
kaç garibanýn doyasýya mercimek çorbasý içeceðinin hesaplarýný yapar..

sahte þiir.. uber poe gayesinden ýrak.. unter poe sýçrayýþlarý.. keçimsi hamleleri ile..
bulut eteði tutmak.. kol daldýrýp yakamoz çýkarýp.. boynuna deniz dalgasý dolama gayretþinaslýðý içre..
gökten yýldýz koparma ben merkezine güneþin halesini saðýp gelme hevesi çýrpýnýrken..

gerçek þiir.. bunu bilimsel metod mekanik sistemler ile sal bireysel ferdi insan mutluluðu deðil.. toplumsal amaç için..
aklýn ve ilmin rehberliði araçlar .. makul mantýklý mentaliteyi düstur edinip bu yönde hareket eder..

gerçek þiir suda kaynatýlýp hamur edilse.. elde yuvarlanýp parmak kalýnlýðýnda çubuk yapýlsýn.. ve iki uctan bükülüp..
yarým daire etmeye çalýþ.. bükülme yönünün aksi sýrtta çatlak oluþmaz..
sahte þiirde býrakýn çatlaðý ortadan kopuverir..

sahte þiir her sahte ürünün pazarlanmasýnda olduðu gibi.. parlak sarý yaldýzlý jelatinlere..
fiyonk kordelalý ambalaj baþlýklara.. dize üstü fonda.. gelincik tarlasý menekþe.. su taþýr genç kýz motiflerine yatýrýlýp servis edilir..

yine sahte þiir kývrým kývrým kuyruklu yazý stillerine ihtiyaç duyarken gerçek þiir en kolay okunur yazý karekteri ile.. sade ve yalýn
anlatýmý gaye edinir..

þiir ilhamla yazýlýr þiir esinle yazýlýr.. emek sarfetmeden.. ilham perisi afedersiniz.. orta malý gibi ordan oraya deðil..
çok gezen tavuk paçalarýyla.. eve çok çok bela getirir..

peri dediðin.. haným hanýmcýk oturur.. gider Allahýn emri peygambein kavli.. þair oðlumuza istersin..
çay kahve içilir.. þair oðlumuzun meziyet sayýlýr dökülür.. maaþallah çok bilgili..
çok kültürlü.. entellektüel düzeyi yüksek.. dile hakim.. elinden her iþ gelir..

- maaþallah maaþallah.. þair oðlumuz ne iþ yaparlar..

- valla her iþ gelir elindenn de sorun burada.. bu güne dek þair oðlumuz bi paltaya sap olamadý..
iþsiz güçsüz aylak takýmýndan..

- ha ha ha verdik gitti alýn hayrýný görün..

gerçek þiir hamisi.. kartvizitinde þairlikten baþka.. eleþtirmen yazar fikir adamý fýrdolacý bilmem ne bilmem ne..
sýfatlar taþýmaz..þiirinin harflerinden adý d harfleri daha büyük olur.. þiirini mirkoskobla okursun..

gerçek þiir.. gerçek þair elinden çýkar.. ben gerçek þairi kamyon sürüþünden bilirim..
gerçek þair yokuþ aþaðý kamyonu tomruk yüklü iken vites boþta gider.. dönemeçmiþ virajmýþ bilmem ne..

yeterki balata saðlam olsun difransiyel segman debriyaj þaft..dingil saðlam olsun..
fren tertibat buji silecek bilmem ne bilmem ne..

gerçek þair tahtakurularý ve bitler arasýnda serpilir.. gerçek þair alt ranzaya terfi edene dek üstlerde koðuþ kokusu solur..
ciðer verem eder.. gözü ýþýk alýr.. asgari dört kez hücreye çýkar..

gerçek þair büyük diktatoryalar.. ve ultraöte temohgrasilerde.. gerçek þair kan ve barut kokularý..
morarmýþ ceset yýðýnlarý arasýnda fýþkýrýr..

kilometre kareye 800 pisikolok ve bakmakla yükümlü olduðu 2400 ruh hastasý pisikopat düþen ameika gibi normal demokrasilerde..
birbirinin aynýsý.. best seller diye kakýþlanan 3. sýnýf aþk hikayeleri..bilim kurgu adý altý zýrva.. avantür tür saçma sapan varken..

polisiye fantastik öte gitmezken.. tolstoy gogolbüyük acýlar maksim gorki kafka henüðz devrim sancýsý çeker derebeyliklerde filizlendiler...

yoksa sýradan bir akrobat muavinide yazar..

'' müdür beyin yeþil kürkü
þu hayat öyle zor ki,müdür beni kovaladý
iþ buldum medrano sirki'' diye.. bumudur sanat..

þiir turþu deðil ki.. ekþili köfte.. eee yersen.. þairin asli görevi þiir yazacak.. angarya iþlerde çalýþtýrýlamaz..
git araba sür git temizlik yap git palyançoluk akrobasi bilmem ne..

gerçek þair imbiðinde tek feylozofiya muðlak ve bulanýk akarken..
esame fizik kimya skolastik.. etnomorfologiya.. sibernetik simya riyaziye cebir terminologi bilmem ne
damýtýk ve berrak akar..

sahte þairler geliþmekte olan ülkelerde.. biliþim teknolojilerinin hayata geçmesi ile..
edebiyat siteleri sayfasýnda.. bir gecede mantar gibi türer..
sabahleyin temizlik iþçileri bunlarýn kalem kalemtýraþ þiir yazýlý kaðýtlarýný silip süpürür..
ancak sahte þairlerin silinmesi süpürülmesi on yýllarý bulabilir..

kendini þair sanma hastalýðýnýn tedavisinde ön teþhisin önemi yadsýnamaz.. saðlýk bakanlýðýnýn
yetiþkin personel istihdamýný saðlamasý yanýsýra.. ilgili polikliniklerin devreye sokulmasý techizat eksiðinin giderilmesi hayati önem arzeder..

hastanýn hasta olduðunu kabullenmemesi tedaviyi aksattýðý gerçeði ile.. hasta yakýnlarýnada büyük sorumluluk düþmektedir..
her türlü manevi desteðin sorunu gidermede olumlu adým olduðu yadsýnýlamaz..

ilk etapta hastanýn kaðýt ve kalemle iliþiðini kesmenin yaratacaðý travma.. ileri aþamalarda..dýþ dünyaya ilgisizlik aþaðýlýk kompleksi ile nükseder..
paralelinde karamsarlýk intihar eðilimi.. agresiflik gibi sorunlarý beraberinde getirir.. bu sebebledir ki..kademeli olarak yavaþ yavaþ azaltma yoluna gidilmeli..
baþlangýçta haftada beþ tomar kaðýt.. 20 kutu kalem verilen ferde zamanla haftada 1 tomar kaðýt dört kutu kaleme düþürülmeli..
üçüncü ayýn sonunda tamamen kesilmeli..hasta çevresine gazete peçete selpak tualet kaðýdý sigara kaðýdý sokulmamalý.. yanmýþ odun kömürü..
tuðla kýrýðý ve tebeþirle olan irtibatý kaldýrýlmalý..

yoksa asabiyenin en kýdemlisi remzi heceveznide yazar..

'' hem okudum hemde yazdým
giyindim uzun kol göynk bembeyazdým'' diye bumu sanat..

bir çok insan doðuþtan mutlu olarak doðar.. onlara her þey mutluluk kaynaðýdýr.. herkesin çocuðundan farklý olduðunu sandýklarý..
herkesin çocuðundan farklý olarak gökten gümüþ beþik.. altýn zembil ile indiðine inandýklarý kendi çocuðunun.. altýný temizlemek..
piþpiþlemek..bu bile onlarý mutlu eder.. önemli olan mutsuz insanlkarý mutlu edebilme.. sanat buu..

sanatçýnýn kulaklarý kesik olur.. sanatçý kendi göbek baðýný.. kendi göbek kordonunu kendi keser..

zarif teyzem alibeylerde.. karadut yerken dut dalýndan düþünce.. bizim oralarda duttan düþen eþek olur diye rivayet vardýr..rahmetli ismail hakký dayým..

- duttan düþen eþek olur.. demiþ.. zarif teyzem çocuk aklý aðlamýþ aðlamýþ.. gözleri kan çanaðý olmuþ.. sonra aklýna þu gelmiþ yine çocuk aklý..
- amaan kulaðýmý kuyruðumu kestirir gene insan olurum demiþ..

þiirin kulaðý kuyruðu kesilecek.. eþek olmaktan kurtulacak.. o mermeri o taþý yontucan.. taþlýktan çýkacak..
o boya tualde tabloya sanata dönüþecek.. sonra yumuþak bir kadife bez ile parlatacaksýn..

gerçek sanatçý aday adaylarý.. at6 çiftlikleri süt besihanelerinde yetiþtirilmeli.. bir yýllýk staj sonrasý..
girdikleri mülakatta.. ekþi ekþi ter ve sidik ile haybvan pisliði kokusundan dem vuranlar elenmeli..
'' ben o tayýn gözbebeklerinde.. rüzgar ile yarýþ etme aþkýný gördüm.. ben o süt saðýmýnda paylaþým gibi bir duygunun süte kattýðý artý deðeri okudum..
o lezzeti tattým'' diyenler ayýklanýp.. pentatlon yarýþýna alýnmalý..

yoksa ispanyada sopa yiyen baský gören kýzgýn öfkeli dana da dana.. bizde elden karpuz kabuðu yemiye alýþkýn.. adamýn yüzünü adamýn saçýný elini yalýyan þirin danada dana..
nedir yani.. aþk her þeyin iksiri.. sevgi sanatýn baþý.. þefkat iþle yaklaþmak sanat severe sanat buu..

ömrü boyunca biþr kez bile kullanýlmamýþ.. pýrýl pýrýl nice beyin vardýr ki.. hiç bir iþlev ve fonksiyonu yerine getiremeden kara topraða girer..

gerçek þiir yýpranmýþ yorgun düþmüþ.. çalýþmýþ ýþýlamýþ beyinlerin mahsülüdür..
þiir beyin kalp el kol parmak aðýz dil ekip çalýþmasýnýn bir ürünüdür.. yüreðin harýnda kavrulan una.. ciðerin þýpýr þýpýr akan içyaðý ilave edilir..
dilden akan þeker þerbeti katýlýr helva yapýlýr.. har olmasýn o þiir kavrulmaz.. ciðer yaðý yok o þiir yanar.. aslolan yakmadan kavurmak o unu..
aslolan yakýp kömüre çevirmeksizin.. dilden sýzan þeker þerbetini kuru kuru ýsýtýp.. karamela kývamý elde etme..

erimeden aromasý çýkmadýðý gibi.. unu þekeri sarýp sarmalamayacak.. çok kýzgýn harda yakýp kötü kötü kokutmadan..
o ciðer içyaðýný cozur cozur köpürdüðünde.. un krem rengini alýnca.. kat karamela kývam þekeri.. helva olmadý dimi..
olmaz tabiii ona az çöðen ona az tahan ona gýdým limon tuzu..

türk þiirinin ölçüsü olmaz.. az dere otu az maydanoz bi tutam karabiber türk helvasý ölçüsü yok..az fýndýk fýstýk estek köstek. bilmem ne..
yakmadan kavurmak yürekin ciðerin iç yaðýnda bu gün ve yarýnda bak bu lazým çok güzel olur çok..





gerçek sanatçý.. sanat ayý.. gerçek sanatçý sanat yýldýzý.. sanat deresi tepesi bilmem ne..
gerçek sanatçý siyah olan derisini beyaz yapar.. sonra vazgeçer.. kavurmadan yakmadan yine maykýl ceksýn olur..

gerçek sanatçý kadýn olan cinsiyetini deðiþtirir.. sanat takým yýldýz kümesi.. sanat þebeði sanat maymunu olur ama sanatcý olamaz..
insan mebbus olur kral kraliçe olur.. deve olur adam olur ama sanatçý olamaz..
sanatçý olma baþkaa..

sanat kendinden baþka her þey olma türlü kýlýða girme.. asabi adamken.. komiklik etme..neþeli olduðun esna sinirli adam karekteri canlandýrma..
hiç yaþamadýðýn ve yaþanmasý kabil olmadýk ve fakat yaþanabilir bir aþký paketleyip ambalajlayýp okura tattýrma çabasýna angaje olum..senden baþka her þey oluþ..
topluma mal olmak.. toplumun malý olum.. amaç insan mutluluðu ise aracý olum.. ve türlü eleþtiri oklarý ile yergi mýzraklarý arasýnda kuyruðu dik tutuþ çaban..
emin aðýr adýmlarla yol alým.. kýldan ince kýlýçtan keskin ve türlü kuyruk acýlarý ile birlikte.. iþte sanat buu..

ben þiir yazýcak adamý.. ben þiir üretecek beni ademi insan evladýný.. ben nevi beþeri havva kýzýný.. gece bile abiye kýyafetinden bilirim..

gerçek þair gururlu ve onurludur.. sahteleri..

''beni býrakma ölürüm eðerki sen yoksan damarýmda kan noksan..
ne olur sevgili beni evli barklý adam sýnýfý soksan
terketme gitme gel bekliyorum.. ah ölüyocasýnayým kalp tekliyorum''

diye salya sümük yakarýrken.. gerçek þair..

''ölürsem kabrime istemem gelme
yaþarken taktýn sen bana çelme..'' þeklinde hata kusurlarý dýþa vurur.. gerçek þair okuru aydýnlatýp bilgilendirir..

''bu hökümet giderse.. yerine daha kötüsü gelir.. arkadaþ ben bunu biliiir bunu gonuþurun..'' der..

ona göre.. þiir okumak okuru melankolik yapar.. pesimizme sürükler dýþ dünyadan soðutur.. depresyona hatta intihara götürür..

'' biz okuduk ne oldu ey sevgili okur
git bir sevgili bul kendine.. sana çorap.. halý kilim dokur '' diye.. aþka sevgiye yelken açtýrýr..
el ele tutuþmayý salýk verir.. ýraktan ýraða platonik növrozlardan alýkor.. sanat buu..

ben sanatçýyý.. ben sanat icra edicek adamý arkasýnda duvarý delip.. ayaðý dizden kývýrýp büküp o deliðe gelicek biçem kendine topal görüntüsü veriþinden..

'' ooðluyun kýzýýýyn baþý için bi sadaka acýmdan ölüyom..
velevki verme geç harakiri edip kendimi bölüyom'' diye kendini yerden yere atýþýndan bilirim.. amaç insan mutluluðu ise..
bireyin vicdanbýný rahatlatma.. diðer duygu sömürüm zenaatkarý içinden sýyrýlma.. sanat bu..

ben sanatçýyý darbuka çalýþýndan bilirim hiç bir þey bulamadý açar göbeðini parmaklarýyla yine çalar..
þiir yazýcak adam kanýyla yazar diliyle yazar diþi týrnaðý ile yazar yine yazar.. ben þiir yazýcak adamý eleþtiriye açýk..burnunda kýl olmayýþýndan..
kirpikinde çapak yok uykusuz gecesinden bilirim..

yazýcak insan çýkar erkek gibi yazar.. yazýcak insan kadýn gibi genç kýz gibi yazar..
bakýn antolocinin yeni yüzünün profiline.. hiç ömründe þiir yazmasýn yine olur.. çünkü kendisi þiir..
her kadýn þiir yazamaz.. eli erbab olacak.. koca tencereyi þiir ile doldurur.. iki dize yiyemezsin.. az piþirecek öz yazacak..

bol bolamaç yapmýþ kim yer.. hijyen kurallarýna mutlak uyacak.. baþýna þapka bone eþarp bilmem ne bilmem ne..
dünyanýn en güzel þiiri de olsa içinde bir tek kýl çýksa bile o þiiri yenmez yapar.. þiir kýlsýz þiir kýlçýksýz bilmem ne..

týrnak aralarýnýn kirli olduðu düþüncesi bile o okuru þiirden soðutur..ya toplu iðne baþý ile týrnak içini tamizleyip ya oje ile kamufle edilmelidirlerdirler..
dizeler pembeleþince yakmadan bu sotelenmiþ harc ilave edilmeli..aþýrýya kaçmadan su eklenmeli.. türk þiirinde soðan pembeleþmez..
yanmadan kavrulmuþ soðan rengini kýzartýlmýþ yeþil biber rengini alýr..
'' yenile tükendi cebimin þarzý
ne güzel þey sevgili seninle gezmesi arzý
yine sevdiðim taam spagettidir
hani piþirilse italyan tarzý'' diye az öz leziz sanat bu..
yoksa..
''aðladým gözüm þiþti cebin þarzý üçten bire düþltü
hasretin sebeb yemekti aþtý yiyemiyom
gözün kör olmasýn herif sana bi þey diyemiyom'' nedir yani..
eli erbab kadýn olacak böyle.. tamammý.. o pilava bir sefer kaþýðý salar.. yarýsýný sola yarýsýný saða yatýrýr.. o pirinç tane tane yapýþýr kaþýða..
o þiirin fasulyasý dermasol cinsi olucak iri iri bi gün önceden ýslanacak.. yaðlý kuzu kemiðini emicek o dize.. salçasý helvelenecek böyle banýcan o suya..
erbab kadýn sini dibine bi parmak su kor.. güvece apardýðý maaallebiyi sürer fýrýna.. o maallebinin üstünü yakmadan yakar..
o maaallebi damakta infilak eder.. kül etmeden yakmadan yakar..
sanat insaný çýkar insan gibi 2 dize.. sanat insaný çýkar þair gibi bir kýta..sanat insaný çýkar þiir gibi þiir iki kýta yazar.. sanatçý el öpmez el öptürür..
sanatçý yað yakmaz.. sanatçý yalakalýk yapmaz..sanatçý sen güçlüsün zenginsin sana yancý yazýlmaz..sanat insaný halkýn yanýnda.. hakkýn yanýnda adaletin yanýnda olur..
sanat insaný çeþme akarken küpü doldurayým.. halktan kopuk ihtiraslarýn..depreþtirdiði gözü para hýrsý bürümez.. gerekirse cebinden harcar..
geleceðe az öz kültürel miras sanat adýna bir þey býrakmaya çalýþayým der.. baþtan baþa tüketim çaðýnda küçük çap bi üretimim olsun az olsun öz olsun der.. kimini sanat sepetine kimini çöp sepetine..
100 atýþtan birini basket etsin yeter.. 1000 atýþltan biri sanat sepetine düþsün yeter.. bir þair bir þiirle anýlýr..bir mýh bir nal bir nal at at sanat yacak yiðit kurtarýr.. hepsi buu..
'' baþvurmak var iken deh demek gibi sanata
incinir bir meþin kýrbacý vurursan ata
in hemen hayvanýn gönlünü almaya çalýþ..
þefaat etmez sonra bak.. boþ durursan ata'' bi yerde..
literatürümüze '' popülarite sarhoþluðu'' olarak giren rahatsýzlýk.. baþarýlý çalýþma ardý gelen þöhretin verdiði rehavetle.. kendini koyverme..
sanatý önemsememe.. gibi belirtilerle ortaya çýkýp.. doðuþtan þair birsini bile.. sonradan olma.. ancak azimli sebaatkar.. çalýþma neticesi..
muvaffak olmuþ þairlere dahi postu kaptýracak denli.. popülasyonun büyülü dünyasýna kendini kaptýrým derinlik sarhoþluðu ile eþdeðer.. yukarý çýkamama..
þiir þah damarýný koparmasýna kural kaide bilmesine raðmen.. kendini yeterli geliþimden uzak tutuþ.. vasatta ýsrarlý olma tutumu gibi..
sanat levelinin düþük kalmasýna yol açan hayli önemli sorundur.. yer yer eleþtiri dirgeni ile dürtüklenmesi gerekirken..
þartlý reflekslerin alkýþa adapte olumu.. bu yönde yanlýþ tutum..saman çöpü gibi asýr içinde onu eritecektir..
gerçek þair gerekirse çakma isimlerle.. çalýþmalarýný sýk sýk yem olarak sarkýtýr.. eleþtirel yaklaþýmlara göre gerçek ad ismine bu eskizleri ilave eder..
popülarite grafikini yüksek tutayým yer yer müstehcenlik yer yer tribünlere oynayým þaklabanlýklarýna soyunmaz..
ne olmuþ sanatçý olmuþta..baþý göðemi ermiþ..inmiþmi göbeðinin þiþi..
dünyada milyonla insan aç.. dünyada milyonla insan ev barksýz.. iþsiz sefil..
milyonla çocuk okuma oyun çaðýnda çalýþma zorunda.. parasýzlýktan tedavi olamýyor .. aile içi þiddeet ölümle iç içe..
dünya ekonomik krizler pençesi kývranýrken.. amanýn ne.. aþýk olmuþ.. acýmýþ yüreki.. aðlamýþmýþ.. bunun dýþýnda.. üç beþ avutucu söz..
dünya savaþlarýn.. dünya doðal felaketlerin.. eþiðinde.. bir kaç iyi olur inþallah temennili dize.. bir kaç lay lay lom kýta.. bumu sanat..
önce insan olmalý.. sanatçý dediðin alçakgönül tevazu sahibi olur.. ben sanatçýyým demez.. derse büyüsü sihri bozulur..
okur oturabilirsin demedikçe.. baþý önde el pençe divana durur..
sanatçý gazoz kapaklarýnýn.. açma halkalarýnýn içinden çýkmaz.. 1525e þifreni gönder beleþ konser kazan zýrtapozluklarýna soyunmaz..
sanat gazoz kapaklarýna.. sanat komodin gözüne bilmem ne.. rezervuar dolaý sifonlar içre sýðýnmaz.. sanatýn yeri halk baðrýdýr..
yoksa dedemde karar alçý çimentoyu dök kalýba onlarca ucube.. bumu sanat.. sen onu murçla.. sen onu çekiç sen onu keski ile..
diðer bütün taþ oyma mermer iþleme zenaatkarý gibi yont.. sonra onlarýn yapamadýðýný..
o dudak çatlaklarýný çuvaldýz ile çiz.. o göz bebek etrafýnda çizikler.. o damarlar iðne ile o kirpikler arasýna kýl testere ile giricen tek tek..
tüm zenaatkar gelip gýpta ile.. imrenerek þapka çýkarsýn iþte sanat desin.. arada belirgin çizgi ön pilana çýksýn.. sanat bu..
çok afedersiniz.. dizeleri üstüste.. þey gibi apartuman gibi kaba inþaat yýðmak deðil..sen o kolonlaron 16 lýk demirleri.. etre aralýklarýný..
sen o kiriþlerin yük taþýrlýlýk oranýna göre yükseklik uzunluk ve geniþlkiði.. bilmem ne bilmem ne..
o hasýr beton o kýtalarý taþýyacak..iki sekiz buçukluk tuðla arasýna izocam.. ses yanký yapmýyacak.. iç duvar hitong elbise askýsýný taþýsýn .. arkaya profil demir çek..
dübelle vidala..
zemine elektrik kablo geçirme borusu ko betondan evvel..ýslak zemine pis su çekeri deve boynu ihmal etme ki þiir kokmasýn..kaba sýva ince sývba..ilkin dolgu sonra saten alçý..
cýcýl cývýl bi renk boyamý az matmý olsun..o þiir parýl parýl süsleme kartonpiyer avize..o þiir þekille muhtevayý harman etsin..
akustik olarak kubbe ve kemer mimari en ince týný ile versin sesi.. þiirin öz musikisi orta yere çýksýn..
havalandýrma öyle camý aç kapa deðilki.. emiþ egzost.. ocak üstü davlumbaz bilmem ne..
sanatýn diðer blok birleþim yerlerinde çekomastik olur.. ufak tefek depremde sarsýntýda sanat sallanýr ama kolay yýkýlmaz..
sanat seni beni dede ebeni gönderir ama kendi yerinden kýpýrdamaz.. uzun ömürlü olur.. sanat sanat gibi olur..
filim gibi filim yapma sanatý.. þiir sanatý söz söyleme sanatý.. müzik bestesi müzik güftesi yapým sanatý.. bestelenmiþ güfteyi farklý yorumlama farklý icra etme sanatý..
sinema tiyatora potuðraf resim heykel karikatür bilmem ne bilmem ne..
geleceðin bilgisayarlarý klavyesiz.. geleceðin kompütürleri faresiz olacak.. yeni stiv copslar lazým.. ordan sil dedimmi silecek.. þu adireseye gir dedimmi girecek..
kopyala demenle..
'' hangi kýsma kadar'' diye sorduðunda..
'' oðplum sen hele kopyalamaya bi baþla ben dur dur dediðmde durursun'' dendiðinde..
'' peki efendim'' diyecek.. yapýuþtýr demenle yapýþacak kalýcak.. in demen imleci aþaðý çýk demen yukarý götürecek..
iþte hayatý kolaylaþtýrým sanatý.. iþte tasarým sanatý..
yoksa dedemde yazar..tuþlara basýp basýp.. takkudu tukkudu diye.. bumu sanat.. hedele hödele höt zöt diye þiirmi olur allaaseen..
yok kreyzi idea imiþ yok dahilik delilik bilmem ne.. bilmem ne..
ben sanat yapýcak adamý.. dirsek hizasýna kadar gömlek kolunu sýyýrýþýndan.. ben sanat adamýný.. diz kapaklarýnýn az üzerinden pantolonu hafifçe çekip..
ondan sonra oturuþundan.. ben sanatçýyý.. papyon gravatýnýn üzerinden geçirdiði normal gravatýný.. tam ortadan geçicek þekilde baðlayýþýndan bilirim.. sanat buu..
gerçek eleþtirmen ben okudum haz almadým ben okudum beðenmedim deme lüksüne sahip deðildir.. gerçek eleþtirmen okumadan eleþtirir..
içi kan aðlasada eleþtiri sanatýný bir görev bir misyon olarak addeddiði sebeb sepeti.. gerekirse öz baldýzý bacanaðýnýda eleþtirir.. haz aldýðý þiiride.. iþte sanat bu..
gerçek eleþtiri sanatkarý.. ben buna baktým tipini beðenmedim.. bundan bi þey beklenmez onun için okumadým.. diyen adamdýr..
eleþtiri yapan adam gözünde siyah meþin bantla gezer..eleþtiri yapýcak adam elini baðlatýrki.. el yordamý.. þiirini eleþtirdiði dayýsýmý yeðenimi..
amcasý teyzesi özge aðyarmý anlýyamasýn.. hýsýma gelince hým hým.. ele gelince meee.. bumu sanat..
ben eleþtiri yapýcak adamý aðýzýnýn açýk oluþundan hiç kapanmayýþýndan..
ben eleþtiri yapýcak adamý özeleþtiri.. yaani kendi kendini eleþtirme yapamayýþýndan..
daha doðrusu kendi diye bir þeyin olmayýþýndan.. kendini yiye yiye bitirip tüketiþinden anlarým..
yok mtoplumsalmýþ.. yok bilmem ne.. sanat suskunluða sanat þekilsizliðe.. sanat durgunluða inat içindir..
sanat gelecekte.. sanayileþime paralel soyu tükenecek..
'' geçmiþte böyle ulaþým aracý vardý'' diye yontulu býrakýlacak bin at içindir..
o uþak görele kazýsý çýkmýþ.. karun hazinesi en deðerli parçasý.. o pigasusa.. baktýmmý insan..
'' bunu insan deðil cinler yapmýþ'' diyecek.. o pigasus kanatlý at kolyenin boyna geçen kýsmý.. o teller tek tek böyle öre öre.. sanat bu..
o pigasusun altýndan sarkan mercimekten az büyük her parçanýn beher parçanýn üzerine tek tek ayrý ayrý iþli o atlý adam..
o vaktin gravürcüsü.. iðne ile desen çiziktirdi.. sanat bu..
gertçek sanatçý hap imiþ içki imiþ.. az sivri biber yesin sesi açýlýrmýþ.. yok ot kafa yapar ilham gelirmiþ..fasa fiso..
gerçek sanatçý çýkar.. erkek gibi delikanlý gibi yazar þiirini..
gerçek þair gökdelen gibi yýðýp okuru altýnda býrakmaz.. okur þiir sonunda..
okumanýn verdiði huzursuzluk baþ aðrýsý bel sýrt aðrýsý ile ayrýlmamalý.. bilakis iç huzuru ferahlýk ile kalkmnalý þiirin baþýndan..
þair onun yaralý yüreðine iki damla gözyaþý akýtmalý..
bir uçak 250 kilo boya ister.. 250 kilo boya üç adam demek.. 1000 uçaklýk thy dahil 100 ülke 100 bin uçak demek..
250 kilo boya yerine günde 300 bin kiþiyi taþýyacak uçak kapasitesine.. saçma sapan bir içgüdü ile boya vuruyorlar..
çýplak alimünyum dururken.. ana harcanan emek ona harcanan para.. tuvale þiire harcanmalý..
dumansýz issiz küresel ýsýnmasýz.. illa bu yakýtý narcýyacaksa aptal bir boyayý taþýmaya deðil eþ deðer insan..
alným aký yüzüm karasý insan taþýnmalý sanat bu..
davincinin sahtekar.. mikelanjelikonun düzenbaz olduðunu bilmiyenmi var.. pikasso ayyaþlýn teki.. dali ise gerçek bir þizofren..
içlerinde tek van gogh akýllý gibi duruyor.. ama onunda ruhsal sorunlarý var..
yok bodlermiþ yok alen poe imiþ yko vörlin sadr bilm em ne bilmem ne..
sen bana alaaddin gaybi ver.. alaaddin gaybi ile coþtur beni.. kaz dediðin öyle kaynat al getir deðilki..
bi kere soðuk ayazlarý yiyecek.. o tuzu çekecek.. odun çek ateþ yak kaynat suyuna pilav..bilmem ne bilmem ne..
gerçek þair dibe dalar.. sonra baþýný kaldýrýr..
yukarda uçuþan binlerce balýk görür.. çýkar yukarý elini kýyýdaki kayaya kor.. amuda kalkar.. gökyüzünde yüzen onlarca kuþun..
niçin karýnlarý yukarda.. sýrtlarý aþaðýda olduðunu sorgular.. sanat bu..
þair adam okurun kafaya þair kiþi okurun beynine murç ile çekiç ile balyozla vura vura.. sarsa sarsa titretir..
hayatýn anlamýný yaþamýn hakiki deðerini.. ömrü neye verme gerektiðini sorgulatýr.. kýrlangýçlarýn köstebeklerin..
küçük bir toprak topaðý içinde hayat bulma sanatýný irdeler.. bizim gep geniþ çoðrafyada..
birbirimizi yeme alýþkanlýklarýmýzý gözden geçirtir..sanat bu..
ben neyin ne olduðunu bilirim.. kül yutmam..numara yapma dostum sen de en az ben kadar.. bunun süreç olduðunu..
sanata giden yolda aþýlmaz sarp kayalýk.. derin koyak vadiler olduðunu..
yollarý birbirine baðlar asma köprüleri tutan.. yer yer kalas yer yer kereste..düz tahta döþeme.. bilmem ne..
hepsinin basamak olduðunu.. üzerine basarak yol alýndýðýný.. bildiðine kalýbýmý basarým..
yoksa dedemde yazar..
'' basmayým gýrýlýr iðdenin dalý.. yarim bin piskelete ben olam ayak pedalý'' diye bumu sanat..
toplumsal miyopsi okyanus dibinde petrol.. toplumsal miyopsi yeraltý zenginlikleri.. demir cevheri..
bakýr madeni metrelerce altta taþ kömürü mineralleri doðal gazý hortumlarken..
burnunun dibinde gerçek cevheri sanatçýyý görmez..
onu kilometrelerce uzakta gtönül gözü hipermetroplar görür.. çünkü mum dip aydýnlatmaz..
sanat sanatçý itilip kakýlmaya horlanmaya hükümlü..gerçek sanatçý yarý deli muamelesi görecek bir kürek mahkumudur..
o küreði çekecek yaba gibi avuç o avuca kan pompalar mangal kibin yürek lazým.. bak iþte bu lazým.. çok güzel olur çok..
gerçek sanatçý
'' uçak muçak boyasý ile ne kast ediyor bu'' fikri aþýlar.. gerçek sanatçý makiyaja harcanan para ile yenicek sandviç
ara döner yollu beyine protein pompalanacaðýnýn wsinyalini verir..
güzelliðin aynaya baktýðýn an kaybolan pýrýltý.. boyanýn ise o pýrýltýya ket vurur göz baðý olduðu mesajýný okura iletir..
gerçek sanatçý.. incikli boncuklu elbiselerin.. göz kamaþtýrýr mücevherlerin arkasýna gizlenmez.. gerekirse çul çuval gerekirse.. çýplak sanat bu..
gerçek þair kendisini efbieyin mossadýn dinlediðini bilen paranoyaktýr.. halkýn domates gibi ezildiðini dizelerinde yansýtýr..
'' aynasýz panzeri her kýyý köþe
mecburen salçalý oldu yemekler
aracýn egzosa patates döþe
o vakit pek boþa gitmez emekler'' þeklinde.. analitik geometrinin çözüm kümelerini verir..
gerçek þairin içinde kýrk mum yanar.. 39 u zamanla söner ama birisi hep yanýk kalýr..
omuza atýlsa düzgün.. süzgün güzele süs verir.. yünlü ve ipek þallarýnýn..
utangaç hasta ikýzgýn insan yüzü basar soluk renk mor ile allarýnýn..
itici sempatik ve þirin türlü beþer hallarýnýn..
resim heykel þiir filim bilumum sanat dallarýnýn.. genetik kodlarý.. medyen þifreleri dilerim birgün çözülmüþ olur..
amaç ebedi saadet ise.. leylada dahil.. dilerim herkes aradýðýný bulur..
nerden sevgili bir ben býraktýn mehtaplý gece kurt gibi ulur.. aman aman heey..
sanat sanatçý olmayýnca olmaz.. ama sanatçý sanat olmasada olur.. sanat buu..
her devir her iktidar her çevre.. her zaman her yer.. ayakta dimdik devrilmden hacýyatmaz kalabilme.. hepsi bu..
herkese sanatlý sepetli günler dilerim..
nikah þekeri sepeti.. düðün niþan þekeri.. karamela sepeti.. bilmem ne.. hayatýmýn çöp tenekesi sepeti.. ehü ehü.. eh eh eh..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Manifesto

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Azmý Hamam Edelim Sürtüþtürem Ben Sana Kese [Þiir]
Sür Git Piyasaya... [Þiir]
Hayat Yalnýz Seksten Ýbaret Deðil [Þiir]
Salya Sümük... Salya Sümük... Salya Sümük... [Þiir]
Daniskasýndan Aþk Þiiri [Þiir]
Çanakkale Geçilmez... [Þiir]
Beni Unutmadýnsa... [Þiir]
Haddi Hududu Bilmeli... [Þiir]
Ey Yurdum Þairleri [Þiir]
Gýdým Gýdým Gidiyoruz... [Þiir]


demir can kimdir?

öyle amatörce yazýyom

Etkilendiði Yazarlar:
yok


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © demir can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.