..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Hulki Can Duru




13 Mayýs 2012
Kraliçeler ve Sultanlar  
“Harem kiþiye özel damýzlýk bir genelevdir”

Hulki Can Duru


Doðu-Ýslam toplumlarýnda “kraliçelik” gibi bir kurumun olmayýþý kadýnýn dinsel gerekçelerle aþaðýlanmasýnýn en önemli göstergelerinden biridir. Padiþah analarý ya da karýlarýnýn Osmanlý sarayýnda çevrilen dolaplarda bir hayli etkili olduðu doðrudur. Ancak, bu Osmanlý’nýn iç ve dýþ politikasýný kapsamaz ve haremdekiler Valide Sultan mertebesine bile yükselseler Batý’daki “kraliçeler” kadar etkin ve saygýn konumda olamazlar.


:AIFC:
Özellikle Hristiyanlýðýn Roma Ýmparatorluðunun resmi dini olarak kabul edilmesinden sonra ve Meryem Ana’nýn azize olarak yüceltilmesiyle Avrupa’da Krallarýn ’ýn yaný sýra Kraliçeler de büyük yetkilerle donatýlmýþ, ülkeleri yönetmiþler, dünya siyasetinin belirlenmesinde önemli roller üstlenmiþlerdir.

Böylece Avrupa’da erkek egemen toplum düzeni kýsmen de olsa kýrýlmýþ, bilim, sanat, edebiyat ve siyasette bir çok kadýn en az erkekler kadar –hatta bazan onlardan da baþarýlý- yetenekli, bilgili ve baþarýlý olunabileceðini ortaya koymuþlardýr.

Doðu-Ýslam toplumlarýnda “kraliçelik” gibi bir kurumun olmayýþý kadýnýn dinsel gerekçelerle aþaðýlanmasýnýn en önemli göstergelerinden biridir. Padiþah analarý yada karýlarýnýn Osmanlý sarayýnda çevrilen dolaplarda bir hayli etkili olduðu doðrudur. Ancak, bu Osmanlý’nýn iç ve dýþ politikasýný kapsamaz ve haremdeki kadýnlar Valide Sultan mertebesine bile yükselseler Batý’daki “kraliçeler” kadar etkin ve saygýn konumda olamazlar.

Bu gerçek “Muhteþem Yüzyýl” isimli TV dizisinde de açýkça ortaya çýktý. Evli olup olmadýklarýna bakýlmaksýzýn fetih, yaðma ve çapul ile Avrupa’dan toplanan ve köle statüsüne indirgenen tamamý gayrimüslim kýzlarla oluþturulan, sadece padiþah ve þehzadelere tahsis edilmiþ bulunan, ve bunlar dýþýndaki tüm erkeklerin hadým edildiði “harem” in nevi þahsa mahsus bir “damýzlýk genelev” den baþka bir þey olmadýðýný ve Osmanlý hanedan erkeklerinin haremdeki kadýnlarla istedikleri gibi gönül eðlendirdiklerini, takiye, ikiyüzlülük ve riyanýn prim yaptýðýný gördük.

Haremdeki kýzlar þark usulü cilve yapmasýný öðrendikten sonra salt cinsel cazibelerini kullanarak ve kadýnsý entrikalar çevirerek padiþahýn gözüne giriyor, onun gözdesi oluyor, bazen de köle konumundan çýkýp güya “özgür” oluyorlar, bir sürü çirkin ve kirli oyunun içine giriyorlar.

Böyle bir yaþam tarzý da -yani köleci feodal toplum düzeni- Türk toplumuna neredeyse ideal bir yaþam biçimi olarak sunuluyor, ve bir çok erkek, kýz ve kadýn harem hayatýnýn hayalleri ve Osmanlý tarzý bir yönetim þekli ile yanýp tutuþuyor. Ne kadar acýklý bir durum olduðunun farkýnda deðil miyiz hanýmlar, beyler ?

MUHTEÞEM SÜLEYMAN VE MUHTEÞEM GATSBY
Muhteþem Süleyman’ýn haremdeki Rus bir köleye aþýk olmasý, onu has kadýný ve sultan yapmasý, ona özgürlük verip onunla evlenmesi ve erkeðin istediði an kadýnýn boynunu vurdurma yetkisi olmasý…. Yani tüm bunlar yüz kýzartýcý, etik ve ahlak dýþý deðil mi? Bundan daha büyük bir ahlaksýz olur mu? Osmanlý’nýn her þeyinin palavra, özenti, taklit ve kopya olduðu gibi Osmanlý’nýn aþký da palavradýr, içi boþtur, seviyesizdir, ikiyüzlüdür, uçkura endekslidir, ahlak dýþý çýkar iliþkilerine dayanýr. Osmanlý hiçbir zaman romantik olamamýþ, romantik aþkýn ne olduðunu bilememiþ, anlayamamýþtýr. Tabi doðu toplumlarý da.

Scott Fitzgerald’ýn ünlü “Muhteþem Gatsby” (The Great Gatsby) romanýndaki Gatsby, Ferhat gibi daðlarý falan deðmez. O tüm servetini ve yaþamýný sevdiði kadýný elde etmek için feda etmeyi göze almýþtýr. Sonunda onun uðruna ölümü göze alýr ve sevdiði kadýnýn iþlediði aðýr suçu da üstlenerek kendi sonunu hazýrlar.

OSMANLI SENDROMU
Bir koyup iki alacaðýz mantýðýyla ülkeyi I. Dünya Savaþýna sürükleyen Osmanlý Hükümetinin beyin takýmý Baþbakan Talat Paþa, Milli Savunma Bakaný Enver Paþa ve Donanma Bakaný Cemal Paþa, Mondros Ateþkes Antlaþmasý'nýn imzalanmasýndan iki gün sonra, 2 Kasým 1918de, Alman denizaltýlarýyla apar topar yurt dýþýna kaçtýlar. 1923 yýlýnda ise Osmanlý hanedanlýðý bir Ýngiliz savaþ gemisiyle bu topraklarý terk ediyordu.

Osmanlý Devletini savaþa sürükleyen paþalarýn Alman denizaltýlarýyla nasýl kaçtýklarýný, Hanedanlýðýn da bir Ýngiliz zýrhlýsýyla ülkemizi nasýl terk ettiðini unutmayalým. Onlar arkalarýnda maðlup, periþan, baþtan baþa yanmýþ, yýkýlmýþ, aç sefil insanlarla dolu bir ülke býrakmýþlardý. Atom bombalarýyla savaþtan yenik çýkan Japon devlet adamlarý ise harakiri yaptýlar. Yoksa onur, erdem ve aþk konusunda Osmanlý'yý mý örnek alsalardý?




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tsk
Gönderen: Bilal Birûni / , Almanya
15 Mayýs 2012
avrupanin yazdigi ilk roman bir ifsadan ibarettir, bütünn romanlar öyledir. m.yüzyil da ifsa üretmek icin uyduruyorda uyduruyor. zaten bugüne kadar bir tek kaliteli yapimi yoktur türkiyenin. yani bukadar olur dedirtiyor... Ayrica Muhteþem Gatsby de kesinlikle abartili bir bicimde sevmistir, örnek teskil etmez bence gercek ask icin..

:: sert
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
13 Mayýs 2012
Yine sert yazmýþsýnýz Hulki Bey. Vura vura huzur kaçýrýyorsunuz, olmadýk þeyleri gözümüze sokuyosunuz :) Ýyi ki varsýnýz. Elinize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Fikret'ten Teröre Övgü
Cumhuriyet Devrimleri ve Müzik

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.