..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




16 Ocak 2012
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur  
Kâmuran Esen
“ Suç iðde de var, yünde de var; çýkrýkta da var, yünü eðiren kancýkta da var.”


:BEIC:

Son zamanlarda yazýlý basýna (tabii ki cesaret edebilen gazetelere) yansýyan bazý haberler, hükümet tarafýndan getirilmesi düþünülen yeni düzenlemeler; devlet geleneklerinden sapmalar, vatandaþlarýmýzý þaþýrtmýþ görünüyor. Günaydýn! Kör müydünüz bugüne kadar, yoksa baþka dünyada mý yaþýyordunuz? Perþembenin geleceði, çarþambadan belli olurmuþ. Belliydi. Hatta salýdan, hadi daha gerçekçi olayým, pazartesiden belliydi.

Bizi biz yapan deðerlerimize karþý çýkanlar, bunlarý içlerine hiçbir zaman sindirememiþ olanlar, uzun zamandýr emin adýmlarla, yavaþ yavaþ ilerliyorlardý. Bizi alýþtýra alýþtýra, yavaþ yavaþ ilerliyorlardý; ki biz uyanmayalým, farkýna varmayalým. Penceremizin önündeki körpe, küçük bir fidanýn zamanla büyüyüp, görüþ açýmýzý yavaþ yavaþ kapatmasý, evimizi aydýnlatan güneþ ýþýðýmýzý kesmesi gibi. Bizim de, bu aðacýn odamýzý karartmasýna alýþmamýz gibi. Sanki, o aðaç hep orda varmýþ da, önümüz zaten hep kapalýymýþ gibi. O nedenle birçoðumuz, ýþýklarýmýzýn birer birer söndürüldüðünün farkýna varamadýk belki de. Ya da vardýk, önemsemedik. Her þey yavaþ yavaþ olur zaten. Çocuðumuz gözümüzün önünde yavaþ yavaþ büyür, fark edemeyiz; ne zaman ki giysilerine sýðamaz olur, iþte o zaman anlarýz çocuðumun büyüdüðünü.Tane tane yaðan kar, bir bakarsýnýz ki yarým metre birikivermiþ yerde. Onlarca basamaklý bir merdiven, basamaklarý tek tek çýkýlarak tükenir. Damlaya damlaya nasýl göl olursa, damlaya damlaya da bir göl kurur. Ama ne yazýk ki biz; gölümüzün su seviyesinin yavaþ yavaþ düþmesine hiç ses çýkarmadýk. Gölün su seviyesi hýzla düþmeye baþladý,sesler de yükselmeye baþladý: “Aaaaaa! Göl kurumak üzere.” Günaydýn efendim günaydýn!

Örneðin; 19 Mayýs kutlamalarý kaldýrýlýyormuþ. Derslerinin aksamasý, törenlere tepki gösteren öðrenci velileri ile okul yönetiminin karþý karþýya geldiði ve hazýrlýklarýnýn uzun sürmesi gerekçesiyle.…Gösterilen bahane, hiç ama hiç ikna edici deðil. Akþam öðününde yenilen yemekten rahatsýzlýk duyduk diye, akþam öðünü kaldýrýlýr mý ? Arabasýyla kaza yapan kiþi, arabasýna bir daha binmemeli mi? Geçiniz efendim geçiniz! Hani bir masal vardý : Akarsuyun alt tarafýnda su içen kuzuya, "Suyumu kirletme" diyen kurdun masalý. Kuzu, "Ben akan suyun alt tarafýndayým, senin suyunu nasýl kirletirim?" diye sorunca kurt Þöyle diyordu: "Ben seni yemeye karar verdim. Gerisi bahane..." 19 Mayýs kutlamalarýný kaldýrma bahaneleri, ayný kurdun bahanesine benziyor. Yemezler.

Örnek vermekle bitmez. Milli Eðitim Bakaný Ö.Dinçer, Mina Urgan’ýn kaleme aldýðý “Bir Dinozor’un Anýlarý” kitabýný öðrencilerine öneren edebiyat öðretmeni hakkýnda inceleme yapýldýðý iddialarýný doðrulamýþ. Gerekçesi de þuymuþ: “Kitabýn küfür içermesi, Allah inancý hakkýnda kuþku yaratmasý ve içkiye özendirmesi.” Bu kitabý yýllar önce okudum. Ne içkiye baþladým, ne de içimdeki Allah sevgimde ve inancýmda bir azalma oldu. O kitaptan aklýmda kalmýþ bir küfür hiç yok. Sevgili okuyucu; banka soyguncusunun hayatýný anlatan filmi izleyip de banka soymaya kalkýþtýnýz mý hiç?

Mudanya’da , ameliyat ettiði hastasý 8 yaþýndaki çocuða sýrf moral vermek için, yýlbaþýnda Noel Baba kostümü giyerek hemþirelerle birlikte evini ziyaret eden doktor hakkýnda, Hastanede Noel Baba kostümüyle dolaþtý diye soruþturma açýlmýþ.Saðlýk Bakanlýðý, konuyla ilgili olarak, konunun ne olduðunun anlaþýlmasý amacýyla inceleme yapýldýðýný, herhangi bir müfettiþ görevlendirmesi ve soruþturma yapýlmasýnýn söz konusu olmadýðýný bildirmiþ. Kendi kendilerini ele veriyorlar. Soruþturma açmamýþlar da inceleme baþlatmýþlar. Ha Kel Hasan, ha Hasan Kel. Ne demiþ atalarýmýz: "Çingene marifetini söylerken, hýrsýzlýðýný ele verir."

Cemaat toplumu olup çýktýk. Bir bakan çýkýp, “Cemaatle aramýzý kimse bozamaz.” diyebiliyor. Ýstanbul Milletvekili Hakan Þükür, “ Fethullah Gülen'in hizmetleri takdirle karþýlanmasý gerekirken, bu insanýn yaþadýklarý, ona bakýþ açýmý daha da saygýn ve sevgi dolu bir hale getiriyor.'' diyebiliyor. Ayný milletvekli, asli görevini unutup tv’de futbol yorumculuðu yapabiliyor. Üstelik bu iþi hobi olarak yaptýðýný söyleyebiliyor. Sözlükte hobi’nin tarifi þudur: Her zamanki uðraþlarýnýn dýþýnda yer alan dinlendirici bir merak veya iþlem; severek yapýlan bir iþ, bir vakit geçirme yolu…” Yani, para kazanýlan bir iþ deðil. Hakan Þükür bu hobisinden(kendi ifadesiyle), 150 000 TL kazanýyor. Kaldý ki, yorumculuk yapabilmek için, her hafta saatlerce maç izlemesi gerekecek. Bu durumda yorumculuðu deðil, vekilliði hobi olarak yapacak desem, o da olmaz. Çünkü vekillikten de para alýyor. Yani nerden baksanýz, iler tutar tarafý yok. Hele hele, emekli vatandaþ iþ yeri açtýðýnda maaþýndan kesinti yapýldýðýný düþününce, insan söyleyecek söz bulamýyor.

Bu ve benzeri durumlardan yenice rahatsýzlýk duyanlarýn, þikâyet etmeye hiç haklarý yok. Perþembenin geleceðini çarþambadan, hatta salýdan anlamalýydýnýz. Zamanýnda çýt demediðiniz için, þimdi küt diyemezsiniz. Þahsi çýkarlar peþinde koþmasaydýnýz,”Bana dokunmayan yýlan bin yýl yaþasýn.” demeseydiniz, bunlarýn hiç birisi yaþanmazdý. Dün ektiðiniz nohutlar þimdi leblebi oldu da baþýmýzda þangýrdýyor. Tepki göstermekte geç kaldýnýz, geç. Eþeðimizi kurt yedikten sonra, keþke rüya olsa diye dövünmenin hiç âlemi yok. Suçlu kim mi? Suç hepimizin. Kýsacasý; “ Suç iðde de var, yünde de var; çýkrýkta da var, yünü eðiren kancýkta da var.”





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý
Çocuklar ve Çiçekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.